2020-10-05

Ready tutkii: Chupakabra? Pöllön kaltainen?

6.9.

Georgia, Atlanta. Hayley. Professori Grant Emerson näyttää Hayleylle videon. Hayley järkyttyy. Emerson kertoo kudosnäytteistä, FBI:llä on tutkimus. Liittyy Ryhmään. Onko kudosnäytteissä erityisominaisuuksia? Jokin on aiheuttanut biologisen muutoksen. Voidaanko parantaa, onko tämä uhka?

Emerson siivoaa aikataulun viikoksi. Rahoitus tulee salattuja teitä pitkin.

Tutkimme Gutierrezin raportteja. Billy Raylla on paljon arpia, tulitaisteluista ja lisäksi kauttaaltaan hyvin pieniä arpia. Epätavallinen voima, koska lihaksisto on muuttunut. Röntgenkuvat tukevat teoriaa, raajoissa on tiheitä kohtia lihaksissa.

Hayley huomaa samat poikkeamat. Mutta luusto näyttää edelleen tyypilliseltä. Outoa.

Litteroitu Gutierrezin haastattelu Billy Raysta. Jatkuvasti kivuissa, mutta pysyi koko ajan kontrollissa. Eli hermosto toimii kuten ennenkin.

Emerson nimeää Billy Rayn kudoksen uuskudokseksi (neo-tissue). (Ulysses kutsuu sitä protomateriaksi.)

Billy Rayn veressä on tavattoman suuria määriä kaupasta saatuja kipulääkkeitä. Tyypillisesti maksa olisi liian kovilla. Maksa-arvot ovat silti normaalit. Kummaa.

Kivut ja levottomuss ovat isot, joten Billy Ray tarvitsee jatkuvaa sedaatiota. Gutierrez on antanut järkyttäviä määriä droperiolia. Billy Rayn metabolismi on kiihtynyt, mutta maksa on edelleenkin normaali siltä osin, eikä muitakaan kiihtyneen metabolismin oireita näy.

9.9.

Emersonin mielestä uuskudos on detoksifioiva. Uuskudos jotenkin ohittaa normaalin metabolisen prosessin.

Meille tulee suuri paketti. Emerson on vakavana. Memphisissä oli Tapaus. Videoilla ollut henkilö eli Billy Ray pääsi vapaaksi ja hänet ammuttiin. Ruumiista irtaantui suuri määrä valkoista ainetta, joka on kasautunut nopeasti yhteen. Se on jotenkin liikkunut itsekseen. Poliisit ovat ampuneet valoammuksella ja saaneet nurkkaan. Tavalliset luodit eivät tappaneet. Nurkasta säiliöön. Sitten se on jäädytetty ja lähetetty meille.

Säiliössä on valkoinen, rakeinen, liikkumaton klöntti.

Tarvitsemme lisää työvoimaa tutkimukseen. Ulysses Gladwell oli erittäin innostunut poikkeuksellisen elinkyvyn omaavan kudoksen tutkimisesta. Hänelle voidaan kertoa kaikki lääketieteellisesti relevantti.

Pitäisi tutkia. Mutta näyte on liian iso. Järjestämme sen isoon pakastimeen ja erilliseen huoneeseen. Lisäksi meillä on järeät henkilökohtaiset suojapuvut ja jopa panssarit.

Kun lopulta saamme näytteen pois kääreistä ja astiasta, näky on pelottava. Kuin kelmeää ihoa, valkoista rasvakudosta, reikiä. Iso klöntti, jolla on 13 sakaraa. Se ei reagoi.

Ulysses ottaa sakarasta kiinni ja koittaa katkaista. Ei onnistu. Se on viskoosista. Se liikahtaa ihan vähän. Gah.

Ulysses leikkaa skalpellilla. Mutta todella nopeasti leikkauskohta kuroutuu umpeen, jäätyneenäkin. Ja palanen yrittää liittyä isompaan kokonaisuuteen. Ulysses on nopea ja saa sen irti.

Pannaan pieni palanen astiaan. Nyt on helpompi tutkia.

Näytteen konsistenssi muuttuu silmissä.

Pannaan näyte mikroskoopin alle. Pienet köntit muodostavat rihmoja toistensa välille.

4°C on raja, missä se liikkuu. Kudoksella ei ole omia lämmönsäätelymekanismeja. Tykkää olla ympäristön lämpötilassa.

100°C:n jälkeen se alkaa disintegroitua ja lopulta tuhoutua. Johtunee veden kiehumisesta. Mutta se kesti silti kovin paljon.

Tutkimme Billy Raysta aiemmin otettuja näytteitä. Tavallinen kudoskin on muuttunut. Siinä on kuin pieniä koukkuja. Uuskudoksessa on rihmalenkkejä, jotka kiinnittyvät koukkumaisiin ulokkeisiin.

Vahvoilla hapoilla ja emäksillä on tuhoava vaikutus. Se silti kestää paljon.

Kemiallisesti piipohjainen. Massaspektrometria paljastaa saman. Siellä on monipuolisempi alkuainevalikoima, ihan kuin se olisi varautunut kaikkeen. Ei radioaktiivinen.

Geneettinen analyysi paljastaa, että Billy Rayn oma kudos on muuntunut. Uuskudoksessa ei ole DNA:ta. RNA:ta näyttäisi olevan? Tumassa ei ole selkeää pintakalvoa.

Lopulta Ulysses tajuaa, että aniliini aiheuttaa kuplintaa, kuin happo ja emäs. Tarttuu kudokseen ja värjää magentaksi.

Miten kudos leviää ja tarttuu? Testataan banaanikärpäsillä. Panemme hieman värjättyä uuskudosta astiaan verkon alle niin, että kärpäset eivät pääse siihen käsiksi, mutta ilmayhteys on. Näyte liikkuu itsekseen ja onnistuu tarttumaan kärpäsiin. Ne alkavat käyttäytyä poikkeuksellisesti. Törmäilevät voimallisesti seiniin. Jotkut menevät näytteeseen ja sulautuvat niin, että osa, joka oli aiemmin kärpästä, on verkon yläpuolella ja alkuperäinen osa on edelleen verkon alapuolella.

Näyte työntää jotain tavalliseen kudokseen ja muuttaa sitä. Mutta miten?

Uuskudos saa ravintoaineita tavallisesta kudoksesta. Mutta irtonainen uuskudos pärjää ihan hyvin erillisenä.

Entäs sähkömagneettinen säteily? Tykkää ultravioletista ja korkeammista taajuuksista.

Näyte liikkuu tyhjiössä ihan kivasti eikä olevan moksiskaan tuntienkaan päästä. Kokeilemme korvata ilman kaikenlaisilla kaasuilla. Ei vaikutusta. Se on ihan tyytyväinen vedessäkin.

Näyte ei eritä mitään. Silloin kun se tuhoututui, jäljelle jäänyt massa oli vetistä lötköä. Tapahtuu kaikissa tuhoamistapauksissa.

Yritämme sumuttaa lääkkeitä näytteeseen tai panna sen lääkeliuokseen. Jotkut aineet sitoutuvat siihen, mutta eivät vaikuta sen enempää kuin väriaine. Myrkyt ovat jänniä, mutta se metaboloi nekin jotenkin.

Sähkötämme sitä. Suuri virta tuhoaa sen, mutta tuhoaisi ihmisenkin.

Tärisytämme sitä. Se kuolee siihenkin.

Uuskudos tarttuu mekaanisesti banaanikärpäseen. Sen jälkeen se reagoi voimakkaasti pintakudoksen kanssa ja aiheuttaa muutoksia. Muutokset toimivat eri tavalla eri kärpäsissä. Jotkut lentävät nopeammin – paremmat lihakset; jotkut saavat hermostollisia muutoksia; jotkut astielimiin.

Uuskudos leviää kasveihin ja sieniinkin. Viihtyy hyvin sienissä. Leviää myös tarttuneesta sienestä terveeseen banaanikärpäseen.

Emerson päättää, että banaanikärpäset eivät riitä, vaan kokeillaan rotillakin.

Emerson tekee rottaan viillon ja päästää uuskudoksen sinne.

Kun säteilytämme rottaa, jossa on vain ihossa uuskudosta, se tuhoutuu kyllä paikallisesti, mutta on kuitenkin levinnyt jo koko rottaan.

Billy Rayn kuoleman jälkeen uuskudos jotenkin poistui Billy Raysta, jäi jäljelle luita ja verisuonia.

Miten uuskudoksen saa irti? Mitä se välttelee? Korkeat lämpötilat, säteily, hapot ja emäkset.

Pannaan rotta saunaan. Korkeassa lämpötilassa rotta on ihan kuolemaisillaan. Silloin uuskudos irtautuu ja pakenee. Mutta rotta kuolee.

Teemme kaikkia samoja kokeita rotille. Rotta aina kuolee ennen kuin uuskudos oikeasti haluaa pois.

Hyvin vahva alkoholi ja vetyperoksidi aiheuttavat hieman hyljintäreaktioita. Mutta taas rotta tai ihmiset kuolisivat ennen kuin uuskudos. Onnistumme pelastamaan joitain rottia suihkuttamalla vetyperoksidia hyvin nopeasti.

Veressä T- ja B-lymfosyytit ovat hieman koholla. Ihmisruumis jotenkin reagoi siis! Ne eivät silti tuota juurikaan vasta-aineita. Mutta joku uuskudoksessa deaktivoi ne.

Yleensä uuskudos tarttuu vain yhteen kudostyyppiin yhdessä rotassa tai banaanikärpäsessä. Joskus kahteenkin.

Yritämme näännyttää rotan, jonka lihaksissa on uuskudosta. Uuskudos häipyy vasta, kun rotta on kuolemassa.

Hayley miettii, että mitä jos aiheuttaisi sairauden, joka aiheuttaisi niin huonon kunnon, että uuskudos häipyisi? Verenmyrkytys? Myrkytys ja antidootti? Emerson haluaa aktivoida lymfosyytit.

Aiheutamme rotalle verenmyrkytyksen elävillä bakteereilla. Uuskudos haluaa pois, poistuu, mutta rottaa ei saa pelastettua enää.

Entä myrkky ilman bakteereita? Käy samoin, elimistö reagoi massiivisesti tunnissa. Uuskudos poistuu. Saamme elvytettyä joitakin rottia, mutta ei läheskään kaikkia. Uuskudos pystyy taistelemaan myrkkyä vastaan, tarvitee huomattavasti suuremman annoksen. Uuskudos liikkuu rotan ihon alla. Lopulta lopettaa liikkumisen.

Suurin määrä myrkkyä. Rotta on huonossa kunnossa, karvat pystyssä. Uuskudos luiskahtaa ihosolujen välistä pois. Saamme pelastettua rotan.

Teemme suuret määrät tunnistusainetta. Timothy tulee hakemaan sen ja saa ohjeet.

TAUROS ja ORION.

12.9.

Timothyn ja Trevoryn paku jää meidän käyttöömme. CDC:n labrapaku. Henkilökohtaisia suojavarusteita, blue suit, hazmat, hengityssuojaimia. Vesipulloja. Nukkumatila pakussa. Veitsi, medium pistol. Metallinpaljastin. SMG-ilmaisin/magneettitutka. Anfo-räjähde 5 kpl, C4-räjähde 5 kpl.

Olympia ja Hayley saapuvat lääkintähelikopterilla. Shut-Eyen viereen.

Olympia ihmettelee, että jouduimme sitten polttamaan majatalon. Hän käskee Marthan hankkiutua eroon paikallisista poliiseista, jotka ovat vieläkin kauempana kyyläämässä.

Martha on lannistunut, koska hän joutui toimimaan niin kuin toimi.

Peitetarina olisi se, että Scott Adams oli huumediileri ja tehnyt itsemurhan. Ready antaa Olympialle Scott Adamsin ufolehden. Hayley suihkuttelee sitä tunnistusaineella. Adamsilla on pari pidätystä taustalla, hän on mennyt suljettuihin paikkoihin. Ready ehdottaa, että siitä saanee kehitettyä rikollisprofiilin.

( Martha huomaa, että Ready kehottaa julkaisemaan väärää tietoa. :o )

Olympia on sympaattinen Marthan kanssa. Martha olisi halunnut kieltää putken avaamisen. Olympia sanoo, että asiat ovat ok.

Mistä tämä on peräisin? Liittyvätkö taivaalla näkyvät valot tämän leviämiseen?

Muut hallituksen agentit liittyvät aiheeseen, sama kuin San Carlosissa. Olympia ei ole ihan varma keistä on kyse, mutta aavistus on. Sotilaallinen uhka? Tai ehkä vain asiantuntijoita. Ei saa tehdä yhteistyötä. Ne ovat pystyneet hämäämään mediaa.

Ready kommentoi, että Carincola pitäisi saada kiinni, koska hän kyllä kertoo kaikkea.

Olympia sanoo, että Tauros toimittaa meille välineitä.

Meillä on nyt satellittipuhelimet.

Olympia kannustaa meitä vielä jatkamaan. Seuraava johtaja on Ready, jos Martha ei kestä. Readylla on sentään FBI:n avustajan lätkä.

Hayley kokeilee Marthan käteen puhdasta pirtua. Magenta ei lähde.

Hayley kehittää suunnitelman: Shut-Eyen vesijohtoputkessa oli jotain ainetta. Seuraamme siis vettä.

Menemme ensin vedenkäsittelylaitokselle. Teknikot ovat hieman ihmeissään ja huolissaan tutkimuksista, ja Hayley yrittää vähätellä asiaa, vaikka olisi oikeast panemassa koko kaupunkin tiukimpaan karanteeniin mitä pystyy.

Vesilaitoksen vesi on ennen suodatusta ja sen jälkeen magentaa.

Menemme joelle. Altaan eteläpuolella eli yläjuoksulla vesi on kirkasta. Pohjoispuolella myös.

Menemme altaalle ja otamme näytteen. Magentaa! Järven ympärillä olevissa kasveissa on myös magentaa. Uuskudosta tulee siis jotenkin altaaseen.

Voiko kaupungissa käyttää jotain muuta vedenlähdettä kuin allasta? Ottaa suoraan joesta? Se ei kuulemma ole kovinkaan kätevää, seuraava varavesi otetaan Hurricane Valleyn järvestä.

Menemme Hurricane Valleyn järvelle. Magentaa!

Vaikuttaa siltä, että kaikki vedenottopaikat on saastutettu.

Käymme jätteenkäsittelylaitoksella. Siellä ei onnistuta täysin poistamaan ainetta, joten uuskudosta päätyy alavirtaan. :E

Päätämme tutkia hetken Adamsin huoneesta haalittuja materiaaleja: kirjoja (Mothman Prophesies, Alien Harvest (karjamutilaatioita, alieneita)), läppäri.

Menemme Readyn asuntoautoon. Läppärillä on tiedosto ”Waynesboro notebook”:

 • Livestock mutilations:
  • Jeff Owens, 3 lehmää elokuun alussa: 1., 4., 8.
  • Margaret Allison: 1 vuohi elokuun alussa: 2.8.
  • Jeremy Dark: n. 20 kanaa elokuun alussa: 6.8. Kaikki 1.–8.8.
  • Muita?
 • Livestock alterations:
  • Robert Gum: 1 lehmä, utareet puuttuvat.
  • Muita?
 • Missing time, kyseli 6.9.:
  • Bud Aldrich: 8.8. ja 29.8., 1-5 tuntia.
  • Louisa May: 10.8., 3 tuntia.
 • Helikopterihavaintoja:
  • Bo Larame 2.–3.9.: mustia helikoptereita pohjoisilla kukkuloilla ja Hurricane Hillsissä.
 • Viljaympyröitä:
  • Bo Larame: 26.8. ja 3.9. löytyi viljaympyrä.
 • J.A. P. 3 weeks = 6 months. Refuses RX, got room for her at the motel.
 • Allen, Barn, Thomas, Jacobs, Cartwright, Anderson: never go home.

Äänitiedosto.

Mekanismin wiki pyörii PmWikin päällä ulkoasunaan UnStrapped