27.10.1962, lauantai (8.2.2013)

UUTISET

Tilanne Kuuban ympärillä ja poliittisissa keskuksissa on äärimmäinen. Nopein ja tehokkain tapa keskusteluun presidenttien välillä on kirjeiden lukeminen radiossa.

Presidentti Kennedy lukee mr. Hrutsheville osoitetun tekstin, jossa hän asiallisen kohteliaasti kiittää Neuvostoliittoa sen halusta löytää nopea ratkaisu kriisiin.

Kennedy vaatii kuitenkin ehdottomasti ensimmäisenä askeleena Neuvostoliittoa purkamaan kaikki Kuubassa sijaitsevat hyökkäysvarustukset tai tekemään ne toimintakyvyttömäksi, kuten YK:n päätöslauselma edellyttää.

Tämän jälkeen Yhdysvallat on valmis neuvottelemaan YK:n johdolla pysyvästä ratkaisusta.

Neuvostoliiton on myönnyttävä Kuuban aseistariisuntaan YK:n valvonnassa ja pitäydyttävä hyökkäysvarustuksen rakentamisesta saarella kokonaan.

Vastavuoroisesti Yhdysvallat purkaa laivastosaarron ja lupaa olla tekemättä maihinnousua kommunistiseen Kuubaan. Presidentti Kennedy antaa ymmärtää, että myös muut läntiset maat ovat valmiita samaan sitoumukseen.

- Asettamanne uhan jatkaminen tai Kuubaa koskevien neuvottelujen pitkittäminen laajentamalla niitä koskemaan Euroopan tai muun maailman poliittisia ongelmia johtaisi varmasti kriisin vaikeutumiseen ja vaarantaisi vakavasti maailmanrauhan, Kennedy päättää.

Kuuban johtaja Fidel Castro uhoaa uutisten mukaan vastata "kovaan uhkailuun kovalla kädellä" ja "suojelevansa Kuuban kansaa imperialistisilta tunkeilijoilta".

Uutiset kertovat pitkin päivää Yhdysvaltojen laivaston, Neuvostoliiton alusten ja sukellusveneiden välisistä kohtaamisista. Varsinaista laukaustenvaihtoa ei tiettävästi ole ollut, vaikka Neuvostoliitto uhmaa röyhkeästi Yhdysvaltojen määräyksiä laivaliikenteen rajoituksista.

Neuvostoliittolaisia sukellusveneitä on uutislähteiden mukaan pakotettu eilen tai edellispäivänä harjoitussyvyyspommien avulla pintaan. Osa tiedotusvälineistä kertoo neuvostomiehistön otetun vangiksi, osa sukellusveneiden kääntämisestä pois Kuuban vesiltä.

Tiedustelulennot Kuuban yllä jatkuvat. Niin tekevät myös huhut siitä, mitä saarella todellisuudessa on.

Huhut maihinnousun valmistelusta eivät laannu.

Ydinaseiden vastaiset mielenosoitukset yltyvät eri puolilla maailmaa. Yhdysvalloissa tilaisuudet saavat lähes väkivaltaisia piirteitä (ääri)isänmaallisten ja mielenosoittajien välillä.

Radiouutiset kertovat illalla, että kriisi on lähes varmasti vaatinut ensimmäisen yhdysvaltalaisen sankarivainajan. Kuuban ilmatorjuntatykistö on ampunut alas U-2 -tiedustelukoneen, ja lentäjä marjuri Rudolf Andersonin oletetaan kuolleen.

Myöhäisuutisissa on epäselviä tietoja Yhdysvaltojen ja Neuvostoliiton ilmavoimien välisestä selkkauksesta Alaskan ja Neuvostomantereen välisellä alueella.

JOHANNEKSENKATU:

?

26.10.1962, perjantai (7.2.2013)

LEHTIUUTISET (Tulsa Today)

YK:n päämaja, New York, eilen 25.10.

Tunteet kävivät kuumina turvallisuusneuvoston istunnossa.

Presidentti Kennedy lupautui tänään keskusteluun Yhdysvaltain ja YK:n turvallisuusneuvoston johdon välillä Kuuban tilanteen ratkaisemiseksi. Saartotoimet kuitenkin jatkuvat edelleen.

Presidentti Hrutshev hyväksyi pääsihteeri Mr.Thantin ehdotuksen, jonka mukaan Yhdysvallat lieventäisi saartotoimiaan kahdeksi tai kolmeksi viikoksi ja Neuvostoliitto pysäyttäisi ohjusten kuljetukset samaksi ajanjaksoksi.

Mr.Thantin puhemiehenä toiminut virkailija kertoi, että alustavat keskustelut käynnistyvät huomisaamuna. Toistaiseksi Yhdysvaltain, Neuvostoliiton ja Kuuban eduatajat keskustelevat YK:n edustajien kanssa kukin erikseen.

Presidentin vastauksen Mr.Thantin ehdotukseen luki Turvallisuusneuvostossa Adlai E. Stevenson, Yhdysvaltain YK:n lähettiläs. Mr. Kennedy kirjoitti Mr.Thantille, että Mr.Stevenson "on valmis keskustelemaan kanssanne kyseisistä järjestelyistä".

Valerian A. Zorin, Neuvostoliiton lähettiläs, luki Mr. Hrutshevin vatauksen. Neuvostoliiton johtaja kirjoitti, että "hyväksyn ehdotuksen, joka pyrkii rauhaan".

Mr.Thant istui ilmeettämänä paikoillaan samaan aikaan kun Yhysvaltain ja Neuvostoliiton edustajat kävivät katkeraa sananvaihtoa, siitä oliko Neuvostoliitto valehdellut Kuubaan kuljetettavien aseiden laadusta.

Mr. Stevensonin ja Zorinin välinen kohtaaminen oli lähes agressiivinen, kun mr. Stevenson esitti valokuvatodisteita Kuubaan sijoitetusta hyökkäysaseistuksesta. Neuvostoliiton lähettiläs Valerian Zorin kiisti mr. Stevensin väitteet ja totesi kuvat väärennöksiksi.

Yhdysvaltalaiset lähteet olivat vaitonaisia seikoista, jotka koskivat "varmoja" järjestelyjä, joita Yhdysvallat etsii ennen neuvotteluja estääkseen hyäkkäysaseistuksen kuljetuksen Kuubaan saarrosta riippumatta.

Jotkut lähteet arvelivat Yhdysvaltain esittävän YK:n tarkkailijoiden lähettämistä Kuubaan. Ilmoituksensa mukaan Kuuba ei kuitenkaan hyväksi ukopuolisten tarkkailijoiden läsnäoloa.

RADIOUUTISET MYÖHEMMIN

Huhut maihinnoususta Kuubaan vahvistuvat edelleen. Monet tiedotusvälineet vakuttavat, että Kuuban valtio tullaan vapauttamaan ja kommunistit ajetaan pois saarelta.

Useat lähteet kertovat Yhdysvaltojen laivaston ja Neuvostoliiton sukellusveneiden suorasta kohtaamisesta.

JOHANNEKSENKATU:

Osaatte itsekin.

25.10.1962, torstai (6.2.2013)

UUTISET:

Hyökkäysaseistuksen kuljetusten estämiseksi järjestetty Kuuban saarto astui voimaan kello 10 tänä aamuna. Se säilyy voimassa kunnes sen tavoitteet on saavutettu, riippumatta käynnissä olevista neuvotteluista tai muista vastaavista seikoista, ilmoittavat puolustusministeriön viranomaiset.

Saartolinjalle kerrotaan tänään odotettavan 25 Kuubaan suuntaavaa alusta.

Viranomaisten mukaan jotkut Neuvostoliiton aluksiksi tulkitut laivat olivat jo muuttaneet kurssiaan ja välttäneet välittömän kontaktin Kuubaa ympäröivien Yhdysvaltain alusten kanssa. Eräät muut alukset jatkoivat kuitenkin edelleen matkaansa suoraan kohti Kuubaa, jatkoivat viranomaiset.

Eräiden arvioiden mukaan Neuvostoliitto veti pois aseistusta kuljettavat alukset, jotta se pääsee ensikontaktiin saartolinjan alusten kanssa vehnä- tai muussa ei-sotilaallisessa lastissa olevalla aluksella. Ministeriön edustajat eivät kommentoineet väitettä.

Presidentti Kennedy sai yksityiskirjeen Mr.Hrutshevilta eilen, mutta sen sanottiin sisältävän samaa, ilman ratkaisumallia olevaa tiedottamista kuin Kremlin yleinen linja on tähänkin saakka ollut. Viranomaisten mukaan kirje ei sisältänyt tarjousta presidenttien väliseen tapaamiseen.

Tulsa Today -sanomalehden saamien tietojen mukaan Mr.Kennedy kieltäytyy kohteliaasti YK:n turvallisuusneuvoston puheenjohtajan Mr.Thantin pyynnöstä siirtää saartotoimia tilapäisesti hyvän tahdon eleenä.

Yhdysvaltain johto odottaa nyt selvästi konkreettista Neuvostoliiton reaktiota joko Karibialla, Berliinissä tai muualla maailmassa.

Pentagon ei ilmoittanut, milloin se odottaa mahdollista kontaktia Yhdysvaltain ja itäblokin alusten välillä. Kurssiaan muuttaneiden tai edelleen kohti Kuubaa suuntaavien alusten sijaintia ei ilmoitettu.

Jotkut epäviralliset lähteet uskoivat, että Neuvostoliitto pyrkii saamaan Yhdysvaltain laivaston pysäyttämään aseettoman, viljalastissa olevan neuvostoaluksen. Näin se saisi perusteet syyttää Yhdysvaltoja "agressiivisesta toiminnasta".

Kansainväliset diplomaatit ja monet muut lähteet pääasiassa itäblokin alueelta tai sen läheisiksi tukijoiksi tunnetuista maista, ovat esittäneet mm. seuraavanlaisia kysymyksiä:

- Eurooppa on elänyt neuvosto-ohjusten uhan alla jo pitkään, miksi Yhdysvaltoja häiritsee sama tilanne?

- Neuvostoliitto on sietänyt läntiset tukikohdat Turkissa, Italiassa ja Japanissa; miksei Yhdysvallat siedä neuvostotukikohtia kynnyksellään?

Yleisesti krittiikkiin on vastattu Nuevostoliiton tavalla järkyttää tasapainotilannetta valmistelemalla tukikohtiaan salaisesti ja toimien täysin päinvastoin kuin se on julkilausumissaan antanut ymmärtää.

Brasilian suurlähetystö on ilmoituksensa mukaan selvittämässä muiden asiaanlittyvien valtioiden kanssa mahdollisuutta julistaa Latinalainen Amerikka ja Afrikka "ydinaseettomiksi vyöhykkeiksi".

Neuvostoliiton "Mars 1962A"-avaruusluotaimen matkaanlähtö epäonnistui eilen luotaimessa ilmenneiden teknisten ongelmien vuoksi. Laukaisu onnistui ja myös luotaimen matka maan kiertoradalle. Luotain ei kuitenkaan onnistunut jättämään kiertorataa, sillä viimeinen kantorakettivaihe räjähti. Tämä kertoo maan kyvyttömyydestä vastata Yhdysvaltojen avaruusylivoimaan.

Yhdysvaltalaiselle John Steinbeckille on myönnetty Nobelin kirjallisuuspalkinto "todenmukaisista ja fiktiivisistä kirjallisista täistään, jotka yhdistävät myätäelävää huumoria ja sosiaalista tarkkanäkäisyyttä".

Steinbeckin haastattelu http://www.history.com/speeches/john-steinbeck-recieves-nobel-prize#john-steinbeck-recieves-nobel-prize

"The Tornados" -yhtyeen "Telstar" on edelleen Yhdysvaltain listaykkönen.

JOHANNEKSENKATU:

Illalla Julia ja Denise Willis tulevat ulos ja lähtevät kävelemään Masonille päin. Mukana on kakku, jota Denise kantaa. Samalla hän hölpöttää (ehkä jopa pakotetun) iloisesti äidille jostain koulujutuista.

24.10.1962, keskiviikko (5.2.2013)

UUTISET radiossa ja lehdissä:

Presidentti Kennedy nostaa puolustusvoimien valmiustilaa DEFCON 2:een ensimmäistä kertaa maan historiassa. DEFCON 1 merkitsee täyttä sotatilaa.

Neuvostoliitto kyseenalaistaa Yhdysvaltain oikeuden saartotoimet, joilla pyrtään estämään asekuljetukset saarelle. Maan edustajat totesivat eilen, että Castron alaiset voivat järjestää tarvittavat puolustustoimet halunsa mukaan.

Varoittaen Kennedyn hallintoa yhdinsodan uhasta, jonka saarto aiheuttaa, Moskova ilmoitti että neuvostoarmeija tekee tarvittavat toimet oman valmiustilansa nostamiseksi.

Varsovan liiton komentaja,eversti Andrei A. Grechko, ilmoitti antaneensa ohjeet "joukkojen ja kaikkien aselajien valmiuden nostamiseksi.". Määräykset koskevat Neuvostoliiton, Tsekkoslovakian, Puolan, Itä-Saksan, Unkarin ja Romanian sotavoimia.

Neuvostoliiton tiedonannon mukaan Moskova on pyytänyt YK:n turvallisuuneuvoston kokoontumista välittömästi keskustelemaan "Yhdysvaltain tekemistä YK:n peruskirjan rikkomuksista ja sen aiheuttamasta uhasta maailmarauhalle".

Yhdysvaltain Neuvostoliiton suurlähettiläs Foy D. Kohler kutsuttiin Neuvostoliiton ulkoministeriöön vastaanottamaan 2,500-sanainen lausunto. Se sisälsi "vakavan varoituksen" Yhdysvalloille. Sen sijaan Yhdysvaltain vaatimus ohjustukikohtien purkamisesta hylättiin.

Lausunnon mukaan "Yhdysvallat vaatii, että Kuuban itsepuolustukseen tarvitsema aseistus poistetaan Kuuban alueelta. Tällaista vaatimusta ei luonnollisesti mikään itsenäisyyttään arvostava valtio voi hyväksyä".

Läntiset diplomaatit luonnehtivat lausuntoa suhteelisen vaisuksi, sillä se toisti jo tutuksi tulleita varoituksia. Diplomaattien mukaan on tulkittavissa, ettei Neuvostoliiton johto ole vielä päättänyt vastatoimista.

Monet uskoivat Moskovan reagoivan paljon voimakkaammin presidentti Kennedyn toissapäiväiseen TV-puheeseen.

Moskova, eilen 23.10: Neuvostoliiton pääkaupungissa oli tänään kiristynyt ilmapiiri, mutta ei vaikutelmaa välittömästä kriisistä. Hrutshev ja joukko muita korkeita johtajia osallistui illalla "Boris Godunov"-oopperan esitykseen Boshoi- teatterissa. He toimivat samalla Romanian johtajien valtiovierailun isäntinä.

Opperan pääroolissa laulaa yhdysvaltalainen basso Jerome Hines. Rentoutuneen oloinen Mr.Hrutshev johdatti arvovaltaisen joukon Mr.Hinesin luokse esityksen jälkeen ja onnitteli tätä hyvästä esityksestä.

Paikalliset uutistoimistot käyttivät runsaasti palstatilaa ja lähetysikaa syvällisiin perusteluihin siitä, että Kuuban varustaminen on linjassa maan Kuuban-politiikan kanssa ja siitä, miksi on tärkeää varustaa Kuubaa asein. Kansan joukossa on ollut havaittavissa kritiikkiä Neuvostoliiton panostuksesta kaukaiselle Karibialle.

The Beverly Hillbillies -sarja jatkuu televisiossa jaksolla numero 5.
http://www.youtube.com/watch?v=OLdGm3jGSIU

JOHANNEKSENKATU

Kertokaa itse.

23.10.1962, tiistai (4.2.2013)

Puolustusministeri McNamara puhuu lehdistölle Valkoisessa Talossa.
http://www.youtube.com/watch?v=zRvYLmGUTTI

Sanomalehdet referoivat ja analysoivat presidentti Kennedyn eilisiltaista puhetta.

Yhdysvallat on asettanut Kuuban meri- ja ilmasaartoon estääkseen hyökkäysaseistuksen ja niiden osien kuljetuksen saarelle. Poikkeuksellisen kovasanaisessa puheessaan presidentti Kennedy kertoi Yhdysvaltain kansalle, että Neuvostoliitto on lupaustensa vastaisesti rakentamassa hyökkäystarkoituksiin suunniteltuja ydinohjus- ja pommikonetukikohtia Kuubaan.

Presidentti on päätynyt kohtaamaan - ja haastamaan- suoraan Neuvostoliiton voimat. Kennedy syytti Neuvostoliittoa "vääristä Kuubaa koskevista lausunnoista" ja totesi Kuuban ja sen johtajan Fidel Castron olevan vain Neuvostoliiton pelinappula.

Presidentti teki hyvin selväksi, etteivät Yhdysvalloilta lopu sotilaalliset keinot sen toimiessa "häikäilemättömän ja provokatiivisen maailmanrauhaa uhkaavat toiminnan" pysäyttämiseksi.

Kennedy totesi Yhdysvaltojen tulkitsevan jokaisen Kuubasta länsivaltoihin laukaistun ydinohjuksen olevan Neuvostoliiton hyökkäys Yhdysvaltoja vastaan, ja että siihen reagoidaan vastatoimilla. Hän kehotti presidentti Hrutshevia vetämään ohjukset Kuubasta ja "palauttamaan maailma tuhon kuilun partaalta".

"Älköön kukaan epäilkö, etteikö valitsemamme polku ole vaikea ja vaarallinen. Kukaan ei voi varmasti ennustaa mihin se johtaa tai mitä uhrauksia se tulee vaatimaan.", presidentti totesi suoraan Yhdysvaltain kansalaisille osoitetussa puheensa osuudessa.

"Vapauden hinta on aina korkea, mutta amerikkalaiset ovat aina olleet valmiita maksamaan sen. Ja yksi polku, jota emme koskaan tule valitsemaan, on antautumisen ja luovuttamisen polku.", hän lisäsi.

"Tavoitteemme ei ole voittaa valtaa vaan oikeutta, ei rauhaa vapauden kustannuksella vaan sekä rauhaa että vapautta tässä osassa maailmaa ja toivottavasti myös koko maapallolla. Jos Luoja suo, tuo tavoite saavutetaan."

Saarto viivästyy, sillä Presidentin puhe ei välittömästi aloittanut Kuuban saartotoimia. Jotta kansainvälisen lain vaatimukset tulevat täytetyiksi, asiasta tehdään virallinen ilmoitus tänään, ja sen vuoksi saarto voi alkaa vasta jopa 24 tunnin kuluessa ilmoituksesta.

Tuntia ennen presidentin puhetta virallinen kirje Hrutsheville toimitettiin Neuvostoliiton hallitukselle Moskovaan.

Maan korkein johto on ollut kriisistä tietoinen jo viime tiistaina, vaikka kansalaisille tietoja alkoi vuotaa vasta viikonlopun aikana.

Presidentti totesi puheessaan, että tukikohdista ja aseistuksesta oli "varmoja" todisteita Kuubassa saaduista tiedustelulennoista. Ohjuksia tukikohdissa on kahta tyyppiä:

1. Lyhyen kantaman ohjuksia, jotka presidentin sanojen mukaan ovat lähes tai täysin valmiita. Tällaisten ohjusten kantomatka on yli 1,000 merimailia - siis riittävästi Washingtoniin, Panaman kanavalle, Cape Canaveraliin tai Mexico Cityyn.

2. Keskipitkän kantaman omaavat ohjuksia. Näiden kantomatka on yli 2,000 mailia. Presidentin sanoin ne voivat iskeä "läntisen pallonpuoliskon merkittävimpiin kaupunkeihin" Perusta Kanadan Hudsoninlahdelle.

Eilen molempien puolueiden kongressiedustajille selvitettiin tilanne ja presidentin aikomukset kriisin suhteen. Hän sai aikeilleen kongressin edustajien täydellisen tuen.

Uutiset kertovat iltapäivällä ja illalla lisää tietoja armeijan kaluston ja miehistön siirrosta.

JOHANNEKSENKATU:

Jenningsit jatkavat talonsa ulkoremonttia.

Pihoja haravoidaan, naapureita tervehditään - tai ollaan tervehtimättä - kutakuinkin tavalliseen tapaan. Koulussa harjoitellaan suojautumista pulpettien alle, mutta lapsille tehdään tiettäväksi, että Yhdysvaltain presidentti on maailman vaikutusvaltaisin johtaja, ja tulee hoitamaan asian. Siksi ihmisillä ei ole mitään syytä huoleen.

22.10.1962, maanantai (3.2.2013)

UUTISET:

Radiouutiset kertovat pitkin päivää huhuja ja silminnäkijähavaintoja armeijan valmiustilan nostamisesta. Useat lähteet sanovat Yhdysvaltain armeijan valmiustilaksi kaikkialla maailmassa DEFCON 3:n (DEFCON 1 vastaa sotatilaa).

Myöhemmin iltapäivällä uutiset kertovat, että B-52 ja B-47 - pommikoneita ja pienempää lentokalustoa on alettu siirtää eri puolille maata, myös siviililentokentille.

Tulsan lentokentälle laskeutuu B-52 pommikone, lähteäkseen jonnekin myöhemmin illalla.

50/60-luvun liikkuvaa kuvaa "lentävästä linnoituksesta"

http://www.youtube.com/watch?v=JxbRbn1Pc0I

Rannikolta tulee uutistietoja, joiden mukaan Polaris-ydinsukellusveneitä on alettu siirtää merelle. Neuvostoliiton ydinsukellusveneiden liikkumisesta jossakin Kuuban lähivesillä liikkuu villejä huhuja vailla minkäänlaista viranomaisvahvistusta.

Presidetti puhuu kansakunnalle televisiossa kello 19.

http://www.youtube.com/watch?v=j0MUbVQl9Ns

JOHANNEKSENKATU:

Ilta Tulsassa on viileä, mutta iltarusko palavan oranssinpunainen.

21.10.1962, sunnuntai (2.2.2013)

Valkoisen talon tiedottaja Pierre Salinger kertoi lehdistölle eilisiltana, että presidentti Kennedy peruuttaa vierailu- ja esiintymisohjelmansa toistaiseksi kokonaisuudessaan ylähengitysteiden infektion vuoksi.

Yhdysvallat teki jälleen eilen ydinkokeen Johnston Islandin läheisyydessä. Aamulla klo 8.30 laukaistiin ohjuksen avulla LASL XW-50X1 -tyyppinen ydinkärki, joka räjähti 91.3 mailin korkeudessa. Neuvostoliiton edustajat tuomitsivat ydinkokeen.

Radiouutisissa kerrotaan huhuja armeijan valmiustilan nostamisesta ja ongelmista Kuubassa. Rohkeimmat epäilevät PHIBRIGLEX-62 sotaharjoitusta peiteoperaatioksi todellisen tarkoituksen ollessa joukkojen liikekannallepano.

Huhuja maihinnousuaikeista kommunistiseen Kuubaan alkaa liikkua tiedotusvälineissä.

JOHANNEKSENKATU:

Kertokaa te.

20.10.1962, lauantai (1.2.2013)

UUTISET:

Indokiinan vuosia kytenyt rajakiista leimahtaa sodaksi Kiinan hyökätessä Intiaan kahdella rintamalla. Uutisissa käy selvästi ilmi, että kyse on kommunistisen maailman leviämispyrkimyksistä.

Pääministeri Nehrun puhe 1962
http://www.youtube.com/watch?v=V1X3GOb6KBY

Yhdysvaltain sotaharjoitus PHIBRIGLEX-62 jatkuu Puerto Ricossa. Harjoitukseen osallistuu tuhansia laivaston ja merijalkaväen sotilaita sekä vastaava määrä kalustoa.


Jupiter-ohjus

Valkoinen Talo tiedottaa: Presidentti Kennedy ja Neuvostoliiton ulkoministeri Andrei Gromyko tapasivat torstaina Valkoisessa talossa. Keskustelussa Gromyko kertoi presidentti Hrutshevin suunnittelevan saapumista YK:n yleiskokoukseen Yhdysvaltojen vaalien jälkeen marraskuusssa. Ulkoministerin mukaan vierailun yhteydessä tapahtuva presidenttien välinen tapaaminen olisi myäs molempia osapuolia hyödyttävää.

Kolumnistit suurissa lehdissä ihmettelevät Washingtonissa tapahtunutta poliittisen elämän vilkastumista.

JOHANNEKSENKATU:

Thomas Harrison käy esittelemässä "If the bomb falls" - LP-levyä Jenningseille ja suosittaa heitä kuuntelemaan sen. Levyllä käydään läpi tavallisia suojautumisohjeita. Kyse on yhteissuojaan liittyvästä rutiinista: kaikki muut kadun asukkaat ovat saaneet vuorollaan levyn kuunneltavakseen jo aiemmin. Ketkä ovat noudattaneet kehotusta ja ketkä eivät - sen tietävät vain he itse.

Levy kokonaisuudessaan (kaksi osaa): http://www.youtube.com/watch?v=qxtA7qp9208
Arvokasta pelimateriaalia!

19.10.1962(31.1.2013)

UUTISET:

Keystonen padon rakentaminen etenee. Arkansasjokeen Tulsan läheisyyteen (15 mailia ylävirtaan kaupungista) toteutettavan suurpatohankkeen loppusuora alkaa olla käsillä. Rakentaminen alkoi vuonna 1956. Valmistuessaan pato tasaa Arkansasjoen virtaamaa sekä tulva- että kuivina kausina varmistaen näin raakavedensaannin ja toisaalta, mikä tärkeintä, vähentää tulvien todennäkäisyyttä ja laajuutta. Asia on sikäli kiireinen ja myös taloudellisesti merkittävä, että kun Tulsan kaupunki kasvaa kiihtyvällä vauhdilla, joudutaan yhä laajempia alavia niittyalueita ottamaan asuntorakentamisen piiriin. Samalla suuriin tulviin liittyvät taloudelliset riskit kasvavat.

NASAn Ranger 5 -avaruusluotain, jonka oli määrä laskeutua kuuhun, epäonnistui lähestymisessään. Se ohitti kuun eilen noin 450 mailin päästä. NASAn mukaan uusi Ranger lähetetään matkaan mahdollisimman pian.

27. elokuuta laukaistu NASAn Mariner 2 -avaruuluotain jatkaa sen sijaan menestyksellistä matkaansa kohti Venusta. Sen mikroaaltoja tutkija radiometri, infrapunamittari, ionikammio ja muut erikoisuudet tuovat jo nyt tukijoille mullistavaa tietoa avaruudesta, mm. avaruustomusta. Mariner 2:n ennustetaan saapuvan Venukseen ennen joulukuun puoltaväliä.

http://www.youtube.com/watch?v=Y_rXXI17tUA

Televisio jatkaa aiheen käsittelyä esittämällä dokumentin, joka kertoo Yhdysvaltojen avaruus- ja ohjustekniikan kehityksestä. Nämä kaksi hyödyttävät suoraan toisiaan.
http://www.youtube.com/watch?v=8E_RrVPq00M

Kanadan kansallisen itsenäisyysryhmittymän johtaja, tri Desmarteaux, nosti jälleen eilen keskusteluun itsenäisen Quebecin valtion luomisen. Hän ehdotti Quebecille myös uutta, sinivalkoista liljasymbolin sisältävää kansallista lippua.

JOHANNEKSENKATU:

Jenningsit esittävät, että kadun yhteinen illanvietto pidettäisiin seuraavaksi heidän luonaan - ensimmäistä kertaa.

Howland onnistui saamaan eilen Whitmanin ruohonleikkurin jumiin. Daniel Harrison kävi tänään paikalla ruuvimeisseleineen, ja kone toimii taas.

Kadun yli lentää kuusi hävittäjäkonetta.

18.10.1962(30.1.2013)

UUTISET:

Juuri julkistettujen kansallisten arvioiden mukaan Joulukuun 1960 ja Lokakuun 1962 välisenä aikana yli 14,000 kuubalaista lasta on salakuljetettu Yhdysvaltoihin. Lasten pelastamista Kuuban sekasortoisista ja ankeista, kommunistisista oloista vapaaseen maailmaan kutsutaan nimellä "Operaatio Peter Pan".

Televisiossa esitetään uusintana aiemmin tänä vuonna valmistunut puolustusministeriön ohjelma "Leading from strength". Se kertoo nykyaikaisesta sotatekniikasta ja perustelee sen välttämättömyyttä sekä korostaa Yhdysvaltojen ylivoimaisuutta.
- We are leading from strength, and let there be no doubt about it, dokumentin päättössanat julistavat.

HUOM! Pelaajat, joiden hahmot olisivat tästä vähänkään kiinnostuneita, suosittelen todella!
http://www.youtube.com/watch?v=LYeeL7X-BKU

"Lawrence of Arabia" -suurelokuvan kuvaukset ovat valmiit. Elokuvan budjetti on 13-15 miljoonaa dollaria.

 JOHANNEKSENKATU: 

Evelyn Harrison kiertää ovelta ovelle kertomassa McAuliffen koululla marraskuussa pidettävästä hyväntekeväisyysillanvietosta.

Lucas ajaa Whitmanin talon nurmikon.

17.10.1962(29.1.2013)

UUTISET:

Lontoossa sijaitseva "The Royal College of Physicians" on tutkimuksessaan todennut, että tupakka eri muodoissaan voisi aiheuttaa keuhkosyöpää ja muita terveysriskejä. Tämä on ensimmäinen kerta kun tutkijaryhmä on kiistatta esittänyt jonkinlaisen yhteyden tupakan ja terveysriskien välillä. Keskustelu alkaa myös Yhdysvalloissa, mutta tupakkayhtiöt tyrmäävät väitteet ja pitävät tutkimusta liian pintapuolisena ja suppeana.

TV-uutinen ja gallup Iso-Britanniasta 1962
http://www.youtube.com/watch?v=sZ_vHbY7q_8

Kiviset ja Soraset mainostavat tupakkaa 1962
http://www.youtube.com/watch?v=Mbk2NT5e4Yc

The Beverly Hillbillies, syksyn menestystelevisiosarja jatkuu koko maassa neljännellä jaksolla.
http://www.youtube.com/watch?v=yRKZYRyYqXU

Ugandan valtion sisäistä organisaatiota kehitetään itsenäiselle pohjalle. Englannin entinen siirtomaa saavutti itsenäisyyden reilu viikko sitten, kuluvan kuun yhdeksäntenä päivänä. Edessä ovat muun muassa perustuslain laatiminen ja monet muut maan sisäiset selvitykset.

Presidentti Kennedy puhuu vanhassa opinahjossaan Yalessa.
http://www.youtube.com/watch?v=_6GshRrc3-s

JOHANNEKSENKATU

Jenningsit ovat aloittaneet talonsa ulkoremontin raaputtamalla pahimmin irtoilevaa maalia seinistä ja ikkunankarmeista.

16.10.1962(28.1.2013)

UUTISET:

Baseballin World Series ratkeaa huippujännittävässä seitsemännessä finaalissa, jossa New York Yankees voittaa San Francisco Giantsin niukasti 1-0.

Tiivistelmä ottelusta, mukana ajankuvaa mm. yleisöstä
http://www.youtube.com/watch?v=bD1TPzwIG9I

Astronautti Walter Schirralle myönnettiinn NASAn ansiomitali astronautin kotikaupungissa Oradellissa, New Jerseyssa eilen. Mitalin luovutti NASAn pääjohtaja James Webb juhlallisessa tilaisuudessa.

Scirra oli astronauttina Mercyry-8 projektin lennolla Sigma 7, jossa hän matkasi 3. päivänä kuluvaa kuuta yhteeensä 160,000 mailia ja onnistui laskeutumaan tarkasti ennalta määrättyyn kohtaan valtameressä vain 9,000 jaardia huoltoalukselta. Scirra kiersi maapallon kuudesti ennen laskeutumistaan.

Sigma 7 oli erityisen vaarallinen lentokorkeutensa (lähes 400 mailia) vuoksi, sillä näin kaukana avaruudessa ovat säteilyn aiheuttamat riskit erittäin suuria. Lennollaan Scirra kuitenkin osoitti, että säteilyannokset Mercury-8 aluksen sisäpuolella olivat oletettua pienempiä. Vielä korkeampi lentokorkeus olisi NASAn asiantuntijoiden mukaan kuitenkin ollut tappava.

Autenttista TV-materiaalia (itse dokumentti vasta vuodelta 1966)
http://www.youtube.com/watch?v=Lv70XzrALAA

Presidentti Kennedy ottaa vastaan Libyan kruununprinssi Hasanin. Presidentti kiittää vierasta "ystävyydestä ja vieraanvaraisuudesta" erityisesti maassa palvelevia Yhdysvaltojen armeijan miehiä kohtaan.

JOHANNEKSENKATU

Roska-auton tiistaikäynti Apostolinkadulla sivukatuineen.

Hoover-pölynimureita kauppaava myyntiesittelijä kiertää ovelta ovelle iltapäivällä, ennen miesten kotiintuloa.
TV-mainos imurista (Australiasta, mutta sama tuote :) :
http://www.youtube.com/watch?v=52CrnhkcHKM

15.10.1962 (27.1.2013)

UUTISET:

Uudet tilastot, jotka kuvaavat Yhdysvaltojen taloudellista ja sosiaalista tilaa, alkavat valmistua. Niiden mukaan esimerkiksi työttämyysaste on 6,7% ja maan väkiluku on 186,537,737 henkilöä.

Etelä-Afrikan levottomuudet lisääntyvät. Kansallinen vapauskomitea (National Committee of Liberty, NCL) tekee iskun sähköasemalle. Tämän seurauksena Johannesburg pimenee käytännössä kokonaan. Levottomuudet liittyvät apartheid-politiikkaan, jota NCL verisesti vastustaa.

Algerian pääministeri Ben Bella saapuu viralliselle vierailulle Valkoiseen Taloon. Presidentti Kennedy ottaa ministerin vastaan eteläpuutarhassa, jota koristavat 50 osavaltion kirjavat liput. Ben Bella on ensimmäinen ulkomaan päämies, jonka tervetulojuhlallisuudet järjestetään eteläpuutarhassa. Presidentti korosti puheessaan Algerian merkitystä maailmanpolitiikassa ja esitti maan ja erityisesti pääministerin jakavan Yhdysvaltojen kanssa vahvan pyrkimyksen oman itsenäisyytensä sekä maailmanrauhan säilyttämiseen.

Videokuvaa vastaanotosta, pääasiassa rouva Kennedy
http://www.youtube.com/watch?v=2KUINOelR6E

Maailmannäyttelyn viimeinen viikko alkaa Seattlessa. "Kohti 21. vuosisataa" -teemaa kantava näyttely on ollut suuri menestys.

Näyttelyn TV-mainos
http://www.youtube.com/watch?v=fo8KMsQKUiw
Näyttelystä erityisesti nuorille laadittu ohjelma
http://www.youtube.com/watch?v=yKVEQzTkqt8

Johanneksenkatu:

Daniel Harrison pesee Hra Stanislavskyn auton ja saa palkaksi viisikymmentä senttiä.

14.10.1962,Kenraali Pulaskin muistopäivä (24.1.2013)

UUTISET:

Pulaskin päivän paraati Buffalon Poloniassa muodostuu valtavaksi kansanjuhlaksi, kun presidentti Kennedy kunnioittaa kaupunkia läsnäolollaan. Paikalle kerääntyy ainakin 200 000 ihmistä katsomaan presidenttiä ja kuulemaan hänen puhettaan.

Presidentin puhe Poloniassa
http://www.youtube.com/watch?v=AH2R9Xj2avs

Taustaa kenraali Pulaskista
http://en.wikipedia.org/wiki/Casimir_Pulaski

Sekä täällä että päivän muissa vierailukohteissa presidentti nostaa voimakkaasti esille "kommunismin orjuuttamat valtiot Euroopassa". Hän muistuttaa esimerkiksi Puolan olevan vain tilapäisesti Neuvostoliiton vanki.

- Tämän maan kansalaisina meidän tulee ymmärtää, että vapaan maailman, ja orjuutetun maailman, joka ulottuu Pohjois-Euroopasta Kaakkois-Aasiaan, toivo lepää meidän kaikkien 180 miljoonan amerikkalaisen harteilla, jotka olemme pitäneet kommunismin etenemisen aisoissa yli 17 vuoden ajan. Ja toivo lepää myös niiden harteilla, jotka tänään vartioivat vapautta 40 tai 50 maassa. Emme tavoitelleet tätä tehtävää, mutta emme peräänny siitä, presidentti julisti Niagara Fallsin lentokentällä tänään.

JOHANNEKSENKATU:

Simmonsien talon takapihalta kuuluu aamun kirkkoonlähdön aikaan rytinää ja pauketta. Huonosti hoidetussa puutarhassa kasvava iso puu halkeaa lähes puoliksi. Suuri osa latvuksesta romahtaa maahan.

13.10.1962, lauantai (25.1.2013)

UUTISET:

Eilisen myrskyn tuhot ja kerrannaisvaikutukset alkavat paljastua länsirannikolla. Mittakaavaa kuvaa muun muassa se, että Kaliforniassa mitattiin vuorokaudessa yli 11 senttimetrin sademäärä, joka on kaikkien aikojen ennätys.

Presidentti Kennedy kiertää tukemassa demokraattien vaalityötä muun muassa Pennsylvaniassa ja Kentuckyssa.Hän korostaa eri kaupungeissa pitämissään puheissa republikaanien negatiivista vaikutusta esimerkiksi työllisyyteen.

- Miten kukaan tämän osavaltion puolesta miljoonasta työttömästä voi äänestää republikaanien ehdokkaita, kun puolue vastustaa julkisten työpaikkojen lisäämistä, työttömyystuen korottamista ja minimipalkkoja, hän julisti esimerkiksi Pennsylvanian Washingtonissa.

Presidentin puhe Indianapolisissa
http://www.youtube.com/watch?v=_KKjzgZwCyE

JOHANNEKSENKATU:

Miehet lähtevät aamupäivällä kalareissulleen. Ilma lupaa hyvää, mutta selkeä yö voi olla kylmä.

Tulsassa on täysikuu.

12.10.1962, Kolumbuksen päivä (24.1.2013)

UUTISET:

Maan länsirannikolle iskee historiallisen voimakas Freda-myrsky, joka raivoaa jopa lähes 200 kilometriä tunnissa puhaltavina puuskina. Kuolonuhreja on kymmeniä, ja aineelliset vahingot satoja miljoonia dollareita.

http://en.wikipedia.org/wiki/Columbus_Day_Storm_of_1962
Videoita
http://www.youtube.com/watch?v=5YUsv9VEHF0
http://www.youtube.com/watch?v=F5_uSpweQlU
Laadukas kuvagalleria
http://tdn.com/special-section/columbus_day_storm/gallery-columbus-day-storm/collection_906e29de-0f3d-11e2-936a-0019bb2963f4.html#0

Presidentti Kennedy pitää Ricen yliopistossa (Houston, TX) merkittävän linjapuheen, jossa hän ilmoittaa Yhdysvaltojen pyrkivän laskeutumaan kuuhun "vielä tällä vuosikymmenellä".
Puhe kokonaisuudessaan
http://www.wired.com/wiredscience/2012/09/president-kennedy-speech/

Vatikaani teki eilen ennenkuulumattoman lähestymisen muita kirkkoja kohtaan, kun se Paavi Johannes XXIII:n johdolla oli laajentanut kokouskutsunsa protestanttiseen ja ortodoksikirkkoon. Molemmista kirkoista oli edustajia kokouksessa jo eilen. Silmiinpistävää oli myäs poikkeuksellisen laajan ekumeenisen osallistujajoukon ohella kulttuurinen ja kansallinen monipuolisuus osallistujien joukossa.

Heinäkuussa tehdyn sopimuksen mukaan kaikki Laosissa olleet ulkomaiset sotilaat, ja niin myös amerikkaliaset erikoisjoukot, ovat poistuneet maasta. Huhutaan kuitenkin, että suuri joukko amerikkalaissotilaita olisi jäänyt alueelle sotavangeiksi.

"THE TORNADOS" -yhtyeen kappale "TELSTAR" jatkaa suosiotaan. Jo elokuussa julkaistu single on Yhdysvaltain listaykkäsenä jo kohta kolmatta viikkoa.
http://www.youtube.com/watch?v=u2ybCjf6ras

JOHANNEKSENKATU:

Kennedyn ilmoitus aiheuttaa vilkasta keskustelua ainakin miesten joukossa.

11.10.1962, (23.1.2013)

UUTISET:

Paavi Johannes XXIII avaa tänään toisen Vatikaanin neuvoston maailmanlaajuisen ekumeenisen kokouksen. Sen päätarkoitus on tarkistaa katolisen kirkon henkinen perusta ja määritellä kirkon asemaa muuttuneessa, modernissa maailmassa - ja luoda ymmärrystä myös eri kirkkojen välille. Neuvoston päätöksenteosta odotetaan pitkää, jopa useita vuosia kestävää oppikeskustelujen jaksoa. Edellisestä ekumeenisesta kirkolliskokouksesta on aikaa yli 90 vuotta.
http://www.youtube.com/watch?v=i0zM46LoJ9U

Presidentti Kennedy allekirjoittaa lain postimaksujen korottamisesta. Tavallinen kirjepostimerkki maksaa nyt viisi senttiä, lentopostimerkki kolme senttiä enemmän.

JOHANNEKSENKATU:

Stanislavskyt heräävät yöllä Williseiltä kuuluvaan meteliin. Jenningsit rapsuttavat talonsa ulkoseinää.

10.10.1962 (22.1.2013)

NASAn ja Yhdysvaltain Ilmavoimien yhteinen X-15 avaruuslentojen tutkimusprojekti jatkui eilen X-15 lennolla numero 72. Lentäjänä toimi koelentäjä John Barron McKay. Lento suoritettiin Edwardsin lentotukikohdassa.

Dokumentti X-15 -projektista vuodelta 1962
http://www.youtube.com/watch?v=8pU3jdTwP4Q

Salt Lake Cityssa vellonut maanjäristyspelko lievenee vähitellen. Syyskuun puolivälin jälkeen ei uusia järistyksiä ole alueella havaittu, eikä sellaisia ole seismologien mukaan lähiaikoina tulossakaan.

James Meredithin, ensimmäisen mustan yliopisto-opiskelijan aiheuttama vastareaktio valkoisessa väestössä alkaa vähitellen laantua. Yliopisto- opintojensa alkutaipaleen virkavallan raskaasti saattelema Meredith ei enää tarvitse yhtä suurta suojelusta Mississippin Yliopistolle saapuessaan. Vastustajien mielet eivät liene silti rauhoittuneet, siitä kertovat lukuisat yhä pidettävät pienet mielenosoitusmuotoiset tilaisuudet. Alkupäivien kaltaista mellakointia ei silti ole enää esiintynyt.

Johanneksenkatu

Syksyn kaunein päivä. Moni puurtaa vielä puutarhan syystoimissa, sillä aurinkoinen sää lähes pakottaa pihalle vielä iltasella.

Mekanismin wiki pyörii PmWikin päällä ulkoasunaan UnStrapped