Nämä faktiot ovat joskus olleet, mutta eivät enää. Osa niistä on poistunut kokonaan, osa on vaihtanut vain nimeään ja täten irrottanut itsensä alkuperäisestä valtiosta.

Andoran (0. - 5. kausi)

"Freedom and democracy for all."

Andoran on Golarionin ainoa tunnettu demokratia. Nelisenkymmentä vuotta sitten Andoranin kansa päätti, että aateli ei ole tehtäviensä tasalla ja seurasi vallankumous. Osa aatelista pantiin viralta ja loput hengiltä. Nyt kaikki ovat Andoranissa tasa-arvoisia lain edessä. Andoranissa ei myöskään suvaita orjuutta. Idealistiset andoranilaiset tuppaavat levittämään ideologiaansa silloinkin kun se ei suoranaisesti palvele heidän poliittisia päämääriään. Andoranin tai tahojen Andoranissa tiedetään myös rahoittavan vapaustaistelijoita, kansankiihottajia ja kapinallisia muissa maissa.

Andoranin pääkaupunki on Almas (76,600), joka sijaitsee Andoshenin saaren suistolla, miltei aivan Andoranin rannikon keskellä. Muita huomionarvoisia asutuksia ovat Augustana (54,200), Bellis (4,800), Carpenden (10,600), Haukankolo (1,400) sekä Oregent (22,700). Pääasiallisesti Andoranissa palvotaan Abadaria, Erastilia, Iomedaeta, Arodenia, Shelyniä sekä Cayden Caileania.

Andoranin faktiojohtajana toimi majuri Colson Maldris.

Cheliax (0. - 5. kausi)

"Establish order, no matter the costs."

Cheliax on ikävä paikka. Entinen mahtava keisarikunta on nykyään mahdissaan heikentynyt mutta silti varteenotettava niin sotilaallisesti kuin taloudellisestikin. Cheliaxin valtionuskonto on Asmodeus, Yhdeksän helvetin herra. Chelaxialaisten pyrkimyksenä on levittää Asmodeuksen epäpyhää sanaa ympäri maailmaa ja taivuttaa kaikki kansat hänen mahtinsa alle. Kuten palvomansa paholaiset, chelaxialaiset viettelevät, kiristävät ja solmivat kieroja sopimuksia, jotka purevat toista osapuolta kankkuun kun he vähiten sitä odottavat.

Cheliaxin pääkaupunki on Egorian (82,100), joka sijaitsee Lake Sorrow'n rannalla sisämaassa, Halikarnassos mäkien luoteispuolella. Muita huomionarvoisia asutuksia ovat Brastlewark (3,500 maahista), Kintargo (11,900), Ostenso (14,200), Pezzack (4,800), Senara (5,200) sekä Länsikruunu (114,700). Cheliaxin uskontoihin kuuluvat diabolismi (Asmodeus), Erastil, Iomedae, Aroden sekä Zon-Kuthon.

Cheliaxin faktiojohtajan toimi parakreivitär Zarta Dralneen.

Lantern Lodge (3. - 4. kausi)

"Spread the wisdom of Tian Xia within the Inner Sea."

Toimiessaan siltana Sisämeren veteraaneille sekä Tian Xian uusille agenteille, Lyhtyloosi pyrkii yhdistämään kahden kulttuurin viisauden. Useimmat Tianilaiset tiennäyttäjät toimivat itsenäisesti, joskin viimeaikaiset tapahtumat ovat tuoneet tiennäyttäjät yhteen. Lyhtyloosi edustaa Tianin etuja Sisämeren alueella taaten, että Tiennäyttäjäjärjestön agentit kaukana idässä Dekamviraatin välittömän vaikutuksen ulkopuolella saavat äänensä kuuluviin järjestön sisäisiin asioihin.

Lyhtyloosin tarina päättyy skenaariossa #4-21 Way of the Kirin.

Lyhtyloosin faktiojohtajana toimi Amara Li.

Osirion (0. - 5. kausi)

"In the secrets of the past, we shall find today's triumphs."

Osirion on muinainen valtio Garundin mantereen pohjoisrannikolla. Se on Sisämeren rannikoiden sivilisaatioista selvästi vanhin. Osirionin äärettömät hiekkadyynit kätkevät monia salaisuuksia, entisten jumalkuninkaiden hautakammioita ja outoja hirviöitä. Nykypäivänä Osirionin faarao pyrkii nostamaan valtionsa entiseen suuruuteensa. Tämä vuoksi hän on avannut Osirionin rajat muinaisissa raunioissa piilevästä taikuudesta ja rikkaudesta kiinostuneille seikkailijoille. Osirion valvoo kuitenkin hyvin tarkkaan, ettei kukaan onnistu anastamaan muinaisia rikkauksia. Osirion pyrkii peittämään uuden voimansa kunnes aika on kypsä.

Osirionin pääkaupunki on Sothis (111,989) ja se sijaitsee Egyptin Alexandrian tapaan Niil-... siis Sphinx-joen suistossa. Muita huomionarvoisia asutuksia ovat Ipeq (12,730), Totra (52,360) ja Shiman-Sekh (6,680). Vaikutusvaltaisimpia uskontoja ovat Abadar, Irori, Lamashtu, Nethys, Norgorber, Pharasma, Rovagug ja Sarenrae.

Osirionin faktiojohtajana toimi tietäjä Amenopheus.

Qadira (0. - 5. kausi)

"Dominance through trade."

Qadira ei ole itsenäinen valtio, vaan suuren Keleshin keisarikunnan läntisin provinssi. Kelesh levittäytyy dyynien toisella puolen suurena, myyttisenä ihmeiden maana, jossa kaikki on mahdollista ja sulttaanit asuvat kullalla silatuissa palatseissaan. Qadiran provinssi tunnetaan Sisämeren kauppamahtina. Keisari on toistuvasti kieltänyt Qadiran satraappia käymästä sotaan pohjoista naapuriaan Taldoria vastaan, josta syystä pasha tyytyy pyrkimykseensä kontrolloida talouselämää. Satraappi on tyytyväinen vasta kun kaikki Avistanin ja Garundin valtiot ovat riippuvaisia qadiralaisista kauppalaivoista.

Qadiran provinssin pääkaupunki on Katheer (132,450), joka on sisämereen laskevan joen varrella. Muita huomionarvoisia asutuksia ovat Gurat (8,490) ja Sedeq (89,760). Qadiran uskontoihin kuuluvat Sarenrae, Rovagug ja Irori.

Qadiran faktiojohtajana toimi kauppaprinssi Aaqir Al'Hakam. Ennen 3. kautta Qadiran faktiojohtajana toimi pasha Muhlia Al-Jakri.

Sczarni (3. - 5. kausi)

"Use Pathfinder missions as a front for personal gain."

Satamat ja kauppareitit Varisiassa eivät ole tarpeeksi Sczarnille, tuolle rikollisjärjestöjen löyhälle liittoutumalle, joka on keskittänyt katseensa Absalomiin ja Sisämeren rikkauksiin. Sczarni ja sen liittolaiset näkevät Tiennäyttäjäjärjestön välineenä Absalomin hallintaan ja lähteenä mittaamattomille rikkauksille. Liittoutumaan lukeutuu niin ikään salakuljettajia, petkuttajia, murhaajia, roistoja sekä varkaita.

Sczarnin faktio poistui 5. kauden jälkeen, eikä sitä ole korvattu toisella. Faktion johtaja Guaril Karela tosin toimii nykyisen Exchangen "neuvonantajana".

Sczarnin faktiojohtajana toimi Guaril Karela.

Shadow Lodge (3. - 4. kausi)

"Ensure the Decemvirate doesn't take advantage of Pathfinder agents."

Vuosisatojen ajan Dekamviraatti on lähettänyt eritaitoisia Tiennäyttäjäagentteja kaukaisiin maihin etsimään muinaisia artefakteja ja vaarallista tietoa. Ajan myötä nämä johtajat etääntyivät kenttien tiennäyttäjistä ja alkoivat ennen pitkää unohtaa, millaista todella on olla kaukana Suurloosin suojasta. Useat järjestön jäsenet katkeroituivat, ja niin vuonna 4710 irtaantuivat ja vaativat Dekamviraattia ja näiden kapteeneja muistavat heitä palvelevat.

Varjoloosin tarina päättyy skenaariossa #4-23 Rivalry's End.

Varjoloosin faktiojohtajana toimi suurmestari Soihtu (Grandmaster Torch).

Taldor (0. - 5. kausi)

"Gain control of Absalom through political manipulation and intrigue."

Taldor on vanha, turmeltunut keisarikunta, jonka suuruuden päivät ovat kaukana menneisyydessä. Hävityt sodat Cheliaxia ja Qadiraa vastaan ovat järsineet sen maaomistukset murto-osaan vanhoista hyvistä ajoista ja keskinäiset juonittelut ja dekadentit huvitukset ovat heikentäneet Taldorin vanhan aristokratian valtaa. Tahot korruptoituneessa hovissa kuitenkin työskentelevät määrätietoisesti palauttaakseen valtakunnan kunnian ja mahdin – ja Absalomin valloitus voisi olla juuri mitä tarvitaan motivoimaan loputkin Taldorin aateliset. Taldorin mahti perustui hajoittamiseen ja hallitsemiseen. Taldorilaiset ovat tunnettuja taitavuudestaan vihollistensa usuttamisessa toistensa kimppuun.

Taldorin pääkaupunki on Oppara (109,280), joka on sisämereen laskevan joen varrella. Muita huomionarvoisia asutuksia ovat Cassomir (32,340), Maheto (11,790), Wispil (8,670), Yanmass (6,900) sekä Zimar (17,540). Pääasiallisesti Taldorin uskonnot ovat Abadar, Aroden, Cayden Cailean, Shelyn, Sarenrae, Norgorber ja Calistria.

Taldorin faktiojohtajana toimi leidi Gloriana Morilla. Ennen 3. kautta faktiojohtajana toimi paroni Jacquo (tai Jaquo) Dalsine.

Mekanismin wiki pyörii PmWikin päällä ulkoasunaan UnStrapped