Testipeliraportti

Epilogi on pelattu kahteen kertaan kahdella eri porukalla ja on samalla toiminut pelimekaniikan ja tunnelmanluomisen testialustana. Siitä esitettävä raportti on yhdistelmä molemmista. -Gagarin

Tunnelmia kahdesta testipelistä

Eclipse Phasen paras puoli on sen maailma, joka generoi todella mielenkiintoisia hahmo- ja seikkailuideoita kuin itsestään. Jo pelkkä peliä vedettäessä syntyneiden story hookkien ja entä jos -skenaarioiden ylöskirjaaminen jumittaisi itse pelaamisen täysin. En pureudu maailmaan tässä sen enempää, sillä se paisuttaisi raportin turhan massiiviseksi. Pelin kotisivuilta saa jonkinlaista osviittaa ja settingin sisältävä peruskirja on Creative Commons -lisenssin alla jaossa.

Pelimekaniikka vaatii hieman totuttelua, sillä siinä on samalla paljon tuttua ja uutta. Mekaniikka sinänsä on melko tyypillinen d100-systeemi, jossa yritetään heittää alle tavoitearvon. Kummalliset modifierit ja varsinkin vastakkaiset heitot tuntuivat kuitenkin välillä hämmentäviltä. Esimerkkinä opposed roll -sääntö, jossa on heitettävä alle oman taitoarvonsa mutta yli vastustajan heiton. Pitäisi siis heittää vähän, mutta sittenkin paljon. Pelaajilla on käytössään pieni pooli pisteitä per pelikerta, joilla voi parannella heittojaan. Parhaimmillaan pelaaja ei siis tiedä, heittikö liikaa vai liian vähän ja silti pitäisi päättää, mihin suuntaan kriittistä heittoa veivaa. Uskon, että pelintekijät ovat laittaneet tahallaan systeemiinsä tällaisia ansoja tuomaan jännitystä.

Pelimekaniikka on aika väljä kuori maailman ympärillä ja jättää paljon tulkinnanvaraa. Mitkä sensorit havaitsevat mitäkin, minkä hakkeroiminen on ylipäätään mahdollista ja mitä tapahtuu kun nanobottiparven keskellä jysäyttää EMP-kranaatin jäävät täysin peliporukan pähkäiltäväksi. Sinänsä tämä on hienoa, koska pelinjohtaja voi hyvällä omallatunnolla laukoa lonkalta ratkaisuja ilman hirvittävää mekaniikkapuljausta. Sääntökirja tarjoaa kuitenkin mahdollisimman realistiset suuntalinjat käytössä olevan teknologian mahdollisuuksista.

Itse pidin molempia testipelejä onnistuneina, ja pelaajista irtosi hyvinkin erikoisia ratkaisuehdotuksia. Katsoisin eduksi, että peliporukan yleinen nörttiys on suunnilleen samalla tasolla. Kaikki eivät olisi välttämättä nauttineet ensimmäisen pelikerran kiihkeästä Fourier-spektrianalyysikeskustelusta. Porukan ollessa samalla aallonpituudella spekulointi on kuitenkin hauskaa ja tukee peliä jos sen muistaa tehdä hahmoja pelaten. Eclipse Phase soveltuu mielestäni ennen kaikkea scifidekkariksi ja kauhuksi ja suosittelen sitä lämpimästi kaikille kovasta scifistä ja transhumanismista kiinnostuneille.

 -Gagarin

Epilogi: Kadonneet Lapset

Hahmot

Ling Wei - Singh & Tellerman Insurancesin etsivä, erikoistunut hankaliin aivokuorivarmenteiden hakukeikkoihin
Arjuna - Singh & Tellermanin tilaustyönä teettämä datankäsittely- ja tietomurtotekoäly
Hüseyin Menderes - Vuosia Marsissa mellakkapoliisina palvellut Maan pakolainen, joka on loikannut Extropiaan kun ylimääräinen tulonlähde snuff-XP:n levittäjänä uhannut paljastua
Ivar Ahlsen - Neurokirurgi ja argonautti, toimii ryhmän lääkintäasiantuntijana ja vastaa evakuoitujen eloonjääneiden lataamisesta evakuointialuksen servereille

Tapahtumapaikat

Extropia
Kadonneet Lapset - Asteroidivyöhykkeellä sijaitseva muutaman kilometrin kokoisen asteroidin sisään louhittu yksinkertainen taiteilijakommuunihabitaatti

Viesti Andrei Tosovskylle, Singh & Tellerman Insurancesin osastopäällikölle

 [Saapunut viesti. Lähde: Tuntematon]
 [Kvanttianalyysi: ei poikkeamia]
 [Salauksen purkaminen valmis]

Hilda-vyöllä sijaitseva taiteilijakommuuni Kadonneet lapset on lopettanut viestinnän ulkomaailman kanssa. Kolme päivää ennen yhteyden menettämistä habitaatista on tullut hätäviesti(liite A1), jossa on pyydetty evakuointia. Kaksi päivää hätäviestin lähettämisen jälkeen ja päivä ennen yhteyksien katkeamista aseman turvallisuus-AI Deivos on lähettänyt radiosanoman(liite A2), jonka mukaan tilanne on taas hallinnassa.

Kommuunia johtaa Menetettyihin kuuluva laulajatar Biirma Khaid. Kuten varmaan tiedät, kaikki Menetetyt kantavat Watts-McLeod-virusta. Vaikka Watts-McLeod tarttuu vain 24 tuntia tuoreesta tartunnasta, saattaa tämä tieto tulla tärkeäksi.

Kadonneilla lapsilla on vakuutussopimus Signh & Tellermanin kanssa, missä vaiheessa sinä astut kuvioihin. Kerää tiimi ja ohjeista heidät tuomaan Khaidin ja asemalla asuvan toisen Menetetyn Vera McGawnin aivokuorivarmenteet suoraan sinulle. Lupaavien yrityksesi työntekijöiden tiedot liitteissä B1-B4. Mikäli yksilöt suoriutuvat hyvin, rekrytointia Palomuuriin harkitaan.

 [Viesti päättynyt]
 [Liitteet tallennettu]
 [Tämä viesti on poistanut itsensä]

Lisää vieraita

Singh & Tellermanin neljän hengen hakutiimi matkaa neljä vuorokautta Extropiasta Kadonneet lapset -habitaattiin kattavalla lääkintä- ja evakuointilaitteistolla varustetulla Ursus-aluksella. Matkalla Arjuna analysoi habitaatin lähettämän hätäviestin ja löytää siitä kohinaksi naamioidun basiliskihyökkäyksen, joka tosin on jäänyt epätäydelliseksi eikä siksi pysty vaikuttamaan kuuntelijaansa.

Perillä habitaatissa käy ilmi, että ultimaattien pyörittämä habitaatti Zarathrustan Huone on jo lähettänyt oman iskuryhmänsä paikalle. Tämän ryhmän tarkoituksena tosin on koko habitaatin tuhoaminen asukkaineen.

Arjuna onnistuu murtautumaan pelkän pilottitekoälyn valvoman HOZ Liekehtivän Miekan järjestelmiin, ja saa selville Zarathrustan Huoneen lähettämän ryhmän kadonneen asemalle. Ennen maihinnousuaan tiimi on pommittanut EMP-ohjuksilla habitaatin wifi-verkon ja sensorit matalaksi. Jostain syystä ZH:n tekniikkaupseeri on viimeisenä tekonaan käskenyt Liekehtivää miekkaa ampumaan kaiken asemalta ulos pyrkivän atomeiksi. Arjuna lukitsee ZH:n aluksen asejärjestelmät ja noutotiimi laskeutuu habitaattiin.

Tyhjiössä kukaan ei kuule huutoasi

Habitaatin ulkoilmalukko on murrettu räjähteillä ja suurin osa sen asukkaista on menehtynyt joko paineistuksen katoamiseen tai teloitettu armotta. Runkoverkko on täysin sekaisin ja turvallisuus-AI Deivos pommittaa verkkoon sisään kirjautuvia basiliskihyökkäyksillä. Arjuna keräilee itsensä aistiylivuodon aiheuttamasa Grand Mal -kohtauksesta ja toteaa runkoverkon saavan pärjätä keskenänsä.

Kaksi Zarathrustan Huoneen tiiminjäsentä kerää kuolleiden asukkaiden jäätyneitä jäänteitä kokoon ja avaa tulen S&H:n tiimiä kohti heti kohdattaessa. Hüseyinin araknoidimorph kylvää kuolemaa raidetykillään, mutta myös vahingoittuu ankarassa tulitaistelussa pahasti. Kranaateilla käytävä kulmavyörytys sekä Ahlsenin hermomyrkyillä ladattu neulapistooli ratkaisevat lopulta tilanteen S&H-tiimin eduksi.

Lääkintäsillalla ZH:n lääkintäupseeri kasvattaa eriskummallisia biomorpheja hautomotankeissa. Menehtyneiden asukkeiden ruumiit ovat päätyneet rakennusmateriaaliksi näihin tunnistamatonta biofilamenttia sisältäviin humanoideihin. Yhteistyökyvytön ja selvästi järkensä menettänyt lääkintäupseeri päätetään lyhyen strategiapalaverin päätteeksi päästää päiviltä. Tiimi tuntee toimivansa humaanilla asialla, kaveri tuskin haluaa muistaa osallistumistaan koko tragediaan.

Eloonjääneitä

Konepajasta tiimi löytää ZH:n tekniikkaupseerin, joka on ampunut itsensä nähtävästi välittömästi otettuaan yhteyttä Liekehtivään Miekkaan. Paineistetusta viherhuoneesta löytyvät McGawn ja habitaatin ylilääkäri elossa. McGawn kertoo Khaidin etsineen lääkettä Watts-McLeod-virukseen, mutta mokanneen jotain pahasti. Khaid on kuulemma elossa mutta muuttunut tunnistamattomaksi.

Aseman järjestelmä-AI Victoria on lukinnut itsensä serverihuoneeseen ja katkaissut itsensä runkoverkosta kun Deivos on alkanut oireilla. Tiimi palauttaa habitaatin asukkaiden kylmävarmenteet servereiltä, kerää aseman sensoridatat ZH:n hyökkäykseen saakka ja evakuoi Victorian, McGawnin, lääkärin ja varmenteet Ursukselle.

Khaidin haaremi

Lyhyen palaverin ja lisäohjeiden pyytämisen jälkeen tiimi päättää vielä palata etsimään Khaidia yksityistiloistaan. Alku ei lupaa hyvää, sillä Khaidille ja hänen seuralaisilleen tarkoitetut tilat ovat täyttyneet tunnistamattomasta filamenttiverkosta, joka reagoi tunkeutujiin ja toimii biologisen hajoittajananoparven tavoin.

Tiimi evakuoi itsensä välittömästi ja turvautuu taktiikkaan "kill it with fire". ZH:n iskuryhmäläiseltä kaapattu plasmakivääri saa toimia yleisavaimena, kun tiimi räjäyttää Khaidin yksityistilojen ilmalukon auki. Tiloista purkautuu kaksi tunnistamattomien elämänmuotojen synnyttäjiksi rakennettua petomaista olentoa sekä filamenttijäsenillä varustettu eliö, jota tiimi epäilee Khaidiksi.

Ryhmä pakenee omalle alukselleen ja Arjuna suuntaa Liekehtivän Miekan asejärjestelmät aseman ulkoilmalukkoon. Hüseyin suojaa vetäytymisen avaamalla tulen raivokkaita, tyhjiöön kuolevia petoja päin lähes uhraten samalla henkensä. Habitaatin sisäänkäynti, HOZ Liekehtivä Miekka ja Khaidiksi epäilty kammottava epäolento hukkuvat plasmamyrskyyn, kun ultimaattien alus rysähtää asteroidiin ohjukset viritettyinä.

McGawn esittää toiveen, että saisi herätä kylmävarmenteestaan ilman karmeita muistojaan habitaatin viime päivien tapahtumista. S&T:n tiimi evää kuitenkin eutanasian, sillä McGawnin traumaattiset muistot sisältävät arvokasta tietoa aseman romahtamisen syistä. Paluumatkalta lähetettävä raportti Tosovskylle kerää kiitoksia Khaidin kuorivarmenteen tuhoutumisesta huolimatta ja Tosovsky mainitsee sivutoimen mahdollisuudesta Palomuuri-nimisessä hyväntekeväisyysjärjestössä.

tags: peliraportti

Mekanismin wiki pyörii PmWikin päällä ulkoasunaan UnStrapped