Uskonnot

Nirmathasissa vaikuttavista järjestäytyneistä uskonnoista Erastilin palvonta on kaikkein laajimmalle levinnyttä. Erastilin papit vastaavat monista kyläläisten perustarpeista, kuten palvontamenoista, siirtymäriiteistä, syntyneiden nimeämisestä, kuolleiden hautaamisista ja häistä. Muut merkittävät uskonnot alueella ovat ristiretkiläisten mukanaan tuoma Arodenin manttelinperijä Iomedae, varsinkin pohjoisella rajalla vaikutusvaltainen sodanjumala Gorum, sekä kääpiöiltä lainattu seppien jumala Torag. Alueella vaikuttavat myös vanhempaa perua olevat animistiset suuntaukset ja esi-isien palvonta, sekä pienet esoteerisempia jumaluuksia palvovat kultit.

Erastil

"Ensimmäinen lahja jonka saat on perhe."

Maanviljelyksen, metsästyksen, kaupan ja perheen jumala.

Erastilin palvonnan juuret ovat kaukana historian hämärissä, pimeyden ajassa, jolloin ihminen alkoi ensimmäisen kerran ottaa ympäristöään hallintaansa. Legendojen mukaan Erastil valmisti ensimmäisen jousen lahjaksi ihmiselle, jotta ihminen saattoi metsästää nopeita nelijalkaisia kasvissyöjiä ja siten selvityä luonnon armoilla. Ihminen on sittemmin siirtynyt myös kaupunkeihin, mutta Erastil valvoo yhä erämaita ja maaseutua, niinkuin hän teki tuhansia vuosia sitten.

Erastil on isällinen opettaja, mutta hän ei suolla filosofiaa vaan opettaa käytännön asioita. Erastil on ankara, mutta rakastava suojelija. Hän uskoo ihmisen velvollisuuden olevan auttaa toisiaan, sillä yhteistyö ja ystävyys johtaa turvallisuuteen. Luonnon kunnioittaminen täyttää vatsan ja antaa suojan. Erastil rakastaa perinteitä, vahvoja perhesiteitä ja metsästämistä omiin tarpeisiin, mutta ei huvin vuoksi. Häät ja vastasyntyneet vauvat saavat Erastilin hymyilemään.

Erastilin seuraajat ripustavat usein tulisijan yläpuolelle puisia tauluja, joihin on kaiverrettu Erastilin näköisyys, mutta ei palvontaa varten, vaan pikemminkin muistuttamaan jumalan läsnäolosta kaikessa arkisessa aherruksessa. Toisinaan puisen taulun tilalla on hirven pää tai pari hirven sarvia. Erastil, jota joskus Vanhaksi sarvipääksi tai Ukoksikin kutsutaan suosii seuraajiaan runsailla sadoilla ja metsän antimilla. Erastil puuttuu harvoin suoraan seuraajiensa elämiin. Hän vihaa laiskuuttaa. Pula-aikaan hän saattaa kuitenkin palkita seuraajiaan: Perhe saattaa havaita pienen puutarhansa alkaneen kukkia, oli satokausi tai ei. Väsynyt metsästäjä saattaa sattua paikalle, jossa kauris on juttunut ryteikköön eikä kykene pakenemaan.

Kun Erastil suuttuu, hänen raivonsa kanavana voi toimia mikä tahansa sorkkaeläin, kuten raivokas villisika tai väkevä uroshirvi. Periaatteensa pettäneen luopion hän saattaa rangaistukseksi muuttaa siaksi tai omenapuuksi, joksikin sellaiseksi, josta on yhteisölle enemmän hyötyä.

Erastil näyttäytyy usein jousta kantavana, suoraryhtisenä, turkiksiin pukeutuneena metsästäjänä. joka on katsojasta riippuen joko ihminen, puolituinen tai huldra. Joskus hänellä on sarvet tai hirven pää. Erastilin airut on Valkoinen peura, jonka säkä hipoo puiden latvoja. Erastilin kumppaneita ovat Kärsäkäs, valtavan kokoinen villisika, Kärykaarna, oikukas puupaimen ja Mustasulka, jousimies, joka osaa muuttua kotkaksi.

Iomedae

Gorum

Torag

Mekanismin wiki pyörii PmWikin päällä ulkoasunaan UnStrapped