Extropia

(:toc:)

Extropia on asteroidi 44 Nysan sisään louhittu anarkokapitalistinen sosiaalinen koe. Lähes kymmenen miljoonan asukkaan habitaatissa ei ole lainkaan hallitusta tai lakeja, vaan kaikki yhteiskunnan rakenteet perustuvat kahdenkeskisille sopimuksille. Käytännössä kaikilla asukkailla on turvallisuus- ja terveydenhuoltovakuutukset yksityisten firmojen kanssa, ja infrastruktuuri perustuu palveluntarjoajien ja asiakkaiden välisiin kauppoihin.

Toisin kuin ulkojärjestelmän palvelus- ja vaihtotaloudella elävät anarkistihabitaatit, pyörivät Extropian rattaat sisäjärjestelmän hyperkorporaatioiden ylläpitämällä luotto- eli kreditjärjestelmällä. "Hypercorpit" ovat Extropiassa vahvasti läsnä, sillä paikka on täydellinen verojen ja lakien kiertämiseen.

Kuten arvata saattaa, vapaamielinen ilmapiiri ja kenelle tahansa avoin menestys vetävät Extropiaan yritteliästä väkeä ympäri aurinkokunnan. Yhteistä niin asukkaille kuin tulokkaillekin ovat opportunismi ja yrittämisen vimma. Onnekkaat jäävät legendoihin rikkaina ja kauniina, vähemmän onnekkaat unohdetaan ilmalukon tuolle puolen.

Siisti. :) -Navdi

Maantiede

44 Nysa on elliptinen, 130 x 70 km kokoinen E-tyypin asteroidi, joka kiertää Aurinkoa 2,6 AU:n stabiililla kiertoradalla. Sen jääydin on sulatettu ja höyrystetty 100 x 60 kilometrin kokoisen elliptisen Cole-kuplan aikaansaamiseksi. Samalla sisäosien runsaat metallikerrostumat ovat puristuneet kuplan ympärille, jolloin asteroidi on saatu kestämään pyörimisen aiheuttamaa inertiavoimaa. Asteroidi pyörii pitkän akselinsa ympäri, ja kuplan sisäpinnalla on matala keinotekoinen painovoima.

Cole-kuplaa valaistaan pituusakselilla kulkevalla fuusioreaktorilla, joka suljetaan 20 tunnin välein kahdeksaksi tunniksi synteettistä yötä varten. Kuplan pinnan tontit maksavat maltaita, ja siellä asuvat kuuluvat ylempään keskiluokkaan tai rikkaisiin. Huomattava määrä pinta-alaa menee myös kuplan ilmakehää ylläpitävien viheralueiden ja vesistöjen käyttöön. Cole-kuplan rajallisen pinta-alan takia asteroidin napojen ympärille on kaivettu valtava tunneliverkosto. Kaikkia tunneleita ei ole paineistettu, ja kelmeästi valaistuissa loukoissa asuu pakolaisista, rikollisista ja kodittomista koostuva kymmenien tuhansien piruparkojen rohiseva synthmorph-alaluokka.

Koska inertiavoima tekee asteroidin pinnalle laskeutumisen mahdottomaksi napoja lukuunottamatta, tapahtuu kaikki avaruusliikenne navoilla olevien avaruustelakoiden kautta. Siirtyminen asteroidin tunneleissa tapahtuu magneettijunilla, ja Cole-kuplassa käydään matalan painovoiman turvin myös vilkasta lentoliikennettä.

Mesh

Extropian mesh on jo selvästi syrjässä sisäjärjestelmän verkosta keskimäärin 20 valominuutin etäisyytensä takia, ja sille on muodustunut omanlaisensa verkkokulttuuri. Extropia toimii lähihabitaattien kulttuurillisena keskuksena, sillä pienemmät louhinta-asemat ja kommuunit ovat mediatarjonnaltaan täysin Extropian varassa. Koko asteroidivyöhyke on kuitenkin liian laaja yhtenäisen kulttuuripiirin syntymiseksi.

Hyperkorporaatioiden merkittävän läsnäolon takia CivicNetillä on Extropiassa oma Ulkojärjestelmä -klusterinsa, joka on mahdollisimman tiiviissä yhteydessä sisäjärjestelmän kanssa. Avoimeen lähdekoodiin perustuva hajanainen @-lista pitää Extropiassa suurinta klusteriaan Titanin rinnalla. Suurin osa jokapäiväisestä mesh-liikenteestä käydään ilmaisten yhteyksien ja helpon muokattavuuden ansiosta siellä. Extropian EcoWave-klusteri on leimautunut merkuriaanien äänenkannattajaksi Marsin ja Maan ollessa liian kaukana extropialaisten ajatuksista. Se on jostain syystä kerännyt myös suuren määrän transhumanistiseen hengellisyyteen liittyvää liikennettä.

Suurten salakuljetusrenkaiden ja meshpiraattien ylläpitämä väljä Guanxi-verkko pitää suurimpia servereitään Extropiassa avoimien lakien ja runsaan resurssitarjonnan seurauksena. Ei ole mitenkään poikkeuksellista, että turvafirmojen ratsaustiimit käyvät putsaamassa Cole-kuplan ulkopuolisiin tunneleihin piilotettuja piraattiservereitä kovin ottein hyperkorporaatioiden laskuun.

Extropian Fame-verkko perustuu samoihin protokolliin kuin sisäjärjestelmän vastaava ja näyttääkin suhteellisen samalta, mutta siihen samankaltaisuudet jäävätkin. Sisäjärjestelmän hyperkorporaatioiden kontrolloimat mediatuottajat eivät hurjimmissa unelmissaan tuottaisi niin rankkaa materiaalia kuin Extropian politiikkaa, seksiä ja väkivaltaa suoltava viihdekoneisto. Extropiassa suositaan innovaatioita, ja uudet trendit alkavat usein alakulttuuripiireistä suurten tuottajien suunnittelupalaverien sijaan. Tähtitaivas uusiutuu nopeasti ja harva XP- tai simulspacetuote jaksaa kiinnostaa ketään muutamaa kuukautta pidempään. Transkendentiaalisia kokemuksia tuottavien nanobottihuumeiden valmistajat ovat vuosia yrittäneet lyödä itseään läpi viihteen valtavirtaan siinä toistaiseksi onnistumatta.

Tiedeyhteisölle Extropia on kullanarvoinen verkottumispaikka, sillä valoa kestämättömät tutkimusasemat ulkojärjestelmässä voivat myydä siellä löydöksiään sisäjärjestelmään. Idealistisimmat tieteentekijät eivät tosin pidä paikallisesta asenteesta, joka tähtää pikaiseen rikastumiseen transhumanismin tietopääoman kasvattamisen sijaan.

Ideologiset suuntaukset

Extropiassa vaikuttavat useat transhumanismissa levinneet aatesuuntaukset, joskus tosin eri nimillä kuin muualla. Keskivertokansalainen uskoo libertarismiin, mutta pitää ulkojärjestelmien vaihto- ja mainetaloutta isoon mittakaavaan sopimattomana. Äärimmäiset biomodit, upliftit ja AGIt jakavat kansaa kahtia, vaikka konservatiivit jäävätkin näkyvyydessä vähemmistöön.

 • Uusi Maa -liike
  Maa on menetetty, mutta silti ainoa Aurinkokunnan planeetta, jossa elämä on kehittynyt monimuotoiseksi. Uusi Maa -liike haluaa purkaa Maan karanteenin ja aloittaa ekokatastrofin purkamisen. Extropiassa aate näkyy lähinnä satunnaisina mielenosoituksina hyperkorporaatioita vastaan, sillä niiden uskotaan yleisesti olevan planeetan karanteenin takana. Käytännössä Maa on hyvin kaukana ja harvalla sieltä paenneella kovinkaan lämpimiä muistoja sen viime vuosista, joten liike on Extropiassa marginaalissa.
 • Biokonservatiivit
  Biokonservatiivit edustavat sitä universaalia osaa ihmisyydestä, joka suhtautuu uusiin asioihin epäilevästi ja katsoisi mieluummin kuin katuisi. TITANien aiheuttama katastrofi on malliesimerkki päätä pahkaa ryntäämisen vaaroista, ja biokonservatiivit pelkäävät saman toistuvan joko upliftien tai AGIen takia. Monet pelkäävät myös ruumiin ja mielen muokkauksen saattavan johtaa ihmiskunnan tuhoon. Extropiassa biokonservatiiviksi leimautuminen ei paljoakaan vaadi, ja esimerkiksi Sisäjärjestelmän rivikansalaiset edustaisivat Extropiassa patavanhoillisuutta.
 • Autonomistit
  Hyperkorporaatioiden läsnäolo Extropiassa tuo mukanaan tarpeetonta politikointia, jo aikaa sitten vanhentuneen luottopohjaisen talousjärjestelmän ja väkivaltaisten interventioiden uhan. Ainakin, jos kysyy autonomisteilta. He haluavat pysyä Planetaarisesta Konsortiosta ja Jupiterin tasavallasta kaukana, ja fanaattisimmat suhtautuvat jopa Titanin nousevaan poliittiseen valtaan epäilevästi.
 • Merkuriaalit
  Jos uusien elämänmuotojen edustajat ovat jossain saaneet äänensä kuuluville, se on Extropiassa. Merkuriaalit ajavat upliftien ja AGIen oikeuksia, ja jotkut ovat herättäneet jopa kysymyksiä tavallisten keinoälyjen kohtelusta.

Mekanismin wiki pyörii PmWikin päällä ulkoasunaan UnStrapped