Pelinjohtajan ohjeet

Ei-pelaajahahmot

  • kunto
  • mielenlujuus
  • havainto
  • erittäin hyvät taidot
  • stunttinopat+määrittely

Lisäsääntöjä

Haavoittuminen ja paraneminen

Pahasti haavoittuneiden hahmojen kohdalla taistelu voi olla todella veristä puuhaa. Hahmojen pelaajat saattavat läväyttää pöydälle parikymmentä noppaa ja onnistumisten erot voivat olla todella hurjia. Raakaa ja realistista? Ehkäpä. Haavoittunut soturi on vähän helpompi vastus, mutta siellä kaiken veren alla on kuitenkin se kokenut hurja tyyppi, joka voi osuessaan tehdä pahaa jälkeä. Hän voi kuitenkin myös esimerkiksi liukastua pahasti ja kuolla kokemattomankin tyypin puukkoon.

Antautuminen on aina hyvä vaihtoehto.

Taistelu ja esimerkiksi tuli sekä putoaminen voivat vahingoittaa hahmoja. Jokainen onnistunut noppa aiheuttaa yhden haavapisteen kohteelle. Jokainen haavapiste antaa etuja vastapuolelle taistelussa ja fyysisissä suorituksissa. Hahmot menettävät tajuntansa, kun haavapisteitä on vähintään yhtä paljon kuin heidän kuntoarvonsa. Nämä haavapisteet poistuvat yhdessä päivässä, kunhan hahmot lepäävät

Jos haavapisteet kuitenkin ylittävät hahmon kuntoarvon, heitetään noppia riippuen kuinka monella pisteellä haavat ylittivät kunnon. Jos yhdellä, heitetään yhtä noppaa, jos kahdella, kahta noppaa jne.

Heiton tulosta verrataan alla olevaan taulukkoon (taulukko tässä versiossa vain viilto ja pistohaavoille):

Haavataulukko
Heiton tulosVaikutushoito
1-5haavasiteet ja puhdistus
6-8avohaavasiteet ja puhdistus
9-11syvä avohaavaleikkaus
12+Välitön kuolema 
!Hoitokeinot ja vammat
haavaei etua
avohaavaetu vammalle
syvä avohaavamerkittävä etu vammalle
oikeat puhdistetut välineetmerkittävä etu hoitajalle
improvisoidut puhtaat välineetetu hoitajalle
likaiset välineetmerkittävä etu vammalle
puhtaat ja lämpimät olosuhteetetu hoitajalle
likaiset olosuhteetetu vammalle

Haavataulukosta saatavat vammat voivat hoitamattomina johtaa kuolemaan. Joka päivä vamman saamisen jälkeen heitetään lääkintäheitto. Onnistumisella saadaan yksi haavapiste pois. Jos lääkintäheitossa epäonnistuu tai vammaa ei hoideta, tulee yksi haavapiste lisää ja heitetään uudestaan vammataulukosta. Hahmolle ei tule uusia vammoja, mutta tuloksella 12 tai enemmän hahmo kuolee. Hahmon jäädessä eloon, seuraavana päivänä hoidetaan samaa alkuperäistä vammaa.

Ensiavulla ja oikeilla välineillä voidaan estää vammojen paheneminen, mutta niitä ei voi parantaa kuin lääkintäkyvyllä.

Lääkintäheitossa heitetään lääkintätaidolla vammaa vastaan. Pelinjohtaja heittää kolmea noppaa lisäten yhden nopan jokaisesta hoidettavan hahmon kunnon ylittävästä nopasta. Etuja lääkintään saa hyvistä välineistä ja olosuhteista.

Esimerkki ylempänä olevan taulukon käytöstä:

Ritari on saanut avohaavan taistelussa ja makaa tajuttomana kentällä. Hänen asetoverinsa tulee apuun ja raahaa hänet läheiseen mökkiin, jossa repii paidoista siteitä ja keittää vettä paitojen puhdistukseen. Haavan heittäjä saa kolme noppaa ja yhden nopan avohaavasta. Hoitaja saa nopat ensiaputaidostaan ja yhden nopan improvisoiduista välineistä sekä yhden nopan mökin olosuhteista.

Mekanismin wiki pyörii PmWikin päällä ulkoasunaan UnStrapped