Pelimaailma: Labores Solis

Labores Solis (LS) on nuori maailma ja se on täynnä elämää. LS on lämmin ja leuto maailma, jonka asukkaat eivät näe nälkää eivätkä pode kylmää, paitsi auringonpimennyksen aikaan. LS:n ominaisin piirre ja maailman nimennyt ilmiö on kuukausittain toistuva auringonpimennys, joka aiheuttaa radikaalin muutoksen lämpötilassa ja valoisuudessa. Miljoonien vuosien aikana maailman kasvit, eläimet ja olennot ovat sopeutuneet ilmiöön, mutta asuntojen, vaatetuksen ja mukavuuksien myötä selviytyminen auringonpimennyksestä on muuttanut humanoidien varautumisen siihen elimistöllisestä suojautumiskeinosta ulkoisiin. Tämän seurauksena kuukausittain kuolee lukuisia humanoideja, jotka eivät ole päässeet suojaan pakkaselta. Auringonpimennys on myös ainoa maailmanlaajuinen tapahtuma, jolloin humanoidit kaikkialla kokoontuvat perheidensä ja ystäviensä pariin ja viettävät pimeän ajan (2 yötä ja 1 kokonainen päivä vaihdellen hieman sijainnin mukaan) syöden juoden ja juhlien.

Labores Soliksen päivää kutsutaan myös Syntien Yöksi, sillä pimeys on läpitunkematon ja pimeässä humanoidien salattu puoli tulee pintaan. Monet yhteisöt katsovat Syntien Yön aikana tehtyjä rikkeitä sormien läpi, syyttäen kuuta sen haureuttavasta vaikutuksesta. Seuraavan kuukauden ajan olennot tekevät taas askareitaan normaalisti kauppaa käyden, metsästäen, rakentaen, sotien ja rakastaen.

Solariksen suurin yksittäinen manner on Cresent, jolla myös suurin osa seikkailuista tapahtuu. Cresent on ollut asuttuna vuosituhansia ja ennen nykyisiä rotuja se oli Lunarien asuttama. Lunarit ovat muinainen rotu, joita näkee hyvin harvoin. Joskus heitä kutsutaan ikuisiksi, muinaisiksi tai kuolemattomiksi, vaikka kuolemattomia he tuskin ovat. Lunarin näkeminen aiheuttaa kuitenkin usein kaaosta ja innostunutta panikointia ja monet palvovatkin heitä jumalina

Cresentin paras asuinalue on sirpin muotoinen vuorten ympäröimä rannikko jonka sisämerta kiertää lämmin virtaus. Se on vehreä paratiisi ja seikkailun aloituspaikka. Rantaviiva on jaettu kuuteen herttuakuntaan, joita kutsutaan Solin herttuakunniksi. Näitä ovat Surimeer, Vaerna, Sol, Vino, Corpus ja Bedimeer. Lisäksi pyöreän sisämeren keskellä kelluvat Floating Isleseiksi nimetyt saaret. Floating Isles on maagisen tutkimuksen, meripetojen metsästyksen, vapaan kaupan ja hämärien diilien paikka, joka tekee tai tuhoaa sankareita.

Solin herttuakunnat

Surimeer (1)

Surimeerin niemen asukkaat ovat sitkeitä merenkävijöitä ja kalastajia. He myös polveutuvat Cresentin ensimmäisistä asukkaista, jotka tulivat kaukaa idästä. Surimeer on maantieteellisesi ankarimmassa sijainnissa. Voimakkaat kaakkoistuulet puhaltavat Surimeerin itärannikkoa ja pitävät lämpötilan matalampana kuin muissa herttuakunnissa. Koska Surimeer on ensimmäinen herttuakunta lämpimän merivirran varrella, se on siunattu erinomaisilla kalansaaliilla ja muut herttuakunnat joutuvat ostamaan kalansa Surimeerin kalastajilta ja kauppahuoneilta. Suojaisammalla länsirannikolla on useita raunioituneita kaupunkeja ajalta, jolloin Surimeer oli asutuksen keskus ja ihmisiä tuli vielä idästä uudelle mantereelle. Entinen kaupan keskus Suricite on yhä suuri 15 000 asukkaan kaupunki, johon herttuakuntiin tulevat laivat yleensä ensimmäisenä pysähtyvät.

Vaerna (2)

Vaernan edustalla rannikko on matala ja kauppa-alukset jatkavatkin mieluummin suoraan Soliin, kuin poikkeavat Vaernassa. Vaernan herttuakunta on kumpuilevan metsäinen ja päättyy idässä korkeisiin lumihuippuisiin vuoriin, joista korkein, Mount Vaerna on huimaavat 4700 metriä. Vaernan asukkaat ovat tyypillisesti ahkerasti uurtavia ja kekseliäitä rakentajia. Ehtymättömältä tuntuvaan metsään on leikattu monin paikoin armeijan mentäviä avohakkuu alueita tuottamaan polttoainetta kaivostoimintaan. Vaernalaisia yhdistää myös hullu luovuus, joka saa heidät rakentamaan korkeita torneja, vain nähdäkseen onko se mahdollista.

Sol (3)

Sol on herttuakuntien hallinnollinen keskus. Vaikka herttuat ovatkin täysin itsenäisiä alueillaan, ovat he kaikki Aurinkokuninkaan alaisia ja maksavat hänelle osan veroistaan. Sol on alueena alavaa peltoa ja laidunmaata. Etäisyydet ovat pitkiä ja elämäntahti maaseudulla verkkaista. Sol tuottaa viljatuotteita yli omien tarpeidensa ja jauhoa myydään paljon muihin herttuakuntiin ja ohraa ja mallasta varsinkin Vinoon. Solilla on myös (lähinnä kuninkuuden ylläpitämiseksi) suuret asevoimat, jotka joutuvat puuttumaan herttuoiden vasallien välisiin kahnauksiin ja välillä myös tuhoamaan niskoittelevia herttuoita tai torjumaan uhkia vuorilta. Solin pääkaupunki on suunnattoman loistelias Ultima jonka korkeiden muurien suojassa on lähes 50 000 asukasta ja Aurinkokuninkaan pöyristyttävä linna, Castle Ultima. Aurinkokuningas on hallinnut Solin herttuakuntia jo lähes kolme vuosisataa ja saanut aikaan rauhallisen valtion, jossa enemmistö asukkaista on tyytyväisiä (tai ainakin helposti hiljennettävissä… )

Vino (4)

Mikäli sanonta ”Viini on viisasten juoma” pitää paikkansa, Vinon asukkaat ovat Cresentin älyllistä ylimystöä. Totuus saattaa kuitenkin olla toisenlainen. Aurinkoisilta rinteiltä lukemattomista viinitarhoista tiensä Solin herttuakuntien pöytiin ja kellareihin löytävät miljoonat pullolliset viiniä vuosittain. Olut, Viini, Viinat ja muut käymisteitse tai tislaamalla valmistetut herkut ovat Vinon herttuakunnan myyntivaltti, tunnusmerkki ja ylpeyden aihe. Muutkin herttuakunnat valmistavat toki juomiaan, mutta Vinoon panemisen taito on löytänyt tiensä jäädäkseen. Vinon asukkaat ovat avoimia, iloisia, seurallisia ja aina valmiita tarjoamaan matkalaiselle muutaman lasillisen ”Vinon parasta viiniä, minun tekemääni… ” Juhlimisen lisäksi Vinossa järjestetään vuosittain Solin herttuakuntien väliset turnajaiset, jotka saavat pienen Cabaretin kaupungin (päivämatkan päässä Sommelierin pääkaupungista) sekaisin kahden viikon ajaksi.

Corpus (5)

Tultaessa Vinon herttuakunnasta etelään auringonkypsyttämät viinirinteet vaihtuvat asteittain vilpoisan kumpuileviksi sekametsiksi, joiden suojiin suunnattomat laumat villieläimiä ovat paenneet etenevän asutuksen tieltä. Alavaa maastoa Corpuksen herttuakunnan alueella on vain parikymmentä kilometriä rannikosta ja loput silmänkantamattomiin kumpuilevaa metsää. Tyypillinen Corpuksen asukas on omin käsin rakentamassaan mökissä perheineen asuva mies tai nainen, jolla roikkuu takan yllä jalokivin koristettu kilpi, jonka hän on löytänyt Lunarien raunioista metsästysretkellä. Corpuksen alueella elää sulassa sovussa muiden kanssa puhdasverisiä örkkejä, sillä Corpuksessa ei katsota ketään nenän vartta pitkin, paitsi ehkä hienohelmaisia kaupunkilaisia, jotka eivät rohkene ottaa töitä sarvista kiinni. Corpuksen suurin kaupunki on rannikolla sijaitseva pitkänomainen Longhornin kaupunki, joka on levittäytynyt laajaksi kaikkien haluttua omaa rantaa ja hieman hengitystilaa. Arviolta 9000 asukasta elää lokoisasti Longhornissa.

Bedimeer (6)

Bedimeer on pieni herttuakunta sirpinmuotoisen rannikon toisessa päässä. Se on Surimeerin tapaan niemellä, mutta asutumpi pohjoisranta on kuitenkin suojassa avomeren tuulilta ja se onkin viimeinen paikka varustaa alus merikelpoiseksi ennen paluuta avomerelle Cresent-virran mukana. Bedimeerin asukkaat ovat laivanrakentajia ja merenkävijöitä monessa sukupolvessa. Heillä pysyy kädessä kirves, oli se sitten vuolemiseen tarkoitettu käsikirves tai tukkien halkomiseen tarkoitettu tappara. Vuorilta tulevien vesien mukana suunnattomat puunrungot löytävät tiensä Bediciten (11 000) pääkaupunkiin. Bedimeer ja Surimeer pitävät myös yllä suunnattomia majakoita, jotka ohjaavat avomereltä tulevat laivat turvallisesti Solin herttuakuntiin. Myös avioliitot salmen poikki ovat tyypillisiä ja herttuakunnat jakavavat yhteisen kielen (Meeri). Monet Bedimeerin ja Surimeerin asukkaista pitävätkin herttuakuntiaan yhtenäisenä veden jakamana valtiona, herttuoiden väittäessä uppiniskaisesti toista.

Kielet

Koska rodut ovat eläneet pitkään yhdessä, ei perinteisiä rotukieliä juurikaan käytetä. Sen sijaan voitte valita kielenne tästä listasta:

Meeri (Surimeer ja Bedimeer), Huntspeak (Corpus), Lowlands (Sol ja Vino), Veertang (Vaerna), Floater (Floating Islesin oma kieli)

Myös näistä voi valita:

Abyssal, Aquan, Auran, Celestial, Draconic, Druidic, Giant, Gnome, Goblin, Gnoll, Ignan, Infernal, Orc, Sylvan, Terran, Undercommon.

Jumalat ja uskonto

Uskonto on aihe, josta ollaan Solissa hiljaa, mutta joka yhdistää kaikkia Cresentin asukkaita. Jumalten nimet ovat kaikille samat ja vieraissa herttuakunnissa matkatessaan erottaa vieraan kielen joukosta ne tutut ja turvalliset tai kammottavan pelottavat nimet, joiden seuraajia useimmat ovat. Hiljaa uskonnosta ollaan siksi, että Aurinkokuningas (kaikessa viisaudessaan) antoi pari sataa vuotta sitten käskyn, että jumalten seuraajat eivät saa perustaa kirkkoja yli 1000 asukkaan kyliin ja kaupunkeihin. Tämä tietysti närkästytti monia, mutta hiemankin älykkäämmät kansalaiset tietävät, että Aurinkokuningas on huolissaan mahdollisen valtionkirkon vallasta hänen ylitsensä. Järjestely on kuitenkin toiminut tähän saakka ja jumalten seuraajat ovat rakentaneet tiekirkkoja valtaväylien varsille tai eksoottisiin kohteisiin, joissa palvojat käyvät pyhiinvaelluksilla muutaman kerran vuodessa. Tietysti kaupungeissa on sovittuja kokoontumispaikkoja, joissa hartauksia ylläpidetään, mutta tämä on pysynyt pienimuotoisena eikä kuninkaan asemiehet viitsi puuttua paria kymmentä ihmistä pienempiin kokoontumisiin. Jumalat ovat kuitenkin todellisia ja osoittavat olemassaolonsa seuraajilleen myöntämiensä ihmeiden, parannuksen, loitsujen ja joskus myös mullistusten ja vitsausten kautta.

Solissa olevan perimätiedon mukaan puhe ja kirjoitustaito sai alkunsa kun jumalat puhalsivat yhdessä elämän Labores Solikseen sanomalla nimensä ensimmäisen kirjaimen. Niinpä kaikissa kielissä ja kaikessa kirjoitusperinteessä esiintyvät samat kirjaimet samalla tavalla kirjoitettuna, yksi jokaista jumalaa kohtaan. Koska nimiin ja kirjoituksiin liittyy näin paljon mystiikkaa ja voimia, on vanhemmilla äärimmäisen vaikeaa valita lapselleen nimeä ja ensimmäisten vuosien ajan useimpia lapsia kutsutaankin vanhempiensa nimellä (Tomminpoika), kunnes vanhemmat ovat päättäneet ketä jumalista lapsi muistuttaa eniten. Kun lapsen luonne alkaa näkymään, nimetään hänet samalla alkukirjaimlla kuin hänen luonnettaan kuvastama jumala.

Suppea kuvaus jumalista

se mitä jumalista tyypillisesti tiedetään

 • Aeon TN - Ajan jumala, hän joka aiheuttaa yön ja päivän kierron
 • Beauty TN - Kauneuden jumala, joka siunaa seuraajiaan ulkomuodolla
 • Charity LG - Hyvien tekojen ja uhrautuvaisuuden jumala
 • Dirk NE - Pimeiden tekojen, yön ja varkauden jumala
 • Ebb CN - Merenkävijöiden ja kalastajien jumala
 • Faith LN - Sokean uskon jumala, joka palkitsee seuraajiensa vankan uskon
 • Guido CG - Matkalaisten, seikkailijoiden ja vaeltajien jumala
 • Hearth NG - Käsityöläisten ja erityisesti seppien jumala
 • Invictus LN - Sodan, taistelun, kamppailun jumala. Vahvin voittakoon, Invictus!
 • Jovialus TN - Hauskanpidon, seurustelun ja humalan jumala
 • Karma TN - Kohtalon ja sattuman jumala.
 • Lucas TN - Mysteerien, salaisuuksien ja okkultistisen salatiedon jumala
 • Misery CE - Tuskan, kärsimyksen, myrkkyjen ja kuoleman aiheuttamisen jumala
 • Nails CN - Hullu jumala, jonka seuraajia pidetään kirottuina
 • Orion NG - Parannuksen jumala. Siinä riittää tekemistä
 • Patience LN - Kärsivällisyyden, mietiskelyn, harkinnan ja pohdinnan jumala
 • Quill TN - Muistojen kirjaaja, historioitsija ja tapahtuneen vartija
 • Rosa CG - Rakkauden, lisääntymisen, hedelmällisyyden ja seksin jumala
 • Sinister LE - Juonittelun, vallan, manipuloinnin ja korruption jumala
 • Trader NE - Kauppiaiden, kullan, vaihtelun ja ahneuden jumala
 • Uriel LG - Auringon, yliluonnollisten voimien ja epäkuolemaa vihaava jumala
 • Violet CG - Kasvien, eläinten ja luonnon jumala
 • Xuul CE - Epäkuolleiden jumala
 • Yago ?? - Verijumala. Hänestä ei tiedetä paljoakaan.
 • Zor-To CE - Tuhon, kiusan, piinan ja sorron jumala.

Favorite Weapon vapaasti valittavissa

Mekanismin wiki pyörii PmWikin päällä ulkoasunaan UnStrapped