Yökiven kylän tapahtumien jälkeen salaperäinen pimentohaltia Chyzirr, kleptomaani puolituinen Flaksi ja myrskyn pappi Tsue aloittivat matkansa kohti Jäätuulen Laaksoa. Bryn Shanderin seriffi Markham oli sukua Yökiven Markhameille, ja hän olisi kiitollinen jos saisi tietää sukulaisensa kohtalosta. Matkalle he saivat kyydin pohjolaan ekksentriseltä pilvijättiläiseltä nimeltä Zephyros, joka kulki ympäri Pohjoista lentävässä linnassaan. Tällä matkalla he kohtasivat myös kääpiöiden ja hopealohikäärmeen partion, jotka olivat Mithralsalista huomanneet pilvijättiläisen linnoituksen.

Bryn Shanderissa kolmikko sai vietyä tiedon seriffi Markhamille, ja samalla tekivät tuttavuutta muiden paikallisten, kuten harpunsoittaja Beldoran ja Kouran nihti ser Baricin, kanssa. Seuraavana päivänä kuitenkin rauhaisan kylän idyli murtui, kun jääjättiläisten sotajoukko kävi kaupungin kimppuun, vaatien "Artus Cimberin antautumista." Flaksi oli aikoinaan lähetetty etsimään tämä Artus Cimber, ja muisti tämän eriväriset silmät- samanlaiset silmät mitkä kylässä asustava ulkomaalainen Sirac Cormyrilainen omasi. Jääjättiläiset hyökkäsivät raivokkaasti ympäri kaupunkia, mutta lopulta hirmut ajettiin takaisin erämaahan. Kallis hinta maksettiin, sillä monien kuolleiden joukossa oli Flaksin kollega Beldora. Markham huomasi "sankarien" kyvyt, ja palkkasi heidät kiertämään Kymmenen Kaupunkia, varmistaakseen kaupunkien turvallisuuden ja jääjättiläisten sijainnit. Sirac tiesi miksi jääjättiläiset olivat täällä; hänen isänsä on tämä Artus Cimber. Cimberillä on hallussaan talven sormus, artefakti jolla jääjättiläiset voisivat luoda ikuisen talven.

Ensimmäinen kaupunki tällä reitillä oli Bremen, jossa Tsue lähti etsimään merkkejä jostain uskonnollisesta toiminnasta. Kuin sattumalta hän löysi sitä; jäisen lumihiutaleen kaiverrettuna Bremenin sataman laitureihin. Ei kestänyt kauaakaan, kun hänen kimpussaan oli tummansinisiin kaapuihin ja käärinliinoihin sonnustautuneita kultisteja- sekä hirmuinen vesi-myrmidoni, olento toiselta maailmantasolta. Myrmidoni seurasi Tsueta kaupungin keskustaan, jossa Flaksin, Chyzirrin ja kaupunginkaartin kanssa hän onnistui pieksemään olennon takaisin omalle maailmantasolleen. Kultistien päämajasta löytyi outo kivitaulu, joka tunnistettiin olevan jonkinlainen pyhä kappale pakkasen ja tuulen jumala Aurilille. Yksi kultistien ruumiista oli kuitenkin kadonnut....

Erämaahan palattuaan ei kestänyt kauaa, kunnes Jäätuulen Laakson yksi mahtavimmista asukkaista päätti esitellä itsensä. Kahden jääjättiläisen kanssa taistelua käyvä valkoinen lohikäärme Arveiaturace huomasi heidät, ja esitteli itsensä ja ilmeisen hengettömän herransa satulassaan. Flaksi bongasi lumihangesta sormuksen, jota lohikäärme tuntui etsivän, ja annettuaan takaisin päätti hirviö jättää heidät rauhaan. Matkallaan kohti Yksinäisenkorpea heidän kimppuunsa kävi myös yksinäinen jääjättiläinen verkon kanssa, joka kuitenkin ei mahtanut kolmikolle yksin paljoa. Hän mainitsi kuitenkin nimeltä herransa, "Jaarli Storvaldin" sekä heidän päämajansa Svardborgin.

Yksinäisenkorvessa Tsue bongasi nopeasti kultistien olevan täälläkin, ja pormestari Regis oli huolissaan, mutta ei voinut avoimesti alkaa viemään jokaista kansalaista kuulusteltavaksi. Yöllä kuitenkin kultistit paljastivat korttinsa ja kävivät joukolla nukkuvan Flaksin ja Tsuen kimppuun, Chyzirrin ollessa tarkkailemassa kaupungissa. Kultistit eivät pärjänneet kauaa, ja Chyzirrin ovelan juonen avulla sai kolmikko selville kultistien piilopaikat kaupungissa. Samalla Chyzirr todisti uuden vesi-myrmidonin kutsumisen ja sai selville missä kultin johtaja majailee- Itäsatamassa. Yhdessä Regiksen ja kaupunginkaartin kanssa myrmidoni surmattiin. Paikallisen baarin isäntä Kieran paljastui kultin avustajaksi, ja oli vastuussa kivitaulujen eli Auricin Teesien tekemisestä Luskanissa asuessaan, jossa Aurililla on valtaa.

Erämaassa barbaarien kanssa painimisen jälkeen saapuu kolmikko Itäsatamaan. Ei kestä kauaa kunnes kultti paikallistetaan paikallisesta Silvanuksen temppelistä, ja ovelan suunnitelman voimin he paukkaavat sisään kirkkoon. Kultin johtaja, etelän kukkuloiden uthgerdt- heimolaisiin kuuluva Hrimsgerd usuttaa vesi-myrmidonin sankarin kimppuun, itse paiskoen loitsuja takarivistä. Tämän kultin taistelu päättyy lyhyeen, mutta kun Chyzirr ottaa surmatun Hrimsgerdrin sauvan lattialta, ottaa jokin melkein vallan pimentohaltiasta. Chyzirr saa kuitenkin irrotettua itsensä sauvan hallinnasta, ja myöhemmin Tempuksen paikallinen papisto ottaa kirotun taikaesineen haltuunsa.

Kolmikko palasi Bryn Shanderiin, ja saivat palkkionsa rahassa ja titteleissä Markhamilta ja pormestari Duvessalta; he olivat nyt Jäätuulen Laakson Suojelijoita. Samalla alkoi uusi suunta syntyä; Sirac ei halua jäädä Jäätuulen Laaksoon mistä jääjättiläisten olisi liian helppoa löytää hänet ja samalla vahingoittaa viattomia. Etelässä Syväveden kaupungissa asuu Artusin ystävä, Lordi Karjusarvi, joka voisi auttaa. Myös Kouran nihti Baric pyysi etelään lähteviä seikkailijoita kertomaan hänen komentajalleen Ikikesässä Jäätuulen laakson rauhattomasta tilanteesta. Ennen talven lumimyrskyjä, poistuivat Chyzirr, Flaksi ja Tsue Jäätuulen laaksosta.

Matkalla etelään he pysähtyivät Hundelkallion kaivoskommuunissa, jossa he saivat neuvoja reitistä ja Flaksi tapasi paikallisen Harpunsoittaja-operatiivin, Thwip Rautaperän. Flaksin kerrottua Jäätuulen laakson tilanteesta, Thwip pyysi häntä kertomaan nämä uutiset Ikikesässä asuvalle Sandyse Ukkossulalle, joka on hyvin konnektoitu Harpunsoittaja. Thwip kertoi myös kivijättiläisten olevan liikkellä, mikä voi ärsyttää paikallista mahtavaa punaista lohikäärme Klauthia. Maahinen antoi Flaksille lahjaksi vedettävän mekaanisen linnun.

Tien päällä kohti etelää kolmikko törmäsi Kimalaisen puolituisperheeseen, jotka olivat menossa asumaan perheen serkkujen luokse Bryn Shanderiin, sillä mäkijättien riehminen Luskanin ja Ikikesän lähiseuduilla on tehnyt maanviljelijöiden kommuuneista vaarallisia. Tilanne Jäätuulen laaksossa oli vakava; etelässä tilanne ei näyttänyt yhtään paremmalta...

Mekanismin wiki pyörii PmWikin päällä ulkoasunaan UnStrapped