"Spiraalin ytimessä" - Tapahtumat • Kyrialia saapuukin sopivasti paikalle juuri kun joukkio on etenemässä punametallisista pariovista. Iloisen jälleennäkemisen jälkeen ollaan jo melkein menossa, mutta pikaisen tietojenvaihdon yhteydessä Kyrialian mainitessa edesmenneen Dargentun kammiosta jokin napsahtaa Bessarionin päässä ja joukkio päättää vielä kerran palata tutkimaan outoja merkintöjä.

 • Selvästikin jokin Kyrialian maininta oli aivan korvaamaton paljastus, koska äkkiä merkinnät alkavatkin selvitä Bessarionille. Ilmeisesti Dargentu on kuolemansa jälkeen yrittänyt selvittää Nessiaanisen Spiraalin magiaa. Merkintojen valossa vaikuttaa siltä, että uloimmat osat, joista alueella saavutaan, ovat tarkoitettu tavanomaiseen, tarkemmin määrittelemättömään käyttöön (joskin Dargentu-lich-ish on hahmotellut jonkinlaista kidutushenkistä teemapuistoa). Sisemmät osat, kuten spiraalin ympyrä ja sitä edeltävät, tällä hetkellä salamoivat kammiot, ovat ilmeisesti tarkoitettu jäähdytyskammioiden Styxin vesillä puhdistaman energian jakeluun ja kaikkein sisin osa, Spiraalin ydin, on tarkoitettu sekä energian imemiseen Liebdagasta että paholaisherran pitämiseen vangittuna. Ydintä koskevat merkinnät ovat selvästi puutteelliset ja epävarmimmat.

 • Näillä viime hetken paljastuksilla varustettuina sankarit lähtevät suunnistamaan Spiraalin ytimeen. Ovien takaa paljastuu alaspäin laskeutuva leveä portaikko, joka päättyy suoraan oikealle kääntyvään käytävään. Kulman takaa paljastuu erikoinen näkymä kirjaimellisesti "jonnekin Helvetin kaupunginaukiolle", jonka keskellä viiden jalan korkeudessa muutamat paholaisaateliset näyttävät pitävän pitoja, rautasaappaisten paholaispartioiden kiertäessä aukion reunoilla. Pääsyn syvemmälle kaupunkiin estää koko aukion levyinen tuliseinämä. Pöydän äärellä aateliset vaikuttivat olevan uppoutuneena väittelyyn erinäisten sydänten makueroista.

 • Tilanne eskaloituu nopeasti ja tuota pikaa sankarit ovat napit vastakkain aatelisten kanssa. Olennot paljastuvat taistelussa vain jonkinlaisen illuusiomagian verhoamiksi gargoyleiksi ja ne lyödään helposti. Tarkemmat tutkimukset paljastavat, että myöskin aukio on jonkinmoinen maaginen lavaste, joskaan tämän ymmärtäminen ei näytä häivyttävän näkymää mihinkään. Huoneen seinämiä käsikopelolla tunnustellessaan Eidi puolivahingossa löytää salaoven avausmekanismin.

 • Salaoven takaa paljastuu valtava amfiteatteri, jonka keskustassa joidenkin rakshashaksi tunnistama olento viittoo sankareita saapumaan peremmälle. Tämän jälkeen Ulkopuolinen muuttuuu näkymättömäksi ja alkaa loitsia erinäisiä illuusioita ja mielenhallintaloitsuja, ilmeisesti saadakseen sankarit osallistumaan hyvin omakohtaisesti muodostuvaan näytelmään. Suosio ei ole kuitenkaa suuren suurta ja lopulta kyllästyttyään itsepäisiin ja väkivaltaisiinkin sankareihin rakshasha ilmeisesti painelee pois huoneesta. Myös tämä tila paljastuu suurelta osin vain illuusioksi.

 • Joukkio jatkaa matkaa "kaupunginaukiolta" ainoaan mahdolliseen suuntaan, eli läpi liekkimuurin. Ei enää niin kovin suureksi yllätykseksi myös liekkimuuri paljastuu epätodelliseksi. Takaa aukeaa näkymä valtavaan katedraaliin, jonka keskellä näyttää selvästi olevan allas kultakolikoita. Siinä missä toiset huomaavat tämän illuusioksi, Marshal ja Bessarion joutuvat pakonomaisen ahneuden kouriin ja pulahtavat kolikoiden sekaan uimaan asti ennen kuin huomaavat, että "kulta" onkin itse asiassa kiehuvaa vettä.

 • Peremmälle katedraaliin mentäessä joukkio huomaa molemmilla sivuistollaan neljä peiliä. Jokainen peili näyttää katsojalleen ilmeisesti eri maisemaa Helvetistä, mutta yksi yhteinen piirre niihin tarkemmin katsottaessa näyttää paljastuvan: jokaisen maiseman keskellä valtava, mahaansa suuren arven saanut paholaisherra näyttää kiduttavan peiliin katsojaa mitä inhottavimmilla tavoilla. Lujaluonteinen joukkio ei tätä säiky, vaan kaikkiin peilehin tuijotetaan urheasti. Kun peilin näyttämä kärsimysnäytelmä on ohi, jokainen peili muuttuu vuorollaan läpinäkyväksi ja -kuljettavaksi, paljastaen takaansa pienen alkovin, jonne on piilotettu hyvinkin voimallisia esineitä. Tyytyväisinä löydoksiinsä sankarit keräävät kaiken talteen.

 • Reitiksi katedraalista eteenpäin paljastuvat alttarin takana oleva valtavat maalatut lasiikkunat, joiden alaosa aukeaa pariovina, johtaen seikkailijat aivan tavanomaiseen käytävään. Kulman taakse käännyttäessä eteen aukeaa kuitenkin jälleen erityyppinen näkymä: valtava, metallisen aluskasvillisuuden täplittämä aavikko, jonka horisontissa jono epämääräisiä hahmoja näyttää lohduttomasti vaeltavan kahleissa edemmäksi, jonon yläpuolella lentävien liskojen silloin tällöin syöksähtäessä alaspäin vauhdittamaan etenemistä ja outojen, käveleviltä linnunpäiltä näyttävien paholaisten paimentaessa sivustoja tai muuten vain syöksähdellen halki aavikon hiekkojen.

 • Varuillaan joukkio astelee aavikolle. Tällöin käykin ilmi, että ainoastaan osa linnunpääpaholaisista on illuusioita neljän olennon hyökätessä sankareiden kimppuun. Linnut oksentavat kidoistaan mustaa ja syövyttävää savua, jolla vaikuttaa olevan myös mielenterveyteen vaikuttavia ominaisuuksia. Savumerkit eivät kuitenkaan pelasta ja tilanne päättyy sulkasatoon. Pieni eteenpäin astelu ja aavikon illuusio sulaa pois, paljastaen jälleen jo tutuksi tulleen käytävän.

 • Seuraava kohde kierroksella osoittautuu kaivokseksi, jossa valtavat, salamoita syöksevät liskot toimivat työnjohtajina ilmeiseti orjuuteen tuomituille sieluparoille, jotka epäilemättä eläessään olivat sortuneet ahneuden syntiin. Illuusioon sisään astellessaan yksi liskoista näyttää huomaavan uudet tulokkaat ja karjaisee "HAKUT KÄTEEN JA TÖIHIN!" Käskyllä tuntuu olevan jonkinverran maagista painoarvoa, sillä ainakin Eidin aseet putoavat maahan kuuliaisesti. Suurin osa Wiscranien Silmistä ei kuitenkaan kehotusta noudata, jolloin erittäin todelliseksi osoittautuva behir hyökkää mokomien niskureiden kimppuun.

 • Bessarionin lohikäärmen veri tuntuu herättävän behirissä hieman pahaa verta ja olento valitsee melko heikosti haarniskoidun tulevan Golarionin valtiaan kohteekseen. Ehkä traagisesti Golarionin kannalta liskomaisen olennon offensiivit epäonnistuvat surkeasti ja siitä tehdään muhennosta. Kun häiriötekijä on eliminoitu, selvästi todellisessa telineessä seinustalla lepäävät hakut todetaan maagisiksi, joskin kirotuiksi.

 • Ainoa näkyvä kaivoskäytävä osoittautuu myös tieksi ulos illuusiosta. Suoran käytävän päässä näyttää odottavan jonkinlainen metsässä sijaitsevan temppelin etupiha. Etupihaa hallitsevat hyvin suuri, minotauria muistuttava tulinen kivipatsan ja tekeleen molemmin puolin loimuavat, tulen täyttämät kuopat. Seikkailijat spekuloivat, että aiemmasta katedraalista löytynyt Vartijasormus saattaisi hyvinkin olla sidoksissa juuri tähän patsaaseen. Eidi (vai oliko se Kyrialia?) laitetaan testaamaan tätä olettamusta. Ja toden totta, niin kauan kuin sormuksen haltija pysyy huoneessa, patsas vaikuttaa liikkumattomalta. Muu joukkio pujahtaa temppelin pienestä ovesta sisään, suoden vain vaivihkaisen silmäyksen temppeliä ympäröivään metsikkoon, jonka puiden sijasta kuuluvat epäinhimilliset äänet ja puistattavat, mutta armeliaan lyhyesti vilahtavat näkymät antavat kalpean aavistuksen parittelumenoista, joita Helvetissä joutuvat kohtaamaan ne, jotka ovat antautuneet lihan himonsa orjiksi Materiaalisella Maailmantasolla.

 • Temppeli osoittatuu vain tekaistuksi julkisivuksi, sillä sisäänkäynniltä jatkuu Rheinhartin suruksi viiden jalan levyinen käytävä. Käytävä johtaa muutaman käännöksen jälkeen täysin pyöreään huoneeseen, jossa pöydän äärellä istuu haarniskaan kiireestä kantapäähän verhoutunut suurikokoinen olento, joka kohottautuu koko huomattavaan yli seitsämän jalan pituuteensa ja vaatii metallisella äänellä saada nähdä Sopimuksen.

 • Bessarionin ojennennettua oudolle, elävää haarniskaa muistuttavalle olennolle Aberrianin seikkailijoille antaman kontrahdin ja olennon sitä tovin tutkittuaan ja oikeaksi havaittuaan kohtaaminen jatkuu rauhanomaisissa merkeissä. Olento esittäytyy Vaccha Sinetinhaltijaksi - samaksi, joka sopimuksessakin lopussa mainitaan. Olento vartioi, etteivät muut kuin siihen valtuutetut pääse tämän syvemmälle ja toisaalta Lain ja Järjestyksen ruumiillistumana Vaccha on Liebdagan vankilaansa sitovan sopimuksen magian kulmakivi ja sinetti: niin kauan kuin Vaccha pysyy hengissä ja kammiossaan Spiraalin ytimessä, Liebdagan voimanlähteeksi sitova sopimuspaperi ei ole pelkkää paperia vaan paholaisherraa sitova maaginen kahle. Vacchan aika tässä nimenomaisessa paikassa ei ole ikuinen: olento kertoo tämän tehtävänantonsa keston olevan sata vuosisataa. Äänenpainosta päätellen 10 000 vuotta on olennolle kutakuinkin merkityksetön.

 • Vaccha varoittaa seikkailijoita, että mikäli Spiraalin nykyisen asiantilan annetaan jatkua, enemmin tai myöhemmin väistämättä seuraava Spiraalin romahdus luonnollisesti vapauttaa Liebdagan sopimuksesta. Vacchalla ei kuitenkaan ole valtuuksia puuttua tilanteeseen, mutta neuvoo seikkailijoita parhaansa mukaan. Kolyarut osaa kertoa, että katedraalista löytynyt talismaani on Liebdagan itsensä valmistama ja paholaisherralle hyvin tärkeä: niin kauan kuin talismaani ei ole paholaisherran hallussa, hän on olennaisesti heikompi. Lisäksi, koska esineen ja Liebdagan välillä on vahva side, voi olla että esimerkiksi altistamalla talismaani positiiviselle energialle myös Liebdaga voi kärsiä ainakin hetkellisesti.

 • Vaccha varoittaa seikkailijoita myös seuraavassa huoneessa olevasta Kirjastonhoitajaksi kutsumastaan olennosta. Kolyarut ei tiedä olennosta juuri mitään, mutta Dargentu Vheedin kertoman perusteella Kirjastonhoitaja kyllä palvelee nykyisiä sopimuksen haltijoitakin, mikäli nämä vain voivat osoittaa olevansa pormestarin asialla.

 • Seikkailijat kiittävät kohteliaasti saamistaan neuvoista ja siirtyvät ainoasta eteenpäin vievästä ovesta tapaamaan mystistä Kirjastonhoitajaa. Tämä osoittautuu (ilmeisesti?) naispuoliseksi, kasvonsa erittäin tarkasti peittäväksi olennoksi, joka on kuitenkin hyvin avulias joukkion esitellessä Dargentu-kalmolta riipimäänsä amulettia. Yhdellä kirjaston pöydällä on tosin nippu papereita, joihin Kirjastonhoitaja näyttää suhtautuvan hyvin suojelevasti, mutta aina yhtä diskreetit Wiscranien Silmät eivät pengo asiaa enempää vaan keskittyvät käyttämään kirjaston resursseja Liebdagan ja Spiraalin arvoitusten selvittämiseen. He saavat selville seuraavaa:
  • Liebdaga Kaksosen lisänimi Kaksonen viittaa hänen dualistiseen olemukseensa. Toisin kuin muilla Ulkopuolisilla, Liebdagalla itse asiassa on sielu. Tämä tekee hänen tappamisestaan vaikeampaa, sillä paholaisherran sielulla tiedetään olevan voimia, joiden avulla sielu voi vielä virvoittaa ruumiin takaisin eloon vielä kuolemankin takaa.
  • Spiraalin viimeinen puolustus ennen itseään Liebdagaa on paholaisherran vangitseva häkki, joka on maagisesti henkiin herätetty esine.
  • Oikea järjestys Spiraalin maagisen koneiston sulkemiseksi nykyisen kaltaisessa hallitsemattomassa tilanteessa on:
   1. Jäähdytyskammioiden pysäytys. Kammioiden pysähtyminen rajoittaa energiamäärää, mitä Lähteenä käytettävä olento pystyy kammioiden läpi Helvetistä imemään.
   2. Voimanlähteen sisäänsä sulkevan häkin tuhoaminen. Tämä siirtää häkin sisältämän Ulkopuolisen kokonaan Materiaaliselle Maailmantasolle.
   3. Voimanlähteen tuhoaminen tai karkoitus.

 • Näillä tiedoilla varustettuina seikkailijat vetävät henkeä viimeisen kerran ennen suurta koitosta: aika jälleen kerran pelastaa päivä! Jatkuu ensi numerossa.

Henkilöt


Takaisin Arkistoon tästä.

Edelliseen peliin tästä.

Seuraavaan peliin tästä.


Palkkiot

 • Talisman of the Twin
 • Rod of splendor
 • Type IV bag of holding
 • Riimuin kirjottu rautasormus (Vartijasormus)
 • Staff of swarming insects
 • +2 returning mithral trident
 • Minor ring of cold resistance
 • Rope of entanglement
  Edelliset sessiot
 • +1 dwarven waraxe
 • wand of quench (11 chrgs)
 • phylactery of positive channeling
 • Joriavahin irtaimisto, arvo 2000 gp
 • +1 keen mithral dagger
 • lyre of building

Mainitsemisen arvoiset

 • Ring of Protection +3 Eidi
  • Eidin Ring of Protection +2 taisi mennä Kyrialialle? Sazmo 2016-03-02 18:42
 • Ring of Wizardry I
 • Scroll of Sending
 • Wand of Cure Moderate Wounds (15 chrg - käytetyt?)
 • ''Wand of Spiritual Weapon (7 chrgs)
 • mwk breatplate
 • light steel shield
 • +1 shortspear
 • Headband of Inspired Wisdom +2
 • golden holy symbol of Mammon (arvo 120 gp)
 • 8 x Potion of CMW

Hädin tuskin kiinnostavaa

 • +1 leather armor x 8
 • mwk rapier x 8
 • mwk crossbow x 8
 • arvoesineistöä, arvo n. 2400 gp
 • Edellisistä sessiosta:
  • Tavaran myynnistä rahaa yhteensä 25090 gp (jos tasajako, niin 5018 gp per hahmo) Shade 2016-02-07 09:14

Mekanismin wiki pyörii PmWikin päällä ulkoasunaan UnStrapped