(:toc:)

(:num:)

Mistä on kyse

Unien äiti on seitsenosainen Harhapolkupeli kuolleesta jumalasta, joka uneksuu itseään eläväksi, jossain todellisen Lontoon ja epätodellisen Britannian rajamailla.

Peli seuraa etukäteen valmisteltua metajuonta, jonka tapahtumiin vaikuttaa varsinaisten pelaajien hahmojen lisäksi joukko metapelaajien ohjaamia järjestöjä.

Pelissä käytetään tuotantokausiajattelua ja se jakaantuu (todennäköisesti) yhdeksään pelikertaan seuraavasti:

1. Pelikerta: Hahmonluonti, premissi
2. Pelikerta: Pilottijakso
3. Pelikerta: Hahmon 1 jakso
4. Pelikerta: Hahmon 2 jakso
5. Pelikerta: Hahmon 3 jakso
6. Pelikerta: Hahmon 4 jakso
7. Pelikerta: Hahmon 5 jakso
9. Pelikerta: Finaali osa 1
9. Pelikerta: Finaali osa 2, purku
Pelikerran pituus on oletettavasti noin 4h.

Sääntöinä käytetään Harhapolun vedosta 036 täydennettynä tämän sivuston (Unien äiti) mukaisilla muutoksilla. Tarkoitus on pelata mahdollisimman pitkälti ilman noppien heittämistä kaikissa tilanteissa, jotka eivät koske psyyken arvojen muutoksia.

Pelaajat ja "metapelaajat"

Ajatus tästä pelistä lähti liikkeelle Pekan yllytyksestä Rapuconin jälkihehkuissa. Lyhyen tunnustelun jälkeen peliporukkaan päätyivät Vilin lisäksi Anette, Arttu, Pekka, Anna, ja Oskari.

Varsinaisten pelaajien lisäksi peliin osallistuu joukko tausta- eli metapelaajia, joiden kanssa pelinjohtaja miettii pelin taustoihin vaikuttavien järjestöjen ja olentojen reaktioista pelaajahahmojen tekoihin. Tämän kokeellisen tempun tarkoituksena on rikastaa peliä ja antaa sen taustoihin lisää eloa.

Taustapelaajia ovat ainakin Simo, Petri, Tuomas ja Aleksi. Pelinjohto varaa oikeuden käyttää ylimääräisiä taustapelaajia tai sivuhahmoja pelissä pelaavia tyyppejä tarvittaessa.

Pelin tyyli ja taustat

Harhapolku?

Unien äiti sijoittuu löyhästi samaan asetelmaan muiden Harhapolkupelien kanssa - mutta laajentaa asetelmaa varsinkin näkymättömän sodan pelurien, hunnunvartijoiden ja pohjoiseuroopan osalta.

Lähtökohdat ja taustatarina

Lähtökohdista ja taustatarinasta on tarkoitus puhua/sopia tarkemmin hahmonluonnin yhteydessä. Pelille kirjoitetun taustan kannalta olennaista ovat seuraavat seikat:

  1. Hahmot kuuluvat hunnunvartijoiden (Ordo Vellum) sisäpiiriin, joka sekä kontrolloi järjestön alempia tasoja, että toimii itseoikeutetusti yliluonnollisesta tietävien välisen Aselevon ylimpänä valvovana, tuomitsevana sekä toimeenpanevana elimenä.
  2. Peli sijoittuu pääosin Iso-britannian alueelle.
  3. Peli käsittelee eloon heräävän jumalan synnyinkamppailua ja sen mahdollista estämistä pelaajien hahmojen toimesta. Yliluonnollista on siis olemassa, ja se on hyvin voimakasta vaikka se ei olisikaan suoraan näkyvää

Ylläolevien rajoitusten puitteissa muista peliin liittyvistä lähtökohdista, kuten pelin tyylilajista, voimatasapainosta jne. sovitaan ensimmäisellä pelikerralla yhdessä.

Taustamateriaali

Pelaajien ei ole välttämättä tarpeen tutustua taustamateriaaliin ennen ensimmäistä pelikertaa. Käymme asiat läpi koostetusti ennen hahmojen luontia jne. Materiaaliin tutustumisesta ei kuitenkaan ole haittaakaan - päin vastoin.

Tautamateriaali:

  1. Premissi .·. pelin lähtökohdat (täsmennetään ensimmäisen pelikerran jälkeen)
  2. Zeitgeist .·. poliittinen tilanne pelin alussa
  3. Ordo Vellum .·. pelaajien edustaman järjestön kuvaus
  4. Kyvyt .·. mihin hahmot, sivuhahmot tai Ordo Vellumin jäsenet ylipäätään kykenevät

Keskeneräinen taustamateriaali (on muuten sekavaa):

  1. Phantasmagoria .·. yliluonnollinen pelissä

Osallistuminen

Lähtökohdat ja hahmonluonti

Pelin lähtökohdista sovitaan ensimmäisen pelikerran aluksi ennen hahmojen luomista. Kaikki pelin taustat metajuonen yksityiskohtia ja hahmokohtaisten jaksojen paljastuksia lukuunottamatta ovat avointa tietoa pelaajille, jos niin sovitaan.

Hahmonluonti tapahtuu Harhapolun mallin mukaisesti yhteisesti. Jokainen pelaaja luo oman hahmonsa, mutta pääsee vaikuttamaan sekä hahmonluonnin mekaniikkojen että ajatustenvaihdon kautta toisten hahmoihin.

Jos joku pelaajista ei pääse ensimmäiselle pelikerralle - tehdään hänen hahmonsa seuraavan pelikerran aluksi.

Lisää hahmonluonnista tulee ennen ensimmäistä pelikertaa sivulle Hahmonluonti.

Hahmon oma jakso

Peli koostuu itsenäisistä pelikerran mittaisista seikkailuista tai jaksoista, joista kullekin hahmolle on omistettu yksi.

Jakso voi sisältää takautuman hahmon historiasta, jossa muut pelaajat pelaavat sivuhahmoja; se voi käsitellä hahmoa ja tämän osuutta tapahtumiin; tai se voi sisältää jopa hahmon pelaajan pelinjohtaman minipelin - jossa muut hahmoista saavat selville jotain hahmoon olennaisesti liittyvää.

Hahmon oma jakso valmistellaan etukäteen pelinjohtajan ja hahmon pelaajan kanssa - eikä siihen liittyviä suunnitelmia paljasteta muille pelaajille etukäteen.

Poissaolot

Pelaajien olisi hyvä varautua olemaan paikalla vähintään 2/3 hahmokohtaisia jaksoja, introssa ja molemmissa finaaleissa. Peliryhmän koosta johtuen pyrimme kuitenkin joustamaan kunkin oikean elämän asioiden mukaisesti. (Suomeksi: jos ei pääse yhteen tai kahteen peleistä, niin ei ole niin vakavaa)

Mekanismin wiki pyörii PmWikin päällä ulkoasunaan UnStrapped