(c) ?

Haave

Haave, kirjoittanut pyhiinvaeltaja Veleras, Pyhä kaupunki, porttien aikaa 6883.

Haaveen valtava satama on varsinainen portti Haaveeseen. Sataman alueella tapahtuu varsinainen kaupankäynti ja Haaveen liike-elämä. Ensisijaisesti satama on työpaikka, jossa ei ole liiemmin asuintiloja kapteenien asumuksia lukuun ottamatta. Tavallinen kansa menee alakaupunkiin nukkumaan. Sataman alueella sijaitsee Haaveen telakka, jonka ympärille on keskittynyt käsityöläisten pajojen, työtilojen ja kiltojen paljous. Jokainen itseään kunnioittava ammatti-ihminen kuuluu alansa kiltaan. Tämä pätee erityisesti satamassa. Voi huoletta sanoa, että jokainen olento laivalla kuuluu kiltaan rottia ja tuuliherroja lukuun ottamatta, eikä edellisistä voi olla täysin varma. Puusepät, purjeentekijät ja muut käsityöläiset kuuluvat omaan kiltaansa, joka tunnetaan yleisesti nimellä tekijöiden kilta. Ulospäin tekijöiden kilta näyttää resuiselta joukolta, joka riitelee jatkuvasti keskenään alojen erilaisuuden takia, mutta tiukan paikan tullen tekijöiden killalla on ilmiömäinen kyky unohtaa sisäiset kinastelunsa ja yhdistyä ulkopuolista uhkaa vastaan. Jokaisella tekijällä on Haaveessa näin ollen ainakin kaksi mahtia suojelijanaan- kilta sekä kapteeni, jolle tekijä tekee työtä. Haaveen tuhon jälkeen tekijöiden kilta on voimistunut entisiin vuosiin verrattuna. Ennen, killan ollessa verrattain heikko, saattoi kapteeni palkata huoletta rakentajia korjaamaan, parantelemaan tai peräti tekemään itselleen laivan, nykyään tekijöiden killan päättäjien kanssa toimiessaan joutuu varomaan hieman sanojaan, jottei joutuisi killan epäsuosioon. Vain killan jäsenet pääsevät sataman alueelle tekemään työtään. Vain killan jäsenillä on mahdollisuus tehdä töitä sisäkaupungin ruhtinaille, vaikka pääosin sisäkaupunki käyttää omia käsityöläisiään mahdollisimman pitkälle- jopa kantajat ja tavaroiden kuljettajat tulevat sisäkaupungista.

Kapteenilla tarkoitetaan satamassa ja alakaupungissa eri asioita. Satamassa kapteeni on merimies, joka kuuluu kapteenien kiltaan, omistaa laivan sekä varaston ja laiturin satamasta. Alakaupungissa kapteeniksi voidaan sanoa varasliigan johtajaa. Kapteenit ovat satamanseudun liikkeellepanevia tekijöitä, joiden onnistumisista tai epäonnistumisista kuulee ja huomaa koko satama. Kapteeneilla on alueillaan- lähinnä laiturin sekä varaston yhteydessä olevan asunnon ympäristössä- rajaton määräysvalta. Sanontaa ”Oikeuden jumala taivaassa ja kapteeni laivassa” on laajennettu Haaveessa koskemaan myös tiettyjä kapteenin liiketoimintaan kuuluvia alueita. Vähäpätöinen, aloitteleva kapteeni komentaa vain mainittuja alueita, mahtavampi kapteeni voi aivan hyvin omia jonkun käsityöläiskadun tai pubin omaksi alueekseen. Haaveen tuhon jälkeen tämäkin on muuttunut ja näyttää siltä, että tulevaisuudessa kapteenin valtaa ei enää mitata katuosuuksilla, vaan tämän komentamilla ihmisillä. Jotkut kapteenit varustavat jo miehistönsä merkeillä tai tietyllä värillä tehdäkseen selväksi, kuka kuuluu ja kenen joukkoihin. Yleisesti ottaen satamassa tieto kulkee kuitenkin hyvin nopeasti, ja tieto sopimuksista ja palvelukseen astumisista leviää yleiseen tietoon hyvin äkkiä, ilman väriliinoja tai merkkejä. Hyvin menestyneillä kapteeneilla on varaa rakennuttaa työläisilleen asuintaloja tai –huoneistoja satamaan ja siten taata alaisilleen parempi tai ainakin miellyttävämpi elämänlaatu alakaupungissa asumisen sijaan. Kaikki kapteenit eivät ole merirosvoja, vaan joukkoon mahtuu myös varsin kauppiassävyistä joukkoa.

Telakan ohella sataman toinen napa on Haaveen erikoisuus, tavarattomat markkinat. Markkinat kokoontuvat noin kolmesti viikossa ja ovat kuin mitkä tahansa markkinat kojuineen ja tungoksineen, mutta tavaraa ei vain ole. Syy on se, että tavarattomilla markkinoilla myydään asioita, jotka ovat joko vasta tulossa matkojen päästä kohti Haavetta tai ovat tilattavissa. Tavarattomat markkinat ovat ikäänkuin ennakkoon myyvä tukkutori, jotka palvelevat suursukujen jättitalouksia ja laivojen sekä telakan materiaalitarpeita. Myyntierät myydään ja kaupasta tehdään kirjallinen tai suullinen sopimus, joka vahvistetaan Oikeuden jumalan papin edessä. Maksu suoritetaan tavaran saavuttua. Tavarattomat markkinat mahdollistaa laivanvarustuksen tietty verkkaisuus ja suunnitelmallisuus sekä suuri mittakaava. Varsinaiset tavalliset, aineelliset markkinat ovat alakaupungissa. Kapteenit asioivat itse suhteellisen harvoin markkinoilla- muonasta ja materiaaleista huolehtiminen on puosun hommaa.

Alakaupunki on tavallisten haavelaisten kotialuetta. Alakaupunki voisi olla melkein mikä tahansa tavallinen kaupunki, lukuunottamatta sitä, että ammattijakauma on siellä hieman tavallista voimakkaammin rikollisuuteen kallellaan. Päiväsaikaan alakaupungin sataman ja sisäkaupungin puoleisessa päässä kaikki on kuten missä tahansa normaalissa kaupungissa- kauppa käy torialueella, ihmiset toimittavat asioitaan, lapset leikkivät takapihoilla ja kujilla, merimiehet selviävät eilisillasta, majataloissa istutaan aurinkoisina päivinä penkeillä rakennusten edustalla ja kuunnellaan uutisia. Kun aurinko laskee, Haaveen alakaupungin kuuluisa paheellisuus ja vaarallisuus tulee esiin. Kapakat ja ilotalot heräävät ja sytyttävät lyhtynsä, merimiehet ja työläiset palaavat satamasta ryyppäämään ja tuhlaamaan palkkarahojaan, tapellaan, varastellaan, kinastellaan, selvitetään välejä ja juorutaan. Alakaupunki on myös jakautunut alueisiin, joita hallitsevat pienet ja hieman suuremmat rikollisliigat. Jengien rajat vaihtelevat melko tiuhaan tahtiin mitä kauemmas mennään keskustasta, kun voimakkaat liigat työntävät pienempiä kohti kaupungin laitoja. Alakaupungin ydinaluetta, jossa muun muassa tori on, hallitsee kaksi löyhän aselevon tehnyttä liigaa, sopimuksen taatessa sen verran rauhalliset ja vakaat olot, että alakaupungissakin voi harrastaa liiketoimia ja asua. Alakaupunki muuttuu satamasta ja sisäkaupungista kauemmas mentäessä yhä kurjemmaksi ja kurjemmaksi, sen päättyessä lopulta ajopuusta rakennettuun hökkelikylään.

Mekanismin wiki pyörii PmWikin päällä ulkoasunaan UnStrapped