Mekanismi logo Mekanismin etusivu

Styggmossen

Styggmossenin kylä on Ruotsin eteläisessä Norrbottenissa Riebnes-järven rannalla Arjeplogin kunnan keskiosissa sijaitseva syrjäinen asutuskeskus. Asukasluku on noin 300 henkeä, joista suurin osa asuu läheisillä metsillä ja Riebnes- ja Hornavanjärvien rannoilla. Matkaa lähimpään kirkonkylään Jäckvikiin on linnuntietä 18 km länteen, vesitse Hornavansatamasta (etäisyys Styggmossesta 5 km etelään) 19 km ja kuntakeskukseen Arjeplogiin linnuntietä 42 kilometriä kaakkoon, vesitse Hornavansatamasta 41 kilometriä ja maanteitse 80 kilometriä. Jäckvikiin on maayhteys vain talvisin jäätietä pitkin.

Styggmossenissa on satama, kaupungintalo, sekatavarakauppa ja Metsähallituksen konttori. Suurimmat työllistäjät ovat Arjeplogin kunta, Metsähallitus, metsänhoitoyhdistys ja lääninhallituksen hallinnoima Hornavan-Sädvajauren luonnonpuisto. Suurin osa työikäisestä väestöstä työskentelee metsänhoitotehtävissä talousmetsissä ja luonnonsuojelualueilla (yhteensä 45 %) tai kalastuksen parissa (30 %).

Hornavajärven rannalla on toinen satama nimeltään Djuphamn, jonka kautta kulkee Styggmossenin tärkeimmät laivayhteydet. Satamasta on maantietä pitkin 5 km matka Styggmosseniin. Djuphamnissa asuu viisi Styggmosseniin kuuluvaa perhettä ja siellä sijaitsee mormonistinen lähetysasema.

Sijainti

Latitude = 66.4016, Longitude = 17.3344
Lat = 66 degrees, 24.1 minutes North
Long = 17 degrees, 20.1 minutes East
Googlemaps-linkki

Saapuminen
Laivayhteys Djuphamnin kautta posti- ja kauppatavaralaivan muodossa kahdesti viikossa tiistaisin ja perjantaisin. Hornavalla kalastavat ammattikalastajat toimittavat tuotteitaan suoraan Jäckwickiin tai Arjeplogiin. Riebnesin kalatavara säilötään Styggmossessa ja toimitetaan eteenpäin postilaivan mukana.

Ajaen Silvervägen Skellefteåsta luoteeseen sivuaa Hornavajärveä Arjeplogin kirkonkylän kohdalla. Kirkonkylältä on otettava pohjoiseen vievä reitti, joka on noin 80 kilometrin pituinen huonokuntoinen hiekkatie. Hornavan yli on talvisin Silvervägeniin liittyvä jäätie, joka lyhentää automatkan 45 kilometriin.


Luokka: Styggmossen

Page last modified on 2011-08-11 10:57 • HakuVastuuvapaus