Pelipäivä: 2019-04-15

Sarjamurhaketju (OLYMPIA: DEVIL'S HIGHWAY, jakso 3)

(Johnny ajaa Readyn kotiinsa, jossa asuu hänen 78-vuotias sokea isoäitinsä Onawa ja koira. Johnny pitää mummustaan huolta. Johnny on sitä mieltä, että Ready on vain tekemässä raporttia poliisin touhuista. Johnny ei nähnyt yhtään lampaista, mutta kuuli juttuja. On varma, että kyllähän ne ovat Begayn lampaita. Ready onnistuu olemaan juoruamatta enempää asioita.

Johnnyn koti on hyvin järjestyksessä ja kulkureitit ovat selkeät. Mummu on jo nukkumassa. Johnny tarjoaa teetä. Ready menee kertomaan, että tekee yhteistyötä niiden agenttien kanssa.

Ready menee kysymään kojooteista. Johnny tietää paljon ja pitää miniluentoa. Yhtenäisin kojoottilauma on yhden naaraan perhe, muut ovat enemmän tai vähemmän väliaikaisia. Kojoottipari on yksiavioinen. Yksinäisemmät kojootit auttavat isompaa ryhmää metsästämisessä. Kojootit piilottavat ylimääräiset saaliinsa.

Onawa tietää paljon kojoottimytologioista.)

Lauantai, 3.8.1996.

Martha herää ruumispainajaisiin ja toteaa, että aamuviideltä ei enää kannata mennä takaisin nukkumaan. Hän menee aamulenkille. Talon ympärillä on paljon tyhjää tilaa.

Kun hän tulee takaisin, Clyde on lähdössä jonnekin. Clyde hämmästyy vähän. Sanoo olevansa lähdössä Phoenixiin.

Malory tuo meille maksikirjeen, hän on hämmentynyt. Se on tuotu tänne ja siinä on Robert Reddyn nimi, Clyden osoite eikä postimerkkiä. Vähän hämmentävää, mutta eiköhän se ole FBI:ltä, koska ei kukaan muu tiedä, että me olemme täällä.

He menevät Keltaiseen kaktukseen. Shan tilaa kaikki hedelmät, koska ei halunnut Tietyistä Syistä syödä yhtään mitään muuta kuin mehua illalla eikä halua vieläkään syödä mitään eläinperäistä.

(Ready näkee kauheita painajaisia, mutta onnistuu kuitenkin lepäämään. Onawa on hereillä ja piristää Readya. Onawa kertoo lyhyitä kojoottijuttuja. Kojootti huijaa, hauskuuttaa, pilailee, rankaisee, yms. yms. Kojootti kuvaa ihmisluontoa. Voi kysyä enemmän tyypiltä nimeltä Palmer Valor (shamaani). Valor osaa ottaa yhteyttä kojoottihenkiin.)

Ready lähtee kävellen Keltaiseen kaktukseen. Hänet ohjataan kabinettiin, jossa Shan ja Martha odottavat.

Mitenkäs Phoenixissa tehdyt tutkimukset? Martha soittaa Maxine Colelle, Hobbsonin alaiselle, joka sanoo, että homma ei ehkä etene, koska on lauantai. Gutierrez voidaan saada töihin, mutta se maksaa enemmän. Jos saamme Gutierrezin kiinni, käskekää aloittaa työt heti.

Martha soittaa Gutierrezille. Hän on nihkeä eikä halua tehdä töitä viikonloppuna. Martha kuitenkin selittää jutun. Gutierrez tuntee Kenneth Bravermanin tapauksen ja niiden ruumiiden kunnon. Suostuu tutkimaan heti. Martha kertoo lampaistakin. Gutierrez on hämmentynyt. Ei aio tutkia lampaita, koska on ihmisiäkin, voi konsultoida eläinlääkäriä. Kysyy, epäilläänkö tauteja. Martha kertoo, että kojootti ja korppikotkat eivät olleet syöneet. Gutierrez suosittelee käymään terveystarkastuksessa.

Ready avaa hänelle osoitetun maksikirjeen. Siellä on lehtileike Scientific Americanista. Länsi-Virginian kartta. Sinne on merkattu hyvin tarkkaan alueita, kahden maakunnan alueella: Randolf ja Webster. Leikkeen mukaan sinne on tippunut meteoriitteja täysin yllättäen tammikuussa. Kesti usean päivän, huipentui 18.1.1996. Professori Matthew DeVries fysiikanlaitokselta tutki. Sanoi, että valoshow oli kuin itsenäisyyspäivänä. Epätavallinen vihreä sävy jäljissä. Tämä oli jotain ihan muuta kuin esim. Leonidit. Yleensä tällaiset osataan ennustaa, mutta tätä ei. Suurin osa kappaleista päätyi Randolfin piirikuntaan. Tiedekunta toivoo, että pääsisivät tutkimaan niitä.

(Ready muistaa Saucerwatchin olettaneen, että ulkoavaruudesta voisi tulla meteoriittisateen mukana laskeutujia.)

Shan tietää, että vihertävä sävy on tosi poikkeuksellinen, samoin se, ettei sitä pystytty ennustamaan. Readyä ihmetyttää, että kun tämä homma ei tosiaan ollut alkanut Arizonassa, niin miksi se olisi alkanut Texasissa? Shan vetää tosi kaukaa haettuja johtopäätöksiä: olisiko tämä alkanut Länsi-Virginiassa? Nyt kun kerran tuli tämä lehtileikekin? Mutta ei kai sillä voi olla mitään tekemistä tämän kanssa… Marthalla on tavanomaisempi selitys Länsi-Virginian jutulle: joku sotilaskoe meni pieleen.

Miksi ihmeessä maksikirje tuli Readylle? Kukaan ei tiedä, että hän olisi Baughmanilla, paitsi FBI, joka ei lähettäisi tällaisia mystisiä lähettäjättömiä kirjeitä ilman saateviestiä.

Shan soittaa Houstoniin. James DeFoe on vuorossa. Shan kysyy häneltä eläimistä littyyen Kenneth Bravermanin tapaukseen. DeFoe on hämmentynyt. He eivät olleet löytäneet eläimiä, mutta hän voi kysellä eläinlääkäreiltä.

Martha ja Shan menevät lääkäriin. Lääkäri Jose Clarence kyselee ja lähettää verikokeisiin.

Sitten menemme raidaamaan Coloradosin faksin. Tavaraa ON. Garrettin omatkin analyysit ovat mukana. Partioiden aikataulut, lentojen ajat, ties mitä…

Yritämme sulkea pois kaikki ajat, jolloin kukaan ei ollut paikalla, jolloin voisi tarkentaa, koska ihmiset on napattu. Työ on tuskaista. Shan menettää hermonsa kolmen aikoihin ja saa Marthan ottamaan harjoitusmatsia kanssaan.

Tutkimusten perusteella Curtleyt olisivat ehkä kadonneet juuri ennen iltaa, mutta muut yöllä. Kalastajista ei voi tietää. Mutta on hämmentävää, miksi saksalaiset ja hollantilaiset olisivat liikkeellä yöllä, varsinkin vanhat hollantilaiset. Pitää selvittää niiden liikkeitä enemmän. Olisiko murhaaja ollut kyydissä?

Sillä aikaa kun Martha ja Shan menivät lääkäriin, Ready jäi jututtamaan Keltaisen kaktuksen asiakkaita. Felix Royosin veli Enrico on paikalla. Hän syö ranskalaisia ja juo kaljaa. Kertoo, että Felix oli hyvä tyyppi. Kertoo, että Garrett on rasistinen mulkku. Garrettin mielestä apassit ovat viinaan meneviä rikollisia. Ja Enricohan on… Felixillä ei ollut tapana kadota mihinkään. Enrico ei halua puhua Jorgesta eikä huumeista.

(Ready ottaa autonsa ja lähtee Ropen luo. Rope on tulossa Begayn farmilta. Ready poimii Ropen ja he menevät hänen luoksensa. Rope jopa tarjoaa juotavaa. Ready ei nyt juo viinaa, joten Ropekaan ei juo, vaan tyytyy Readylle tarjoammaansa Doctor Pepperiin.

Ready vihjailee kojootista. Rope sanoo, että voihan kojootti kuoppia kaivaa, mutta ei kovin isoja. Rope ei selvästi ole kuullut huhuja vielä. Ready ei haluaisi kertoa mitään, koska hän on allekirjoittanut liian monta paperia.

Rope kysyy suojeluseläimistä. No, Onawa ainakin uskoo niihin ja kun hän puhuu niistä, se on vakuuttavaa. Ready ei tiedä uskooko. Rope puhuu kirouksista. Onko joku tullut kostamaan? Kirouksista pitäisi kysyä shamaaneilta. Ihmiset (ehkä paikallinen?) voivat tehdä liiton paholaisen kanssa ja heistä tulee brujah’ta, noitia. Naisia, mutta Rope ei tiedä, voisiko miehistäkin tulla. Ovat päivisin ihmisiä, öisin isoja hirviöpöllöjä. Kaikenlaisia voimia, voivat lentää, tyhjentää auton akkuja… Niistä on erilaisia kuvauksia, tunnetaan Meksikossa ja Teksasissakin.

Rope on varmaan nähnyt sellaisen pienenä. Valtava valkoinen pöllö hakkasi ikkunaa. Se oli tullut varoittamaan. Seuraavana yönä hänen äitinsä kuoli. Voivat varoittaa mutta ne ovat yleensä tosi pahoja ja hirveitä.

Rope vielä tivaa, että syyllinen ei sitten ole apassi. Hän tietää sen.)

Illemmalla poliisiasemalle alkaa ilmestymään hieman enemmän paperilennokkeja. Shan on todella turhautunut.

Ready tulee poliisiasemalle kertomaan, että puhui Enricolle ja Ropelle. Kysyy, mitä saa kertoa Ropelle jutusta. No, lammasjuttu on aika hyvin huhuissa. Begayn perheen oletetut ruumiit eivät. Rope ei kuulemma ole huomannut outoa laitumella. Ready kertoo kojoottijutuista, kun jutteli Johnnyn ja Onawan kanssa. Ja Rope uskoo kiroukseen tai johonkin henkimaailmajuttuihin.

Martha toteaa asiallisesti, että nämä uskomukset ovat yksi motivaatiolinja, jota voi tutkia. Shan on hieman vaivaantunut tällaisesta jutusta.

Martha soittaa vielä Maxille ja kysyy Readyn saamasta kirjeestä, joka oli tuotu Baughmanin luo. Siellä ei kukaan tiedä asiasta. No ei sitten. Entä onko vastaavia sarjamurhatapauksia tapahtunut muualla maassa? Siitä tehdään valtakunnallinen kysely.

(Ready menee taas Johnnyn luo. Hän kysyy suuresta pöllöstä. Onawa innostuu ja viittaa kadonneisiin. Ropella oli paljon ajatuksia näistä asioista. Iso pöllö on apassien tarina. Iso pöllö on joskus ihminen, joskus iso ihmisenkasvoinen pöllö, muodonmuuttaja. Syö ihmisiä. Sillä pelotellaan lapsia. Ne ovat näitä noitia, brujah’ta. Ovat metsästäneet apasseja. Syövät eläimiäkin, kun eivät pääse käsiksi ihmisiin. Edustavat kuolemaa. Joskus valkoisia, joskus mustia. Päivällä tavallisia ihmisiä, öisin pöllöjä. Ovat supervahvoja. Pystyvät hallitsemaan säätä. Aseet eivät vaikuta niihin. Mutta ehkä suola tai kiroileminen.

Onawa epäilee, että tekijä voisi olla apassi, jos se tuntee nämä rituaalit. Jos täällä on iso pöllö nappaamassa ihmisiä, kojootti saattaa olla tekemässä jotain hyvää. Shamaani Palmer Valor tietäisi enemmän. Eivät ole ihan varmoja. Onawa jatkaa, että Valor on ehkä vaelluksella. Ehkä oppilailta voisi kysyä. Daniel Hernandez on yksi.)

Martha soittaa Baughmanille ja kertoo, että hän ja Shan menevät Phoenixiin. Jos tulee lisää kirjeitä, pankaa huoneeseemme. Hän ja Shan lähtevät Phonenixiin. Martha suosittelee motellia lentokentän lähellä ja tiputtaa Shanin lentokentälle. Shan ottaa polkupyöränsä ja menee motelliin. Martha menee kotiinsa ja tapaa naapurinmummon.

Jeremy kertoo Readylle Begayn koirasta. Se ei ollut lukittuna, että on ehkä voinut karata tai jotain.

Sunnuntaina ei varmaan tapahdu mitään.

Sunnuntai, 4.8.1996.

Ready käy kaupassa ja näkee National Tattlerin. Numerossa on nimetön (tyypillistä) juttu, jossa kerrotaan löytyneistä lampaista. ”Hallitus” on testattu jotain biologista asetta. Lisää enemmän tai vähemmän oikeita faktoja. Yhteydenottonumero Portlandiin. Ready ostaa lehden.

Shan harrastaa vandalismia pyöräilemällä amerikkailaisessa kaupungissa ja soittaa sitten professori DeVrielle.

Shan saa professori DeVrien kiinni. DeVrie kertoo innoissaan ilmiöstä ja uusista yhdisteistä, joita on löytynyt kappaleista. Siellä katosi kuulemma joku/joitakin, joka häiritsi tutkimuksia hetken, mutta sen jälkeen tutkinta edistyi taas.

Shan soittaa Hobbsonin toimistoon ja jättää viestin aiheesta.

Ready lukee National Tattlerin nettisivuja. Siellä on Teksasin murhajutuista. Siellä ei ole enempää tietoa kuin viranomaisilla, paitsi huono hörhön haastattelu. Louisianassa on tapahtunut kauan sitten sarjamurhia. Kannibaalimurhaaja Elijah Jackson kuoli, kun sankarillinen arkkitehti ampui hänet. Vatsasta löytyi ihmisjäänteitä.

Ready etsii jutusta tietoa paremmista lehdistä. New Orleans Post kertoo myös jutusta (päivätty 20.5.). Tämä päivämäärä kävisi, jos murhaaja on sen jälkeen mennyt Texasiin.

Tennessee: Nashville Voicessa on juttua (National Tattlerissa on tosi iso juttu) papista, joka tappoi n. 20 ihmistä suojelukeskuksessa.

Kentuckyssa ei ole tapahtunut mitään, eikä Virginiassa eikä Indianassa.

Länsi-Virginiasta löytyy 9 katoamista. Lisäksi helmikuussa karjamurhia. Maaliskuussa Mack Tooley pidätettiin. Webster County Chroniclen otsikko löytyy. Tooley oli tehnyt itsemurhan. Oli kuulemma myös syönyt ihmistä. National Tattlerissa on enemmän juttua. Nimimerkki Crystal (Chryssy Vickersen) kommentoi, että tähän liittyy ulkoavaruudesta tulleita saatanallisia voimia.

Shan käy lentämässä Kalifornian puolella ja vilkuilee hieman samalla alas, mutta ei nää mitään.

Maanantai, 5.8.1996.

Ready tutkii kirjastossa.

Teknisessä tutkinnassa kerrotaan, että Bravermanin aseella on ammuttu kahdesti. Appelbaum on tutkinut auton, siellä oli kahdet sormenjäljet. Kenneth Braverman ja Elaine Braverman. Auton pohjassa on luodinreikä. Toisesta luodista ei ole tietoa.

Menemme taas katsomaan videonauhaa. Siihen on piirretty viivoja ja muuta analyysiä, vaikka hankala on sanoa mitään. Se tukee kyllä alustavaa analyysiamme, isompi henkilö käsirysyssä sen toisen kanssa.

Sitten menemme FBI:n toimistoon. Max ottaa meidät vastaan. Halusimme siis tietää, että onko muualla ollut samantapaisia katoamistapauksia kuin nämä Arizonan ja Teksasin tapaukset. Kuivia, osittain syötyjä, rintakehä auki vedettyjä ruumiita. Löytyi hämmästyttävän samankaltaisia mutta ei ihan samoja tapauksia.

Louisianassa New Orleansin keskustassa joku koditon kulkuri Elijah Jackson, joka oli syönyt ihmistä. Arkkitehti Charles ampui hänet. Uhreista ei ole mainintaa, mutta murhat oli tehty varakkaammalla alueella. Onko arkkitehti elossa? Max ei tiedä.

Tennesseessä oli aikaisemmin Nashvillessä pappi. Hyväntekeväisyyslaitos, joka majoitti kodittomia. Isä Franklin tappoi 21 (ainakin) ja söi.

Länsi-Virginiassa Mack Tooleylta oli myös löydetty ihmislihaa ruuansulatusjärjestelmästä. Kirjattu maaliskuun alussa. Katoamiset tapahtuivat helmikuun puolella.

Tässä on kyllä selvä maantieteellinen ja ajallinen jatkumo.

Mack Tooley on metsuri. Lisäksi pappi, koditon, poliisi. Mitä yhteistä näillä oikein on?

Ready tutkii kirjastossa ja löytää National Tattlerin jutun Länsi-Virginiasta. Saatananpalvojia ulkoavaruudesta! Hän löytää lehtijuttuja katoamisista, ja niillä kaikilla tuntuu olevan yhteys, että edellisessä paikassa ollut henkilö siirtyy seuraavaan paikkaan.

Juttelemme lounaalla ja kerromme toisillemme, mitä saimme selville.

…Miksi söimme ennen ruumishuoneelle menoa?

Menemme ruumishuoneelle. Siellä on tehokas ilmastointi ja ilma haisee desinfioidulta. Meidät viedään oikeaan huoneeseen. Yhdellä tutkimuspöydällä on lammas ja muilla ruumis. Ready pyytää peittämään Begayn perheen ruumiit. Niin tehdään.

Gutierrez kertoo, että Kenneth Braverman on tosiaan tunnistettu. Keuhkot on poistettu. Gutierrez avaa rintakehää, joka on rikottu. Sydänkin puuttuu. Kun hän esittelee puuttuvaa maksaa, Ready ryntää roskakoria päin mutta ei ehdi.

Gutierrez kertoo asiallisesti, että ei se mitään, tämä siivotaan. Ready menee jonnekin siistiytymään.

Munuaiset ja muut elimet ovat tallella. Puuttuvat elimet ovat veripitoisia. Pistohaavat ovat aika tarkkaan isojen valtimoiden kohdalla, vain pieniä virheitä on sattunut. Tartuntavaaraa tuskin on, mutta eihän tällaista ruumista ole turvallista kosketella yleensä. Kuolinsyy on joko rintakehätrauma tai verenhukka pistoista. Koska verta ei löytynyt paikoilta, veri on ehkä valutettu ensin ja sitten rintakehä revitty. Bravermanin kylkeen on ammuttu. Selästä ulos.

Millä on revitty auki? Armeijaveitsellä? Mutta siihen tarvittava voima on suuri. Ehkä joku tosi vahva voisi sen tehdä.

Hermostosta löytyi jotain myrkkyä. Toimii ikään kuin lamauttajana. Biokemistit eivät ole aiemmin nähneet. Ehkä luonnosta?

Arvioitu kuolinpäivä on kesäkuun alussa, ehkä 8.6.

Begayn perheeltä ei kaikilta puutu maksaa, mutta Louisalta puuttuu myös munuaiset. Kuolivat ilmeisesti 27.7. Muuten samanlaisia vammoja kuin Bravermanilla.

Tainnuttavaa agenttia on löytynyt erityisesti pistohaavojen ympäriltä. Aine on hajuton. Mutta ehkä eläimet pystyvät haistamaan ja jättivät sen takia syömättä.

Gutierrez on tutkinut myös yhden lampaan. Sille on tehty samat temput. Mutta vain keuhkot otettu. Murhaaja on tuntenut myös lampaan anatomian.

Dokumentaation perusteella Houstonin tapaukset ovat samanlaisia.

Onko murhat tehnyt sama henkilö? Ei voi tietää.

Gutierrez kehuu tapausta hyvin mielenkiintoiseksi.

Lähdemme pois ja raittiiseen ilmaan.

Shan kertoo oudosta yhdisteestä, jonka DeVrie oli maininnut.

Martha soittaa Appelbaumille. Luoti oli ammuttu auton pohjan läpi. Appelbaum sanoo, että Bravermanin takakontissa olisi ollut ehkä ruumiinkappaleita? Siellä oli verta, mutta hyvin hyvin vähän.

Shan soittaa uudestaan DeVrielle ja pahoittelee, ettei maininnut aiemmin olevansa FBI:n agentti. Hän ei oikein itsekään uskonut, että se liittyisi tapaukseen… DeVrie on vähemmän innostunut ja sanoo, että siitä pitää tehdä virallinen pyyntö yliopistolle.

Martha tekee virallisen pyynnön. Tulokset faksataan Maxille viiden aikoihin.

Elaine Braverman puuttuu. Onko hän murhaaja? Tietääkö hän enemmän? Tehdään laajempi etsintäkuulutus, myös Kaliforniaan ja Nevadaan.

Mekanismin wiki pyörii PmWikin päällä ulkoasunaan UnStrapped