Raha

Kuten arvata saattaa, niin Altaroksessa rahaan suhtaudutaan kunnioituksella ja hartaudella. Velkojen maksaminen on kunnia-asia, mutta myös ammattimaista velkojen perintää suoritetaan. (Kts. myös velkaorjuus)

Rahayksikkönä toimii pääosin hopearaha, joka on muodoltaan usein pyöreä, mutta joskus kulmikas. 10 hopearahaa ovat arvoltaan 1 kultaraha. Pienin rahayksikkö on kuparikolikko, joita hopeaisessa on kymmenen. Kuparia emme kuitenkaan pelissä laske. GURPSin hinnat jaetaan karkeasti ottaen aina kymmenellä, jotta saadaan hinta hopeassa. Alle hopeaisen maksavat asiat jääväät kirjaamatta, elleivät hahmot osta niitä hahmalokaupalla.

Rahaa tulee myös ulkomailta, ja maksuvälineinä käyvät vieraat kolikot (arvot vaihtelevat) tunnetuin on Amdorin Kultaraha, jonka arvo on 25 hopearahaa. Lisäksi tulevat jalokivet, meripihka, helmet ja korut. Vaihtokauppa on myös yleistä.

Monet tahot lainaavat rahaa Altaroksessa. Yleensä vaaditaan pantti taikka riittävän korkea yhteiskunnallinen asema ja tunnettu varallisuus. Yleisiä rahanlainaajia ovat kauppahuoneet, Killat, yksityiset rikkaat kansalaiset ja rikolliset.

Esimerkkejä hinnoista:

Päivittäinen toimeentulo normaalille työläiselle esim. kalastajan perhe (ruoka, asuminen, vaatteet tms.) 1 hopearaha (Tuskin käyttävät tätä rahana vaaan vaihdokkaina pääosin. Tässä kalaa. Kiitos perunoista. Raha menee lähinnä lääkkeisiin, erikoisempiin osiin tai vuokraan)

Päivittäinen toimeentulo vaatimattomasti elävälle nuorelle herralle 1 hopea päivä. (hyväkuntoinen ja tilava huone kauppakorttelissa, ruoka, juoma ja jopa joitain vaatteita)

Päivittäinen toimeentulo nuorelle vapaaherralle 3 hopearahaa (ruoka, juoma, muutaman huoneeen vuokra kauppakorttelista, palvelija, jne.)

Päivittäinen toimeentulo palvelussuhteessa olevalle henkilölle n/a. Ruoka ja juoma ja asuminen maksetaaan. Palkkaa jää käteen vuodessa noin 20 hopeaa.

Normaali majataloilta keskitasoisessa majatalossa (ruoka ja juoma ja huvituksia) 1 hopearaha

Totaalinen sikailu majatalossa maksaa noin 2-3 hopearahaa (parasta kaikkea ja rikottuja asioita)

Ilta Kultaisessa pääskyssä maksaa n. 5-10 hopearahaa. (kaikkea)

Hetki maksullista rakkautta 0-2 hopeaa. Riippuu aivan tasosta. Alemmilla hinnoilla HT heitto.

Pullo viiniä (kohtalaista) 1 hopearaha. Pullo viinaa 2 hopearahaa (paloviinaa), Pullo hyvää viinaa 3 hopeaa.

Tynnyri viiniä (kohtalaista) n. 100 hopeaa rikottuna 75 ostettuna.

Hevonen 120–150 hopearahaa (tavallinen ratsastushevonen)

Kilpahevonen 400-700 hopearahaa

Koulutettu tappelukoira 50-70 hopearahaa, Tavallinen koira 0-10 hopeaa.

Yhden purjeen laiva n.400 hopeaa. (kalastusalus)

Kahden purjeen kauppalaiva n.5000 hopeaa.

Pieni huoneisto kauppakorttelissa maksaa n. 1000 hopeaa.

Pieni puutalo satamassa maksaa n. 500 hopeaa.

Nuorelle herrasmiehelle sopiva vaatetus (kirjailtu nahkatakki PD1 DR 1, samettia ja koristeita) 15-25 hopeaa.
Ilman nahkatakkia, 5-15 hopeaa.

Kauppalordin vaatetus n. 200 hopeaa + korut.

Mekanismin wiki pyörii PmWikin päällä ulkoasunaan UnStrapped