Pelipäivä: 2019-05-06

Pöllö, kojootti ja feeniks (OLYMPIA: DEVIL'S HIGHWAY, jakso 4)

Olemme FBI:n päämajassa odottelemassa tietoja DeVrieltä. Shan tutkii Phoenixin päämajan taukotilojen varustelutasoa. Se on parempi kuin Montanassa… Donitsitkin ovat parempia.

(Martha menee Readyn kanssa johonkin rauhalliseen taukotilaan ja tarjoaa kriisitukea. Marthan mukaan Ready on tehnyt ihan hyvää työtä, jatka samaan malliin.)

Marthan luo tulee joku pyytämään kokoukseen. Myös Garrett on tulossa. Colorados ei ehkä ehdi. Paikalla myös Max ja Hobbson. Kokous viideltä.

Garrett on edelleen yhtä hymyä. Max on vakavana. Hobbson avaa ovensa ja kutsuu sisään. Colorados ei ole paikalla ainakaan vielä.

Hobbson käy läpi lammaslöydöt ja Begayn perheen.

Ready muistaa, että avatuissa kuopissa olevia ruumiita olivat korppikotkat hieman syöneet.

Arizonasta Länsi-Virginiaan, jossa oli meteorisade. Sieltä ja Begayn perheestä löydetty luultavasti samaa tuntematonta yhdistettä.

Hobbson sanoo, että saivat yhteydenoton kahdelta eri taholta. Harvey Salas (DIA), joka kävi täällä tänään, kävi CDC:n kanssa. CDC:n Olivia Norman oli kiinnostunut yhdisteestä. He veivät tutkimustulokset pois.

Tulokset ovat kuitenkin edelleen Gutierrezin päässä. Ei ole tietoa Länsi-Virginian meteorisateesta. Mutta me emme tarvitse sitä, sen tutkiminen on vaikeaa eikä oikeastaan kuulu meille. Ja muut tiedot on viety pois.

Alkuperän tutkiminen on nyt suljettu. Pitää keskittyä tulevaan. Muita uhreja ei ole löydetty. Shan veikkaa, että ne voisivat olla haudattuna samalla tavalla katoamispaikkojen lähistölle.

Garrett jauhaa hieman samoja asioita, käy läpi lampaita ja ihmettelee kuoppien kaivuutapaa. Miksi ne näyttävät eläimen kaivamilta? Onko oikeasti joku eläin niitä kaivanut? Onko joku naamioinut ne eläimen kaivamiksi?

Soitetaan Coloradosille. Hän ja tiiminsä olivat tutkineet lähiympäristöjä, mutta eivät ole löytäneet mitään. Garrett vihjaa, että olisiko nyt se, joka kaivoi lampaiden kuopat auki, avannut muitakin hautoja. Colorados on valmis käynnistämään maastoetsinnät uudestaan.

Colorados kertoo, että siellä kävi turisteja, jotka varasivat eräoppaan. Vuoristossa asuu tyyppi, joka on tosi hyvä eräopas. Asuu aika eristyksissä ilman puhelinta yms., mutta on mukava kaveri. Tapaa turistit sekatavarakaupassa, jossa hänellä on ilmoitus. Ei ollut ilmaantunut paikalle. Colorados sanoo tutkivansa sen tänä iltana.

Garrett kyselee Readylta, että miten paikalliset suhtautuvat asioihin ja meihin. Eivät luota viranomaisiin, ovat huolissaan ja peloissaan. Puhuvat kuitenkin Readylle.

Garrett sanoo, että hänen suhteensa paikallisiin ovat suht vihamieliset. Siellä on joku vuori (Graham Countyssa, Peridotista paljon kaakkoon niin, että ei ole edes reservaatin alueella (koska reservaattia pienennettiin joskus)), joka on apasseille pyhä, ja sinne rakennettiin observatorio, ja nyt apassien pitää pyytää lupa Arizonan yliopistolta, että pääsevät rukoilemaan sinne ja nihk.

Hobbson kysyy Readyltä, että tietäisikö joku National Tattlerissa enemmän näistä tapauksista. Roskalehtihän se on, mutta jos ne pääsevät jyvälle ja ehkä jopa yhdistävät nämä tapaukset kuin me, ne voivat haitata tutkimuksia.

Päätämme kokouksen. Garrett lähtee. Martha kertoo, että jos San Carlosissa on joku, joka haluaa auttaa (kaivamalla kuoppia auki), niin se ilmeisesti haluaa nimenomaan auttaa FBI:tä, eikä Garrettin tai Coloradosin väkeä.

Hobbsonin pitää vielä puhua Shanille ja Marthalle ja pyytää Readya poistumaan.

(Ready soittaa tutulle professori Cocheta Andersonille Arizonan yliopistoon. Hän pyytää, että voisi jutella. Anderson olettaa, että kysymys on lehtijuttuhaastattelusta. Ready korjaa, että FBI tarvistee konsultaatiota kulttuuriasioissa. Anderson on kiinnostuneempi.)

(Hobbson pyytää Maxiakin poistumaan. Hän kertoo Shanille ja Marthalle, että täällä kävi siis neljä henkilöä. Ei tarkastanut kaikkien henkilöllisyyttä.

  • Harvey Salas, DIA, sotilasvakooja
  • Olivia Norman, CDC
  • Agentit Rosa Ferreira, Emmett Sheehan (varmaan DIA)

Heillä oli vaatimuksia, Hobbson ei voinut vastustaa niitä. Sisältyi sotilassalaisuuksia ja kansallista turvallisuutta, joiden katsottiin menevän rikostutkinnallisten syiden yli. Hobbson yritti selvittää, että millä valtuuksilla nämä tehtiin. Liittyivät projekteihin, joihin on pääsy vain osallisilla, muuten ei onnistu. CDC:n projektiin liittyy JOSHUA. Salasin projektiin liittyy MOON DUST.

JOSHUAan liittyy ehkä se, että ruumiit ja myrkkyanalyysit vietiin.

MOON DUST taas vei tiedot Länsi-Virginian meteorisateesta.

Olivia Norman on todella CDC:ssä. Harvey Salas ei löydy mistään, mutta hänen lupansa olivat kunnossa, ja DIA:sta vahvistettiin, että tällaisia juttuja saa tehdä.

Shan ja Martha palaavat reservaattiin Baughmanin luo.

(Ready seikkailee illalla Tattlerin ihmemaassa internetissä. Hän etsii vanhempia juttuja meteoriparvista. Tattlerin jutut ovat sensaatiohakuisia ja aika huonoja. Hän hakee myös setänsä ufohavaintopäivältä tietoja. Vuonna 1961 jossain Gila Countyssa. Hän löytää lopulta jutun, joka vaikuttaa vähän siltä!

Saucerwatchilta saattaisi löytyä jotain parempaa, koska ne eivät ole liian roskaa. Tämä juttu varmaan olisi aktiivisessa ignoressa.)

Tiistai, 6.8.1996.

Menemme puoli seitsemältä Keltaiseen kaktuksen kabinettiin Coloradosin kanssa. Käytössämme on jäljityskoira ja kuusi miestä.

Colorados kertoo, että kävi etsimässä eräopas Manuel Santanaa. Huonoja uutisia: yksi kadonnut lisää. Kotona oli kaikki kunnossa, kivääri ei ollut paikalla. Auto oli pihassa. Meni ehkä metsästämään?

Shan lähtee helikopterilla Aroy Williamsin (myös helikopterilentäjä) kanssa. Ensimmäisenä kaakkoisimpaan tapaukseen, saksalaisturistien luo. Shan bongaa kuopan! Hän ilmoittaa radiopuhelimella Marthalle ja muille jalkajoukoille. Yksi kuoppa, josta löytyy mies ja nainen, huonossa kunnossa ja tapettu samalla tavalla kuin Begayn perhekin.

Ready jättää Marthalle viestin: Pitäisi selvittää, onko Braverman ollut samassa hotellissa kuin saksalaiset.

Martha näkee jotain jälkiä ja kysyy, että ovatko ne kojootin jälkiä. No voivathan ne olla. Martha merkkaa sen lipulla.

Jätetään yksi mies vahtimaan kuoppaa. Palaamme Geronimoon. Martha soittaa Appelbaumille. Kertoo, että uusi kuoppa on löytynyt ja sitä pitäisi mennä tutkimaan. Appelbaum menee kun ehtii.

Jatkamme Van Olsonien katoamispaikalle. Martha soittaa matkan aikana hotelliin, jossa saksalaiset olivat. Olivatko Elaine ja Kenneth Braverman siellä? Eivät ainakaan sillä nimellä.

Shan bongaa taas kuopan! Sieltä löytyy hiekkainen kuoppa, mutta nyt on aika tuulentuivertama. Sieltäkin löytyy kaksi ruumista, nainen ja mies, vanhoja. Samanlainen kuvio.

Poliiseilta alkaa lähteä sanityä.

Shan lentää kohti oletettua kohtaa, mutta ei löydä mitään. Ei löydä koirakaan.

Huoltoasemalta pohjoiseen löytyy yksi kuoppa. Kun Martha pääsee paikalle, hän toteaa, että voihan se olla nuori mies. Poliisit tunnistavat Felixin. Työasu päällä.

Kalastajien paikalta ei löydy yhtään mitään.

Viimeiseksi Curtleysit. Shan bongaa paikan ja koira johdattaa jalkaväen paikalle. Sieltä löytyy taas nainen ja mies, varmaan viisikymppisiä. Jälleen sama ylöskaivuutekniikka ja tappotapa.

Appelbaum on käsitellyt saksalaiset ja edennyt hollantilaisten luo.

Menemme lounaalle.

(Ready menee Andersonin luo. He juttelevat kojootin luonteesta.

Mikä on kojootin motivaatio? Kun se on auttanut, se on nähnyt jotain moraalista puolustettavaa. Tai shamaani on sen kutsunut sen auttamaan. Tarinoissa kojootti tyypillisesti ottaa kookkaan kojootin hahmon. Mutta se ei ole ihminen, toisin kuin pöllö, joka on muodonmuuttaja. Pöllöissä on variaatiota koossa (pienestä valtaviin) ja muodossa (pöllömäinen, osittain ihmishahmoinen…).

Mikä on se pöllön paha henki, mistä se tulee? On saattanut sekoittua kristinuskoon.

Mikä on pöllön kohtalo? Pidempi elämä, haluavat kostaa jotain, joutuvat vain ilkeyden kierteeseen. Tai koska nämä noidat ovat niin pahoja, he vain muuttuvat pöllöiksi sen takia.

Onko apasseilla jotain tähdenlentoihin liittyviä uskomuksia? Ei, mutta esim. Montanassa on taru, että intiaanit ovat tulleet jostain tietystä tähtikuviosta.

Ready menee fysiikan laitokselle kyselemään observatorion lupajutuista. Hän näyttää lupansa ja kertoo, että tekee tutkimusta FBI:n kanssa.)

Ready soittaa Marthalle. Olemme Hullun Kojootin majatalossa syömässä. Tapaamme myöhemmin Keltaisessa kaktuksessa.

Ready tietää, että Santana on taitava metsästäjä, mutta Santana ei kuulu metsästysporukkaan, hän toimii mieluummin yksin.

Martha menee autoon ja soittaa Gutierrezille. Kuinka todennäköistä on, että ruumiit viedään pois nopeasti, jos ne lähetetään Phoenixiin? Gutierrez sanoo, että jos pyöritellään se niin, että FBI tarjoaa virka-apua San Carlosin poliisille ja ruumiit tutkitaan San Carlosissa, se menee ehkä tutkan alta paremmin ja ruumiita ei viedä ihan heti. Pitäisi kysyä Hobbsonilta.

Martha soittaa Hobbsonille ja kysyy, voidaanko tämä tehdä kuten Gutierrez ehdotti. No voidaan. Coloradosin pitää tehdä tämä pyyntö.

Martha kutsuu Coloradosin autoon ja kertoo, että ruumiit olisi tärkeää tutkia tehokkaasti ja nopeasti nyt heti, ja sen voisi tehdä niin, että Colorados pyytää virka-apua jne. jne. Joo, hyvä idea.

Colorados menee tekemään paperitöitä.

Menemme tapaamaan vahtihommista vapautettuja poliiseja Keltaiseen kaktukseen. Sitten jatkamme tekojärvelle. Haravoimme 8 henkilön voimin metsää, mutta mitään ei löydy. Ready tulee paikalle, kun olemme lopettelemassa. Hänkään ei löydä kuoppaa.

Päivitämme Readyn ajan tasalle.

Juttelemme jossain tässä vaiheessa Coloradosille tekojärven tutkimisesta. Voisi naarata, lähettää sukeltajan, käyttää periskooppia ja kameraa, tutkaa. Delegoimme sen.

Voisimme mennä etsimään Santanaa. Hänellä oli sunnuntaina 4.8. eräopastuskeikka, mutta ei saapunut. Emme tiedä, koska hänet nähtiin aiemmin.

Ready soittelee kaverinsa läpi ja kysyy havaintoja. Soittaa metsästyskaverilleen ja kysyy, onko hän saanut sen yhden otuksen pään jo seinälleen. No on, tule katsomaan! Ei ole nähnyt Santanaa erityisesti viime aikoina.

Muutkin raportoivat samoja. Yksi on nähnyt hänet pari viikkoa sitten San Carlosissa. On kuulemma Vietnamin veteraani.

Saavumme kauppaan. Siellä myydään ihan mitä vain. Ilmoitustaululla on paljon paikallisia ilmoituksia, Santanan ilmoitus on siellä. Martha kysyy, mikä varaustilanne nyt on. Myyjä pahoittelee eikä voi luvata. Hän näki Santanan viimeksi 27.7. Osti ehkä epätavallisen paljon ammuksia. Mutta se ostaa niitä muutenkin paljon, sillä on paljon aseita, käyttää kivääriä eniten.

Martha ostaa pakkauksen säilykelihaa tuliaisiksi.

Menemme pohjoiseen Gila-vuoristoon. Sieltä löytyy itserakennettu harmaa mökki. Paikka autolle, pyykkinaruja, jotain työkaluja.

Auto on lukossa. Ready menee avaamaan takaoven, kun Martha ja Shan ovat etupihalla.

Martha katsoo ikkunasta sisään. Siellä on siistiä ja kaikki järjestyksessä.

Shan estii jälkiä talon ympäriltä, mutta ei löydä mitään. Sen sijaan hetken päästä etsivät Martha ja Ready löytävät isoja saappaanjälkiä. Näyttävät tutuilta… Mutta voivathan ne olla Santanan.

Voisimme kysyä paikallisilta, ovatko he nähneet Elainea. Huomenna.

Menemme taas Baughmanien luo. Clyde on paikalla taas, teki jotain töitä Phoenixissa. Clydekin on ollut Vietnamissa. Kertoo, että Santana tuli tänne suunnilleen suoraan sodasta. Ei palvellut hänen kanssaan.

Martha ja Clyde juttelevat sotilasjutuista. Clyden keikat ovat salaisia, mutta hän kertoo ihmisistä ja muusta.

(Martha tajuaa, että Clyde haluaisi kertoa hänelle oikeasti keikoistakin.)

Shan kiinnostuu myös ja alkaa keskeyttää ja kysyä ajoneuvoista ja helikoptereista. (Sen sijaan, että hän lähtisi pois ja jättäisi Marthan ja Clyden kahden…)

He menevät nukkumaan.

(Ready soittaa Daniel Hernandezille, shamaanioppilaalle. Palmer Valorin pitäisi tulla takaisin kahden päivän sisään. Pitäisi olla salaista tietoa, mutta he ovat vielä käymässä pyhällä luolalla ja Graham-vuorella. Kohteet vaihtelevat, mutta menevät aina Graham-vuorelle.

Ready kyselee matkan varrelta paikoista, että onko kukaan nähnyt Elaine Bravermania. Ei ole.

Ready soittaa National Tattlerin vinkkinumeroon. Vastaus menee vastaajaan.)

Keskiviikko 7.8.1996.

Colorados aloittaa naarauksen muiden poliisien kanssa.

Appelbaum on ottanut jäljistä kipsivalokset. Sai sormenjälkiä.

Gutierrez tulee paikalle ja alkaa leikkelemään ruumiita.

Tutkimme kojootinjälkiä. Vaikuttavat olevan sama iso kojootti. Sama kuin lampaiden ympärillä. Mystistä!

Kun Gutierrez on valmis, hän tulee hakemaan meidät. Martha ja Shan menevät katsomaan.

Ready menee kysymään vastaanottovirkailijalta, onko hän nähnyt Elainea. Ei ole.

Gutierrez selostaa, että ruumiille on tehty samat temput kuin Begayn perheelle ja Bravermanille. San Carlosin asukkaat on tunnistettu ja heidät voi julistaa kuolleiksi.

(Ready ostaa kahvin ja menee ulos odottamaan puhelua. Hän lukee professori Andersonin suosittelemaa lähdeteosta. Kojootit kommunikoivat usein visioiden kautta shaamnitaipumuksia omaavien henkilöiden kanssa. Kojoottiin voi saada yhteyden rituaalilla, johon liittyy tanssia ja rummutusta. Siellä on mainittu sancarlosilainen shamaani Joseph Nachise. Löytyy puhelinluettelosta. Ready soittaa Nachiselle, joka ei vastaa.)

Martha soittaa Phoenixiin ja pyytää etsintälupaa Santanan mökkiin, mutta ei saa. Hän soittaa Coloradosille, joka sanoo, että menkää vain tutkimaan, hän hoitaa paperit kuntoon.

Shan pyytää helikopterin käyttöön, jotta voi tutkia Santanan mökin ympäristön.

(Ready soittaa poliisilaitokselle, joka kertoo, että käytäntö on se, että Colorados ilmoittaa kuolleiden omaisille. Ready soittaa Coloradosille ja kysyy, voisiko hän ilmoittaa Enricolle Coloradosin sijaan. Se sopii.

Ready kysyy Enricon osoitetta Keltaisesta kaktuksesta. Löytyy. Ready ajaa sinne, mutta Enrico ei ole paikalla.

Sitten hän jatkaa Elainesta kyselyä. Ei ole näkynyt.

National Tattlerista soitetaan. Ready haluaa puhua sen toimittajan kanssa, joka teki jutun Arizonan tapauksista. Onnistuu. Vähän myöhemmin kyseinen toimittaja (nimi ) soittaa Readylle.

Ready kertoo, että on yksi kadonnut lisää, Elaine Braverman. Toimittaja tunnistaa nimen, hän teki Tattleriin jutun Teksasin murhista.)

Menemme Santanan mökille. Shan lentää helikopterilla ja Martha ja Ready tulevat autolla.

Mökistä löytyy henkkarit. Emmanuel Santana. Muuta paperia on hyvin vähän. Sotilaan tuntolevyt löytyvät ja muita sotamuistoja. Kangasmerkki: joukko-osaston merkki. Marthan mielestä se vaikuttaa tutulta, liittyy Vietnamin sotaan.

Kivääri puuttuu, ja kaikki muutkin aseet, ja ammukset. Samoin metsästysvälineistöä löytyy. Kirjoja, osa käsittelee Vietnamin sotaa, CIA:ta, luontokirjallisuutta. Löytyy täytettyjä eläimiä.

Autossa on karttoja. Niihin on merkitty paikkoja.

Shan ajelee helikopterilla ympäriinsä ja on täysin varma, että samanlaista avattua kuoppaa ei ole. Täytetystä kuopasta ei täyttä varmuutta. Hän näkee kolmen hengen seurueen.

Shan pysäköi helikopterin tielle niin lähelle mökkiä kuin voi ja kävelee mökille.

Onko Santana urhi, murhaaja vai siirtymäkappale? Entä Elaine?

Shan palauttaa helikopterin. Menemme Keltaiseen kaktukseen lounaalle. Enrico ei ole siellä eikä kotonaan.

Menemme tekojärvelle. Maassa makaa yksi hyvin pahasti vettynyt ruumis. Rinta avattu, reikiä näkyy. Colorados kertoo, että varmaan se toinenkin löytyy.

Sairaalalta tulee joku hakemaan ruumiin.

Ready käy kyselemässä Elainesta ja Santanasta. Geronimossa joku vanhus tuntee Santanan. Se on täältä kotoisin, lähti sotaan ja sitten muutti vuorille.

Seuraavissa paikoissa Elainea ei kukaan tunne. Santanaa ei tunnisteta tai sanotaan, että sehän on se erakko, tai kävi kaupassa joskus tai opasti jotakuta joskus.

(Ready menee autoonsa lepäämään. Hän nukahtaa ja näkee unta isosta kojootista. Se seisoo verivirrassa. Se lähtee kävelemään johonkin suuntaan. Ready seuraa sitä ja herää. Ohi ajava auto tööttää.

Ready lähtee John Ropen luokse. Ropen voi jopa kuvitella olevan mielissään, kun hän näkee Readyn.

Ready kertoo unestaan.

Rope tulee hermostuttavan lähelle ja tökkää kätensä kiinni Readyn ohimoille. Hän kertoo, että Readylla saattaa olla lahja. Ready voisi ehkä shamaanin avulla tehdä rituaalin, jonka avulla hän voisi saada paremman yhteyden.

Rope nousee ylös ja katsoo Readyyn. Ready seuraa. Rope voi auttaa. Hän hakee tarvikkeita. Rope kuvaa saman rituaalin, josta Ready luki.)

Shan ja Martha menevät sairaalalle ja myös ruumis. Gutierrez voivottelee ruumiin kuntoa. Hän tökkii sitä.

Kemikaali vaikuttaa samalta kuin mitä aiemmin löytyi. Sitä voisi säilyttää salassa pienen näytteen. Se ei ehkä ole kuitenkaan viisasta, jos on joku vaarallinen tartuntariski tai muuta.

Gutierrez ei tutki hukkunutta enää tänään.

Ready soittaa Ropen puhelimella Marthalle. Hän kertoo, että hänelle tuli joku juttu ja tavataan sitten huomenna. Okei. Martha sanoo, että älä ota turhia riskejä. Missä Ready on? Ropen luona. Okei…

(Ready ei saa syödä tai juoda mitään. Yöllä hänellä on hirveä nälkä ja paha olo. Rope tekee nuotion ja ottaa rummun.

Rope laulaa ja rummuttaa. Miellyttävintä ääntä mitä hänestä on koskaan lähtenyt. Rope patistaa Readya tanssimaan, ja hän tekee niin. Puolen tunnin jälkeen hän on ihan kuitti, mutta pystyy vielä jatkamaan. Toinen puoli tuntia myöhemmin hän jatkaa edelleen eikä tajua, miten pystyy vielä jatkamaan. Mutta puolen tunnin päästä Ready lopulta lysähtää.

Rope nostaa Readyn matolle ja antaa piipun poltettavaksi. Jonkin ajan kuluttua hän ei enää kuule Ropen rummutusta. Hän istuu kylmässä vedessä, ilma on kylmää, näkyy vuoria. Hän kuulee kojootin äänen ja kääntyy sitä päin. Hän näkee ison kojootin virrassa. Hän nousee pystyyn.

Kojootti kääntyy ja kävelee pois. Se kääntää päätään. Ready pyytää sitä näyttämään tietä ja lähtee seuraamaan. Raudan haju. Virrassa on vertakin.

Kun matka jatkuu, veren määrä lisääntyy, kunnes se vaikuttaa olevan pelkkää verta. Kojootti ulvoo kuin sillä ei olisi kaikki hyvin. Verivirta tulee mesan sisältä. Sieltä tulee ulos jotain todella pahaa. Sieltä purkautuu jotain varjoja ja Ready herää. Hän alkaa taas kuulla Ropen ääntä.

Ready piirtää hiekkaan näkemänsä mesan.

Rope antaa Readylle vesipullon.

Rope auttaa Readyn taloonsa ja ympyröi karttaan paikat, joissa on mesa, jonka sisältä tulee virta.

Rope toivottaa hyvää yötä. Hetken kuluttua hän ehdottaa, josko hän ajaisi Readyn kaupunkiin. Ready pyytää ajamaan Johnille.

John näkee, että Readylla ei ole nyt kaikki hyvin. Hän saa iltapalaa ja pedin.)

Shan menee nukkumaan.

Clyde Baughman kertoo Marthalle Santanan kangasmerkistä. Joukot tekivät itselleen noita merkkejä koristeeksi. CIA:n PHOENIX-ohjelman tunnus. Tiedustelu-operaatio, jossa neutraloitiin Vietkongin tiedustelijoita. Brutaaleja otteita käytettiin, tappamista, kiduttamista, väkivaltaista kuulustelua.

Ei mikään ihme, että Santana haluaa asua rauhassa.

(Clyde kertoo, että Malory sairastaa jotain tuntematonta sairautta. Hän pärjää muuten hyvin, mutta on joitain jaksoja, jolloin hän on hyvin uupunut. Hänellä on täällä sukulaisia ja ystäviä.)

Mekanismin wiki pyörii PmWikin päällä ulkoasunaan UnStrapped