PHENOMEN-X vuonna 1996

Mikä on Phenomen-X?

Phenomen-X on Haley Production Companyn tuottama, outoja ja yliluonnollisia sensaatiohakuisella otteella käsittelevä myöhäisillassa eri kaapelikanavilla joka toinen viikko esitettävä uutisohjelma, joka on ilmestynyt ilman suurempia keskeytyksiä vuodesta 1990.

Millainen historia Phenomen-X:llä on?

Ohjelman perusti kanavapäällikkö Arthur Tallent vastatakseen taikauskoisen ja paranoidin viihdesisällön kysyntään. Ensimmäisen kauden 26:tta jaksoa näytettiin kymmenillä eri kaapelikanavilla eri puolilla USA:ta ja keräsi tällaiseksi ohjelmaksi mukavat katsojaluvut. Ensimmäisen kauden jälkeen tuotantotiimille rakennettiin uusi, kalliimpi studio Haleyn tiloihin kalifornialaisessa Culver Cityssä ja Haley panosti muhkean summan tuotannon välineisiin, henkilöstöön ja matkabudjettiin.

Miksi Phenomen-X on kiinnostava?

Tarinat yliluonnollista ilmiöistä ovat Phenomen-X:lle tuote. Ohjelmissa on paljolti roskaa ja uutisten totuusarvo on aina kyseenalainen. Vaikka rima onkin korkeammalla kuin esimerkiksi National Tattlerissa, myös Phenomen-X elää suuren yleisön uteliaisuudesta yliluonnolliseen ja ruokkii sitä. Esimerkkiuutisia kanavan pohjasakasta ovat Elvis Dead at 65, Little Holly and the Devil ja Jesus in Texas?. Kuten sen sukulaiset tabloidilehdistössä, Phenomen-X onkii aiheita huhuista, juoruista ja urbaanilegendoista ja tekee niistä tutkimusta saadakseen kokoon vetävän, lähetyskelpoisen tarinan.

SaucerWatchin kaltaiset itsensä vakavasti ottavat ufotutkijaverkostot suhtautuvat Phenomen-X:ään parhaimmillaan viihteenä ja pahimmillaan helppona maalina, jolla skeptikot voivat oikeuttaa ylimielisen ivansa. Tiimissä työskentelee kuitenkin ammattinsa osaavaa henkilökuntaa, jotka suhtautuvat työhönsä siinä määrin vakavasti, että uutislähetykset pysyvät yleisöä kutkuttavina ja onnistuvat välillä tempaamaan pilkallisenkin katsojan pohtimaan hetkeksi, mistä jutut ovat oikein saneet alkunsa ja missä määrin niissä todella voisi olla jotain perääkin.

Ohjelma onkin yksi monista sosiaalisesti merkityksellisistä yhdistävistä tekijöistä oudoista ilmiöistä kiinnostuneiden välillä siinä missä tabloiditkin. Siihen voidaan suhtautua hymyillen tai parjaten, mutta se on ihmisten huulilla. Vakavammat paranormaalin ja ufojen tutkijat hyötyvätkin Phenomen-X:stä epäsuorasti myös siksi, että ohjelmat pitävät suuren yleisön kiinnostusta ilmiöihin yllä eivätkä SaucerWatchin tutkijat ole ohjelmassa esiintymisen yläpuolella, jos aihe on suoraan kiinnostava. Lisäksi, vuosikausia hyvin rahoitetun Phenomen-X:n materiaalikirjasto on massiivinen.

Phenomen-X:n tutkimustyö saattaa olla pinnallista, mutta se etsii vimmaisesti uusia kiinnostavia outouksia, joista kiillottaa ohjemia salaliittoja, avaruuden muukalaisia, mystisiä katoamisia, outoja parantumisia, kansantaruja ja paranormaaleja kykyjä kuluttavan yleisön nähtäväksi hyvillä tuotantoarvoilla. Vaikka ohjelmistoon kuuluu yllin kyllin vettä pitämätöntä epäkriittistä viihdettä katsojille, säännöllinen katsoja törmännee ennen pitkää tarinaan, jossa on jotain pahaenteistä taustalla, vaikka Phenomen-X ei olisikaan selkein lähde siihen, mistä todella on kyse.

Keihin Phenomen-X:llä voi ottaa yhteyttä?

Phenomen-X työllistää suuren joukon vakituisia ja tilapäisiä työntekijöitä, seuraavassa on luettelo tämän keskeisistä toimijoista vuonna 1996. Vakituisen henkilöstön lisäksi se hyödyntää myös paikallisia freelancereita. Työntekijöilleen Phenomen-X on kiinnostava, monipuolinen ja mukava työpaikka, joka maksaa hyvin. Uransa alkuvaiheessa olevalle media-ammattilaiselle, joka ei ole liian huolissaan maineestaan, Phenomen-X on toiminut hyvänä astinlautana urakehitykselle. Leima ei ole osoittautunut pahaksi ja työkokemus on ollut entisille työntekijöille hyvä meriitti.

  • Isolle osalle ohjelman yleisöstä ainoa Phenomen-X:ltä mieleen jäänyt työntekijä on karismaattinen ja säteilevän komea juontaja David Carmichael. Hän oli suosittu TV-visajuontaja 70-luvulla, jonka ura pyristeli sen jälkeen pitkään laskusuunnassa vierailevana kasvona Hollywood Squaresissa, Jerry Lewis Labor Day Telethonissa ja B-luokan sitcomeissa, kunnes hän asettui Phenomen-X:lle. Carmichael toimii myös National Carpal Tunnel Syndrome Foundationin puhemiehenä.
  • Sonja Dewey on uusi, energinen, pian Boston Universitystä valmistumisensa jälkeen Phenomen-X:llä aloittanut toimittaja ja Carmichaelin jälkeen yleisölle toiseksi tunnistettavin kasvo. 1996 alkanut kausi on hänen esimmäisensä. Dewey on tällä kaudella tehnyt joka jaksossa on-screen haastatteluja ja on alkanut kerätä jo hieman fanipostia.
  • Haleyn kanavapäällikkö Arthur Tallent on jo pitkään ollut tuotannosta syrjässä. Tallent väistyi ensi kauden päätyttyä itse tuotannon johdosta konsultoivaan rooliin ja Phenomen-X:n toiminnasta alkoi vastata tuotantopäällikkö Michael Fitzsimmons, joka on ohjelman operationaalinen johtaja ja tekemisissä jokaisen lähetyksen suunnittelun ja toteutuksen kanssa. Fitzsimmons oli jo aiemmin hyvin tunnettu sensaatiohakuisista dokumenteistaan (esim. Wrong Side of the Law: Crooked Cops Caught on Tape ja Air Crash: Disaster in the Sky). Hyvän tarinan laatiminen, ammattimainen kuvaus ja iskevä graafinen suunnittelu oli aina ollut Fitzsimmonsille tärkeämpää kuin tunnollinen tutkinta ja tällä hän onnistui keräämään Phenomen-X:lle yhä laajemman seuraajakunnan.
  • Uutispäällikkö Frank Carincola on pitkän uran tehnyt hyvin verkostoitunut toimittaja, joka pääsi vastuulliseen ja hyvin palkattuun asemaan Haleyn leivissä. Hänen ansioluetteloonsa sisältyy Washington Post. Carincolan tuntemus on laaja, mutta hänellä on harvoin aikaa syventyä perinpohjaisesti aiheisiinsa ennen deadlineä, jonka jälkeen odottaa jo toinen juttu.
  • Kuvaaja Allen Eddingtonin tausta on vaikuttava. Hän aloitti uransa CBS:n sotakuvaajana keskellä Tet-offensiivia Vietnamissa ja jatkoi sittemmin Algeriassa, Libanonissa, Kambodzassa ja Hondurasissa. Sarajevossa 1994 Eddington haavoittui tarkka-ampujan luodista päätyen useiksi viikoiksi Pariisiin sairaalaan. Toimpumisaikanaan Eddington päätti käyttää yhteyksiään hankkiakseen hankkiakseen turvallisemman tulevaisuuden kotona Yhdysvalloissa ja löysi sellaisen Haley Productionsin suositusta tuotannosta.
  • Käsikirjoittaja Robert Hoggard on outoihin aikoihin työskentelevä taitava työmyyrä, joka penkoo uusia aiheita uutisista, kirjastoista ja internetistä. Aiheesta riippumatta (tai joskus huolimatta) Hoggardin teksti on aina ensiluokkaista ja työtahti joskus ällistyttävän nopea.

Mekanismin wiki pyörii PmWikin päällä ulkoasunaan UnStrapped