Kaupunki ilman hallitsijaa?

Esipuhe

Pharast 8. Vuosi 4708 AR

Viisi muukalaista, eli Pettyneet yrittävät selvitä kuninkaan kuolemasta oireilevasta kaupungissa. Resurssipulaisella vartiostolla on aina tehtävää siviilille ja Randalin kosto shiver toimittaja hämähäkkisyndikaaatille ei ole vielä valmis.

Tapahtumat

Milezza heräää varhain aamulla Zellaran ilmentymään, asunto on kuin silloin nuoruudessa hyvinä aikoina. Pari valjakko jutustelee ja käsittelee menneitä ja tulevaisuutta. Zellaran vahti päättyy ja vapaus koittaa kun Korvosassa ei kukaan kuole päivän aikana rodun, perimän tai muun järjestelmällisen epäoikeudemukaisuuden takia. Pikku hiljaa myös Besha ja Zeran heräävät ja seuraavat kaunist hetkeä aamun kynnyksellä. Lopulta magia kuitenkin purkautuu. On uusi päivä.

Aamupäivällä Pettyneet toimittavat askareita ja kaupustelevat. Yhdentoista kulmilla eräs vartioston vänrikki kertoo, että Cressida odottaa tapaamista. Pääsy Cressidan huoneeseen onnistuu nopeasti, paikalla odottaa selvästi epäileväinen ja aavistuksen loukkaantunut Cressida. Avolavan ruumis on löydetty julkiselta paikalta murhattuna. Pettyneet keskustelvat asiasta pitkään, ja onnistuvat lopulta lepyttämään Cressidaa sen verran että hän antaa saman tien tehtäväksi etsiä välittäjä Kultakutri, ja saada tunnustus, lopettaa shiver myyntitoiminta ja yleinen rauha ei häiriinny.

Pettyneet matkaavat South Shorelle noin tunnissa, pääosin rauhoittuneen eteläisen Korvosan läpi. South Shore on paikka jossa asuvat uudet aateliset ja taiteilijat Kendalin amphiteatterin lähistöllä. Kadut ovat komeat ja leveät. Bard's End niminen taverna löytyy ongelmitta.

Esiintymislavalla varustetussa komeassa tavernassa on hiljaista, mutta selviää että Araelia niminen puolhaltia (=Kultakutri?) tosiaankin tapaa esiintyä ja viettää aikaa tavernassa tyypillisesti iltapäivä kolmesta pitkälle yön tunteihin. Pettyneet asettuvat kulmapöytään ylemmälle tasanteelle ja seuraavat tavernan tapahtumia, ihmisiä ja taitelijoita, jotka pikku hilja täyttävät tilaa ja nostavat tunnelmaa.

Ennen neljää lopulta epäilyttävä vaalea puiolhaltia hahmo ilmestyy paikalle ja suuntaa läpi tavernan takahuoneeseen. Tiskiltä vahvistetetaan Araelia saapuneeksi, ja hänelle jätetään pyyntö kunnoiottaa seuruetta pöydän ääressä. Pian kummasteleva Araealia saapuu siistittynä takaisin saliin ja luo oitkän katseen Pettyneisiin. Hän uskaltautuu kuitenkin puheille. Pettyneet ottavat kovan linjan ja vihjaavat että Kultakutri on paljastettu aina vartioston komentjaa myöten. Nyt olisi hyvä hetki myöntää tapahtuneet ja lopettaa ne.

Araelia kiertelee ja kaartelee aikansa, mutta kun on selvää että tappiot on minimoitava, hän ehdottaa lahjusta tunnusta ja tietoa vastaan. Pettyneet maksavat 250 kultarahaa ja Kultakutri kertoo tarinansa herra Balko on rekrynnyt hänet, ja katulapset toivat aina kerran viikossa erän shiveriä hänen asuntonsa takana olevan kujan piilopaikkaan. Viikkoon kamaa ei ole enää sapunmut ja Kultakutrille on selvinnyt että herra Lamm on todennäköisesti kadonnut kuvasta. Hän yrittänyt selvittää mistä ainetta saisi, mutta hän ei ole päässyt pidemmälle kuin Eel's End laiturin Dragon's Breath Corridor laivalle, jossa ainetta myydään vain paikalla käyttöön. Huhu kertoo että laiturin omistaja King of Spiders, varmasti linkittyy shiveriin, mutta hänen puheilleen harva uskaltaa. Tiedot annettuaan Araelia poistuu luvaten kadota kaupungista päivän aikana.

Pettyneet vievät tiedon Cressidalle, joka on tyytyväinen että turhalta verenvuodatukselta vältyttiin ja myyntirinki supistuu. Hän tuntee hyvin Eel's Endin, mutta se on aatelissuvun suojeluksessa ja lakiteknisestikin kaupunkiin kuulumaton ja näin vartioston toimivallan ulkopuolella. Hän kuitenkin jatkaa selvityksiä. Ensin on kuitenkin toinen tehtävä, jonka hän lupaa sisältävän palkkion ja olevan kiireellisempi.

Cressida kertoo nimeltämainitsettomien aatelisten tahojen painostavan häntä tutkimaan/avustamaan muuatta Zeeva Ketunratamoa. Vaikka Zeeva ei itse ole aatelinen eikä edes kotoisin Korvosasta, on hänellä kuitenkin ystäviä Magnimarissa ja Absalomissa, joilla puolestaan on ystäviä Korvosan aatelisten joukossa. Cressida ei varsinaisesti tiedä, millaista apua Zeeva tarvitsee, mutta joka tapauksessa joku merkittävä taho jossain on naisesta hieman huolissaan. Koska joukkio on osoittanut kykyä hienovaraiseen toimintaa, Cressida on nyt valmis lähettämään heidät hoitamaan hieman delikaatimpaa liiketointa.

Zeevan tiedetään nykyisellään pyörittävän Vehreä Tori-nimistä kauppapaikkaa Korvosan etelärannalla. Kaupunkielämästä jotain tietävät muistavat naisen ostaneen Vehreän Torin muutama vuosi sitten edellisen omistajan kuolinpesästä, tämän kuoltua mystisesti outoon ja hivuttavaan, mutta mitä ilmeisimmin tarttumattomaan tautiin. Liikkuu myös huhuja, joiden mukaan Zeeva on jotain muuta miltä näyttää. Kukaan ei myöskään tiedä, mistä naisen rahat Torin hankintaan olivat peräisin.

Joka tapauksessa, vartioston apulaiset lähtevät suunnistamaan kohti Toria. Perille päästäänkin ongelmitta, mutta koska ketään omistajattaren näköistä ei välittömästi ensi silmäykseen osu, seikkailijat kääntyvät kysymään neuvoja lähimmältä vihanneskauppiaalta. Mies ei lämpene Milezzan kyselyille. Beshan tartuessa häntä raivelista kauppias kyllä säpsähtää, mutta vielä enemmän säpsähtää Besha, jonka silmien eteen välähtää äkkiä kuva hänen kuolleesta lapsestaan. Barbaari työstää seuraavaa tunnemyrskyä hyökkäämällä välittömästi kojun kimppuun.

Selvästikään jokin ei kuitenkaan moista käytöstä torilla salli, sillä äkkiä Torin sydämmestä sijaitsevan puun oksista alkaa viskata piiskaava tuuli, joka lennättää ilmaan vihannekset, hedelmät ja muut myyntiartikkelit, kerätän ne kieppuvaan pyörteeseen ryhmän välittömään läheisyyteen. Ihmisten jo alkaessa rynnätä kirkuen karkuun, pyörteessä kieppuvat kasvit sulautuvat yhdeksi valtavaksi kasaksi sankarien silmien edessä ja seinämillä koristeina nojailevat variksenpelätit heräävät henkiin.

Seuranneessa käsikähmässä ennen kaikkea Beshaa, mutta myös muita ruhjotaan pahemman kerran pelättien ja elävän kompostin toimesta, ennen kuin oudosti henkiin heränneet olennot saadaan palautettua takaisin esinemuotoon. Ei kuitenkaan niin pahaa kuin jotain hyvääkin: kaikki asiakkaat ja myyjät on saatu ajettua pakosalle ja ainoa paikalle jäänyt nainen on Torin nykyinen omistaja, Zeeva Ketunratamo.

Zeeva ei varsinaisesti arvosta yhden kojunsa tuhoamista ja asiakkaidensa karkottamista, kysellen epätoivoisella äänellä, ovatko nämäkin "Duster-jengin palkkalistoilla". Ryhmä yrittää vakuuttaa olevansa hyvällä asialla, johon nainen toteaa äkkiä sankarien taakse katsoen: "No, nyt saattekin hyvän tilaisuuden todistaa väitteenne."

Yleisen hässäkän aikana kauppalan oviaukolla on hiipinyt joltisenkin epäilyttävää sakkia, kaksi kovasti palkkasoturin näköistä miestä ja yksi maagi. Maagi näyttää alunperin kiinnittävän huomiota vain Zeevaan, tiedustellen ivallisesti, joko Tori nyt viimein asiakkaiden kaikottua olisi kaupan, mutta tunnistaa sitten Zeranin ja ilmeisen raivostuneena komentaa adjutanttinsa hyökkäämään.

Vartioston tehtävissä kouliintunut joukkio ei kuitenkaan vähästä hätkähdä ja pian maagi sekä toinen palkkamiekat makaavat maassa hiiltyvinä raatoina, jäljelle jääneen antauduttua. Ryhmällä on viimein tilaisuus vaihtaa tietoja Zeevan kanssa sekä poimia muutama magisoitunut esine pelätin ja kompostin jäänteistä.

Zeeva kertoo Dusters-jengin alkaneen ahdistella häntä jo jokin aika sitten. Aluksi he olivat halunneet ainoastaan vuokrata kojun, jossa myydä aseita ja muuta sen sorttista, mutta koska tämä tuntui Zeevasta Vehreän Torin "hengen" vastaiselta, oli Duster-jengin johtaja alkanut vaatia yhä painokkaammin Zeevaa myymään koko torin. Se mistä ilmeisest melko pientä piiriä pyörittävä Bedig oli rahat ostoon saanut, oli Zeevalle arvoitus, ja nainen epäilikin Bedigin olleen ehkä vain jonkin tahaon agentti. Ostotarjoukseen Zeeva ei jatkuvasta painostuksesta huolimatta ollut suostunut, vaan oli sen sijaan kertonut huolestaan "ystävilleen", joiden kautta tieto olikin ilmeisen nopeasti kiirinyt Cressidan korviin. Kaupungin suistuttua kaaokseen tilanne oli luonnollisesti pahentunut, eikä Zeeva ollut laisinkaan varma, miten tämänkertainen kohtaaminen olisi päättynyt, jollei Cressida olisi lähettänyt agenttejaan paikalle.

Mitä taas tulee kasvisten ja pelättimien hyökkäykseen, Zeeva ei myönnä moista aiemmin nähneensä. Kuten muutkin tarkkakorvaiset ryhmästä, nainenkin myöntää kuulleensa shoantien taistelulaulujen kaikuja otusten hyökätessä. Lisäksi paikalla silloin tällöin ostoksilla vieraillut shoanti-shaamani Teliyana Tulisilmä on kertonut kokeneensa usein torilla käydessään jonkinlaista henkistä yhteyttä paikan ilmapiirin kanssa. Zeeva ei valitettavasti täten voi auttaa itse seikkailijoita tämän pidemmälle, mutta ehkä Teliyana tietäisi jotain asiasta... Zeevan tietojen mukaan shamaani majailee tällä hetkellä pienessä shoanti-kylässä kaupungin muurien ulkopuolella, Kalttametsässä.

Koska päivä ei ole vielä aivan illassa, päätetään vielä vierailla Teliyanan luona, jahka taistelun verisimpiä jälkiä on hieman siivottu. Matka metsään ei toden totta kestä edes tuntia ja kiitos shoanti-jäsenensä ja shoanti-kielensä, kylän paalumuurin toiselle puolelle pääsy ei ole vaikeaa. Myös Teliyana löydetään. Saatuaan painostettua sankarit lupaamaan valan velvoittamina auttamaan shoantien asiaa, Teliyana kertoo näille epäilevänsä, että Vehreän Torin tapahtumien takana on muuan kaukana muinaisuudessa kuollut shoanti-shamaani Galdan Tulisydän, joka tunnettiin paitsi väkevänä soturina, myös suurena ennustajana. Tarina kertoo shamaanin aikoinaan saaneen niin voimallisen näyn, että hän sen innoittamana hylkäsi soturin tien, vaihtoi nimensä Vihreäsydämeksi, katkoi siteensä Aurinko-quahiin ja perusti quahien välisen rauhan ja yhtenäisyydelle pyhitetyn pyhätön. Visiönäärille oli kuitenkin murheellinen loppu: erittäin todennäköisesti kheliaksialaiset murhasivat jossain määrin erakoituneen pasifistin. Vehreällä Torilla kokemiensa tuntemusten perusteella Teliyana on alkanut epäillä, että shamaanin pyhättö sijaitsee mitä todennäköisimmin lähistöllä ja vuosia jatkunut vilkas kaupankäynti on virvoittanut henkiin kenties jonkinlaisen etiäisen Galdanista itsestään.

Zeevan auttamisesta kiinnostunut porukka kyselee, voisiko asialla mahdollisesti tehdä jotain. Teliyana ei osaa suoraan antaa vastausta, mutta osaa kyllä kertoa, miten shamaanin hengen kanssa mahdollisesti voisi kommunikoida, selittäen miten shoantien sklar-rituaaliveitsiä voidaan käyttää yhteyden muodostamiseen edesmenneen shamaanin kanssa latomalla veitset seitsensakaraiseksi tähdeksi oletettavasti jostakin torin alta löytyvän pyhätön alttarin päälle. Pyydettäessä Teliyana myös lainaa omia veitsiään.

Näillä tiedoin aseistautuneina wannabe-vartiosto palaa Torille, joka näyttää jälleen suorastaan epäluonnollisen vilkkaalta, ottaen huomioon vain vähän aikaa sitten tapahtuneen rujon tapahtumaketjun. Randall alkaa epäillä Galdanin hengen läsnäololla olevan myös positiivisia vaikutuksia. Ryhmä keskutelee asiasta Zeevan kanssa, mutta nainen on valmis ottamaan riskin hyvän kauppaonnensa katoamisesta, jos levoton sielu vain saadaan rauhoitettua.

Torin sulkeuduttua ja Zeevan valvovien silmien alla asian perinpohjaiselle ratkomiselle omistautunut ryhmä alkaa kaivaa Torin suuren puun läheltä, toki Milezzan ensin puulta kohteliaasti varmistettuaan oikean kaivuupaikan. Alttari toden totta löytyykin parin metrin päästä ja veitset ladotaan sen päälle oikeaoppiseen sihedroniin... Ja lähes saman tien tyhjästä jälleen kerran ilmestyvä tuuli alkaakin ympärille mellastaa, räjäyttäen sihedronin muodostavat veitset kaikkiin ilmansuuntiin, niiden ikävästi viillellessä hidasrefleksisempisiä.

Shokista toivuttuaan seikkailijat huomaavat siirtyneensä Eteeriselle todellisuuden tasolle. Itse Tori ja muu ympäristö on usvaista ja läpinäkyvää, mutta pyhätön alttari näkyy ainutlaatuisen terävänä. Kivisestä alttarista kohoaa itsensä Galdanin haamu: hahmon silmät näyttävät liekehtivän, samoin kuin rinnassa edelleen sojottava keihäs. Tulista verta valuu aina hetkittäin keihään puhkomasta haavasta. Vuosisadat vaikuttavat vääristäneen shamaanin tietoisuutta eikä hän enää erota ystävää vihollisesta, kutsuen paikalle kaksi tulielementaalia hyökkämään tunkeilijoiden kimppuun.

Seuraa tulinen taisto, jonka Besha kuitenkin saa viimein loppumaan kiskaistessaan haamun rinnasta palavan keihään. Valitettavasti keihään lieskat ovat kuitenkin liikaa jopa Beshalle ja barbaari vaipuu tajuttomuuden alhoon, missaten Galdanin vapautumisen tuonpuoleiseen. Haamun kaikkoaminen siirtää myös joukkion takaisen materiaalitasolle, missä Zeeva vuolaasti kiittelee kaikkia.

Viimeisenä palveluksena Zeevalle vartioston epäviralliset edustajat saattavat tämän vielä kotiin. Nainen toivottaa kaikille hyvää yötä, ennen kuin heidän tiensä erkanevat ainakin tällä erää. Aamulla lienee jälleen aika käydä Cressidan luona raportoimassa...

NPC:t

 • Araelia - eli Kultakutri. Viehättävä puolhaltia bardi, joka möi shiveriä Lammin hyväksi Bard's End taiteilija tavernassa. Lupasi kadota kaupungista lahjusta vastaan
 • Bedig Thurgi - maagi, Duster's jengin vaarallinen asiamies
 • Bezzeraty - pienmies, Eel's End laiturin huumausainenautintojen laivan valvoja
 • Cressida Kroft - kaupungin vartioston komentaja, entinen seikkailija. Tarjoaa "ei virallisia" tehtäviä kaupungin järjestyksen palauttamiseksi.
 • Galdan Vihreäsydän - mahtava muinainen shoanti shamaani, soturi ja ennusta joka jätti klaanit ollakseen kaikkien kanssa yhtä
 • Grau Soldado - vartioston kapteeni, joka sortui viinaan vastuiden paineessa. Takaisin palveluksessa
 • King of Spiders - Eel's End laiturin valtias, ja mahdollisesti shiverin päälähde
 • Teliyana Tulisilmä - pitkä nuorehko naisshoanti-shamaani Kalttametsässä
 • Zeeva Foxglove - cheliaxlaisten ylimysten sukua, vaan ei itse aatelisarvoa omaava Vehreän Torin omistaja

Palkkiot

Bard's End

 • -250gp lahjus Kultakutrille
 • muutama gp simaan, pataan ja viiniin

Kaikki maksettu/jaettu

Green Market

 • 3x kultaista lehteä, arvo a 75 gp - Majik
  • voi käyttää myös alkemistisena aineksena, mahdollisesti antaen kertabonuksen yhteen haastavaan kaavaan
 • maagiset hedelmät
  • CLW potion Besha
  • Speak with Plant Milezza / käytetty
 • +1/+1 quarterstaff - 4 600gp
 • cloak of resistance +1 Besha
 • 2x mwk greatsword - 650gp
 • Dusters jäsenten taskujen tyhjennykset - 100gp
 • Emerald - 800 gp

Total / myynti 6 325gp / 2300+325+100+800 = 3 525

 • Vartioston palkkio 1 000gp

Jako 1 000 + 3 750 = 4 525gb / 5 = 905gp

Mekanismin wiki pyörii PmWikin päällä ulkoasunaan UnStrapped