Taustat ja maineet

  • esimerkkejä eri taustoista

Taustat ja maineet toimivat Rautamanttelin hahmojen kokemuksena. Taustat toimivat hahmon ammatteina ja elämänkokemuksen kuvaajina. Maineet ovat seikkailuista saatavia saavutuksia, jotka kuvaavat joitain yksittäisiä urotekoja. Kokenut hahmo voikin olla esimerkiksi entinen sotilas, jonka jälkeen hänestä on tehty tiedustelija ja lopulta kersantti. Sotilasuran jälkeen hahmo on ollut kaupunginvartijana, jonka jälkeen hän on liittynyt kapinallisiin metsärosvoihin. Sen lisäksi hän on tunnettu kylänsä painimestari ja kenraalin sodassa pelastanut sankari.

Taustat

Taustojen perään on suluissa merkitty taustasta saatavat kykypisteet.

Rautamanttelissa kaikki hahmot saavat aluksi yhden yleisen taustan kotiseudustaan riippuen. Tähän vihkoon on otettu mukaan kaupungin kasvatti (katutieto, kaupankäynti, havainto) ja metsäläinen (selviytyminen, jouset, kunto).

Hahmot erikoistuvat jossain vaiheessa johonkin ammatteihin, josta he saavat taustan. Sotilas (kunto, käsirysy, aseellinen taistelu) voi myöhemmin erikoistua tiedustelijaksi (havainto, jouset, jäljitys) ja lopulta kersantiksi (aseellinen taistelu, kunto, oratoria).

Eränkävijästä (selviytyminen, ansat, jäljitys) voi myöhemmin tulla metsänvartija (jäljitys, kunto, jouset).

Käsityöläinen aloittaa uransa oppipoikana (käsityö, käsityö,katutieto), jonka jälkeen hänestä tulee kisälli (käsityö, käsityö, kaupankäynti) ja lopulta mahdollisesti mestari (käsityö, kaupankäynti, kaupankäynti). Menestyvistä käsityöläisistä tulee porvareita (katutieto, kaupankäynti, valehtelu) ja lopulta ehkä kauppaherroja (kaupankäynti, retoriikka, lakitieto).

Nämä on vain esimerkkejä useista eri vaihtoehdoista. Sotilaasta voi myös tulla eränkävijä tai vartija tai rosvo. Keksi itse lisää sopivia taustavaihtoehtoja.

Maineet

Maineet ovat seikkailuista saatavia saavutuksia. Esimerkiksi ratsastuskilpailun voittanut hahmo voi saada maineen Vanhan metsän ratsumestari (ratsastus). Maineet antavat haasteeseen merkittävän edun eli esimerkin maine antaa merkittävän edun ratsastustaitoon. Maineiden bonukset eivät kasaudu eli ainoastaan yhtä mainetta voi käyttää kerrallaan yhdessä haasteheitossa.

Testipeleissä annoimme yhden taustan jokaisen seikkailun jälkeen. Pelasimme kuitenkin vain keskimäärin kerran kuussa, jolloin hahmonkehitys tuntui sopivalta. Peliryhmän, joka pelaa useammin kuin kerran viikossa, on ehkä sopivaa miettiä kuinka usein hahmot saavat uuden taustan.

Kehitys

Hahmot saavat jokaisen seikkailun jälkeen yhden uuden taustan. Jokainen ryhmä voi miettiä keskenään onko sopivaa antaa tausta joka pelikerran jälkeen vai vasta sitten, kun jokin isompi kokonaisuus on pelattu. Taustat eivät kuitenkaan kehitä hahmoa liikaa, joten ei kannata olla liian kitsas niiden suhteen.

Seikkailuihin kannattaa sisällyttää muutama kohta, joista voi saavuttaa jonkin maineen. Mainehaasteiden on syytä olla suhteellisen hankalia ja mieluiten sellaisia, että pelin eteneminen ei ole niistä kiinni.

Taidot

Rautamanttelissa on jonkin verran yleisiä taitoja, joissa taidon arvo 3+taustoista saatavat rastit. Näitä taitoja ovat kunto, havainto ja salavihkaisuus.

Yleisten taitojen lisäksi pelistä löytyy taitoryhmiä kuten puhetaidot. Näissä taidoissa yhden taidon "avaaminen" (hahmo saa rastin taitoon) antaa bonuksen kaikkiin ryhmän taitoihin. Käytännössä pelaaja rastittaa taitoryhmän edessä olevan laatikon ja laskee sen mukaan jokaisen taidon arvoon. Esimerkiksi hahmon saadessa oratoriaan rastin, saa hän puhetaitojen eteen yhden rastin, jolloin oratoria on arvoltaan 3 ja muut puhetaidot 2.

Alla selityksiä eri taidoista. Osa taidoista on niin itsestäänselvyyksiä, että niistä ei kannata selittää mitään.

kunto

Kuvaa hahmon fyysistä suorituskykyä, sisukkuutta ja kestävyyttä. Käytetään sekä kestopisteinä, että taitona juoksukilpailuissa ja muissa sopivissa haasteissa. Sisältää myös uimisen ja kiipeilyn.

salavihkaisuus

Käytetään hahmojen hiipimis- ja piileskelytaitona.

retoriikka

Väittelytaito. Kyky löytää parhaat argumentit ja esittää asiat parhain päin. Käytetään sosiaalisissa haasteissa.

oratoria

Luennointi, kansankiihotus jne. Käytetään sosiaalisissa haasteissa.

miekkamies

Herrasmiehen taistelutaito. Sisältää kattokruunuissa heilumiset ja muut sopivat stuntit. Tämän kyvyn voi tiputtaa pois, jos haluaa pelistä vähemmän elokuvamaisen.

katutieto

Uusimmat huhut, suunnistaminen kaupungissa ja yleinen kaupunkielämän tuntemus.

salatieteet

Tähtien tuntemus, alkemia, yrtit...

Mekanismin wiki pyörii PmWikin päällä ulkoasunaan UnStrapped