(:toc:)

1. peli

Hahmot esiteltiin ja veli Iisak antoi lahkonsa nuorille miehille tehtäväksi hankkia kylältä lihaa kaloja vastaan sekä uuden padan. Parkkalin torppa on tuore, vasta alle vuoden vanha joten sillä ei ole varallisuutta nimeksikään. Heillä on antaa vain mainittua kalaa sekä tervaa, eivätkä ne millään riitä kattamaan padan arvoa, joten kaupankävijöiden on käytettävä päätään keksiäkseen miten kattila hankitaan.

Martti ottaa Joosepin mukaansa ja suuntaa Hartikaisen taloon. Joakim ja Hannes ottavat suunnan kohti Joakimin isän torppaa.

Hartikaisen talolla on syysteurastus käynnissä. Miehet juttelevat talonväen kanssa, joka suhtautuu hieman nuivasti tarjoaviin. He pyytävät neljää sianpotkaa kahta ahvenkontillista vastaan ja saavat kaksi sekä voita, lähinnä koska isäntäväen mielestä Heljän ja Eetun pitää syödä. Kotimatkalla kauppoihin tyytyväiset miehet kohtaavat lisää vastustusta: Jouhiaisen talon piika Martta sylkäisee Jooseppia kasvoille ja syyttää tätä saatanan palvomisesta. Isokokoinen Jooseppi nappaa piian paidan etumuksesta tiukkaan roikotusotteeseen Martin kysellessä että mistäs moinen purkaus. Kylillä kuuluvat tietävän yhtä sun toista. Martta-piika pääsee kyllä lopulta alas, ojaan.

Joakim käy isänsä torpalla noutamassa erinäisiä tavaroita, joiden katsoo olevan hyödyksi sepän luo mentäessä. Hän käy myös vilkaisemassa vuoteenomaa isäänsä. Isän ja pojan katseet välttävät toisiaan kun Joakim ojentaa tälle soppakulhon. Ulkona Joakim kasaa hakemansa tavarat Hanneksen noutamiin kärryihin ja he päätyvät sepän talolle. Oven avaa leskisepän ainut tytär Anna, joka on kovin kiinnostunut parkkalilaisista. Häntä kiinnostaa kovasti, uhraavatko parkkalilaiset eläimiä ja onko heillä kolmas nisä kuten noidilla aina. Seppä jatkaa samansuuntaisia kysymyksiä ja lopulta syntyy patasopimuksen lisäksi ajatus sepän ja Annan vierailusta tilalle. Kaupat padasta syntyvät, kun mainittujen tarjottavien lisäksi Joakim ja Hannes lupaavat tehdä kahtena päivänä työtä sepän luona.

Kotona Iisak on oikein tyytyväinen päivän tulokseen. Hartaana miehenä hän katsoo hyväksi kiittää Herraa rukoillen yhdessä miesten kanssa.

Martti viettää ison osan illasta uuninpankolla Katekismusta lukien ja Joakim talon ulkopuolella korjaten seinää juuri uunin kohdalta. Punatukkainen Hulda loi aamulla lähtiessä merkillisen katseen Hannekseen. Asia kiinnostaa sekä Jooseppia että Joakimia. Jooseppi tutkailee asiaa osallistumalla Huldan työhön riihessä: rukiiset lyhteet on nostettava parvelle kuivumaan. He eivät jää yksin, sillä paikalle saapuvat myös Anna ja Hannes. Tilanne kulminoituu siihen, että Hannes ja Hulda päätyvät kahden riiheen, Hannes ilman paitaa työn kuumuuden vuoksi. Ilmassa on sähköä, joka johtaa jalkapeliin ruokapöydässä. Keskustelu kahden Huldan kanssa on vaikeaa, sillä Jooseppi osallistuu siihen parhaansa mukaan. Nuoret ovat aterian päätteeksi karkaamassa “mustikkaan”, kun Iisak vetää Hanneksen syrjään ja nuhtelee tätä siveettömyydestä. Parkkalilaisten ei sovi siveettömästi olla paidatta naisten seurassa, vaikka tavalliset rengit niin tekevätkin. Mutta tavalliset rengit ovat vielä syntisiä, parkkalilaiset eivät. Tällä välin Joakim on ehtinyt jutustelemaan ulkona Huldan kanssa. Mitään ei sanota suoraan, mutta Joakim tekee selväksi tietävänsä asioita. Yllätetty Hulda puolustautuu parhaansa mukaan ja katoaa lopulta omille teilleen.

Mekanismin wiki pyörii PmWikin päällä ulkoasunaan UnStrapped