NR / Haltiat

Kaikista luoduista kauneimpien maailmaan liittyy muutamia piirteitä, joita ulkomaailma harvemmin ymmärtää. Se mitä ei ymmärretä, aiheuttaa pelkoa.

Kauniit ja rohkeat

Elves are wonderful.They provoke wonder.
Elves are marvellous. They cause marvels.
Elves are fantastic. They create fantasies.
Elves are glamorous. They project glamour.
Elves are enchanting. They weave enchantment.
Elves are terrific. They beget terror.

-- Terry Pratchet, Lord and Ladies

Saltairin suku | Kehien polku | Chal'han

Homo sapiens nobilis

Vaikka yksikään rotu ei ole kuvattavissa muutamalla lauseella tai yleistettävissä näin karkeasti yhdistää useita haltioita seuraavat piirteet:

Kuudennen maailman haltiat ovat aikansa kauneuden ikoneja -- hoikkia, elegantteja ja usein melko sporttisia. Heräämisen jälkeen haltiat rakensivat varsin nopeasti oman kulttuurillisen identiteettinsä. Vanha sperethielin kieli ja sen mukana monia vanhoja tapoja nostettiin kuolleista nopeammin, kuin kukaan kulttuuriantropologi olisi osannut kuvitella. Monet huhut kertovat lohikäärmeiden kuiskineen salaisuuksia haltioiden korviin, muovaten heitä omia tarkoitusperiään varten. Toiset väittävät vanhimpien haltioiden olleen olemassa koko magiattoman maailmanajan, pysyen piilossa ihmisiltä. Oli totuus mikä tahansa, ovat haltiat ensimmäinen metarotu, joka on saanut luotua ja pidettyä oman valtakuntansa, Tir Tairngairen. Se kertoo jo jotain.

Haltiat kunniottavat elämää melko korkealle. Heidän parissaan on vahvana usko siitä, että elämä on osa sielun matkaa maailmankaikkeudessa. Kesken jääneiden matkojen uskotaan tekevän hengistä rauhattomia ja pahansuopia. Useimmat haltia ovat kasvissyöjiä ja juovat lähinnä kevyitä juomia. Monille kyseessä ovat periaatesyyt, mutta muille taustalla on usein käytännöllisyys -- haltioiden ruuansulatus on herkempi kuin ihmisten tai muiden metatyyppien.

Haltioit kunnioittavat perheitä ja sukuja varsin korkealle ja sitoutuvatkin usein sukunsa palvelukseen. Suvussa vanhin jäsen, Raegh, johtaa lähes poikkeuksetta, sukupuoleen katsomatta. Nekin haltiat, jotka eivät ole sukusidonnaisia tapaavat liikkua muiden haltioiden parissa. Vaikka suurimmat viihdeteollisuuden tähdet ovatkin usein haltiioita, on maailma edelleen vahvasti ihmisten dominoima. Rodullinen syrjintä, epäluulo ja -- haltioiden tapauksessa -- kateus johtavat usein töykeään ellei jopa vihamieliseen käytökseen ihmisten suunnalta.

Aurinkoisen maailman varjot paljastavat haltioista myös toisenlaisen puolen. Haltiat ovat varsin ylimielisiä ja joissain tapauksissa varsin piittaamattomia muiden rotujen suhteen. Pitkä ikä tuo mukanaan usein suurta viisautta, mutta myös pitkiä kaunoja ja vahvoja asenteita. Alamaailman haltiat ovat harvoin yhtä raakoja tai häikäilemättömiä, kuin ihmisten tai muiden metatyyppien rikolliset ainekset. Tämä "puute" korvaantuu kuitenkin usein vihan laadussa ja määrässä, jos haltiat suututetaan. Monet haltiatsuvut pitävät yhtä, riippumatta siitä kummalla puolella lakia he kulkevat. Heitä vastaan rikkoneet huomaavat usein, etteivät he ole turvassa missään. Tämän lisäksi monet alamaailman kuviot johtavat tutkittaessa Tir Tairngaireen, kadoten diplomaattisten rajojen luomiin esteisiin.


Page last modified on 2012-05-10 01:51