Alla on esimerkki siitä, miten postaus tehdään. Valitse/maalaa hiirellä harmaa laatikko, jotta näet sen sisällön.

Jos kirjoitat mekaniikkaan liittyvää tekstiä, se tulee tähän, ENNEN varsinaista postausta. Huomaa, että kappaleen alkuun pitää kirjoittaa prosenttimerkki, l (pieni L) ja prosenttimerkki. Mainitse hahmon nimi.

Varsinainen teksti tähän. Mainitse hahmosi nimi vähintään kerran joka kappaleessa, niin ettei ole epäselvää, kenen toimia kappaleessa selitetään.

PJ: Deus
Pelaajat: Arkhios, Filadeus, Jacen, Zathow
Hahmot: Rogar, Garum, Qvir, Teziem

  1. Crypt of Fools 2013-07-12
  2. Crypt of Fools 2013-07-12 2

Klikkaa tästä päästäksesi sivun loppuun.

Taas Kapteenin juttusilla

Ryhmä saapuu verkkaisesti Cassomirin loosiin. Loosissa on joitakin aloittelevia tiennäyttäjiä, melkoisen paljon jopa. Erillisessä pöydässä selvästi korkea-arvoisemman tiennäyttäjän kanssa keskustelee kapteeni Themis nauttien lounastaan. Hän huomaa tulonne ja laskeekin aterimet alas, muttei nouse ylös.

"Taisitte jo käydä Garverin luona? No, mitä on selvinnyt?" hän kyselee rauhalliseen sävyyn.

"Kävimme ja vanki ei suoraan kertonut mitään muuta kuin mainitsi ihmeiden salin. Hän kuitenkin oli maalannut kolme erikoista taulua. Käytyämme ihmeiden salissa siellä oli kultisteja jotka olivat jo vienee arkistoista kaikki hölmäjen saliin liittyvät tiedot. Sotkettuamme osittan siellä olleiden kultistien hommat, ja paikat verellä, saime selville vinkkejä missä se hölmäjen krypta olisi. Kultistin taulut kuitenkin pitävät sisällään vinkkejä ja niiden perusteella sisäänkäynti olisi Amiraalin linnakkeella, mutta emme taida päästä sisälle ilman teidän apuanne. Meidän kyllä täytyy käydä vielä tarkistamassa taulujen paikat, koska niissä on vinkkejä miten käynti kryptaan avataan", Qvir selkeästi vähän hämillään näin monen kokeneemman poluttajan läsnäolosta selittää ja jää katsomaan muita, jotta he voisivat tarkentaa tilannetta.

"Päivää, kapteeni", Teziem aloittaa. "Kuten Qvir totesi, tarvitsisimme apuanne Amiraalin linnakkeeseen pääsyyn, sillä uskomme, että Hölmöjen krypta, jossa Dalirio Teppish sijaitsee, on tämän linnakkeen alla. Voitteko auttaa?"

"Puuh, nyt pistitte pahan", kapteeni sanoo ja silminnähden pohtii tuijottaen tyhjyyteen. "Millään nopealla aikataululla en saa lupia linnakkeeseen. Siinä vaiheessa kultti on varmasti ehtinyt jo tehdä touhujaan. Ja mitä sitä Dalirio Teppishistä puhut, hänethän mestattiin, ihan jopa todistajien läsnäollessa?"

"Ihmeiden salissa olleet olivat kuulleet, että kaapattuja työmiehiä käskettiin vietäväksi Dalirion luokse", Qvir sanoo. "Mutta jos pääsyä linnakkeeseen ei pysty järjestämään, niin sitten meidän pitäisi tarkistaa ympäristö ensin ja jos sieltä ei sisäänkäyntiä löydy, niin sitten ehkä vain livahtaa sisään", hän lisää mietteissään.

"No, kuinka vain, mutta amiraalin linnakkeeseen tunkeutumisesta ropsahtaa iso tuomio, jos jää kiinni siis. Teinä pitäisin linnakkeeseen tunkeutumista viimeisenä oljenkortena", Themis varoittelee. Vastapäätä istuva mies osallistuu keskusteluun. "Taldorin hallinnolla, armeijalla varsinkin, on paranoidi tapa keksiä mitä älyttömämpiä teorioita tunkeutujille. Teidät arvatenkin leimattaisiin Qadiran vakoojiksi. Me emme voisi tulla teidän avuksi ilman, että koko järjestö savustettaisiin Cassomiristä."

"Kuinka todennäköistä sitten on että kultistit olisivat soluttautuneet armeijaan. Sillä eivät hekään muuten sinne pääse. Ja onko amiraalin linnake alun perin ollut armeijan käytössä? Jos on, niin ennemmin sisäänkäynti olisi sen lähistöllä, eikä itse linnakkeessa", Qvir kyselee vielä.

Garum seuraa keskustelua vierestä nyökkäillen eri huomioille ja napaten aina perään naukun leilistä.

"No, sanotaanko vaikka 37 %? En minä tiedä", Themis vastaa sarkastisesti. "Ja amiraalin linnake on ihan armeijan käytössä ollut. Ei mitään pahoja linnanoitia tai vuoripeikkoja." Kapteeni alkaa selvästi ärtyä hänen ruokailunsa keskeytykseen.

Rogar heittää kätensä ilmaan turhautuneesti ja vastaa, kuin myös sarkastisesti, Themisille "No, siinä tapauksessa ettemme löydä muuta reittiä linnakkeen sisään tai sen alle, menemme sitten varmaan pääoville ja toteamme vartijoille, että teillä on kuulemma täällä paholaiskultti kellarissa, sopiikos jos tulemme tekemään puhdistusoperaation? Ai, että ei käy päinsä? No, omapa on murheenne sitten... " Rogar marssii huoneesta ulos mutisten jotain painokelvotonta Taldorista ja jää odottamaan muita, sillä tällä ei ole enää ideoita jatkon suhteen, koska kaikesta päätellen Hölmöjen Krypta sijaitsee nimenomaan Amiraalin Linnakkeen alueella.

Themis ei juuri korvaansa letkauta ulfeenin vuodatukselle. "Huonotapaiselle ystävällenne voitte välittää viestin, että ihan maasta riippumatta puolustusvoimien parakkeihin ja linnakkeisiin ei päästetä ketä tahansa noin vain. Mutta jos olette varmoja kultistien piileskelevän linnakkeessa tai sen alla, niin kaikin mokomin pyrkikää sisään", kapteeni sanoo yllättävänkin rauhalliseen sävyyn. "Muistakaa, me emme ole lain yläpuolella."

"Kiitos avusta. Jatkamme tutkimista", Qvir kiittää ja lähtee kanssa etenemään muualle. "Sanoisin että tarkistamme ne kohteet vihjeiden varalta. Pääsy sinne kryptaan aukeaa niiden kolmen paikan vihjeiden perusteella", Qvir sanoo kun he ovat vähän matkan päässä. Hän katselee ympärilleen, mutta ei tunnista lähietäisyydeltä mitään maamerkkejä. "Miten nyt nuo kohteet ovat nopeiten tutkittavissa. En taaskaan oikein tiedä missä olemme", hän lisää.

"Selvä, lähdetään etsimään toista tietä Kryptaan", Teziem sanoo. "Pahoittelen häiriötä, arvon kapteeni, me tästä jo poistummekin sitten." Themisin huoneen ulkopuolella Teziem puhuu muille: "No, tuota. Qvirin ajatus etsiä vielä jotain lisävihjeitä on hyvä, joskin voimme myös koettaa tavalliseen tapaan kulkea viemäriverkostoa pitkin linnakkeen alle ja katsoa, josko krypta löytyisi sieltä. Rogar, Garum, mitä mieltä te olette? Minulle sopii kumpi tahansa vaihtoehto etenemiseen."

"Queck Majet kertoi, että tekijät jättivät vihjeitä kolmeen Cassomirin monumenttiin. Kultisti maalasi kolme monumenttia ja korosti tiettyjä kohtia näistä taluissaan. Tästä syystä kuvittelisin, että nuo kohdat olisivat niitä vinkkejä ja siksi haluaisin tarkistaa ne. Vihjeet häneen mukaansa toimivat myös kombinaatioavaimena sisäänkäynnin mekanismien aukaisemiseen. Eli kuvittelisin, että vaikka löytäisimme sisäänkäynnin tarvitsemme näitä vinkkejä päästäksemme sisään", Qvir selittää toimintansa taustalla olevaa ajatusta.

Rogar nostaa katseensa kun Teziem mainitsee mahdollisuuden kulkea viemäriverkostojen kautta linnakkeen alle tai ainakin lähistölle. "Tietenkin, olinkin jo unohtanut viemärit!" Rogar mutisee, ja lisää pikaisesti katsoen Teziemiä kohti: "Luultavasti sinäkin haluaisit jo ne unohtaa..." Sitten Rogar katsoo Qviriä suoraan silmiin jäänsinisillä silmillään lausuen hyvin hitaasti, korostaen ja toistaen tarkoituksellisesti asiaansa: "Sitähän minä yritin sanoa jo aiemmin, että kävisimme katsomassa paikan päältä kutakin kohteista, joista kultisti selvästi maalasi vihjeensä. Tottakai meidän täytyy käydä katsomassa paikan päällä näitä kolmea kohdetta vielä kertaalleen, varmuuden vuoksi myös patsasta. Tauluista saamamme suurpiirteiset vinkit auttanevat meitä etsimään lisävihjeitä oikeasta paikasta kunhan käymme paikan päällä".

"Mennääs kattelee niit monumentteja sitten. Hrhm", Garum toteaa hieman kiviseen sävyyn. Ollessaan lähdössä liikkeelle hän vielä taputtelee lekaansa ja puhelee tälle kääpiöksi rauhoittavaan sävyyn.

Rogar toljottaa Garumin perään hetken, ja puistaa päätään huvittuneena. "Noniin, ehdotan nyt seuraavaa: Käymme hakemassa taulut vankilalta — minä voin kantaa ne — ja katsomme vielä, josko saisimme patsaasta vielä irti jotakin, sitten jatkamme järjestyksessä Quickfallin tai arkistojen kautta, kumpi sitten onkin lähempänä ja sitten viemäreihin josta toivottavasti pääsemme Amiraalin Linnakkeen alle; olettaen että Hölmöjen Kryptan sisäänkäynti on viemäreissä — sinänsä ei yllättäisi, nyt kun asiaa miettii." Jos vastalauseita tahi muita ehdotuksia ei tule, Rogar kaappaa seinän vierelle jättämänsä reppunsa selkään ja lähtee liikkeelle, suuntanaan Swiftin vankila.

"Niin. Sisäänkäynnin maanpäälisen sijainnin ilmaisee ne kolme kohdetta, mutta sisäänkäynti on suihkulähde maan alla", Qvir mutisee muistellessaan mitä muuta heille sanottiin. "Juu, eli eikun matkaan", hän tokaisee iloisena ja odottaa muiden näyttävän suunnan.

"Ah, niin, se kombinaatio", Teziem sanoo. "Suunnitelma kuulostaa hyvältä, eiköhän mennä!"

Paluu Vankilaan

Toisella kerrallakaan Swifint vankila ei tuo kuin kylmiä väreitä. Garver, joka on ulkona leikkimässä opasta, hakee ilomielin maksetut taulut. Taulujen kuvat eivät ole muuttuneet sitten viime näkemän. Patsas seisoo edelleen vankilan edustalla.

Qvir katselee maalausta ja patsasta. "Maalauksessa korostuu hahmon pitämä pyhä symboli ja patsaassa on kaavussa kuunsirppejä, jotka liityvät Groetukseen. Eli jos muuta ei keksitä, niin Groetus, tai kuunsrippi on varmaan tähän liittyvä vihje", Qvir sanoo hetken pohdittuaan. Hän katsoo kuitenkin vielä tarkemmin taulua ja tutkii patsasta.

Taulu ja patsas eivät paljasta mitään uutta Qvirin sumuisille silmille.

Teziem tulee Qvirin viereen tuijottamaan tauluja ja hakee niistä piilomerkityksiä ja kätkettyjä viestejä.

Huolimatta Teziemin tarkasta näöstä tauluista ei paljastu mitään diabolisia kuvituksia. Yksinäinen taustalla heiluva hahmo on sama jokaisessa taulussa, ja isosilmäiset otukset ovat arvatenkin derroja.

Jos ja kun lisää havaintoja ei tehdä, Rogar ottaa taulun kantoon ja jatkaa matkaa seuraavaan lokaatioon, kumpi nyt sitten onkin lähempänä. Rogar muistaa sen, mitä viimeksikin bongasi patsaasta ja luottaa, että muut täydentävät myöhemmin mikäli on tarvetta.

"En saa tästä mitään muuta irti, joten jos siirrymme seuraavaan kohteeseen", Qvir totaa tutkittuaan patsasta tovin.

"Joo, jatketaan vaan", Teziem toteaa hajamielisenä, ja vilkaisee vielä kerran ennen poistumistaan taulua jossa oli mallina. Aika näköinen, joskin silmät voisivat olla vähemmän punahehkuiset, hän tuumii.

Garum myöskin toljottaa tauluja jonkin aikaa vaikka hänen katseensa näyttääkin muuttuvan tyhjemmäksi hetki hetkeltä. Muun ryhmän kuitenkin lähtiessä liikkeelle Garum säpsähtäen herää ja lähtee ramppaamaan perään.

Tutkinta jatkuu

Etsiessään monumentteja lähimmäksi osoittautuu imperiaalinen arkistojen sali. Suuri, valkoinen rakennus muistuttaa kovasti taulun versiota, kohokuvineen kaikkineen.

Taulun kuvan mukaisesti Qvir lähtee etsimään toisessa kulmassa olevaa korkokuvaa, joka oli maalattu taulussa loistavaksi. Päästyään kohdalle hän tutkii tätä yhtä kuvaa tarkemmin.

Qvir löytää taulun kuvaa vastaavan kohokuvan rakennuksesta. Se ei kuitenkaan hehku niinkuin taulussa. Qvirin heikolla näölläkin hän huomaa kohokuvan keskipisteessä "I"-kirjaimen.

"Tässä on myös sama I-merkki, kuin patsaassa", Qvir sanoo muille. Hän koittaa hahmottaa mitä kyseinen kohokuva mahdollisesti esittää.

Kolmen jalan korkuinen kohokuva nivoo yhteen historian tapahtumia, aina Azlantin noususta ja tuhosta Arodenin kuolemaan. Kyseissä kohdassa, missä I-kirjain on, esitetään hautajaisia. Qvir ei, eikä kukaan muukaan ryhmästä, tiedä kenen.

Teziem menee tutkimaan I-merkkiä lähempää käpäilöiden korkokuvaa joka puolelta, jos se sattuisi paljastamaan jotain ylimääräistä.

Rogar auttaa Teziemiä urakassaan.

Qvir katselee kuvaa ihmeissään. "En tästä kyllä kauheasti saa mitään irti. No katsotaan sitten kryptaan päästessä mitä tarvitaan ja koitetaan nyt painaa muistiin kaikki mahdollinen", hän sanoo.

Teziem löytää lyhyen etsimisen jälkeen selkeän salalokeron reunat kohokuvan hautajaisarkusta. Mitään avaimenreikää tai muutakaan ulkoista avausmetodia ei näy.

"Hetkinen, minulla on yksi testattava idea", Qvir sanoo yllättäen kun Teziem on kertonut löydostään. Hän katselee taulua ja sen sävelmiä koittaen viheltää kyseiset nuotit.

Qvirin hyräiltyä taulun nuotit, jotka kuulostavat jonkinlaiselta tuutulaululta, salalokero naksaa auki. Sen sisällä on pieni paperinen käärö, joka on väristä päätellen erittäin vanha.

"Voi perse. Ilmeisesti meidän pitää mennä vielä kerran vankilaan", Qvir mutisee.

Garum astelee viereen hyvin kiinnostuneena tutkimaan. "Hahaa. Taisinkin mainita jotain näistä salalokeroista aiemmin. Mitäs lasten raapustuksia siinä paperissa on?", Garum vielä kysäisee Qviriltä ennen kuin paneutuu salalukon kimppuun ja yrittää irrottaa sen kokonaisena tai edes mekanismin siitä jotenkin mukaan.

Qvir katsoo Garumia. "Et sattumoisin ole maininnut mitään salalokeroista. Lisäksi, vaikka meidän pitää nyt tarkistaa uudestaan se patsas, niin en silti halua mennä sinne vankilaan vartioiden saattelemana kaupungin muistomerkkien tuhoamisesta", Qvir sanoo vähäsen äkäisenä Garumille. "Paperi nyt sisältää jokin epämäärisen vinkin jatkoa ajatellen, mutta tarvitsemme varmaan useamman ennen kuin kuin siitä saa kunnolla selkoa", hän lisää hetken päästä ojentaen pareria Teziemille jos tämä osaisi sanoa siitä jotakin enemmän.

Miltei välittömästi Garum käsittää, että hänen taitonsa ja mielentilansa saisi salalokerosta vain kasan pieniä paloja, joka tuskin on itse tarkoitus. Pienistä rattaista ja vivuista koostuva häkkyrä taitaa vaatia jonkin sortin koulutusta.

"Ataurk, mutta sokea toverini. Mainitsin kyllä salaisista osista Ismacciosta aikonaan puhuessani. Älä hätäile, tiedän kyllä mitä teen.", Garum vastaa Qvirille vielä ennen kuin kääntyy Teziemin suuntaan. "Nurrkaazh, sinun silmäsi näyttävät teräviltä. Voisitkohan auttaa vanhaa kääpiötä hieman tämän kanssa?", Garum kysyy tummat hampaat suupielissä välkkyen.

"Hmmm, jotakin taisit mainita", Qvir raapii päätään. "No en ole ihan varma, mutta meidä pitäisi päästä etenemään, joten jos tuon tukimisesta on meille hyötyä, niin kai se on tehtävä, mutta mahdollisimman nopeasti", Qvir sanoo ja rukoilee Teziemille opastusta tutkimseen.

Kun/jos Teziem tutkii ja on valmis, niin Qvir lisää: "Sitten meidän pitää varmaan palata vankilaan". Matkalla Qvir kertoo omia päätelmiään. "Taulussa oli pyhä symboli ja varpaassa merkintä. Jos kerran taulussa olleet nuotit avasivat tämän ja merkinnän kohdalta, niin ehkä symboli avaa seuraavan. Katsotaan jos oma Sarenraen symbolini kelpaa", hän selittää tämänhetkistä teoriaansa.

Rogarin mielestä Qvirin teoria vaikuttaa loogiselta, "Vai olisiko kyse kenties Groetuksen symbolista?" hän pohtii ääneen, "Tulikohan sen naispapin epäpyhä symboli mukaan?" Rogar jatkaa, ja ryhtyy tonkimaan talteenotettujen varusteiden säkin syövereistä.

"Hmmm.. Otin siltä varusteet pois, mutta tulikohan ne mukaan?" Qvir miettii.

Teziem viettää hyvän tovin tutkaillessaan salalukkoa ja paperia. Haltia saa vaivatta erotettua mekanismin salalokerosta. Paperi ei ole maaginen eikä sisällä myöskään salaviestiä.

Naikkosella oli tosiaan mukanaan myös Groetuksen pyhä symboli kaikkien kultistien tavaroiden lisäksi. (3x chain shirt, mwk heavy flail, 2x club)

Hetken tunnusteltuaan säkin sisältöä, Rogar nostaa sieltä esiin kallokuviollisen puisen riipuksen. "Löytyihän se, jospa sitten lähtisimme vielä kertaalleen vankilalle. Tässä alkaa tulla jo kiire, pahoin pelkään..." hän kiirehtii sanomaan, kun kerää varustesäkin jälleen kantokuntoon ja heittää sen olallensa, työntäen pyhän symbolin vyölaukkuunsa.

"Aah, erinomaista", Garum toteaa tullessaan nopeasti nappaaman mekanismin talteen Teziemiltä ja työnnellessään sen piiloihinsa. "Hmm, hmm. Kyllä haltioistakin on hyötyä oikeassa tilanteessa", Garum vielä kiittää Teziemiä ja nyökkää muiden puheille jatkon suhteen.

"Sitten takaisin. Pitää vain katsoa että saamme asian hoidettua mahdollisimman vähäisellä huomiolla. Ja mieluiten koittaisin ensin omaa symboliani. Tuollaista epäpyhään symbolin esittäminen tuntuu jotekin vastenmieliseltä", Qvir vielä lisää.

Kolmas kerta toden sanoo

Vankila ei ole muuttunut. Päivä alkaa tosin jo painua illan puolelle, ja laskeva aurinko luokin talojen venyneet varjot toisiaan vasten.

Koska aikaa ei ole hukattavaksi, Rogar etsii aiemmin havainneensa I-signeerauksen vankilan sisäpihan patsaasta, ja koskettaa tätä Groetuksen symbolilla. Mikäli tämä ei saa aikaan mitään reaktiota, Rogar jättää mahdollisen salalokeron etsimisen paremmillensa.

Ja mitään se ei teekään. Jotkut vangit tarkkailevat, mitä hittoa ryhmä häärää kolmatta kertaa patsaan ympärillä.

"No luulisi että täälläkin olisi joku lokero. Symboli on ainakin sama..." Teziem mutisee ja tunnustelee notkeilla sormillaan patsaan sivua I-signeerauksen viereltä.

Teziem löytää verrattain helposti patsaan vasemman jalan juuresta salalokeron. Se on samantapainen kuin kohokuvassa; siinä ei ole ulkoisia vetimiä tai lukkoja.

Qvir vilkaisee ympärilleen, sillä han haluaisi hoitaa homman mahdollisimman huomaamattomasti. "Taulussa se oli mielestäni pyhä symboli, eikä tuo epäpyhä tee minun käsissäni sen enempää kuin sinunkaan", Qvir sanoo Rogarille. Hän kohtotaa omaa pyhää symboliaan lähelle merkintää ja keskittyy siihen kuitenkaan kanavoimatta pyhää energiaa.

Eikä reaktiota.

"Haluamme koittaa kanavointia?" Qvir kysyy muilta. "Se on selkein keino käyttää pyhää symbolia. Jos koitamme, niin sitten minun pitää käyttää omaani. Groetus kuitenkin on lähtökohtaisesti hullu jumala, eikä paha, joten hänellä voi olla myös 'hyviä' seuraajia. Kaikki siis sillä oletuskella, että patsaan kaavun symbolit liittyvät avaamiseen. Mutta taulun vinkki on toistaiseksi ainoa vinkki meille", hän lisää.

Rogar nyökkää ja sanoo: "Tee kuten parhaaksi näet."

"Mehän saimme sen salaovien etsimiseen tarkoitetun taikasauvan, mutta siitä ei taida olla nyt apua. Ja jos muita ideoita ei ole, niin koitetaan kanavointia", Qvir sanoo ja hakeutuu sijaintiin jossa patsas tulisi mahdollisimman kattavasti mukaan ja sitten hän keskittyy kanavoimaan energiaa. Jos vankeja on lähettyvillä, niin hän sulkee niitä pois niin monta kuin pystyy.

"Vaikuttaa että teillä on idea sentään. Koittakaa vaan", Garum myös toteaa nyökytellen samalla kuitenkin pitäen toisella kädellänsä jotain vaatteidensa sisältä.

Qvirin kanavoitua salalokero naksahtaa ja avautuu edellisen tavoin. Sisältä paljastuu jälleen kerran kulunut paperikäärö.

"Hmh... Eipä tuosta koukerosta tule hullua hurskaammaksi. Otetaan paperi talteen ja ihmetellään lisää kun meillä on kaikki salaiset yllätykset hallussamme..." Rogar sanottuaan pidemmittä puheitta lähtee rivakkaa tahtia kohti viimeistä määränpäätä, Quickfallin luostaria.

"Odota. Garum saattaa haluta tutkia tätäkin ja ryhmä olisi hyvä pitää koossa. Eli nopeinta olisi varmaan taas auttaa häntä", Qvir sanoo muille ja antaa taas Teziemille jumalallista opastausta.

"Tässä alkaa hahmottua selvä kuvio näiden paikkojen välillä... Ja joo, toki voin katsoa tätä tarkemminkin", Teziem sanoo ja alkaa nävertää salaluukun parissa. Hetken touhuttuaan hän huikkaa Garumin paikalle seuraamaan toimitusta.

Garum hetken seisoo paikallaan jähmettyneenä kunnes kröhäisten toteaa: "Hrhm. No enempi varmasti parempi." Hän saapuukin Teziemin viereen nappaamaan irtoavat osat talteen, mikäli tämäkin mekanismi lähtee irti.

Teziem nappaa mekanismin salalokerosta varmoin ottein ilman haastetta.

"Eiköhän sitten mennä raunioille", Qvir tokaisee kun homma näyttää olevan selvä. "Siinä taulussa ei ollut mitään erityisesti loistaavaa. Vihjehahmo vain koitti mennä ovesta sisään, joten olisiko jokin sisäänkäynti tuosta ovesta? No näemme kun pääsemme sinne", hän toteaa.

Raunioilla

Ilta ehtii kääntyä jo yöhön auringoen väläyttäen viimeiset säteensä ryhmän lähtiessä vankilalta. Kuu nousee ja alkaa loistaa pilvien välistä. Asukkaat ovat vetäytyneet koteihinsa ja tavernoihin. Ainoat kaduilla kulkevat ovat ani harvat vartijat ja muutamat kurjat kerjäläiset.

Vanhan Cassomirin muurien ulkopuolella tunnelma on vielä hiljaisempi. Talojen savupiipuista nousee ohut kaistale savua, mutta sisältä ei valon väreitä näy. Quickfallin rauniot sen sijaan seisovat pienen kukkulan päällä pahaenteisinä. Kauempaa katsoen kuunvalossa vaivatta näkevä Teziem erottaa taulun mukaisen irtonaisen seinäpalasen raunioiden laidalla.

"Hei, tässä on se seinä joka näkyi taulussa", Teziem sanoo ja menee tutkimaan seinästä merkkejä I-symbolista. Jos symboli löytyy seinän keskeltä, hän kertoo tästä muille ja sanoo: "Taulussa joku yritti avata ovea tästä - auttaisiko löytämämme sauva tässä tilanteessa kuten kanavointi aiemmin?"

Qvir kaivaa salaovitikun valmiiksi esille. "Tässä on vain viisi latausta, joten kannattaa käyttää sitä järkevästi. Tänne meillä ei edes ollut tauluista kunnon vinkkiä", hän harmittelee. Qvir rukoilee hetken parantaakseen onnistumismahdollisukksiaan sauvan kanssa.

Teziem löytää jälleen kerran salalokeron saumat. Qvirin ensimmäinen yritys käyttää taikasauvaa epäonnistuu.

Ryhmän pohtiessa seinän palaa hiljaisuus rikkoutuu, kun kahleiden kilinä kaikuu murtuneiden muurien kautta. Ilma puhaltaa viileästi hetken, ja ketään tai mitään ei näy missään. Kahleiden kilinä lakkaa, ja tuulenvire tyyntyy.

Qvir katselee hetken epäonnistunutta taikasauvan käyttöään. "Sinä olisit varmaan paras hyödyntämään tätä", Qvir sanoo. "Haluatko testata, sillä en onnistunut itse heti", Qvir tarjoaa taikasauvaa Teziemille tarkkaillessaan salalokeron sijaintia ja sen ympäristöä. "Ainoa joka mielestäni voisi taulussa olla vihje on oven auki työntäminen. Missä kohtaa se ovi olikaan?" hän vielä pohtii.

"Noh, voin yrittää", Teziem sanoo ja ottaa tikun Qvirilta. "Viimeksi tämmöinen tosin räjähti käsiini, katsotaan mitä nyt tapahtuu..." haltia mumisee ja alkaa näpytellä sauvaa toiveikkaana salalokeron kohdalla.

Qvir kertoo Teziemille mitä tietää taikasauvasta ja antaa tälle vielä väähän johdatusta.

Taikasauva toimii tällä kertaa, ja pienen odottelun jälkeen se paljastaa Teziemille salalokeron salat. Nähtävästi kyseinen salalokero avautuu työntämällä riittävän voimakkaasti.

"Väistäkääs hieman", Rogar toteaa ja sylkäisee kämmeniinsä, valmistautuen työntämään ohjeiden mukaisesti sopivasta kohdasta.

"Aahhh, niin tietysti. Kyse ei ollut pyhästä symbolista ja nuoteista, vaan siitä että se hahmo lauloi, kanavoi energiaa ja työnsi", Qvir toteaa.

Rogar työntää seinää, joka ei tunnu hievahtavankaan. Kuitenkin hetken puhkumisen jälkeen salalokero avautuu ja paljastaa taas jälleen kerran yhden paperikäärön.

Jokin rautainen kalahdus kuuluu syvemmältä raunioista.

"Hmm. Mitäs näistä pitäisi nyt päätellä?" Garum kysäisee tullessaan vilkaisemaan taas uutta kääröä.

"Hmm, näyttäkääs niitä kääröjä" Rogar sanoo mietteliäänä, "Saisiko näistä paremmin tolkkua jos yrittäisi katsoa niitä päällekäin valoa vasten? Ehkä siitä muodostuu kartan tapainen?"

Vihjeet päällekkäin valoa vasten katsottuna

"No miltä näyttää?" Qvir kysäisee. "Kummallisia ääniä muuten täältä kuuluu. Aivan kuin ihmisiä haluttaisiin pitää poissa täältä", hän vielä lisää.

Rogar kohauttaa olkapäitään ja puistelee päätänsä verkkaisesti, silmäillen paperinippua soihtua vasten: "Ei mitään selkeää ainakaan, katso jos saisit jotain tolkkua niistä." Rogar huokaisee ja ojentaa paperit Qvirille, kääntyen katsomaan äänen suuntaan. "Niin kauan kuin tämä niinsanottu peloitteluyritys pysyy epämääräisenä kolisteluna siitä tuskin lienee meille ongelmaa. Kuka tai mikä ikinä onkin, tulkoot sanomaan kasvotusten, jos haluaa meidät pois täältä.."

Qvir katselee löydettyjä papereita ja heille mukaan annettua karttaa. "Muuten eikös tuon toisen vihjeen pallurat näytä aivan Amiraalin linnakkeen muurin torneilta?" hän kysäisee äkkiä. "Tässä kolmannessa on Treacheous Jack ja satamavahtitornit", Qvir lisää hetken kuluttua.

Rogar kääntää äkkiä katseensa takaisin vihjelappusiin, "Totta. Nyt kun sanoit, niin tämä ensimmäinen vihje muistuttaa tuota Pharasman Saarnastuolin aukiota, ja olen samaa mieltä siitä, että tuo toinen on aivan selvästi Amiraalin linnakkeen tornit, ja tämä kolmas päivänselvästi kuvaa majakkaa ja vahtitorneja kuten sanoit." Rogar ottaa hiilikynän taskustaan ja piirtää hetken mielijohteesta kolmion karttaan näiden sijaintien mukaan. "Voisiko sittenkin olla niin, että sisäänkäynti onkin jossain tämän kolmion keskellä?" (Huom, siitä muodostuu lähes täydellinen kolmio!)

"Saattaa olla että aikaisempi johtopäätös oli hätiköity", Qvir toteaa. "Teziem, sinähän olet ollut täällä jo pidemmän aikaa. Satutko tietämään mitä tämän kolmion keskustassa on?" Qvir kysäisee jatkaen, "Joka tapauksessa tuo sijainti kannattaa tarkistaa ensin".

"Hmm. En muista nyt että tuolla olisi mitään erikoista", Teziem sanoo mietteliäänä. "Se kannattaa kyllä tarkistaa, vaikuttaisi siltä, että sisäänkäynti voisi hyvinkin löytyä tuon kolmion keskeltä. Menemmekö heti?"

"Kuulostaa kokeilun arvoiselta", Garum nyökkää päättelylle.

Rogar nyökkää ja heittää kolisevat varustesäkit olallensa. "Mennään."

Yksin Yössä Vaeltaa

Ryhmä suuntaa takaisin vanhan Cassomirin piiriin. Portinvartija nuokkuu puoliunessa tuolillaan istuen eikä kysele täten matkan tarkoitusta tähän aikaan yöstä.

Yö on synkimmillään kun ryhmä saapuu oletetulle sijainnille. Katu on täysin autio, eikä talojen ikkunoista pilkistä valoa. Kuu on peittynyt paksujen pilviverhojen taakse. Garumia lukuun ottamatta muut joutuvat turvautumaan ylimääräisiin valonlähteisiin nähdäkseen mitään. Vaikka soihdun liekki ei riitä, huomaavat Teziemin todistetusti tarkat silmät erään kartanon tiilimuurissa tutun tunnuksen – tyylitellyn I-kirjaimen.

"Onkohan tämä kartano asuttu?", Qvir miettii. "Jos tämä on sisäänkäynti Hölmöjen kryptaan, niin täällä saattaa olla myös kultin jäseniä", hän lisää.

"No sen verran mitä tiedämme Ismaccoista ja heidän kytköksistään Groetukseen, ei taida tulla ainakaan isona yllätyksenä, jos törmäisimme kultisteihin - ilmeisesti Ismaccojen kartanossa - vai mitä luulet?" Rogar tokaisee pieni hymyntapainen suupielessään, joskaan sitä on vaikea nähdä pimeässä.

"Mutta jos tämä on asuttu, niin he saattavat hälyttää vartioston. Siis edellyttäen että kaikki näkyvät todisteet on piilotettuna. Meillä ei ole mitään kunnon todisteita - vielä", Qvir lisää.

"Noniin, tämä vaikuttaa hyvältä", Teziem myhäilee. "Katsokaapa ettei tule vartijoita, niin käyn tutustumassa lähemmin", hän sanoo ja hiippailee kartanon muurin luo etsiäkseen siitä sopivia kädensijoja kiipeämiseen.

Kadut ovat autiot, niin Teziem pääsee helposti kiipeämään huomaamattomasti. Kuitenkin asettaessaan jalan tiilien saumojen väliin hän huomaa aivan pienen liikkeen. Yksi tiileistä on irrallaan, vaikka muuten sen ympäriltä saumaukset ovat tukevat.

Teziem pääsee kiipeämään sen verran, että näkee muurin toiselle puolelle. Muurin toisella puolella avautuu jonkinsortin puutarha, hyvin hoidetun näköinen. Kartanorakennuksesta hän erottaa haltianäöstään huolimatta vain ääriviivat.

Qvir seuraa katseellaan Teziemin etenemistä sen lyhen matkaa kun hänet erottaa.

Garum sylkäisee käsiinsä ja niitä hieroen katselee odottaen ja silmät kiiluen kohti pimeyttä.

Rogar pudottaa kantamuksinaan olevat säkit muurin juurelle ja ryhtyy tunnustelemaan muurista sopivia kädensijoja, aikeenaan kiivetä ylös vaikkei näekään pimeässä kovin hyvin. "Garum, ottaisitko hetkeksi kantoon nuo?" Hän kuiskaa samalla.

Teziem ähkii itsensä vähän ylemmäs ja huikkaa hiljaisesti muille: "Ei näy mitään. Heittäkää köyttä niin laitan sen kiinni että pääsette helpommin yli. Mennään tutkimaan lähempää, täältä ei näy varsinaiselle kartanolle saakka."

Vielä muurin juurella seistessään Rogar kaivaa repustaan köysivyyhden ja heittää sen Teziemille, sitoen toisen pään varustesäkkiin.

Rogar pääsee myös ylös muurille Teziemin seuraksi. Muurissa on siinä kohdassa paksumpi osuus.

Garum vetää itsensä myöskin ylös köyttä pitkin ja ryhtyy tähyilemään ympäristöä.

sillä se on oikeastaan aina edes vähän sinnepäin. "Meidän kannattaa olla tarkkoja, sillä sisäänkäynti ei välttämättä ole talossa itsessään. Mitä tiedämme näistä Ismaccoista?" Qvir kysäisee. Sitten hän katsoo muiden kiipeämistä huolestuneena. "Kai tiedätte, että tämä on vähän vaikeampaa kuin ikkunsta sisälle pääseminen", hän sanoo vähän huolestuneena kiipeämiskyvyistään.

"Odotas hetki," Rogar sanoo hiljaa, kunhan Garum on saanut itsensä ylös, ja ahertaa köyteen sopivin väliajoin silmukoita, ja laskee köyden jälleen alas. "Noin, nyt kiipeämisen pitäisi olla lasten leikkiä myös sinulle."

"Hmmm, no koitetaan", Qvir totetaa ja kiipeää ylös.

Tilanne on rauhallinen eikä kukaan uhkaa ryhmää, niin Qvirkin pääsee vaivatta muurin päälle muiden mukaan.

Kun kaikki ovat päässeet muurin harjalle, Rogar vetää ylös köyden ja varustesäkin, pudottaa sen toiselle puolelle muuria, ja laskeutuu alas. "Mennäänkös sitten, ei kai tänne tultu kykkimään kuin kanat orrella?"

"Mielellään ei jäädä tähän", Qvir toteaa ja lähtee laskeutumaan alas muiden perässä käyttäen köyttä apunaan.

"Jep, mennään. Varuillanne sitten", Teziem sanoo ja lähtee selkä kyyryssä lähestymään kartanoa. Haltian korvat tarkkailevat herkeämättä ympäristöä outojen äänien varalta.

Kartanon piha on järjestelmällisesti rakennettu puutarha, missä sorapolut kaartelevat runsaskukkaisten istutusten väleistä. Puutarhaa reunustavat muurit ovat kukkivien köynnöskasvien peittämiä. Tarkoin harkituissa paikoissa huolitellut pensaat ovat leikattu esittämään erilaisia eläimiä aina linnuista tiikereihin. Kartano vaikuttaisi olevan kaksikerroksinen harjakatolla ja ullakkoikkunoilla.

"Jos se pääsy kryptaan löytyy täältä, niin sekin on varmaan salaoven takana", Qvir kuiskaa muille. Kompuroidessaan vähän hän punastuu hieman ja mutisee itsekseen hiljaisen rukouksen. "Tarvitseeko joku muu johdatusta?" hän kysyy hiljaa.

Garum pudistaa päätänsä Qvirille ja keskittyy ympäristön tarkkailuun ryhmän edetessä. Kädet ovat vetäneet jo lekan esille ja selkeästi ovat valmiita käyttämään sitä.

"Hiivitäänpä lähemmäs katsomaan olisiko tuolla jotain ulkoista sisäänkäyntiä kellariin", Teziem sanoo. Vilkaistuaan uudemman kerran muiden varusteita hän korjaa itseään: "Tai siis, koetetaan mennä niin huomiota herättämättömästi kuin vain voimme. Luulisi kuitenkin että tuolla on joku luukku, josta pääsemme sisään. Ja kryptathan ovat maan alla."

Rogar nyökkää, ja koittaa parhaansa mukaan nahkapussilla peitellä ja suunnata ikisoihtunsa valon vain maata kohti, ettei nyt aivan heti kiinnittäisi epätoivottua huomiota.

Yllättäen kyllä Qvir on ryhmän hiljaisin sen edetessä puutarhan poikki etsien kellariluukkua. Huolimatta Garumin ja Rogarin oksien katkomisista astellessaan ei kukaan tule keihään kanssa heitä vastaan.

Kartanon takaa löytyy seinää vasten kaksoisoviluukku, joka vaikuttaisi johtavan kellariin. Kahvoissa on iso munalukko, ovet ovat paksua puuta ja reunustukset kiviset.

Qvir koittaa katsella kuinka käytetyn näköinen kellarin luukku on. "Vankejahan vietiin tänään kryptaan, joten jos tämä on reitti, niin jälkiä pitäisi näkyä", hän sanoo.

Qvir ei näe jalanjälkiä kellarin ovien liepeillä. Ovet ja lukko vaikuttavat uudenveroisilta, tosin kartano vaikuttaisi muutenkin olevan hyvässä kunnossa.

"Kaikki vaikuttaisi olevan hyvässä kunnossa, joten tämä on varmaan asuttu. Onkohan aivan varmaan että käynti on talon sisältä?", Qvir ihmettelee. "Ainakin I-merkki tästä löytyi, joten joten tämä asiaan liittyy", hän jatkaa.

Teziem vilkaisee Qviria ja virnistää. "Noh, yksi tapa ottaa selvää", hän sanoo, penkoo tiirikkansa esiin ja alkaa puuhastella lukon parissa.

"Hmm. Minusta on hyvin epäilyttävää, että tämä kartano näinkin hyvässä kunnossa, ja että tuo lukkokin on kuin uusi. Olin siinä käsityksessä, että Ismaccoista ei hirveämmin pidetty Cassomirissa, ja että heidät olisi peräti karkoitettu täältä. Vai olenkohan nyt vain sekoittanut ristiin jonkin aiemmin lukemani kanssa?" Rogar mietiskelee sillä välin, kun Teziem näpertää tiirikoillaan.

Teziemin tiirikat avaavat munalukon leikiten. Kellariin avautuvat ovet johtavat jyrkin portain kellariin.

"Kas noin", Teziem tokaisee ja pakkaa tiirikkansa. "Tulkaahan perässä", hän jatkaa lähtiessään laskeutumaan portaikkoon.

"..Ei hetkeäkään vaivannut epäilys..." Rogar virnistää Teziemille tämän saatuaan lukon auki ja odottaa, että muut menevät edeltä, ettei tämän valo paljasta heti kaikkien läsnäoloa. "Menkää, tulen valon kanssa viimeisenä, varmistaen samalla myös selustan."

Teziem laskeutuu kellarin viileyteen ja hämärässäkin näkee pääpiirteittäin kaluston; seinät ovat suorastaan vuorattu puisilla hyllyillä täynnä erinäisiä lasipurnukoita. Myös viinipulloja ja oluttynnyreitä löytyy kellarista. Kellarissa näyttäisi olevan perällä tukevat tikapuut ylös suljetulle luukulle, joka todennäköisesti vie kartanon sisälle.

Qvir kävelee seinustaa ympäriinsä katsellen jos näkyisi jotain erikoista. "Jos Ismaccionit tiesivät että heidän omaisuutensa voidaa ottaa pois, tai tämä ei ole koskaan ollut heidän, niin ehkä sisäänkäynti olisi jostain muualta. Esimerkiski sen ertiyisen paksun muurin kohdalta", Qvir alkaa pohtia.

Garum tässäkohdin ryhtyy ryöväämään kellaria oluesta ja mahdollisesti lupaavista viineistäkin. Hän lähtee jokatapauksessa kipittämään perään mikäli ryhmä suuntaa jonnekin tiettyyn suuntaan.

Qvir vilkaisee Garumia ja on hetken hölmistyneen näköinen. "Me emme ole mitään ryöväreitä. Tämä ei välttämättä ole oikea paikka, jolloin varastaminen on huonoa mainetta järjestölle", hän sanoo Garumille. Oltuaan hetken hiljaa hän kääntyy muiden puoleen. "Tämän sijainnin piti ilmaista kryptan maanpäällisen sisäänkäynnin. Meille ei sanottu, että tämä olisi se sisäänkäynti. Mitäs jos sittenkin tutkimme sieltä I-merkin luota ensin salalokeroa tai vastaa", hän sanoo vähän huolestuneena.

"Qvir on oikeassa. Myös minä pesen käteni varastamisesta. Vai haluatko sinä kenties kahleisiin tuonne Swiftin vankilaan? Voin luvata, että se järjestyy kyllä..." Rogar sanoo kääpiölle varsin vakava ilme kasvoillaan...

Qvirin tutkiessa hyllyjä hän ei löydä oikein mitään mielenkiintoista. Lasipurkeissa on säilöttyjä ruokia, kuten silliä tomaattikastikkeessa.

Garum ei ole sitä hiljaisinta sorttia ryöväillessään. Avatessaan oluttynnyrin kannen paksupuinen levy tipahtaa lattialle aiheuttaen melkoisen tömähdyksen ja jatkaessa erikoista ääntään pyöriessä hitaasti lattian pintaa vasten. Rogar huomaa hetken päästä yläkerran lankkujen narahtelevan jonkun askeleiden mukaan.

Katseltuaan hetken ympärilleen Teziem toteaa, ettei kellarissa näy ilmiselvää sisäänkäyntiä minkäänlaiseen kryptaan tai edes haiskahda muumioituneille kalmoille. Hän kääntyy Qvirin puoleen: "Taidatpa muuten olla ihan oikeassa", Teziem sanoo. "Näyttäisi siltä, että se sisäänkäynti on jossain muualla kuin - mitä pirua!" haltia huudahtaa säpsähdettyään lattialle kolahtanutta tynnyrinkantta. "Garum, keskity! Joku saattaa kuulla meidät täällä ja tulla selvittämään tilannetta."
Höristettyään korviaan Teziem jatkaa: "Joku on näemmä jo kuullutkin meidät. Liian myöhäistä juosta ulos, kolkataan kuka ikinä sieltä onkaan tulossa tutkimaan asiaa ja lähdetään sitten katsomaan muuria." Teziem nappaa hyllystä lähimmän viinipullon ja vetäytyy piiloon hyllyjen väliin valmiina kumauttamaan epäonnista asukasta päähän mikäli tämä sattuu kohdalle.

"Aah, eikö tämä olekaan ansaittua saalista?" Garum kuiskaisee hieman surulliseen sävyyn ennen kuin sukeltaa oluttynnyrin taakse piiloon.

Rogar valahtaa kalpeaksi, kun Garum ryhtyy kolistelemaan. "Hienoa, Garum. Kerrassaan mahtavaa." Rogar ärisee, läimäyttäen typerää kääpiötä takaraivoa kohti, vain huitaistakseen ohi kun tämä sukeltaa piiloon. "Ei täältä mitään kryptaa löydy, otetaan hatkat, vielä kun ehdimme." Rogar kääntyy kohti portaita ottaen rivakoita askeleita, mutisten samalla äidinkielellään jotain, minkä Garum murtaenkin ymmärtää kiroiluksi ja kääpiön typeryyden sadatteluksi.

Ylempää kuuluu jotain puhetta, nuoren miehen ääni. "Javand, sinäkö siellä? Etköhän sinä ole naukkaillut jo ihan tarpeeksi tälle illalle? Jätä jotain huomiseksi." Askeleet tuntuvat loittonevan.

"Huh, taidettiin selvitä", Teziem tokaisee ja hellittää otettaan viinipullosta. "Nyt kipin kapin takaisin sitä muuria katsomaan", hän jatkaa asettaessaan pullon takaisin hyllyyn. Haltia vilkaisee toinen kulma koholla sillipurkkia, hymähtää, ja lähtee sitten kiipeämään kellarin portaita ylös takapihalle ja edelleen kohti muurissa näkynyttä I-symbolia.

Qvir seuraa muita. "Valoa kannattaa varmaan koittaa vähän piilottaa, sillä todistettavasti sisällä on ihmisiä hereillä. Ja laita lukko kanssa kiinni Teziem. Turha jättää todisteita, että joku oli tällä", Qvir kuiskaa.

Rogar pyrkii vähin äänin ja mahdollisimman matalana etenemään kohti muuria.

Garum myös pikaisesti hypähtää pystyyn tynnyrin takaa ja lähtee seuraamaan muina miehinä, kuitenkin antaen vielä yhden surumielisen katseen oluttynnyrille.

Ryhmä pääsee palaamaan takaisin muurille, jopa sen ulkopuolelle. Pihan poikki uudelleen kävellessä ryhmä huomaa tyhjiä viinipulloja siellä täällä; kartanolla on kaiketi pidetty melkoiset pippalot.

"Hmph, saanemme kiittää onneamme, että kartanon asukeilla on ollut juomingit illalla ennen saapumistamme. Mutta, jospa koittaisimme etsiä johtolankoja tästä muurista?" Rogar sanoo, hymähdettyään huomattuaan soihdun valon heijastuneen lukuisista pulloista.

Muita erikoisuuksia ei I-kirjaimen luota löydy, irrallista tiiltä lukuun ottamatta. Sitä hetken näperreltyään Rogar huomaa sen liikkuvan vain painamalla.

Rogar nostaa toista kulmaansa kun huomaa irrallisen tiilen muurissa. Hetken päästä hän kohauttaa olkapäitään, hymähtäen hiljaa ja painaa tiiltä varovasti.

"Onko siinä jotakin, vai pitääkö harkita paluuta talolle?" vähän sivummalla seisova Qvir kysäisee.

Ei-kenenkään yllätykseksi Rogarin painettua irtonaista tiiltä pieni osio, noin 2 jalkaa leveä ja 4 jalkaa korkea, avautuu ja paljastaa ahtaat ja jyrkät kierreportaat alaspäin. Portaikko on pilkkopimeä.

Rogar kääntyy vain katsomaan Qviriä kohti, kasvot ilmeettöminä. Sitten hän kaivaa taskustaan pienen pullon ja juo sen sisältämän nesteen. "Olihan jo aikakin, etten sanoisi. Mennään." Rogar astuu portaikkoon soihtu kädessään, valmiina laskemaan portaikon alapäässä maahan olallaan toisella kädellä pitämänsä raskaan ketjunuijan ja siihen sidotun säkillisen rengaspaitoja - odottamaan paluuta.

"Katsos. Olipa hyvä että pääsimme huomaamatta pois kartanosta. Olisi ollut noloa jäädä vartioston käsiin näin lähellä sisäänkäyntiä", Qvir sanooa samalla kun valmistautuu seuraamaan muita alas. Hän ottaa kilven valmiiksi käsiinsä yllätysten varalle.

Lukittuaan kellarin oven ja liityttyään muiden seuraan Teziem katselee sivusta Rogarin toimia, kehuu tätä hienosta suorituksesta oven auettua ja seuraa sitten muita salaiseen portaikkoon.

Garum saapuessaan katselee auennutta portaikkoa ja rapsuttelee päätänsä löytäenkin jotain sieltä, mutta lopulta vain kohauttaa olkapäitänsä ja lähtee kompuroimaan alas syötyään saalinsa.

Cassomir tutuksi maan alla

Portaat tuntuvat jatkuvan ikuisuuden aina syvemmälle ja syvemmälle. Hengityskin muuttuu höyryksi lämpötilan laskiessa hyytävän kylmäksi. Lopulta muutaman tiukan käännöksen jälkeen ryhmä vaikuttaisi saapuvan pieneen kammioon, jonka keskellä on muinainen suihkulähde. Sen murtuneista patsaista tihkuaa vettä altaaseen. Altaan betonisia reunoja koristaa kolme riviä kaiverrettuja symboleja koko pituudelta. Kammion vasemmalla ja oikealla puolella sijaitsevat viiden jalan levyiset käytävät.

Qviriä lukuun ottamatta kaikki huomaavat kolme vipua suihkulähteen altaan reunoilla. Ne ovat selvästi kytköksissä symboleihin.

"No niin. Sisäänkäynti on suihkulähde maan alla. Monumentit pitävät sisällään vihjeet sisäänkäynnin avaamiseksi. Eli jossakin pitäisi olla kombinaatiolukko jonka avaa monumenttien vihjeet", Qvir muistelee ääneen heille kerrottuja ohjeita.

Rogar jättää ylimääräiset kantamukset portaikon oviaukon viereen ja lähtee tutkimaan suihkulähdettä lähemmin, vieden soihdun lähemmäksi jotta kaikki näkisivät paremmin. "Teziem? Qvir? Saatteko jotain tolkkua näistä symboleista? Ilmeisesti niillä on jotakin tekemistä noiden vipujen kanssa, mutta en osaa välittömästi sanoa mitä." Rogar sanoo, kumartuen tutkimaan yhtä kolmesta vivusta.

"Katsotaan", Qvir toteaa.

Garum käy hieman sormellansa kaapimassa vettä suihkulähteestä ja maistaa sitä.

Vesi on lillunut altaassa varmasti jo pidemmän aikaa, mutta ei ole ehtinyt kerryttää myrkkyjä. Vesi on hyvin suolaista, aivan kuin joisi merivettä.

Rogar ei näe vivuissa oikein mitään erikoista. Ne liikkuvat altaan ympäri omissa railoissaan. Ne ovat tosin hyvin tiukasti ruostuneet kiinni, joka vaatii joko hienovaraista näperrystä tai raakaa voimaa.

Symbolit eivät ole selkokielisiä, mutta sieltä löytyvät samat merkinnät kuin ryhmän saamissa vihjelapuissa.

"Jaahas. Samat merkinnät kuin vihjeissä. Ehkä niiden tarkoitus on estää että satunaiset tänne löytäjät eivät pääsisi tästä eteenpäin, vaan vihjeet pitää olla haettuna. Olisikohan niiden järjestyksellä väliä?" Qvir pohtii.

"Vivut näyttäisivät äkkiseltään liikkuvan altaan ympäri. Voisiko olla mahdollista, että ne pitäisi saada sellaiseen paikkaan jossa nämä kolme symbolia ovat linjassa keskenään?" Rogar miettii ääneen noustessaan seisomaan, ja lähtee kiertämään ympäri suihkulähdettä, etsien kohtaa, jossa kolme vihjesymbolia olisivat samassa paikassa.

Rogar huomaa, että altaan ympärillä symbolit ovat uniikkeja. Kolme tuttua symbolia kyllä löytyvät, mutteivat päällekkäin.

"...Jaa, eipä tämä tämän vaikeampi olekaan. Ilmeisesti vivut pitää kääntää vastaavien symboliensa kohdalle", Rogar sanoo, kävellen lähimmän vivun luo. "Vai onko eriäviä mielipiteitä?" Ulfeeni kysyy, kun työntää ikitulisoihtunsa vyönsä alle ja tarraa kiinni vivusta kaksin käsin.

"Kokeillaan sitä", Teziem sanoo pähkäiltyään hetken ja todettuaan, ettei osaa sanoa sen kummempaa symboleista tai vivuista. "Sanoitko Qvir että niitä pitäisi käsitellä hienovaraisesti? Voin koettaa sitä, ja jos se ei toimi niin Rogar voi käyttää omaa avauskeinoaan. Lienee aluksi parempi, että Rogar on valmiudessa - tuolta saattaa syöksyä esiin vaikka mitä kun krypta avautuu."

"Sopii minulle. Garum, ole sinäkin valppaana", Rogar sanoo, jätettyään suihkulähteen vivut Teziemin huomaan. "Qvir, pysyttele minun ja Garumin lähettyvillä." Soihtu keikkuu edelleen tukevasti leveän turkisvyön alla, antaen valoa pimeässä kammiossa.

Teziem saa siirrettyä yhden vivuista vihjeiden mukaisen symbolin kohdalle. Mitään erityistä ei näy tai kuulu.

Qvirin keskittyessä paperivihjeiden kuvioihin muut kuulevat toisesta käytävästä vaikerointia ja piskuista käskytystä.

Yksi vuoro aikaa tehdä mitä kukin tekeekin. Paitsi Qvir.

että mahdollisista vihuista saisi aopin heidän lähestyessä. Garumin katse käännähtää yllättävänkin terävästi ääniä kohti ja hän ryhtyy astelemaan lähemmäs ääniä pieni pilke suupielessään.

Kuultuaan sähinää Teziem säpsähtää ylös suihkulähteeltä ja tikari napsahtaa haltian käteen samalla, kun tämä kääntää katseensa kohti äänten suuntaa. "Mitä pirua..." hän manaa.

Rogar havahtuu ääniin käytävällä ja kääntyy verkkaisesti ympäri, puistellen käsiään ja kaivaa laukustaan kaksi pulloa pyhää vettä, muistaessaan, että vastassa saattaisi olla epäkuolleita. "Varautukaa kalmoihin, täällä tuskin kovinkaan moni elollinen viihtyy muutenkaan..." Rogar muistuttaa vielä.

Qvir katselee vinkejä keskittyneesti ja tajuaa vain etäisesti, että muut sanoivat jotakin erityistä ja liikkuvat aivan kuin varauten johonkin.

Ryhmän valmistauduttua he näkevät kuinka käytävältä astuu esiin nyrpeän näköinen suurisilmäinen otus, eittämättä huomannut teidän oleskelun soihdun valosta. Nopealla vilkaisullakin huomaa, että se on vahingoittunut. Teziem onkin tämmöisen kohdannut jo aiemmin, ja tietää sen olevan derro.

Derron takaa ryntäävät pienet, isopäiset otukset. Ne säntäävät huoneeseen hakien lähintä vihollista. Toinen moinen on säntäämässä pikkuruisella tikarillaan Garumia kohti, joka refleksinomaisesti puskee pitkävasarallaan otuksen seinää vasten valtavalla voimalla. Monet luut murskautuvat, ja otuksen henki pihisee viimeisiään. Siinä samalla toinen on hakeutunut Teziemin kimppuun, mutta raukkaparkaotuksen tikari hädintuskin naarmuttaa haltian nahkasuojuksia.

Teziemin panssari suojaa tätä haltian väistäessä otuksen iskua sivuun. Samalla haltian toiseenkin käteen napsahtaa rannekotelosta piilossa ollut tikari, ja tämä syöksyy vimmalla molempien aseidensa kanssa isopäisen hirvityksen kimppuun.

Teziem silpoo vimmatusti pientä otusta. Ensimmäinen osuma kaulaan kaataisi jo otuksen, mutta haltian taistelumomentti pakottaa raapaisemaan vielä otuksen korvan irti. Iskuissaan Teziem kuitenkin huomaa otuksen ihon olevan tavallista nahkaa kovempaa, vaan eipä sillä maassa makaavalla, vuotavalla enää niin väliä.

Qvir rukoilee Teziemille johdatusta ja tarkkailee ympäristöä uusien yllätysten varalta.

Derro näkyy huomaavan kääpiön nurkan takana, ja heilauttaakin kättään. Pimeys valtaa aluetta, ja Rogar on hädin tuskin oman soihtunsa valon piirissä. Garum ja Qvir näkevät edelleen derron kiitos pimeänäkönsä, mutta Teziem näkee valoa vain altaan itäisellä puolella.

Derro ottaakin sitten askelia kohti Teziemiä hänen tietämättään. Garum on juuri lässäyttänyt isopäisen otuksen seinää vasten niin ei ehdi reagoimaan derroon.

Rogar ottaa muutaman askelen eteenpäin pimeyteen, toivoen että tämän lumottu soihtu kumoaa pimeysloitsun vaikutuksen kokonaan, tai ainakin parantaa muiden toimintamahdollisuuksia vaikka itse ei näkisikään juuri mitään.

Rogarin astuessa pimeyteen ei liiemmin muutosta tapahdu. Valokenttä tuntuisi kyllä kumoavan maagisen pimeyden, mutta mitä jäljelle jää? Luonnollinen pimeys.

Garum heilauttaen nostaa verisen vasaransa pienen otuksen jäänteistä ja silmät lähes mielipuolisuudesta hehkuen kohottaa vasaransa ilmaahalkovaan iskuun kohti Derroa.

Garumin pitkävasara tekee pahaa jälkeä, mutta derro seisoo edelleen; vaivoin. Teziem kuulee älähdyksen aivan hänen läheltään, jotakuinkin etuviistosta.

Teziem haparoi äänen suuntaan ja koettaa löytää tikareilleen kohdetta pimeyden keskeltä.

Teziemin ensimmäinen sohaisu ei tavoita mitään, mutta toisen käden tikari tavoittaa derron rinnan. Haltia ei näe työnsä tulosta, mutta kuulee korkean kiljaisun ja tömähdyksen. Garum ja Qvir näkevät kun derro lyyhistyy maahan verta vuotana.


Inska
21 Muut
19 Teziem
17 Qvir
11 Derro
10 Rogar
2 Garum

Taistelu on ohi. Darkness pysyy vielä.

"Hieno osuma", Qvir sanoo Teziemille ja taputtaa tätä olkapäälle. "Katsotaan mistä saamme siitä irti", hän jatkaa ja siirtyy Derron luokse. "Ompa outo. En ole ennen nähnytkään tällaista", hän puhelee samalla kuin tutkii tätä tajuamatta, että kaikki eivät näe.

Hän tarkistaa samalla mikä on derron kunto. "Haluammeko kuulustella tätä?", Qvir kysäisee muilta.

Derro vuotaa vuolaasti, mutta Qvir pystyisi tyrehdyttämään verenvuodon. Ilman ulkopuolista apua on hyvin epätodennäköistä, että derro selviäisi hengissä.

"No miten on. Eikös nämä olleet pahoja ja hulluja, joten mahtaisimmeko saada näistä mitään irti? Tosin elävä olento hänkin on, vaikkakin hullut", Qvir pohtii pitäisikö estää Derron valuminen kuoliaaksi. Hänen elämän "seuraaminen" puhuisi tämän puolesta.

Teziem hapuilee pimeässä tikarinsa takaisin koteloihinsa ja vastaa sitten Qvirille: "En usko, että se osaisi kertoa meille mitään. Parempi vain keskittyä kryptan sisäänkäynnin etsimiseen, kunhan tämä turkasen pimeys häviää."

"Ehkä on armeliainta antaa sen otuksen kuolla. Rauha hänen sielulleen ja toivottavasti hulluus helpottaa tuonpuoleisessa", Qvir sano ja siirtyy takaisin tutkimaan sisäänkäyntiä kryptaan.

Muiden pohtiessa derron kohtaloa on Garum hiljaisesti huohottaen katsellut otusta pohtivan näköisesti. Päätään pudistaen hän kuitenkin lopettaa tämän tuijottamisen lopulta ja jättää otuksen vain vuotamaan, ryhtyen tarkastelemaan tätä käytävän suuta, mistä otukset saapuivat.

"Kuolkoot pois, itsepähän sitä kerjäsi. Teziemin kanssa olen samaa mieltä siitä, ettei se kuitenkaan osaisi kertoa mitään merkityksellistä. Kunpa tämä pahuksen pimeys nyt katoaisi niin pääsisi taas tuon riivatun suihkulähteen pariin, eihän täällä näe edes eteensä!" Rogar tokaisee ja jupisee.

Ennen pitkää pimeys hellittää, ja käytävällä näkyykin saapuvan kaksi rääsyistä, kahlittua ihmistä, jotka riemastuvat ikihyvin nähdessään jotain muita kuin derroja. "Oi kiitos olkoon Iomedaen pelastuksesta! Kai te olette tulleet pelastamaan meidät? Emme tohdi hetkeäkään elää enää pimeyden orjina!" kaikuu toisen orjan suusta.

"Saattaapi olla, tai saattaapi olla olemati. Keitäs te olette?" Rogar kysäisee luonteenomaisesti epäileväisenä, samantekevällä äänensävyllä.

Orjat ovat selkeästi nälkiintyneitä, heidän rääsynsä ovat likaiset ja rikkinäiset, ja heillä kahleet sitovat heidät yhteen. Vaikutelma on erittäin autenttinen.

Kuultuaan ääniä Qvir siirtyy sitten että näkee tulijat. "Oletteko kunnossa?" hän kysyy heidän vastattuaan Rogarille.

"Niin kunnossa kuin täällä pimeässä voi", toinen orjista vastaa. "Pystymme kävelemään, mutta siihen se melkeinpä jää."

"Oletteko nähneet monia Derroja ja mitä osaatte sanoa tästä paikasta?", Qvir kysyy.

Orjat katsovat toisiaan vaivaantuneesti. "No tuota", toinen aloittaa. "Pimeässä on vaikea nähdä mitään. Emme edes tiedä, missä olemme nyt. Äänistä päätellen derroja on kyllä, no, laumoittain."

Tultuaan vakuuttuneeksi, etteivät kahlitut ihmisrauniot ole muuta kuin miltä näyttävät, Rogar rentoutuu hieman ja kääntää katseensa Teziemiä kohti, kaivaen vyöltään kahden päivän kuivamuona-annokset. "Olemme Cassomirin alla - mikä tämä kortteli nyt sitten onkin nimeltään - vauraamman väen asuinaluetta kuitenkin. Avaahan miesten kahleet, Teziem." Tämän sanottuaan Rogar ojentaa annokset miehille. "Näytätte siltä, ettette ole syöneet ihan hetkeen. Eihän tämä paljon ole, mutta pysyttepä ainakin hetken pidempään jalkeillanne." Rogar viittilöi ohimennen taakseen, portaiden juurelle jättämänsä varustesäkin suuntaan ja jatkaa: "Kunhan olette saaneet syödäksenne riittävästi, tuosta nousee portaat, joskin hieman ahtaat, joita pitkin pääsette pois täältä. Ulkona on pimeää, joten ette ainakaan pahasti kiinnitä huomiota. Valitettavasti meillä ei riitä resursseja vahtia enempää peräänne, mutta Tiennäyttäjän kokemuksella uskoisin teidän pärjäävän omin neuvoin kotiinne," hän sanoo, saaden jopa hymyntapaisen kasvoilleen.

Orjat tuntuvat hihkuvan ilosta nähdessään muonapakkaukset. "Suurkiitos!" orjat huudahtavat. Toinen orjista näyttää kuitenkin kiusaantuneelta. "En tahtoisi olla vaivaksi, mutta meillä ei ole mitään valonlähteitä. Vaikka insinöörejä olemme ammatiltamme, ei valo sormia napsauttamalla meille ilmesty." Hetken muonia naposteltuaan toinen orjista pitelee sormeaan ilmassa ilmaistakseen puheenvuoroa. "Muistin juuri jotain", orja sanoo ruokansa lomassa. "Kiitos kielellisen lahjakkuutemme ymmärsimme sieltä täältä sanoja derrojen puheista. Olimme saaneet käsityksen, että jonkun Dalirion oli tarkoitus muuttaa meidät luurangoiksi!"

Rogar näyttää hieman nololta vastatessaan: "Minulla ei ole enää kuin tämä modernimpi soihtu, enkä siitä tahtoisi luopua, kun en itsekään oikein näe pimeässä. Kysykääpä olisikohan tovereillani antaa teille tavallista soihtua..." Rogarin ajatus katkeaa kun tämä näkee varustesäkistä pilkistävän puisen nuijan varren, "...Qvir, sinullahan oli lamppuöljyä ja tulentekotarpeita..." Rogar sen pidemmittä puheitta repäisee toiselta orjalta jo valmiiksi repaleisen hihan irti, "...Anteeksi..." ja kietoo sen nuijan varren ympärille, kastaa sen lamppuöljyyn ja saa sen palamaan hetken askarreltuaan. "...tuossa!" Rogar hymyilee leveästi ojentaessaan lennosta kasaamansa soihdun toiselle miehistä.

"Kyllä tuossa", Qvir ojentaa lamppuöljypullon repustaan Rogarille.

Orjat katsovat vierestä Rogarin touhuja ja ovat selvästi haltioissaan askareen lopputuloksesta. "Miten nerokasta kekseliäisyyttä! Olemme teille suuresti velkaa. Meidän pitänee jo rientää, ettei soihtu ehdi sammua ennen kuin pääsemme Cassomiriin. Mikäli teillä on jatkossa mitä tahansa avuntarvetta niin suunnatkaa ihmeiden saliin, me olemme todennäköisesti siellä... kunhan kuntoon itsemme ensin laitamme." Puheidensa päätteeksi orjat lähtevät kävelemään Rogarin osoittamaa portaikkoa kohti.

"Ennen kuin menette, niin voitteko sanoa oliko teitä enemmänkin? Ja terveisiä ja kiitokset Queckille. Hänen antamastaan sauvasta oli hyötyä", Qvir huokkaisee vielä heille.

"Sitten jatkammeko tuon kryptan pääsyn tutkimista?" Qvir kysäisee muilta orjien lähdettyä.

"Kaiketi. Me olemme kituneet täällä jo viikon, sikäli kun ajantajuni määritelmän suo", toinen orjista pohtii. "Vuorokausi sitten taisin kuulla ihmispuhetta, saattoi olla kollegamme", toinen vuorostaan vastaa huolestuneena.

"Satutteko muistamaan mistä tämä henkilö puhui? Kaikki tiedonrippeetkin ovat hyödyllisiä, koska tehtävämme on selvittää tämä kidnappausaalto perin pohjin, ja mikäli siihen kykenemme, myös sen pysäyttämiseksi", Rogar vielä vaivaa insinöörejä, vaikka tietääkin näiden olevan nälkiintymisestä uuvuksissa.

"Valitan, mutta käsitimme vain muutamia sanoja sieltä täältä", toinen insinööreistä harmittelee. "Kumpikaan meistä ei ole opiskellut akloa." Toinen heistä kuitenkin pohtii hetken, hieroen kädellä leukaansa. "Noista surmaamistanne otuksista sen verran voimme kertoa, että derrot pitävät noita mitejä orjinaan, koska eivät ymmärrä paremmasta. Niillä on jokin kummallinen rotuviha kääpiöitä ja maahisia kohtaan, mutta ovat niin surkean vaarattomia, että pystyisinkin itsekin miekalla tappaamaan moisen kaksintaistelussa."

Keskustelujen ollessa käynnissä Garum on istahtanut lepäämään, mutta orjien nyt ollessa lähdössä liikkeelle, hänkin on noussut takaisin seisomaan ja ottanut aseensa taas valmiiksi.

Qvir kuuntelee keskustelua samalla kun hän alkaa taas tutkimaan suihkulähdettä, että mistä löytyy kääröissä olleet merkinnät.

Hetken etsimisen jälkeen Qvir löytää paperien mukaiset symbolit altaasta. Yksi vivuista onkin jo Teziemin toimesta asetettuna kohdalleen.

Teziem on kuunnellut vaitonaisena keskustelua, ja todettuaan orjat orjiksi avannut miesten kahleet. Haltia on selvästi hieman poissa tolaltaan kuultuaan derrojen suunnitelmista ja nähtyään missä kunnossa miehiä oli pidetty. Orjien poistuessa hän palaa altaalle Qvirin viereen tutkailemaan symboleja ja näpertämään vipuja. "Mitenkäs tämä nyt menikään... Qvir, neuvohan hieman."

Teziem saa parin yrityksen jälkeen kahleet avattua. Insinöörit kiittävät kumarrellen ja lähtevät viimein soihtunsa kanssa. "Näkemiin!" he lausuvat miltei kuorossa.

Haltialle ei tuota vaikeuksia toistaa samaa harjoitusta vipujen kanssa kuin ennen derron väliintuloa. Hän saa kaksi muutakin vipua siirrettyä paikoilleen pienellä hienovaraisella hammasrattaiden säädöllä. Kun kaikki vivut ovat viimein asetettu paperien symboleiden kohdalle, voimakas kalahdus asettaa vivut visusti paikoilleen. Altaaseen ilmestyy pyörteitä kun vesi tyhjenee nopeasti pois. Altaan keskiosa alkaa pyöriä, vanhojen hammasrattaiden kirskuna kaikuen kivisistä seinistä, maan vavahdellessa. Kierreportaikko ilmestyy siihen, missä allas ja vesi ennen olivat, johtaen yhä syvemmälle Cassomirin uumeniin.

"Melkoisia rakentajia ovat olleet. Tätä kautta varmaan kierrämme suurimmat vaikeudet, joten eiköhän mennä", Qvir toteaa muille samalla kun kurkkii alaspäin.

Rogar nyökkää, mutta käy vielä viemässä raahaamansa varustesäkin kierreportaisiin ja pois näkösältä; hän ei nimittäin aio raahata niitä enää enempää kuin on tarvis, ja toivoo niiden pysyvän siellä tallessa. Kun kaikki ovat valmiita etenemään, hän antaa pimeässä näkevien mennä edeltä ja tuo valon perässä viimeisenä, varmistaen samalla selustan, sillä on pieni ihme jos portaiden kirskuna ei kiinnittänyt enempää huomiota viemärin asukeissa.

"Joo, mennään. Vaikeuksia lienee edessäpäin", Teziem sanoo ja ottaa tikarit valmiiksi esille. "Voin mennä edeltä jos tuot Rogar sitä valoa tännepäin", haltia jatkaa, heilauttaa koipensa altaan reunuksen yli ja lähtee varovasti laskeutumaan kierreportaita alas.

"Selvä pyy. Garum, tulisitko sinä viimeisenä? Ei liene viisasta jättää Qviriä viimeiseksi, varmuuden vuoksi." Rogar nyökkää Teziemille ja huikkaa Garumille, kun astelee haltian perään.

Qvir kohauttaa olkapäitään ja astelee Rogarin perässä portaita alas.

Garum vielä kerran vilkaisee taaksensa ja ympäristöön ettei mitään ollut jäänyt huomaamatta ja lähtee sitten laskeutumaan portaita muiden perässä.

Entistä syvemmälle

Kierreportaat jatkuvat kotvasen, kunnes päättyvät korkeaan oviaukkoon. Aukon toisella puolella avautuu pimeä, suuri maanalainen katakombi. Ikisoihdun lepattavan liekin valossa kukin näkee ääriviivoja useista erillisista sukukryptoista. Seinät, lattia ja katto ovat kaikki tasaista, silotettua kiveä. Siellä täällä on erinäisiä patsaita, joilla ei tunnu olevan mitään erillistä pohjapiirustusta. Osa niistä tuijottaa seinää, osa on kyljellään, osa on keskellä kulkuväylää, ja osa miltei tuhoutuneita.

Kuitenkin pimeydessä näkyy valonkajo sukukryptojen takaa.

Qvir tarkastelee näkyviä kryptia. "Ihan uskonnollisen tietämyksen takia haluaisin tutkia näitä, mutta en tiedä onko nyt paras hetki", hän kuiskaa muille.

"Luulenpa, että meillä ei ole nyt aikaa jäädä tutkimaan pölyisiä hautoja. Enemmän minua kiinnostaa tuon valonkajon lähde. Teziem, sinä kun olet taitava hiippari, kävisitkö ottamassa selvää?" Rogar kuiskaa.

Qvir mutisee hiljaa itsekseen ja koskettaa Teziemiä.

"Hyvä on", Teziem kuiskaa takaisin, kiittää Qviria ja lähtee hiipimään varovasti kohti valonlähdettä ikiaikaisten hautapaasien luodessa synkkiä varjoja kryptan kivisille seinille.

Garum saapuessaan on ryhtynyt kädellänsä sivelemään kryptan seiniä, mutta Teziemin lähtiessä eteenpäin myös Garum terästäytyy ja tarkkailee valon suuntaan.

Odotellessa Qvir varmuuden vuoksi käy läpi seurueen muutkin jäsenet ja pyytää kaikille opastusta. Hän hakeutuu samalla vähän suojaisampaan paikkaan josta näkee sinne suuntaan jonne Teziem lähtee sen varalta että hän joutuu palaamaan nopeasti joku perässään.

Teziem liikkuu kuin varjo yössä, ääneti lähemmäs valonkajoa. Muutaman nurkan jälkeen hän näkeekin kaksi suurta kuparista hiilipannua loimuassa suurilla liekillä. Ne reunustavat kolmella portaalla korotettua kattoon asti yltävää ovea, joka selvästi johtaa kryptan suurimpaan hautaholviin. Oviaukon edustalla on kasvoton patsas, joka pitelee kuperaa kuuta yläpuolellaan.

Löydettyään valonkajon alkulähteen Teziem palaa muiden luo ja raportoi näkemäänsä: "Siellä on kaksi suurta kuparipannua isojen liekkien päällä, sen takia tuolta kajastaa valoa. Niiden välissä näyttäisi olevan kryptan pääsisäänkäynti. Lisäksi siellä on patsas vailla kasvoja; se pitelee yläpuolellaan kuperaa kuuta."
"Tietääkö joku teistä mitään tuosta patsaasta? Se vaikuttaisi nimittäin joltakin jumalkuvalta", Teziem kysyy innokkaasti muilta. Haltia vaikuttaa selvästi uteliaalta ja kärsimättömältä jatkamaan syvemmälle holviin.

Qvir tunnistaa kuvauksesta Groetuksen. Vastaus tosin ei yllätä ketään.

Rogar tosiaankin arvasi ketä jumalkuva esittänee, jo ennen Qvirin asiantuntevaa selostusta. Murahtaen vaimeasti, hän nyökkää tovereilleen ja viittilöi heitä etenemään, kävellen seinänviertä kohti valoa, ja valaistua kryptan ovea.

"Tämähän tästä puuttuikin vielä, tunnelmallinen maailmanlopun kultti", Teziem mutisee puoliääneen ja lähtee sitten Rogarin perään. "Eiköhän paineta suoraan sisään aseet esillä, vastarintaa sieltä luultavasti löytyy eikä äskeisen kolistelun ja kahakoinnin jälkeen taida olla enää järkeä yrittää hiipiä mihinkään", hän sanoo koko porukalle ja napsauttaa merkitsevästi tikarinsa esille.

"Saattaa olla, että tuo suihkulähdereitti ei ole yleisessä käytössä, joten meitä ei ehkä vielä odoteta tänne", Qvir sanoo koittaen itse edetä mahdollisimman hiljaa.

Garum nuolaisee huuliansa ja puristaen lekaansa tiukasti marssii muun ryhmän mukana.

"Olen tietoinen, että näkösi on heikonlainen, Qvir, mutta en tiennyt että kuulossasikin on toivomisen varaa. Tuo portaikkomekanismi piti auetessaan sen verran kovaa meteliä, että on suorastaan ihme jos meitä ei jo odotetakin kryptan ovien tuolla puolen - tietenkin sillä oletuksella, että täällä alhaalla joku tai jokin pitää majaansa." Rogar mutisee, jatkaen askellustaan rivakasti, taipuen Teziemin soitellen sotaan -taktiikan kannalle.

"Rogar, malttia. Pääset kyllä kohta purkamaan turhautumistasi", Teziem rauhoittelee ja siirtyy sitten Rogarin vierelle valaistun oven eteen. Kun kaikki ovat valmiina, Teziem työntää oven auki.

Qvir nostaa kilven suojakseen, hengittää muutaman kerran syvään ja nyökkää Teziemille.

Rogar vetristää sormiaan yhteen niin että rystyset rutisevat, ja nyökkää olevansa valmis.

Garum myöskin nyökkää ja terästäytyy valmiiksi.

Teziem työntää oven auki vaivatta ja näkee soihduilla hyvin valaistun salin. Sen korkeat marmoriset pylväät yltävät kattoon asti, luoden kolme alkovia, kussakin suuria tammisia sarkofageja. Kammion perällä portaat johtavat ylös basilikamaiseen kupoliin. Kammiossa yllättyneet kultistit ovat taatusti kuulleet tiennäyttäjien tulon, mutteivat arvatenkaan olettaneet tapaavansa vihollisia näin syvällä maan alla.

Inska
10 Qvir
9 Rogar
9- Teziem
8 Kultistit
4 Garum
BLESS

Teziem ponkaisee saliin sisään ja lähtee kohti kultistirykelmää salin länsiseinää myöten mutisten samalla rivouksia kelishiksi.

Teziemin ponkaistessa kohti vihollisia Qvir siirtyy lähemmäksi tätä. Hän keskittyy hetkeksi ja mutisee hieman.

Rogar ei myöskään jää aikailemaan muiden syöksyessä katakombiin, vaan harppoo Teziemin perään ottaen selästään yhden heittokeihäistään ja huutaen "Teziem, kumarru!" samalla kun heittää keihään kohti lähintä kultistia.

Rogarin keihäs ehtii lentää ennen kuin Teziem ehtii sitä varoa. Kauniissa kaaressa keihäs kuitenkin osuu kultistiin ja repii siltä reidestä palan ja lahkeen. Kipua kiljuen tämä kultisti ryntääkin haltiaa päin puinen nuija ojossa. Teziem yrittääkin iskeä verisen miehen maihin, mutta puukko iskeytyy nuijaan. Vastaavasti myös nuijan isku jää kauaksi Teziemin pääkullasta.

"Brag'h durzuh maglekh!" huudahtaa toinen kultisti ja etenee, kiertäen Teziemin ahnaan tikarin kaukaa ja asettuen pylvään toiselle puolelle asemiin. Samaan aikaan kolmas tulee Teziemin ja verisen toverinsa viereen ja huljauttaa nuijaansa vain osuakseen aivan vieressä olevaan pylvääseen.

move ruutuun F 13, Dwarven Longhammer +5 (2d6+9/x3) PA + bless Garum lähtee vyörymään pylvään toiselta puolen kiertävän kultistin kimppuun nostaen lekaansa korkealle.

Yllättyneenä kultisti pyrkii väistämään Garumin lekaa, mutta epäonnistuu. Leka murjoo kultistipolon pylvästä vasten, murskaten taatusti tusinoittain luita ja kaikki kylkiluut. Brutaalisti kohdeltu kultisti valuu pylvästä pitkin lattialle tajuttomana ja voimakkaasti verta vuotavana.

Qvir siirtyy Teziemnin taakse ja pyytää tälle opastusta.

(flankilla +7?) 1d6+3, x2, +1 to Critical Hit Confirmation roll. Katso Comment!) Rogar livahtaa Garumin viuhuvan vasaran varren alitse, ohittaen murjotun kultistin pylvään juuressa ja hypäten kuperkeikan toisen kultistin ohitse, suunnaten sitten potkun kohti tämän nivusia.

Iskun myötä kultisti ontuu, on pökertynyt ja pahasti haavoittunut. Tajuton ei vielä kuitenkaan.

Teziem kiittää Qviria opastuksesta ja iskee Rogarin hämäämän kultistin kimppuun tämän laskettua suojaustaan.

Jo ensimmäinen Teziemin isku kaataa piiritetyn kultistin. Toinen isku lähteekin sitten hakemaan viimeistä kultistia, mutta joko tuurilla tai taidolla mies onnistuu torjumaan iskun puisella nuijallaan.

Pahasti haavoittunut kultisti katsoo järkyttyneenä kun hänen kaksi toveriaan murskattiin järjettömällä väkivallalla alta aikayksikön. Hän tiukentaa otettaan nuijasta ja karjuu vielä: "Groetuksen nimeen, päätän tänään päiväni, ole minulle armollinen!" Verestävin silmin hän pyrkii vielä iskemään haltiaa nuijalla, mutta nuija heilahtaa ohi. Katkerin kyynelin hän nostaa katsettaan Teziemiin, mutta silmistä ei loista suru, vaan viha.

Garum kiepahtaa pylvään takaa esiin ja heilauttaa lekaansa viimeistä pystyssä seisovaa kultistia kohti.

Ehkä liian innostuneena Garum huitoo huljansa ohi kultistista. Tai sitten kultisti on tovereitaan vikkelämpi ja fiksumpi eikä jää lekan lentoradan eteen.

Qvir pyytää Teziemille uutta opastusta taistelun lopettamiseksi ja siirtyy vähäsen.

Rogar hymähtää viimeisen kultistin horinoille: "Noniin, hörhö, eiköhän tämä hölmöily jo riitä tälle päivälle", astahtaa tämän taakse ja iskee häntä kämmensyrjällä niskaan, aikeenaan vain tainnuttaa poloinen.

Kultistin hämmentävä onni ei ota loppuakseen. Rogarin läimäytys menee kaukaa ohi ja osuu seinään.

Teziem löytää Rogarin iskua väistäneen kultistin suojauksesta tikarinmentävän aukon ja tuikkaa epäonniselle maailmanlopun uskovalle uuden happireiän kylkeen.

Tastelu ohi.

Kun viimeinenkin kultisti valahtaa velttona lattialle päästäen muutaman epätoivoisen kurluttavan äänen, kun veri pulppuaa tämän keuhkoissa, Rogar katsahtaa kultistia mietteliäänä, mutta nostaa sitten katseensa tovereihinsa.

Qvir kuuntelee hetkisen kuuluuko vielä ääniä ja sitten hän käy läpi kultistit poistaen näiltä kaikki varusteet ja aseet. "Jos joku on vielä hengissä haluammeko kuulustella niitä vai annammeko heidä päästä jumalansa luokse?" hän kysyy muulta ryhmältä toimiessaan.

"Varmaankin parasta vain päästää nuo kaksi muutakin kärsimyksistään, olkootkin kaistapäitä, ei kenenkään pitäisi joutua kärsimään tuolla tavoin, enkä usko että he osaisivat tai edes kykenisivät mitään järkevää kertomaan." Rogar sitten astahtaa tolpan viereen outoon asentoon nytkähtäneen kultistin viereen ja vääntää tältä niskat poikki. Kääntyessään Garumin rusikoiman kultistin puoleen, Rogar huomaa kuinka tämän rintakehä on litistynyt kuin pannukakku tolppaa vasten ja mies(?) retkottaa kuin ihmeen kaupalla tolppaan kiinni liimautuneena. Varmuuden vuoksi Rogar viimeistelee tämänkin, vaikka vaikuttaakin tarpeettomalta.

Tämän jälkeen Rogar astelee kryptan perälle pyyhkien käsiään likaiseen riepuun, sanoen: "Katsotaanpas mikä täällä kryptassa nyt sitten on niin mieltäylentävää, että heikkojärkisemmät näin sekoavat..."

"Vastaukset löytynevät tuolta kupolista, Rogar", Teziem toteaa pyyhittyään tikarinsa kaatuneen kultistin kaapuun. "Jatketaan heti, varusteet ja haudat ehditään tonkia myöhemminkin läpi. Minua kiinnostaa se, löydämmekö Dalirio Teppishin elävänä tai kuolleena tuolta ylhäältä", haltia jatkaa tuimasti ja lähtee kohti kryptan takaosan portaita.

Qvir katselee Rogarin vihollisten viimeistelyä vähän järkyttyneenä. Tämä tietty brutalius tuntuu jotenkin kylmältä. "Ymmärrän tarpeellisuuden, mutta silti", hän ajattelee mielessään. Teziemin puhe saa hänet havahtumaan taas. "Jos he käyttävät paljon epäkuolleita, niin luulisi että he ovat varustautuneet jos jotakin menee pieleen. Ajattelin, jos löytäisimme jotakin joka tepsii paremmin epäkuolleisiin kuin tavalliset aseet", hän vastaa Teziemille. "Toisaalta siunaus on vielä hetken voimassa", Qvir lisää, "hyvin lyhen hetken kyllä varmaankin vain".

Rogar huomaa takaosaan astelleessaan, että perimmäiset sarkofagit ovat avatut, toinen jopa siirretty pois paikaltaan. Toisen sarkofagin takaa pilkistääkin toiset portaat alemmas. (kts. kartta)

Garum nyökkää hyväksyvästi Rogarin toiminnalle ja astelee tämän perässä kryptan takaosaan jatkamaan etenemistä.

"Hei, täällä on portaat alaspäin! Ilmeisesti olleet piilossa tuon sarkofagin takana. Otetaan selvää mihin tästä pääsee?" Rogar sanoo.

"Joo, mennään!" Teziem huudahtaa ja kääntyy takaisin ylös meneviltä portailta liittyäkseen toisten seuraan alaspäin vieville rapuille.

"En usko että he ovat käyttäneet meidän sisäänkäyntiämme. Jos olisivat, niin eikö heidän olisi kannattanut hävittää vinkit? Eli kumpi on heidän käyttämänsä sisäänkäynti, ylös vai alas? Voimme varmaan aloitta vaikka alas, jos niin haluatte", Qvir sanoo muille.

"Eivätkös nämä derrot olleet jollain tapaa asian kanssa tekemisissä, luulisi että ne ovat tulleet alhaalta. Ja jos tämä tosiaan on Ismaccojen suvun krypta, oletan että olemme heidän kartanonsa, tai ainakin tontin, alapuolella. Näin ollen heidän käyttämä sisäänkäyntinsä voi hyvinkin sijaita jossain yläpuolellamme; emmehän me pimeässä nähneet juurikaan mitä kaikkea kartanon pihalla oli, tai kartanon takana? Itse ehdotan, että otamme selvää mihin nämä portaat vievät, mutta pysytään valppaina." Rogar pohtii, ja on aikeissa mennä Teziemin perässä alaspäin vieviä portaita.

Portaat alas johtavat syvemmälle kryptaan, ahtaaseen ja kapeaan katakombiin. Useat koristellut hautasyvennykset täyttävät seiniä. Parin käännöksen jälkeen katakombien perällä näkyy, kuinka useiden pirstaloitujen hautojen takaa paljastuvat suuret rautaiset kaksoisovet. Ovissa on kaiverrettu kuva välinpitämättömästä hahmosta, joka pitelee kuperaa kuuta, eittämättä Groetus taas tässäkin.

"Täällä on jotenkin epäilyttävän hiljaista, eikö teistäkin?" Rogar kuiskaa hädin tuskin kuuluvalla äänellä.

Stealth +8, perception +8 "Kyllä", Teziem vastaa. "Parempi käydä tutkimassa onko tuolla jotain todella vaarallista", hän jatkaa. Sitten, vaiettuaan, haltia hiipii varovaisesti kohti suuria rautaovia, painaa inhosta värähtäen korvansa vasten ovea ja kuuntelee.

Teziem ei kuule pihahdustakaan oven toiselta puolen. Tosin ovi näyttää paksulta ja eristää varmasti erittäin hyvin äänet kumpaankin suuntaan.

Vaikkei ole itse erityisen lahjakas hiiviskelijä, Rogar yrittää parhaansa seurata mahdollisimman ääneti Teziemin perässä.

Qvir: Speception +1, stealth 0 (ACP -3) Qvir seuraa muita ja tarkastelee samalla seunustoilla olevia hautasyvennyksiä. Hiipimisen ajaksi hän irroittaa kilven.

"Ei täältä kuulu mitään", Teziem supattaa ja astuu pois ovelta. "Rogar, Garum, menisittekö te edeltä tällä kertaa?"

"Voinhan minä mennä. Ei tämän valon kanssa erityisemmin piileksitä muutenkaan." Rogar hivuttautuu ovelle Teziemin ohi, kuulostelee vielä itsekin pikaisesti, ennen kuin ryhtyy ovea avaamaan.

Garum tunkee hieman ähkien sieltä taempaa aivan Rogarin selän taakse.

Rogarin avattua kaksoisovet hän näkee pitkulaisen, himmeän purppuraisen usvan peittämän kammion, jonka reunoilla on karuja puisia häkkejä. Joissakin häkeissä makaa muutaman oljen pehmentämänä ihmisiä. Huoneen keskellä pienen pedestaalin päällä musta kivi tuntuu imevän ympäröivää valoa.Muuten huomio kiinnityykin kammion muihin olentoihin, sillä huoneen perällä suuren työpöydän takana istuu epäkuollut kaamio, vierellään kaksi luurankoa. Kaamion silmät suurenevat Rogarin nähdessään. Tämä on pakostakin se Dalirio, josta orjat puhuivat.

Luurangot vaikuttavat olevan tilanteen tasalla, mutta odottavat käskyjä.

Delay, toiminta Garumin ja Rogarin jälkeen. Teziem kurkkii Garumin ja Rogarin leveiden selkien takaa nähdäkseen paremmin ja siirtyy viimeiseen kryptaan vasta näiden perässä.

Rage ,move B18 ja rdy jos vihollinen tulee reachille Dwarven Longhammer +6 (2d6+12/x3) PA+R Garum etenee sisälle huoneeseen ja valmistautuu hampaat tiukassa irveessä vastaanottamaan viholliset lekallansa. Rogarille tokaisee vielä hampaiden välistä ohi tömmeltäessään: "Älä jää sitten tielle, jos ymmärrät."

Rogar hymähtää Garumin kehoitukselle, seuraa perässä vetäen selästään keihään, murtaa Garumin vieressä olevan häkin (jos ei onnistu, jää Garumin taakse) ja jää sihtaamaan keihäällä kohti kaamiota mikäli tämä tekee jotain epäilyttävää. "Hankala paikka, kaikki apu olisi nyt tarpeen!" mies saa sanotuksi kun yrittää hahmottaa järkevintä ratkaisua toimia, "...enkä pidä yhtään tuosta oudosta kivestä, mitä se sitten ikinä tekeekin kaikelle valolle."

Rogar ei saa poljettua puista häkkiä alas. Hän jää Garumin taakse.

Teziem: Move B16 Teziem liikahtaa kryptan syvyyteen Rogarin taakse ja hypistelee tikareitaan. "Näillä en voi noille luurangoille mitään", hän manaa sen verran äänekkäästi että muutkin kuulevat.

Qvir pyyttää ryhmälle siunauksen ja seuraa muita eteenpäin siten että pystyy paremmin kanavoimaan positiivista energiaa.

Tulistunut Dalirio karjuu äänellä, joka tuntuu ottavan kutakin vatsan pohjasta. Luurangot alkavat lähteä liikkeelle, mutta ennen sitä ehtii kaamio elehtiä loitsua. Tämän nähdessään Rogar viskoo keihäänsä, joka kuitenkin tömähtää vastapäisestä seinästä yhteen häkeistä.

Dalirion loitsu pistää Garumin pään pyörälle. Kääpiön ajatuksiin tulvii painajaisia ja kauhukuvia, olkoonkin sitten oluen loppumisesta taikka maailmanrauhasta. Nämä ottavat Garumin haltuun, ja tämä pinkookin valmistautumisensa sijansa Qvirin taakse.

Luurangot etenevät ja tunkevat niin lähelle Rogaria kuin pääsevät. Toinen niistä yrittää jopa puskea puista häkkiä nurin, mutta ei onnistu. Likelle pääsevä koittaa kynsiä, mutta kiitos Rogarin maagisen haarniskan isku on torjuttu.

BLESS
Inska
15+ Teziem
15 Qvir
13++ Rogar
13+ Garum
13 Dalirio
A15 ja C15 ruutuihin voi kulkea, mutta se on squeezaamista. Puiset häkit (A17-22 ja C17-22) ovat heikohkoja ja ne ovat difficult terrainia kunhan onnistuu rikkomaan sen (DC 10 Strength). B20 ruutu ei vaikuta liikkumiseen millään tavalla. B23 on myös vapaa ruutu, mutta siitä ei voi liikkua ruutuun B24 (eikä päinvastoin).

Teziem odottaa hetkeään taka-alalla.

Kun Teziem on toiminut Qvir kohottaa pyhän symbolinsa ja antaa positiivisen energian purkautua epäkuolleiden niskaan, jonka jälkeen hän ottaa kilven esille.

Rogar ei aikaile, vaan yhdistää kätensä "moukariksi" ja pamauttaa sitten kohti luurangon päätä ylhäältä alaspäin suuntautuvalla heijarilla, jatkaen sitten hyökkäystään sulavalla sivuttaispotkulla, ottaen askelen lähemmäksi toista luurankoa.

Qvirin kanavointi pyyhkäisee valkoisen aallon, joka tuntuu vain vähän vahingoittavan luurankoja. Siitä seuraten kuitenkin Rogarin iskut tuhoavat kummatkin luurangot leikiten.

Yksi vuoro meni frightened tilassa. Frightened tilassa rage meni pois, joten Garum oli tämän vuoron fatigued. Ensi vuorolla on taas normitilanne. Loitsun vielä riepotellessa Garumin mieltä hän pakenee käytävää pitkin. Kuitenkin melkein kurviin päästyään hänen ajatuksensa selkiytyvät jälleen.

Rogar on 1 rundin shaken Dalirio loitsii jälleen, käden kulkiessa samaa rataa. Näkymät tulen nielemästä maasta tulvivat Rogarin ajatuksiin, mutta kylmämielinen ulfeeni nopeasti puistattaa ajatukset mielestään. Ne jäävät takaraivoon kummittelemaan, pikku hiljaa häviten kokonaan.

Teziem: Move + move, lopulta ruutuun A24. Acrobatics +8 jos Dalirio uhkaa opportuniteettihyökkäyksellä. Katseltuaan loitsimista hetken Teziem päättää mennä häiriköimään Dalirion touhuja ja puikkelehtii kryptan päätyyn tämän viereen.

Qvir: B19 ja guidance Rogarille. Qvir siirtyy niin pitkälle kuin pystyy loitsien opastuksen Rogarille.

Rogar pinkoo haltian perään, pyrkien kaamion vastakkaiselle puolelle, ja tavoittelee tiukkaa otetta kaamiosta.

Rogar väistää Dalirion kynsäisyn, muttei itsekään saa otetta kaamiosta.

Double move takaisin B18. Taka-alalla Garum kiroilee rankasti kääpiöksi ja suorittaa kompuroivan täyskäännöksen takaisin taistelua päin.

Rogar ottaa 8 pistettä vahinkoa Ahdistettuna Teziemin ja Rogarin väliin Dalirio luo tappavan katseen Rogariin ja iskee tätä kynsin ja hampain. Vaikka ulfeeni väistelee taitavasti iskuja, yhtä kynsäisyä hän ei pysty välttämään. Hän tuntee lamauttavan vaikutuksen, mutta muutamalla voimakkaalla ravistuksella hän saa tunteen häipymään.

Teziem: FLANKKIFULARI WOOO +7/+7 (unohdit blessin lol), 1d4+2+2d8/1d4+2+2d8 Kaamion kiinnitettyä huomionsa Rogariin Teziem näkee tilaisuutensa tulleen ja iskee otuksen selkään molemmilla tikareillaan.

Teziem tekee 9 ja 17 pistettä vahinkoa Teziemin tikarit tekevät pahaa jälkeä. Kiitos Qvirin siunauksen hänen ensimmäinen isku puhkoo reiän kaamion ohueen ihoon. Toinen isku silpaiseekin Dalirion niskaa niin, että sieltä purkautuu pimeää energiaa. Kaamio huutaa korvia raastavasti kun samalla tuhoutuu ja lyyhistyy lattialle. Haudan hiljaisuus laskeutuu taas kammioon, lukuun ottamatta tiennäyttäjien huohotusta.

Taistelu ohi (jo).

Välittämättä kyljessään verestävistä kynnenjäljistä Rogar huohottaen kerää ajatuksiaan, mikä ihme se purkaus oli? ja kääntää kuin vaistomaisesti katseensa huoneen keskellä olevaan kuulaan. Sitä hetken tuijoteltuaan Rogar kumartuu tutkimaan maahan lyyhistynyttä Daliriota Noniin, selviäisiköhän nyt mikä sai Dalirion heräämään kuolleista tuollaisena. "Garum! Qvir! Auttaisitteko nuo poloiset pois häkeistään? Teziem, tutkitaan tämä huone perinpohjaisesti, varsinkin tuo pimeyskuula ja sen alusta... Mutta ensin, katsotaanpa mikä sai Dalirion tällaiseksi."

"Hienoa", Qvir sanoo hetken tasattuaan hengitystä, "Se oli toivottavasti sen loppu, mutta mennäänv arman päälle. Onko kenelläkään parempaa teräasetta? Jos on pää ja keho erillään, niin siitä ei toivottavasti enää palata". Kun pää on irronnut hän tunkee sen säkkiin.

Dalirion ruma pää irtoaa nätisti.

Qvir koittaa muistella onko kuullut jostakin kuulasta, jolla pystyy tekemään epäkuolleita. Kuultuaan mitä Rogar sanoo hän nyökkää ja koittaa vapauttaa häkeissä olevat vangit. "Mitä osaatte kertoa meille tapahtumista täällä ja tuosta kivestä?" Qvir kyselee työnsä ohella näiltä, tarvittaessa kaikilla osaamillaan kielillä.

Kivellä vaikuttaisi olevan jonkinlainen epäpyhä aura. Vangit ovat tajuttomia, joten eivät vastaa.

Teziem henkäisee syvään Dalirion kaaduttua. Tuijottaessaan tomuksi muuttuneen kaamion jäänteitä Ambrus Valsinin ohjeistus palaa yhtäkkiä haltian mieleen ja tämä kiroaa hiljaa itsekseen. "Selvä on, Rogar, tutkitaanpa kammio vielä loppuun", hän sanoo ja lähtee koluamaan kryptan seiniä, lattioita, ja kattoa, ja muistaapa tarkastella tilat vielä häkkienkin alta ja takaa, sekä käydä läpi pedestaalin mustine kuulineen perinpohjaisen tarkkaan.
Touhutessaan Teziem huomauttaa Qvirille ohimennen hiljaisella äänellä: "Kapteeni Valsinille piti tuoda Dalirion pää. Napataan se mukaan myöhemmin, ok? Koetetaan sitten selvitellä ne palsamointikeinot kunnolla, kunhan muu porukka liikkuu vähän kauemmas."

Kaikki paranevat 5 pistettä. Qvir nyökkää Teziemille ja sanoo: "Mutta sitä ennen haluan parantaa kaapattuja ja ryhmää". Kun kaapatut on vapautettu Qvir järjestää kaikki ympärilleen tiiviisti ja kanavoi positiivista energiaa ympärilleen tuntien väsymyksen painavan kehoaan. "Tämä olikin sitten viimeinen kanavointi ennen kuin saa levättyä", hän sanoo muille.

Positiivinen energia huuhtoo kammiota, mutta kivi edelleen imee valoa. Tajuttomina olleet vangit alkavat pikkuhiljaa virota.

Qvir toistaa kysymyksensä vironneille vangeille ja samassa yhteydessä käyttää parantavan loistun jos Rogar ei vielä ole täydessä kunnossa.

"Pitäisiköhän meidän ottaa tuo murikka mukaan tutkittavaksi? Se on selvästi jonkin sortin paha taikaesine ja järjestömmehän pyrkii pitämään kirjaa kaikesta ja kaikista tavallisesta poikkeavasta", Rogar pohtii, jutellen lähinnä Teziemille, katsellen kiveä mietteliäästi Qvirin ja Garumin puuhaillessa omiansa.

"Ja se saattaa olla keino muuttaa epäkuolleeksi", Qvir sanoo nyökäten hyväksyvästi sen mukaan ottamiselle.

Ryhmän kääntyessä takaisin päin Qvir tutkii sargofageja ja hautaholveja etsien jotakin parempikuntoista tutkittavaksi. Lisäksi hän tutkii seiniä ja sarkofageja kirjoitusten ja piirrosten varalta.

Tiennäyttäjät alkavat rauhoituttuaan penkomaan läpi kammiota. Sieltä löytyvät puiset häkit eivät pidä sisällään mitään salaisuuksia, mutta Dalirion työpöytä kammion päädyssä paljastaa vaikka mitä. Ylimmässä lippaassa on valepohja, jonka sisältä löytyy manuskriptejä. Niissä kerrotaan yksityiskohtaisesti Dalirion halusta luoda pieniä luurankopartioita hyökkäämään Cassomiriin, ja toinen kertoo derrojen juonesta käyttää salaisia tunneleita suurempien Cassomirin rakennusten valloittamiseen ja kansalaisten kidnappaamiseen.

Paperien tonkimisen yhteydessä ryhmä löytää työpöydän alta piilotetun vivun.

Ja mikään hautaryöväyskeikka ei olisi täydellinen ilman aarteita; alimmasta lokerosta löytyy Cassomiriläisiä kauppaharkkoja, nopealla arviolla 2500 kultakolikon arvosta.

Rogar huomaa vivun, ja hetken mielijohteesta riuhtaisee siitä, manaten itsekseen omaa hulluuttansa.

Ennen kuin kukaan ehtii kissaakaan sanoa, huone alkaa tärisemään ja liikkumaan. Se alkaa kääntyä, ulosmenokäytävän poistuessa näkyvistä. Hetken päästä uusi aukko ilmenee, ja tärinä lakkaa. Käytävä jatkuu jonnekin syvälle ja pimeyteen.

"Hups! Sovitaanko, ettei kukaan nähnyt tuota? Menkööt jälkitutkintatiimi selvittelemään jos kiinnostaa, minua alkaa jo hieman hiertämään tämä luolastorassaaminen", Rogar tokaisee ja riuhtaisee vivun takaisin alkuperäiseen asentoonsa ja virnistää aseistariisuvasti.

Huone rutisee takaisin vanhaan asentoonsa. Tuttu käytävä pilkistää taas kammion oviaukosta.

Ulfeeni talsii huoneen poikki, ja kuin ohimennen nappaa oudon murikan käteensä, ja heittää sen muiden "löytötavaroiden" sekaan. "Olisikohan tämä tässä? Pitkä päivä takana, ja johan tässä alkaa vatsakin murisemaan." Garumille silmää iskien Rogar jatkaa "...nyt voisi maistua myös väkevämpi juoma!"

Ryhmän paluu maan päälle kestää Qvirin kolutessa sargofageja ja tutkien huoneita.

Qvir, sekä muutkin suurloosin tehtävän saaneet, löytävät helposti hyviä esimerkkejä Ismaccojen palsamointimenetelmistä. Näytteitä on enemmän kuin riittävästi.

Garum on auttanut huoneen tonkimisessa ja tunkenut derroja koskevat paperit hihaansa niiden löydyttyä. Rogarille Garum antaa jopa pienen hymähdyksen ja myöntää:"Ei kuulosta huonolta lainkaan, nwaar."

Garum tehtävän päätyttyä lähtee keräämään vähän lisää rahaa juotavaksi sepänpajan kautta. (Dayjob: Craft(blacksmith) +2) = 15

Epilogi

Ryhmä palaa kryptasta uupuneena, aamun auringon ensisäteiden saattelemana. Kadut ovat vielä tyhjät, niin kukaan ei ole vastassa odottamassa. Väsyneet tiennäyttäjät palaavat loosiin semmoiseen aikaan, ettei ketään ole vielä edes hereillä. Tarkkakorvainen Hestia Themis kuitenkin ehtii kiiruhtamaan yövaatteissaan ryhmää vastaan

"No huomenta", kapteeni tervehtii, haukotellen. "Olitteko koko yön reissussa? Toivottavasti ei ollut turha reissu." Saatuaan Dalirion ja derrojen suunnitelmat tarkasteltavakseen, hän pikaisesti selaa niitä. "Huolestuttavaa, että tämmöisiä askareita langenneet aateliset kyhäilevät", Themis toteaa. "Minun täytyy varoittaa paikallisia viranomaisia tekemään lisää töitä turvallisuutensa eteen."

"Tapasitte näköjään Dalirio Teppishin, taas. Hänestä tuskin on ongelmia enää seuraavalle kerralle", kapteeni virnistää, huomaten ryhmän kantaman pään kokoisen säkin. "Vastaavasti hänen suunnitelmansa luurankoinfestaatiosta ovat poissa. Hyvä sekin. Tarkastelen näitä papereita päivemmällä, nyt on aika kuitenkin nukkua. Napatkaa kyökistä purtavaa ja menkää tekin Arodenin tähden nukkumaan ennen kuin alatte vaappua itsekin kuin zombit."

Tästä alas saa kirjoitella mitä hahmo tekee (esim. jääkö Cassomiriin, lähteekö hirveällä kiireellä pois tms.)

(Dayjob: Profession (Sailor) +9) = 15 Rogar suuntaa satamaa lähinnä olevaan tavernaan, varaa itsellensä huoneen yöksi, nauttii raskaan työn hedelmistä sataman krouvissa ja herää huoneestaan, vierellään myöhäistä aamuyötä kaunistanut ulfeenitar. Seuraavat päivät sujuvat tutuissa ja turvallisissa merkeissä, kun Rogar pestautuu navigoijaksi muutamaksi päiväksi rahtilaivalle, lepuuttaen hermojaan merituulten syleilyssä.

Qvir hakeutuu kaupungin temppeliin ja levättyään auttaa siellä avun tarvitsioita. Epäkuolleiden jälkeen elävien ihmisten parissa olo ja heidän auttamisensa on mukavaa vaihtelua.

Teziem käy seuraavana päivänä hakemasssa Swiftin vankilasta ostamansa taulun, ja jää tämän jälkeen joksikin aikaa Cassomiriin viettämään vapaa-aikaa.

Garum taottuaan olutta, etsii itsellensä jonkun sopivan rähjäisen tavernan ja jää odottamaan mistä kaupungista herää seuraavan kerran.

Lisätkää tekstiä tämän kommentin yläpuolelle.

Bonusinfokenttä: Rogar: C24. Garum: B18. Qvir: Teziem:

Klikkaa tästä sivun alkuun.

Mekanismin wiki pyörii PmWikin päällä ulkoasunaan UnStrapped