Mekanismi

Susiluodon Arvoitus

Susiluodon arvoitus on seikkailu maagisen realismin ja kauhun sävyttämässä Itämeren saaristossa. Pelinjohtajan lisäksi seikkailuun voi osallistua 2-5 pelaajaa. Seikkailun valmistelu kestää noin puoli tuntia ja sen pelaaminen onnistuu noin neljässä tunnissa.

Seikkailu sisältää kevytsäännöt, jotka pohjautuvat Harhapolun vedokseen 033.

Tapahtumat sijoittuvat viime kesän keskivaiheille, Itämeren saaristoon. Kaikki lähtee liikkeelle hyvin nostalgisesta kesäisestä illanvietosta - ja kulkee melko nopeasti kohden unenomaista kauhua ja vaarallista arvoitusta.

Seikkailun aikaisemmista pelautuksista löytyy muutama raportti leikkikentän puolelta

Vaakun matkassa

Eräänä viime kesän aurinkoisena kesäiltana, rankan työpäivän jälkeen. Tutkimusalus Vaakun miehistö kerääntyy istumaan iltaa laivan takakannella.
Ansaittu ilonpito keskeytyy kuitenkin äkillisesti, miehistön huomatessa läheiselle saarelle rantautuvat lapset...

Tutkimusalus Vaakku palveli ruotsin rajavartiolaitosta seitsemänkymmentäluvulla meripelastus- ja vartiotehtävissä. Aktiiviuransa jälkeen, laivan säänruntelema runko on palvellut tiedeyhteisöä erinäisissä yhteispohjoismaalaisissa ja eurooppalaisissa tutkimusprojekteissa.

Viimeisen kahden vuoden ajan Vaakku on toiminut EU-rahoitteisen Itämeren tilaa tutkivan operaation pääasiallisena tutkimusaluksena. Alus ja sen miehistö tekevät viiden päivän mittaisia levänkeräys-, ruoppaus- ja näytteenottoretkiä kerran viikossa tai kahdessa.

Aluksen miehistö pääosin meribiologiaan tai merenkäyntiin erikoistuneita ammattilaisia ja rajavartiolaitoksen henkilökuntaa, vaikka muutama poikkeus löytyykin. Vakinainen miehistö koostuu seitsemästä hengestä, joiden lisäksi aluksen matkassa on usein erinäköisiä gradunlaatijoita, kunnan ja valtion virkailijoita, ympäristöasioista valveutuneiden päivälehtien reporttereita ja kunnantaiteilijoita.

Levänkeräysretket lähtevät usein liikkeelle Porvoon satamasta, ja suuntautuvat eri puolille Itämerta. Iltana jona peli alkaa, Vaakku on kolmatta päivää suorittamassa tutkimusta Porvoon saaristossa aivan laivaston tykistöammunta-alueen lähistöllä. On juurikin sellainen kesäilta kuin vain toivoa saataa - ja miehistö on kokoontunut puolimatkan grilli-iltaan.

Laineet keinuttavat laivaa kepeästi - ja tunnelma on perin miellyttävä.


Tutkimusalus Vaakku, Public Domain, V

Eksyneitä sieluja

Kaikki pelaajien hahmot ovat tuona kohtalokkaana iltana Vaakun matkassa. Pelaajat voivat valita hahmonsa valmiiksi luoduista Vaakun miehistön jäsenistä tai luoda kokonaan uudet, vaakun matkassa syystä tai toisesta olevat hahmot. Pelaajien luomat hahmot voivat tarvittaessa korvata valmiita hahmoja, muokata niitä tai olla muutoin vain mukana matkassa.

Kaikki hahmot myöskin lähtevät saarelle, hakemaan sinne rantautuneita lapsia pois. Eri hahmoilla voi olla eri syyt tekoonsa - mutta itse peli lähtee käyntiin vasta saarella, ja kaikki sitä edeltävä käsitellään takaumana.

Aluksen miehistön lisäksi seikkailuun sopisivat seuraavanlaiset hahmot:

  • Rajatieteistä kiinnostunut ympäristöreportteri
  • Graduaan valmisteleva meribiologian opiskelija
  • Saariston maisemista kiinnostunut kuvataiteilija
  • Kuvalehden ja säätiön rahoittama luontokuvaaja etsimässä materiaalia projektille "kaunein saaristomme"
  • Miksi tahansa yllä mainituista tekeytynyt vieraan vallan vakooja

Salattu totuus

Kaikki ei kuitenkaan ole, niin kuin päälle näyttää. Vaakun miehistöstä useampi tietää tai aavistaa jotain yliluonnollisista asioista ja saaren todellisesta luonteesta.

Jokaiselle pelaajalle annetaan yksi suljettu kuori tai taitettu arkki, jossa kerrotaan mikä hänen hahmonsa salaisuus on.

Teoriassa peli saattaa toimia paremmin, jos kuoret arvotaan ja kukaan pelaajista ei tiedä, mikä kuori meni kenellekin (ml. pelinjohtaja)

Salaisuudet otetaan peliin numerojärjestyksessä:

Vaakun miehistö

1. Henna Peitsamo

Meribiologi helsingin yliopistolta. Henna on yliopistolta lainassa oleva nuorehko (33v) meribiologian tutkija. Hän on melko mukava ja kiltti ja työssään tunnollinen tutkija ja suorittaa laivalla suuren osan perustutkimuksesta ja tulosten kirjaamisesta. Hennan ainoa valitus on, että hän voisi tehdä melkein kaikki hommansa maissakin. Valitus liittynee Hennan alttiuteen merisairaudelle.

2. Mikko Vasama

Meripartiolainen ja nuorempi laivuri. Mikko on laivan kipparin apumies ja "försti". Hän on 18 kesäinen laivurintutkintonsa harjoitteluosaa suorittava opiskelija ja Aran' veljenpoika. Mikko jatkoi harjoitteluaan hieman pidempään, koska kohta on armeija edessä. Nuori sälli on kaikin puolin kunnollinen ja oikea isänmaan toivo.

3. Markus Helin

Nuori ja lupaava kemisti. Markus Helin on suomalaisen öljy-yhtiön (oy HFB ab) alukselle sponsoroima lupaava tutkija. Hänen erikoisalaansa on kemia ja erityisesti ABC-tason myrkkyihin ja aseisiin liittyvä tiedustelu ja tutkimus. Helin on hyvin nuori (22v) ollakseen tällaisella tehtävällä ja hänen rahoitustaustansa on vähintään epäilyttävä. Santtu kuitenkin näyttää tulevan nuoren lupauksen kanssa hyvin toimeen. Helin on ulkoasultaan aika rento kaveri, mutta omaa oudon viehtymyksen kaikkeen armeijan tai erikoisjoukkojen käyttämään tavaraan.

4. Ulla Ristisuo

Tiedeyhteisön hylkäämä meribiologi. Ulla oli nuorempana loistava tutkija, ja hänen artikkeleitaan julkaistiin useissa lehdissä. Eräiden tieteellisesti arveluttavien löytöjen jälkeen hän ajautui hiljakseen sivuun tiedeyhteisön valokeilasta, kunnes lopulta hänen oli hylättävä tiedeura. Nyt tämä äärimmäisen lahjakas nelikymppinen biologi tekee Vaakulla mittauksia ja tutkimuksia erinäisten myrkkyjen vaikutuksesta elämään merellä. Hän pukeutuu aina hyvin asiallisesti, ja jopa hieman epäkäytännöllisesti ajatellen merenkäyntiä.

5. Risto Merimaa

Pelinjohtajan sivuhahmo. Risto on aluksen miehistön ainoa virkamerkillinen jäsen, hengenpelastajapalkintoaan esillä kantava rajavartiomies. Risto on Aran lisäksi myös ainoita isompaa laivaa ajamaan kykenevistä. Hänen virkavelvollisuuksiinsa kuuluu alueen partiointi, mikä käy paljon helpommin vaakun miehistön kanssa, kuin yksistään rajavartiolaitoksen aluksella. Risto on melko symppis jätkä, ja pitää ihmiselämää kaikkea muuta arvokkaampana. Risto on henkeen ja vereen RV-laitoksen miehiä, ja katsoo hieman alaspäin muita valtion turvallisuudesta vastaavia kuten poliiseja ja armeijaa.

6. Sanna "Santtu" Luode

Pelinjohtajan sivuhahmo. Santtu on tutkimuksesta ja projektista EU:n elimille ja ympäristöministeriölle vastuullinen toiminnanjohtaja. Hän on pirteä, mutta hieman liian vakavasti ympäristöasioihin suhtautuva kolmekymppinen stadilaistunut turkulainen. Santtu on mukava omilleen, mutta jopa liiallisen tiukka ja hankala toimiessaan muiden kaupallisten tai valtiollisten toimijoiden kanssa. Voisi jopa sanoa hänen olevan eräänlainen piikki lihassa monelle valtionhallinnon proggikselle. Santtu pukeutuu ympäristöihmisten tapaan vihreään Fjäll Raven tyyliin.

7. Artturi "Ara" Vasama

Pelinjohtajan sivuhahmo. Artturi Vasama, on aluksen kippari ja vastuussa kaikesta käytännönläheisestä aluksella. Hän on melko rento ja käytännönläheinen nelikymppinen saaristolaismies. Lukuun ottamatta hassua keltaista sadehattua, tässä miehessä ei ole mitään erityistä tai silmiinpistävää. Pukeutuu aina samaan kauhtuneeseen merimiesvillapaitaan ja öljykangastakkiin.

Mekanismi

Viimeinen muokkaus 2009-03-08 11:18