Pelipäivä: 2019-05-19

Veriset vuoret (OLYMPIA: DEVIL'S HIGHWAY, jakso 5)

(Ready stressasi Felixin kuoleman kertomista ja sitä, että hän ei saanut keltään paikallisesta tietoa Santanasta tai Elainesta.

Ready heittää sanityä ensimmäisestä näystään. Hän tajusi näyn merkitykselliseksi ja se liittyi hänen kuulemiinsa taruihin kojootista. -1 SAN, -1 WP.

Ready meni Ropen luo ja suhtautui Ropen toimittamaan rituaaliin akateemisesti. Paastoaminen oli hieman ikävää, etenkin juomattomuus. Tanssiminen oli rasittavaa. -2 WP, mutta +1, koska Ready on utelias.

Readyn uusi näky vakuutti hänet ainakin melkein jotenkin siitä, että jokin tässä on nyt totta. -2 WP, -3 SAN.

Johnny ja ehkä Onawa ovat järkyttyneitä Readyn kunnosta, kun tämä tulee heidän kotiinsa pahassa huumepöllyssä. He kuitenkin haluavat auttaa. Readyn suhde Johnnyyn huononee (-4) ja hän vastustaa hulluutta (-3 WP, +3 SAN).

Johnny on hieman vihainen, vedit sitten huumeita Ropen kanssa. Johnny menee herättämään Onawan, että hoida tuo. Onawa on hieman ymmärtäväisempi ja tuuppailee Readyn sänkyyn.

Ready nukkuu hyvin ja ei näe erityisen pahoja unia.)

Torstai 8.8.1996.

(Ready muistaa aamulla mesan hyvin kirkkaasti. Tässä oli nyt jotain merkityksellistä.

Hän tajuaa, että kuolleet identifioidaan pian ja tästä tulee julkista. Se huolettaa häntä. Suhteet saattavat vieläkin kiristyä.

Kun Ready herää, Onawa on hieman huvittunut, hän ei suhtaudu peyoteen niin vakavasti, alkoholi sen sijaan olisi hyvin kielletty. Johnny on vihainen; hänestä päihteet tuhoavat yhteisön. Johnny on sitä mieltä, että Readyn olisi pitänyt tulla ensimmäisen autossa näkemänsä näyn jälkeen Onawan luo kyselemään eikä mennä minnekään Ropen luo polttelemaan. Ready pyytää häntä hakemaan kiväärin vanhempiensa luota ja Johnny on vähän :|||

Ready on lähdössä Keltaiseen kaktukseen, mutta ei löydä autoaan. No se on tietenkin Ropen luona… Hän soittaa taas Johnnyn ovikelloa. Johnny on tuima, mutta päättää heittää Readyn.)

Martha menee aamulenkilleen ja palaa seitsemältä.

Malory on pihassa hoitamassa kasveja, paitsi että ei. Hän vain istuu kukkapenkin vieressä (haalareissa sentään) eikä tee mitään.

Malory selittää, että on sairas. Ehkä joku erikoinen MS-tauti. Hän on uupunut. Martha auttaa hänet sisään.

Shan meni nukkumaan aikaisin, joten hän herää aikaisin ja menee kukkuloille kävelemään.

Shan ja Martha saapuvat muutaman minuutin myöhässä, Ready vartin.

Gutierrez tulee myöhemmin tänään tutkiskelemaan ruumiita. Naaraaminen jatkuu.

Martha tajuaa, että Ready on nyt epätyypillisessä tilassa. Shanin mielestä hän on vain väsynyt. Ready sanoo, että hänen autonsa on Ropen luona. Shan ihmettelee, mitä hän teki Ropella. Ei erityistä vastausta.

Shan ja Martha ottivat Santanan luolakirjan mukaan. Ready haluaa katsoa sitä. Ready lätkäisee Ropen kartan siihen jatkoksi. Martha ihmettelee, että mitä nuo nyt ovat? Ready selittää, että ne ovat Ropen merkitsemiä tärkeitä mesoja. Jos Santana piileskelee jossain, hän tarvitsee vettä, ja näissä on sisällä virta.

Martha tajuaa, että tässä on nyt jotain omituista, Ready ei kerro kaikkea ja tekee sen tahallaan.

Ready pakenee hakemaan kahvia.

Martha grillaa Readyä hieman. Miksi Rope kertoi nämä jutut ja mitä hän tismalleen sanoi? Ready ei halua jutella syistä, ja pitäytyy vain siinä, että nämä olisivat Ropen mielestä virrallisia mesoja. Niissä on Ropen mukaan jotain pahaa.

Shan kyseenalaistaa ”pahan”, kuulostaa ihan liian geneeriseltä. Onko siellä murhaajia vai villieläimiä vai huonoa maastoa? Rope ei sanonut… No onpas epämääräistä. Vai onko ”paha” enemmän sitä, että siellä on joskus aiemmin tapahtunut jotain kauheaa ja nykyään se on enemmän perinnetietoa. No se selittäisi.

Katselemme karttoja yhdessä. Yksi mesa on San Carlosista luoteeseen. Toinen on San Carlosista vähän pidemmälle koilliseen. Santanan mökki on suoraan San Carlosista pohjoiseen ja vielä pidemmällä. Kolmas on San Carlosista itään ja Peridot’sta koilliseen. Mesat muodostavat melkein tasasivuisen kolmion. Mt. Graham on pitkälle kaakkoon.

Läntisin mesa M1 on luolailuun sopiva. Kaksi itäisempää, M2 ja M3, olisivat parempia piilopaikkoja.

Shan on vähän sitä mieltä, että on todennäköisempää, että Santana on murhattu ja piilotettu jonnekin mökin lähiluolaan. Mutta tämän voisi ehkä delegoida, koska murhaaja tuskin on vienyt ruumista mihinkään erityisen vaikeapääsyiseen paikkaan.

Eteläisin mesa, M3, on niin rypyliäisessä vuoristossa, että sinne tuskin kannattaa mennä helikopterilla.

Martha soittaa Coloradosille. Hän on toimistollaan.

Colorados sanoo, että on vähän kyseenalaista, että olisiko Ropella kuitenkin jotain osuutta Begayjen katoamiseen. Ei kuitenkaan kovin vakavasti otettavaa.

Colorados kysyy, että kuinka todennäköistä on, että vuoristossa on murhaaja, pitäisikö antaa yleinen varoitus? No, meillä ei ole mitään todisteita siitä, vain Santana on kadoksissa.

Colorados sanoo, että kuolleiden henkilöllisyydet julkistetaan luultavasti huomenna, ja sitten tulee paniikki. Täällä kuolee turisteja, mistä syytetään apasseja, ja meikäläisiä, mikä aiheuttaa yleistä paniikkia.

Coloradosia luultavasti ruvetaan painostamaan ja vaatimaan toimia. Jos hän tekisi laajemman etsinnän, se saattaisi antaa viestin, että hän tekee juttuja. Santanan etsiminen olisi luultavasti ihan perusteltua, vaikka hän onkin yleensä yksin metsällä.

Hän ihmettelee, miksi epäilemme Santanan olevan piilossa. No, hän on poikennut tavoistaan. Ehkä hän on tavannut murhaajan ja pelästyi?

Kerromme, että olemme menossa tutkimaan mesat M1, M2 ja M3. M3:een liittyy komplikaatio. Colorados sanoo, että olemme varmasti tietoisia, että täällä on pahaa kränää liittyen pyhiin vuoriin ja obsevatorioon. Nämä mesat, erityisesti M3, ovat niin tärkeitä, että meidän kannattaisi pyytää lupa shamaaneilta. Mt. Graham on määritelty, että se ei ole pyhä, vaikka se oikeasti onkin.

Colorados esim. ei ole kovin perinteinen, hän itse antaisi meidän mennä, mutta meidän kannattaisi ehdottomasti pyytää lupa shamaaneilta.

Ready pyytää Marthan puhelimen ja kysyy Coloradosilta, missä Enrico on töissä. Moxien romuvarastolla.

San Carlosissa on Natural Resources Conservation ja Peridot’sta itään US Fish & Wildlife Services. Sieltä saattaisi löytyä eräoppaita.

Martha kysyy Readyltä, että kun nämä mesat nyt ovat kuulemma pyhiä paikkoja, niin miksi ihmeessä Rope nyt haluaa, että niitä tutkitaan. Ready sanoo, että Rope jostain syystä haluaa puhua hänelle, koska hän on ammattinsa puolesta hyvin lähestyttävä. Tämä ei vastaa kysymykseen…

Ready kertoo, että näki näyn, ja Rope uskoi, että se on merkityksellinen. Puhui myös Johnnylle ja Onawalle. Jahas.

Martha kertoo, että meidän pitäisi pyytää lupa mesoilla käymiseen.

Donitsit loppuivat. Martha vie Shanin poliisiasemalle ja sitten Readyn hakemaan autonsa.

Shan vie kartat ja luolakirjan Coloradosille. Suunnitelma on, että rajataan Santanan mökin läheltä sopivat luolat, joihin saattaisi olla kätevää piilottaa ruumis.

Shan tutkailee karttoja mesojen ympäristöistä. Poliisilaitokselta löytyy paikallis- ja kotiseutukirjallisuutta. Löytyy karttoja (mistä joet menevät) ja kuvia ja muuta.

M3 on erityisen pyhä luola, jossa shamaanit ovat pysähdelleet ja viettäneet aikaa, koska siellä on iso kammio ja puhdasta vettä. Muutkin mesat ovat kiintoisia. M2 on tien varrella ja komea. M1 on kiipeilykohde ja luolat ahtaita.

Tiputettuaan Shanin poliisiasemalle Martha vie Readyn Ropelle.

Ready arvelee, että Shanin eilen näkemät kolme ihmistä saattoivat olla ne shamaanit. Emme tiedä, mihin suuntaan ne olivat menossa.

(Ready käy moikkaamassa Ropea, joka on aina paikalla. Rope on iloinen (vain Ready kykenee mitenkään huomaamaan sen), että Ready on paikalla ja jopa kysyy, onko tämä kunnossa. Ready sanoo, että tuli hakemaan autoaan ja sitten odottaa, että shamaaneilta saadaan lupa mesojen tutkimiseen, koska Colorados sanoi, että lupa olisi hyvä.

Ready kertoo uudestaan unensa.

Rope sanoo, että ei tiedä miten Colorados tähän liittyy, mutta se on hyvä mies ja jos siellä on vaarallista, niin on ehkä hyvä, että poliiseja on käytössä.

Ready ajaa romuvarastolle. Hän ei tunne Moxieta kovin hyvin ja on nähnyt hänet ja moikkaillut mutta ei puhunut. Moxie ei ole näkyvillä varastolla, mutta Enrico on ulkona rakentamassa lisäsiipeä.

Ready haluaa vain saada hommansa tehtyä eikä välitä juuri nyt miettiä, onko sopivaa tunkeilla Moxien tontille.

Ready menee Enricon luo ja kertoo suru-uutiset. Enrico näyttää oudolta ja odottaa pitkään. Hän kyselee hieman, murhatapa ja kuolinaika. Murhatapaa ei voi kertoa, kuoli luultavasti katoamisyönä.

Enrico tekee kaikkensa hillitäkseen itseään ja mutta vaikuttaa jollain tapaa järkyttyneeltä. Hän kiittää ja halaa Readyä aivan liian lujaa. Ready selviää.

Ready menee Moxien luo ja kertoo, että Enrico saattaa tarvita tänään pidemmän tauon. Moxie on vähän epäileväinen ja kutsuu Readyn sisään. Moxie tarjoaa pahaa teetä.

Ready ei voi kertoa tarkkoja syitä. Poliisi liittyy asiaan, mutta hän vakuuttaa, että Enrico ei ole tehnyt mitään rikosta tai sellaista.

Paikka on Moxien ”juhlasali”, hyvin korkea varastohalli, jossa on kaikenlaista krääsää hyllyissä.

Moxie puhuu hämmentävästi ajasta. Kaksi päivää lomaa ei haittaa, ehkä se on sitten pois jostain muusta. Hän sanoo, että Neuvostoliitossa kaikki järjestettiin jotenkin uudella tavalla. Ready kysyy, oliko Moxie Neuvostoliitossa. No oli hän, 20-luvulla. Moxie toteaa, että nyt Readykin varmaan pitää häntä hulluna jne. Ready sanoo, että hän on toimittaja ja hän on kyllä kuullut ihmisten juttelevan kaikkea. Moxie ei innostu Arizona Republicista. Sitten Ready mainitsee Saucerwatchin ja National Tattlerin.

Moxie toteaa, että no, Tattlerhan on kiinnostunut tällaisista jutuista. Roskaa, mutta uskaltavat ottaa tällaisia juttuja puheeksi. Hän kirjoittaa jotain ylös. Hän käyttää sekä latinalaisia aakkosia että jotain ihan omaa shorthandiaan. Hän pyytää Readyn puhelinnumeroa ja kirjoittaa sen jollain ihan liian lyhyellä tavalla. Hän pyytää osoitteenkin. Ready on aika epäileväinen mutta antaa Phoenixin osoitteensa. Moxien mielestä tämä ei nyt täsmää. No, hän voisi antaa vanhempiensa osoitteen tai Johnin osoitteen? Moxie sanoo, että hän ei voi nyt edetä ennen kuin nämä täsmäävät.

Readyn vanhempien osoite täsmää.

Moxie poimii tuoreimman National Tattlerin tabloidipinosta pöydällä. Se ei ole päällimmäisenä vaan suunnilleen toiseksi alimmaisena.

Siellä on artikkeli, jossa joku on laskenut komeettojen ratoja ja turbulensseja ilmakehässä ja tulkinnut sen niin, että se liittyy apassien suureen pöllöön. Jos sen voi laskea, pystyy ennustamaan suuren pöllön liikkeitä. Siinä on pystytty laskemaan kaksi murhista tarkalleen, tosin jälkikäteen. Jotain tätä kutsutaan oskillaation romahtamiseksi. Artikkeli on kirjoitettu tyypilliseen Tattlerin tyyliin.

Moxie sanoo, että tämä on hänen teoriansa ja hänellä on jopa sovellus. Neuvostoliiton aika on ollut tässä olennaisesti mukana, toisin kuin esim. tulevaisuuden.

Moxie pysähtyy hetkeksi ja toteaa, että Ready ei taida nyt ymmärtää mitään. No, ei, mutta kuuntelee kyllä.

Moxie alkaa painella järeää kaukosäädintä. Readyn aiemmin huomaamat naarmut lattiassa alkavat hohtaa.

Ja SITTEN Moxie pyytää, että Ready ei kertoisi tästä kenellekään. Moxie on kuulemma ollut sairaalassa, saanut aivoverenvuodon ja menetti ison osan tiedoistaan. Hän pystyi aiemmin hahmottamaan asioita ennen ihmiskunnan syntymää tarkalleen kaavan mukaan. Kaavaa piti kunnossapitää. Ajassa pitää löytää reitti turvallisesti tulevaisuuteen. Mutta koska hän menetti muistonsa ja on hullu,

Moxie kysyy, että mitä Ready näkee kuvioissa lattialla. Ready miettii, onko edelleen peyoten vaikutuksen alaisena.

Moxie sanoo, että sen on tarkoitus olla reservaatin kartta. No eeeeehkä jotenkin? Mutta siitä näkyy, että jollain lekalla on lyöty Begayjen perheen ja lampaiden hautauspaikat. Ne eivät ole oikeissa paikoissa, mutta lähellä.

Moxie sanoo, että ne ovat aavistuksia pöllön hirmuteoista. Mutta hän ei pysty hahmottamaan sitä, kun pöllö on paikoillaan, vaan silloin, kun jotain pahaa tapahtuu.

Hän näyttää laitetta, joka on vanhanaikainen EKG-laite, oskilloskooppi ja skientologien EK-laite. Mutta se on ihan omanlaisensa laite, jossa on kaikenlaista sälää.

Tuorein ennustus liittyy piikkiin, 3–4 kertaa korkeampi piikki. Hän piirtää konvergenssialuueen ja piirtää alueen kartalle. Se on parinkymmenen kilometrin läiskä M3-mesan ympärillä. Hän piirtää pöllön lentoreitin M3-mesaan ja sen luottamusvälit.

Hän jatkaa laskuistaan puhumista.

Hän kutsuu suurta avaruudesta tullutta pahuutta lohikäärmeeksi.

Ready ihmettelee, että olisiko kartassa muistakin pisteitä löytämiemme lisäksi joku muukin piste.

Moxie haluaa selvittää Readyn luotettavuuden. Hän haluaa kiinnittää sensorit Readyn ohimoille ja panna hänet ottamaan kiinni laitteen titaaniottimista.

Moxie ei pysty selittämään, miten kauan tässä menisi.

Moxie sivelee Readyn ohimoille harmaata tahnaa ja kiinnittää sensorit. Hän pyytää Readya seuraamaan häntä laitteen kanssa.

Hetken päästä Moxie on tyytyväinen ja antaa Readylle lisää teetä.

Ready haluaa tietää, missä tuntemattoman pisteen paikka on. No, sen keskipiste voisi olla Dry Lakesta 3 km lounaaseen.

Moxie ottaa yhden torven ja liikuttaa sitä karttaa pitkin. Se on kuulemma tärkeää. Ready ei tajua mitään.

Ready menee ulos ja sanoo Enricolle, että on varmaan ihan ok, jos hän pitää vähän lomaa.

Ready menee autoonsa ja on hyvin hämmentynyt.

Hän menee kioskiin ja ostaa uusimman Tattlerin. Tattlerin artikkelissa Moxien tutkimuksista on hieman naureskeleva sävy. Siellä on lähikuvia Moxien laitteista. Ja suhteettoman suuri kuva pöllöstä.

Kello on suunnilleen 11.

Ready menee kirjastoon. Hän etsii kuvia mesoista. Hän tarkistaa ensin M3:n ja tunnistaa sen heti, hän saa väläyksen näkemästään näystä. Ready miettii, että onko käynyt siellä tai nähnyt sen aiemmin. No, onhan hän siitä kuvan varmaan nähnyt.)

Hän etsii myös pari kirjaa pöllöstä ja komeetoista.

Martha tulee poliisiasemalle. Hän yrittää vielä miettiä uhrien liikkeitä. Ei löydy mitään.

Elaine on kahden lapsen äiti ja pomo kuljetusfirmassa. Tunnollinen työntekijä. Hänellä ei vaikuttaisi olevan sukua tai muita yhteyksiä Arizonassa. Hän oli töissä ihmetellyt, miksi Kenneth oli niin paljon poissa kotoa (aikoina ennen kuin katosivat).

Martha pyytää FBI:ltä tietoa Santanasta. Sieltä tulee faksi juuri silloin, kun Readykin ehtii paikalle.

Santana oli Vietnamissa hyvä sotilas. Mutta hän on sotilaskarkuri, joka hävisi äitinsä hautajaisten jälkeen 1971 Geronimosta. Sotilaskarkuri?!

Colorados on selvästi järkyttynyt, kun Martha kysyy, että tiesittekö, että Santana on sotilaskarkuri. Colorados ei tiennyt asiasta mitään ja kertoo vain, että hän on ihan mukava luonnon kanssa sopusoinnussa elävä erakko. Oli sosiaalisempi ennen sotaa. Sotilasura oli tärkeä. Kai sodassa sitten tapahtui jotain käänteentekevää.

Colorados naurahtaa, kun Ready mainitsee Moxien. Ready kertoo, että Moxiella on varastonsa lattiassa reservaatin kartta, johon oli merkitty hautauspaikat, ja yksi ylimääräinen piste Dry Laken lähellä.

Colorados menee vakavaksi, mutta toteaa, että Moxie on ihan sekaisin. Häntä on turha kuulustella. Mutta hän tiesi paikat suunnilleen, vaikka niitä paikkoja ei ole julkistettu. Siksi pitää kuitenkin kuulustella.

Colorados selittää, että vaikka Moxie on sekaisin, hän on hyvä mekaanikko ja korjaa laitteita. Mutta rakentelee kaikenlaisia ihmeellisiä härveleitä.

Paikat, joissa oli paljon ruumiita, oli merkitty pienemmälle alueelle, eli ne olivat tarkempia.

Colorados toteaa, että heidän on kuulusteltava Moxieta ja pidätettävä hänet. Dry Laken alue pitää tutkia. Sisäinen tutkinta pitää myös järjestää, koska joku on voinut lörpötellä Moxielle.

Shan ihmettelee, voiko Moxie olla murhaaja. Hän ei ole väkivaltainen… Ja miksi hän kertoisi murhapaikkoja kenellekään.

Ready ihmettelee, kuinka mahdollista on, että murhaaja olisi itse puhunut Moxielle.

Martha huomauttaa, että Santana on vain saattanut pelästyä meitä eli FBI:ta. Koska hän on sotilaskarkuri ja häntä etsitään edelleen. Tänne ei kuitenkaan ilmeisesti ole tullut mitään tarkempia tutkintapyyntöjä, vaikka tämä on hänen kotiseutunsa.

Shan menee reservaatin lentokentälle. Siellä on uusi helikopteri! Se on täysin musta ja siinä ei ole muuta kuin rekisterinumero. Salaisen palvelun kopteri? Shan on lentänyt sellaista simulaattorissa. Hän ottaa siitä kuvan.

Hän kysyy lentokentän toimistolta, että kenen helikopteri tuo on. Ovat vähän hiljaisia siellä. Eivät kuulemma saa kertoa. Eikä sillä tietenkään saa lentää… No, Shan soittaa Marthalle ja kertoo tuntemattomasta helikopterista.

Shan lähtee lentoon Williamsin kanssa. He lentävät Dry Lakelle ja haravoivat 3 tuntia eivätkä löydä mitään.

Apulaisseriffi Garcia soittaa Marthalle. Tekojärvestä löytyi toinenkin ruumis, se on nyt matkalla sairaalaan.

Martha soittaa Maxille. Hän kysyy helikopterista. Maxine järkkää Hobbsonin puhelimeen. Hobbson ei tiedä mitään. Maxine epäili observatoriojuttuja. Hobbson sanoo, että on oikein, että Martha kutsui Gutierrezin sinne, jotta saisimme parempaa tietoa, ettei CDC tai joku muu vie sitä pois. Emme saa kertoa vieraille agenteille, mitä tiedämme.

Hobbson sanoo, että hän voi kyllä vaarantaa eläketurvansa auttamalla meitä salailun kanssa. Hänen pitää vastustaa muita virastoja, jotka haluavat estää emitä tekemästä työtämme. Maxilla on ura edessään ja hän ei ehkä voisi.

Martha menee tapaamaan Gutierrezia. Yhdeltä ruumiilta löytyi eriävä kuolinsyy. Kaikissa ruumiissa naamassa oli suurempi toksiinipitoisuus. Myrkky on tavallaan luontoperäinen, bakteerien muodostama botuliinitoksiini. Mutta se on vaihdellut ruumiista toiseen. Joissakin se on samanlaista ja joissain täysin erilaista.

Gutierrez injoektoi laboratoriorottaan minimaalisen määrän toksiinia. Se menee veltoksi ja kuolee.

Mutta ruumiista on löytynyt myös antitoksiinia. Ihan kuin jotain toimintoja olisi haluttu pitää käynnissä.

Erityisesti Felix Royosilla ja jollain turistilla on kuristusjälki. Ja jonkin verran fyysistä kamppailuakin.

Pääasiallinen kuolinsyy on hermomyrkky. Kasvojen, kaulan ja käsien alueella.

Antitoksiinia on hankala tunnistaa tai valmistaa, koska toksiini on kaikissa hieman eri.

Tässä on varmasti jotain sotilaspotentiaalia.

Martha neuvoo, että mahdolliset muistiinpanot kannattaa tuhota. Muuten saattaa tulla hankaluuksia puolustusvoimien kanssa. Ja tämä inkriminoi puolustusvoimia.

Gutierrez ihmettelee, että olisiko kannattavaa varustautua mahdollisilla antitoksiineilla.

Mekanismin wiki pyörii PmWikin päällä ulkoasunaan UnStrapped