Hahmot

Heinäkuussa 2006 alkanut kampanja siirtyy blogistaan tänne.

4. Kirkkomaan uudet asukit

Minna heräsi sunnuntaiaamuna raipaniskujen haavojen tykytykseen ja päätti olla mahdollisimman sairas välttääkseen kirkkoonmenon. Iita kuitenkin antoi hörpyn kotipolttoista ”troppia”, eikä selkä enää vaivannut. Tosin vanhasta tottumuksesta annostelu oli Vanhalle Aatamille sopivaa ja hentoisempi Minna olikin kevyessä hiprakassa kirkossa. Tämä ei jäänyt kylän emänniltä huomiotta. Wilhelmin osaksi tuli vahtia sekä Minnaa että Eetua, joista jälkimmäistä riivaa koti-ikävä.

Talonväki on hädin tuskin ehtinyt kotiin, kun lähetti Kuopiosta tulee hakemaan Kaarloa, kaupungissa on kiireellinen asia hoidettavana. Koska on sunnuntai eikä mitään erityisiä velvollisuuksia hoidettavana, Wilhelmi ja Minna päättävät lähteä tutkimaan läheisiä metsiä ja kävellä Syvärijärven rannalle. Eetu kuitenkin pysäyttää heidät ennen kuin ovat ehtineet edes poistua kotipihasta. Margareetan synnytys on alkanut ja Iita käski hakea heti apua. Kirsti on jo lähetetty lapsenpäästäjä Wiljalempeä hakemaan. Iita on silmin nähden poissa tolaltaan ja Minna ottaa ohjat käsiinsä. Wilhelmi aloittaa saunanlämmityksen ja yhdessä he tuovat Margareetan saunalle Anna Sofian jäädessä Iitan hoiviin.

Tällä välin Jaakko-isännälle on sattunut vahinko, ja tilanteen takia kukaan ei ole ehtinyt häntä huoltamaan. Jaakko on tästä raivoissaan; ettei vanhaa isäntää muka kukaan jouda auttamaan! Että paskaisissa lakanoissa joutuu makaamaan, onhan hän kuitenkin aatelinen! Kykenemättömänä liikkumaan hän raivoaa sängyssään aina kun kuulee jonkun kulkevan ohi.. Lopulta Minna hermostuu ja vaihtaa lakanat tarkoituksellisen kovin ottein.

Koska Wiljalempi ei ole vielä ehtinyt paikalle eikä Iita ole kykenevä auttamaan, Minna ja Wilhelmi joutuvat kahden auttamaan Margareetaa. Minna on ollut mukana yhdessä synnytyksessä, jossa vauva vain putkahti ulos ja Wilhelmin kokemuksen mukaan naiset menevät hetkeksi muualle ja tulevat takaisin vauvan kanssa. Poltot kovenevat, Margareeta alkaa uupua mutta synnytys ei edisty, vaikka kaikkea koitetaan. Lapsi on jumissa kohdunsuulla. Veren alkaessa vuotaa lähtee Wilhelmi kiireesti noutamaan Wiljalempeä hevosella. Margareetan epätoivo ja väsymys kohoavat siihen pisteeseen, että jäätyään kahden Minnan kanssa Margareeta pyytää tätä ottamaan puukon ja kaivamaan lapsen ulos. Margareetalla on sairaalloinen Anna Sofia hoidettavanaan eikä hän aio kuolla tähän. Minna kuitenkin päättää toisin. Kädet vapisten hän tekee puukolla pienet viillot kohdunsuuhun saadakseen otteen lapsen päästä. Lapsi tulee kuin tuleekin ulos, mutta on jo kuollut. Margareeta lysähtää lauteille ja hänen kohdustaan alkaa pulputa verta. Minnan loitsuamisesta huolimatta Margareeta kuolee tämän käsiin. Lapsenpäästäjä ehättää hätiin vain todetakseen kahden kuolleen.

Minna lähtee talolle ja puukolla uhaten antaa Kirstin kuulla kunniansa, tämähän ei tehnyt mitään auttaakseen. Wiljalempi ja Wilhelmi kantavat Margareetan ja lapsen riiheen odottamaan pesua. Iita näkee tämän ikkunasta ja murtuu siihen paikkaan.

Wiljalempi jää yöksi tukemaan murtunutta Iitaa, Minna tuudittaa Anna Sofian uneen palvelijainsiivessä ja Wilhelmi jää yksin istumaan ulkoportaille.

3. Arjen alku

Minna ja Wilhelmi kohtasivat toisensa ensimmäistä kertaa Minnan kantaessa hammasta purren vettä sisään. Eilinen ryhmysauvanisku tuntui edelleen. Kuten voi odottaa, Minna sai rangaistuksensa vanhan isännän lyömisestä. Kymmenen raipaniskua on ehkä kuitenkin helpompi kestää kuin taivasalle joutuminen talvea vasten. Töistä piti kuitenkin suoriutua, piikojen emäntä kuitenkin sääli tyttöä ja antoi tälle keveimmät työt eli aamiaisen tarjoilun sairastelevalle Margareeta-rouvalle sekä pienen Anna Sofian vahtimisen. Molemmat lähtivät hakemaan naapuritalosta uutta renkiä, kuritonta Eetu-poikaa, joka otti heti asiakseen koetella Wilhelmin auktoriteettia. Sotajuttujen kertominen sai pojan lopulta hiljenemään. Nuoriso tuli taas illalla uusia tulokkaita raitille kysymään, mutta Minnasta ei haavanhoidon jälkeen ollut enää lähtijäksi. Nuoret käyttivät tämän paikallisen kylähullun, Rontti-Akan, talolla. Muutamia taisteluja kokeneelle veteraanille tilanteen jännittävyys ei kuitenkaan avautunut aivan samalla tavalla kuin paikalliselle nuorisolle...

Off-game: Ei jatkuvaa taustamusiikkia mun peleihini. Hajottaa keskittymisen vaikuttamatta kuitenkaan mitenkään huomionarvoisesti tunnelmaan.

2. Renki tuli taloon

Wilhelmi-renki saapui Kuopiosta mukaan Valjakan kartanon kuvioihin. Jätkä ehti taukopaikalla Koistisen pikkukylässä tehdä tuttavuutta paikallisen kievarin isännän kanssa. Perillä oli vastassa Iita-emäntä kukkoineen ja leipineen muuta talonväkeä unohtamatta. Vanha Aatami oli kaalien nostelussa selkänsä loukanneena sängyn pohjalla ja Wilhelmi joutui eläimiä ruokkimaan, vaikka vielä on palvelijoiden vapaaviikko. Illalla kävi kylän nuoren väen edustus kyselemässä tulokkaita raitille, mutta Wilhelmi oli matkasta (ja Iitan huolenpidosta) liian väsynyt ja Minna liian kipeä.

Offgame-huomiona: pelatessa käytetty murre löytää tiensä yllättävän helposti myös offgame-keskusteluun...

1. Pelimaailma viimein kokeiltavana

Savo pyörähti käyntiin piika-Minnan soolopelillä. Minna matkasi Kuopioon renkien päällysmiehen, vanhan Aatamin kyydissä. Perillä oli vastassa Aatamin sisko Iita notkuvine ruokatarjoiluineen sekä isäntäväestä Margareeta-rouva pienen Anna Sofiansa kanssa. Soolo oli ensimmäinen kosketus pelimaailmaan, toi esille korjattavia kohtia ja pisti juonikuvioita vireille.

Mekanismin wiki pyörii PmWikin päällä ulkoasunaan UnStrapped