Espoon Erikostalousalue

A Dirty World-testipeli: Raid, Z-Salamapartio ja Film Noir

Menossa mukana: Vili, Touko, Sope, Tiemus
Tapahtui: 5.10.2008, punavuorenkatu 7 c 46

Taustatarina

Kyseessä ei ollut Harhapolku-crossover, vaikka tapahtumat syötettäneen mahdollisiin Harhapolkupeleihin myöhemmin. Pelissä ei myöskään ollut yliluonnollisia elementtejä, tai potentiaalia niille. Pelin antagonistit yksinkertaisesti lainattiin toisesta, vastaavaan (mutta yliluonnollisen elementin sisältäneeseen) asetelmaan sijoittuneesta aikaisemmasta pelistä.

Pelin taustatarina rakennettiin käyttäen aDW:n mukana tullutta ORE Noir - film-noir juonenrakennusmenetelmää. Antagonisteiksi otin vanhasta Harhapolkumateriaalista löytyviä Espoon Erikoistalousalueen erikoisuuksia, ja muutaman näiden tutun muualta helsingistä. Tapahtumat sijoittuivat juuri lamasta selvinneeseen suomeen, vuonna 1994, jossa antagonistit eivät olleet vielä (ainakaan näkyvästi) sotkeutuneet Harhapolun taustajuoniin.

"Aikaisempi elämä" antoi melkoisia vapauksia antagonistien tilanteelle, joten taustajuoni perustui suoraan ORE Noir heiton tulkinnalle. Heitettiin kirjan mukaisesti 11d10 ja katsottiin juonielementit taulukosta:

11d10 -> 2x6, 2x5, 2x3, 2x2:
2x2: Harrasment - Amorous Badgering
2x3: Property Crime - petty vandalism
2x5: Divorce - Property is in doubt
2x6: Contract Dispute - Forgery Accusations

+ Complication, 1d10->1: Evidence of official misconduct

Ore Noir heitto vaikuttaisi yhden kokeilun perusteella olevan varsin oiva tapa generoida juoni arkkityyppien ympärille. Samaa pitäisi kokeilla myös ilman näitä arkkityyppejä.

Heitetyn tilanteen ja valmiiden hahmojen pohjalta saatiin aikaiseksi seuraava tilanne:

Max Andersin, Katariina Isaksonin ja Johannes Valkaman välillä oli ensimmäisen Harhapolun taustarakenteeseen mietitty jonkinasteista muinaista kolmiodraamaa tai vastaavaa. Avioero sopi tähän ajatukseen mainiosti...

Max Anders ja Kariina Anders (os. Isakson) olivat eronneet, villin nousukausinuoruutensa jälkeisiisä mainingeissa - ja tuoreen avioeron jäljiltä oli vielä paljon epäselvyyttä siitä, mikä entisestä yhteisestä omaisuudesta oli kenenkin. (2x5)

Erityisesti Valkama ja Anders, oli mietitty toisiaan vältteleviksi, ja tähän sopisi kunnon välienselvittelyt erovaiheessa

Kaarinalla ja Valkamalla oli ollut vipinää jo ennen Kaarinan ja Maxin eroa. Max oli yrittänyt estää Kaarinaa melko kovakouraisesti (mutta ei suoranaisen väkivaltaisesti) lähtemästä Valkaman kanssa "seminaariin", Valkama oli paikalle tullessaan lyönyt Maxia kesken kiivaan sananvaihdon - ja vienyt Kaarinan sitten mukanaan (2x2). Kostoksi tästä Max oli lähettänyt pari satamajengiläistä vandalisoimaan Valkaman taloa (2x3).

Asiaa monimutkaisti "Evidence of official misconduct"... hetkisen mietittyäni päätin kyseessä olevan Maxin poliisilta ostama rikostutkimus hänestä aiheella kuolematuottamus/itsepuolustuksen liioittelu.

jonka perusteella laadittiin seuraavanlainen lähtölaukaus:

Kaarina tiesi Maxilla olevan äärimmäisen arkaluontoinen ja Maxille tärkeä kansio. Saadakseen tahtonsa läpi eroasioissa oli Katariina päättänyt hankkia kansion käsiinsä. Pelin juoni lähtisi käyntiin Katariinan palkatessa hahmojen etsivätoimiston hankkimaan käsiinsä kyseisen kansion, jossa oli hänen mukaansa "kauppakirjat ja muut paperit hänelle kuuluvista tauluista eropesässä".

Ylläannettu alkutilanne ja lähtölaukaus sopivat mielestäni oivasti Film Noir-henkeen. Kukaan ei ollut tilanteessa kovinkaan puhdas pulmunen tai toisin sanoen, kaikilla oli jonkinlainen luuranko kaapissaan tilanteen kannalta. Max oli mietitty selkeästi tämän tilanteen uhriksi, mutta toisaalta hänellä oli selvittämätön kuolemantuottamusepäily hiljaiseksi ostettuna. Katariina oli pelaajien uhria näyttelevä ykköskontakti, joka oli tosiaisassa itsekäs, omistushaluinen ja petollinen entistä aviomiestään kuppaava ihminen. Valkama puolestaan näyttäytyi vain katariinaa neuvovana ja etäisenä lakimiehenä, vaikka tosiasiassa hän kerran jo Maxin pahoinpideltyään hautoi kostoa Maxille vandalisoinnosta.

Taustaraita \\l. Soundtrack

 • Alustukset ja elämää Kalliossa:
  Laika and the Cosmonauts
 • Lähtölaukaus ja toinen pääantagonisti (eli Katariina Isakson) yleensä:
  Boards of Canada
 • Toimiston ja autoilun taustalla:YleX live-radio (toinen hyvä olisi ollut radio helsinki)
 • Toiminta ja Max Andersin kämppä etc.
  Avenged Sevenfold

Taustaraita laadittiin bussimatkalla Kotkasta Helsinkiin. Olen itse hämmentävän tyytyväinen lopputulokseen.

Synopsis

[tähän pelin tapahtumat vapaasti kerrottuna]

Kommentteja

Hahmot olivat hieman liikaa niitä Raidin koomisia sivuhahmoja. --V

 • Hahmot olivat vähän liikaa raukkoja. Minusta olisi ollut parempi, jos olisi kerrottu, että hahmot on niitä vigilanteja, jotka edes yrittävät vastustaa sitä systeemiä. Nyt vähän liikaa vain sopeuduttiin siihen eikä tullut hyvää draamaa vastakkainasettelusta. Olisin toivonut siis enemmän toimintaa tyyliin Sin City. Jos joskus jatketaan, niin Korteoja on puhtaasti se vigilante, joka laittaa kapulaa rattaisiin. -sope
  • Hahmojen raukkuus syntyi itsestään, enkä näe sitä suoranaisesti huonona asiana. Sen sijaan olen samaa mielta siitä, että jos samalla porukalla otetaan toinen peli - olisi syytä lähteä "lyödyt" linjan sijaan kokeilemaan enemmän linjalla "oikaisijat". Itse en toivonut tästä kovinkaan toimintapainotteista skenaariota, joka todennäköisesti näkyi pelin taustatarinassa - toisaalta kuitenkin soitin "mättömusiikkia" tarinan uhrin kämpillä (Max Andershan oli se tarinan uhri, ei se pahantekijä, vaikkakaan ei mitenkään puhtailla jauhoilla sekään liikkeessä). --V

40 pistettä on liian vähän yhden illan juttuun. --V

Step on Up:ia (gamismi) tukeva mekaniikka tulee hieman normaalin ko. peliryhmän pelaamisen tielle. --V

 • Toisin sanottuna, pelaajat eivät käyttäneet mekaniikkaa hyväkseen, koska hahmon kyvykkyyden parantaminen mekaanisesti, ei ollut pelitavoitteena riittävän merkittävä. Esimerkikkinä, sossujonossa tapellessa hahmoeläytyminen oli primäärisempää, kuin tilanteesta mahdollisesti saatava taktinen hyöty seuraavassa tilanteessa.

ORE vaikuttaa jotenkin aina paperilla hurjasti paremmalta kuin käytännössä. Voi olla illuusio --V

 • Kaikkinensa tuo systeemi oli vielä vähän outo ja hankala. Mulla on kutienkin sellainen tuntemus, että enemmän pelattuna se voisi olla hyvä. -sope
  • aDW:hän siis käyttää ORE:sta omaa versiotaan. Yhteistä ORE-peleille on lähinnä se että etsitään niitä pareja ja sarjoja nopanheitoista - ja vertaillaan korkeuksia ja leveyksiä. Identity-quality-slide-kuvio on aDW:n oma erikoisuus. --V

Mekanismin wiki pyörii PmWikin päällä ulkoasunaan UnStrapped