Versio 0.0.6

Lähteitä ja linkkejä Kolmanteen Orleansiin ja Kyberideoihin löytyy sivulta Linkit. Sivuston sisältö selviää sivukartasta.

Voit ladata Kolmas Orleans 0.0.3:n paperiversion myös PDF muodossa.

Kommetteja Orleansiin liittyen voi jättää takapihalle tai sähköpostitse osoitteeseen KolmasOrleans@sange.fi.

Sivusto sijaitsee mekanismin wikissä.

Nobras

Enklaavit

"Tiesitsä muuten, että brassit pitää enklaavien pomoja vapaustaistelijoina? Ne taisteli brassien öljyn vapaudesta isoja korporaatiota vastaa ja voitti. Kaikki ketä on brasseissa yhtään mitään, kuuluu johonkin enklaaviin. Ihan kaikki."

Muutaman viime vuosikymmenen kuluessa Brasilian rannikolta ja Amazonin lähistöltä löydetyt öljyvarat ovat vaurastuttaneet Brasiliaa huomattavasti. Suuri osa uusista rikkauksista ja vallasta on keskittynyt muutamille uuden yläluokan suvuille. Käytännössä koko Brasilian poliittinen ja sotilaallinen valta on näiden enklaaveiksi kutsuttujen sukujen vaikutusvallan alla. Korruptio on jokapäiväistä ja rikollisuus rehottaa enklaavien laitamilla. Luonnonvarojen mahdollistama valtava talouskasvu vastaa monien länsivaltioiden tilannetta 50-100 vuotta sitten, eikä nousun uskota taittuvan. Näin ollen Brasilia ja valtaa pitävät enklaavit ovat merkittäviä maailmanlaajuisia toimijoita.

Vaikka enklaavit kilpailevat jatkuvasti keskenään rahasta ja vallasta, ne liittoutuvat helposti ja vaivattomasti keskenään ulkoisen vihollisen uhatessa Uutta Brasiliaa tai sen edustajia. Useiden analyytikkojen mielestä tämän mahdollistaa ennen kaikkea enklaavien merkitys kotimaassaan. Brasilian menestyksen ja kansallisen ylpeyden katsotaan olevan pitkälti heidän ansiotaan. Brasilialaiset eivät välttämättä pidä enklaavien korruptiosta ja rikollisuudesta, mutta toisaalta uskotaan yleisesti että ilman enklaaveja Brasilian öljyrikkaudet olisi menetetty ulkomaalaisille.

Enklaavien jäseniä, uutta Brasilian yläluokkaa kutsutaan usein nobraseiksi.

Uusi Brasilia

"Ne kusipäät, joilla on kaikki mitä sä oot koskaan halunnu omistaa noikin muskeliveneet joita sä katot. Ne on enkaavien veneitä, sitä varmemmin mitä kalliimpia ne on. Kato brassit on Etelä-Amerikan kuninkaita ja ne tietää sen vähän liiankin hyvin. Ennen niillä kuulemma meni huonosti, ja nyt ne ottaa omiaan takaisin korkojen kanssa. Ja ei. Sä et haluu mennä kertoon niille miten juppei ne on. Ne ampuu sut siihen paikkaan."

Uusi Brasilia on enklaavien oma pieni valtio Kolmannen Orleansin alueella. Jos sukunimesi ei satu olemaan Oliveira, Silva tai Almeida, olet joko jostain vähäisemmästä enklaavista, luotettava (ja todennäköisesti brasilaissyntyinen) palkollinen tai matkalla alligaattorien ruuaksi. Valta Uudessa Brasiliassa keskittyy kolmelle suurimmalle suvulle, joiden aseistautuneet militiat valvovat enklaavien lakeja ja etuja alueella. Vähemmän vaikutusvaltaiset suvut toimivat kolmen suuren ehdoilla - tai pysyttelevät suosiolla erossa Uudesta Brasiliasta.

Kaupunginosan merellinen julkisivu kuvastaa enklaavien vaurautta, mutta sen takana monet rakennukset ja tekniikka rapistuvat vauhdilla. Enklaaveilla ei ole juurikaan yhteisiä virastoja tai yhteiskuntarakenteita, jotka ylläpitäisivät ja korjaisivat Uuden Brasilian vähemmän tärkeitä alueita. Uusilla rakennuksilla naapurin kanssa kilpailu ja osittain päällekkäiset sähkö-, tietoliikenne- ja viemäröintiratkaisut ovat arkipäivää. Rahaa on runsaasti yhteistyöhalua enemmän.

Sukusiteet ovat erityisesti Uudessa Brasiliassa enklaaveille todella tärkeitä. Kaupunginosan tärkeimpien ja rikkaimpien sukujen ympärille on hiljalleen muodostunut vähemmän merkittäviä tukijasukuja. Asiantuntija-apua ja palkattuja duunareita tietenkin käytetään, mutta käytännössä kaikki merkittävät päätökset tekee joku suvun jäsenistä.

Brasilian puolella enklaavit muistuttavat usein monella tapaa mafiaa, mutta Uuden Brasilian pieni koko ja omalaatuinen tilanne, jossa monta kilpailevaa sukua on pakattu samalle alueelle, muuttaa enklaavien toimintatapoja. Yhteinen etu pakottaa enklaavit yhteistyöhön, eivätkä avoimen vihamieliset konfliktit ole kenenkään etujen mukaisia. Enklaavien välinen kamppailu käydäänkin pitkälti Uuden Brasilian rajojen ulkopuolella. Tämä tarjoaa ahneille, pelottomille ja epätoivoisille kavereille runsaasti tilaisuuksia sekä rikastumiseen että hengestään eroon pääsemiseen. Nobraseja ei juuri haittaa ulkopuolisten sotkeminen sukujen keskinäisiin taisteluihin.

© 2007-2009 Touko Kästämä.

\i'levən(t)th\°