Rodut, hirviöt tms

Dwarf: Eli Kääpiö. Kääpiöt ovat rohkeita, kunniakkaita ja uskollisia. Kääpöitä vainoaa kuitenkin ahneus, pitkävihaisuus ja sisäänpäin suuntaava kulttuuri joka on eristänyt heitä hieman muusta maailmasta. Kääpiö voi elää 400-vuotiaaksi mutta heidän karu ja rankka elämänsä usein päättyy aikaisemmin. Kääpiöt ovat mestarillisia aseseppiä, rakentajia ja oluenpanijoita. Kääpiöt jakautuvat kahteen heimoon: Ruumiinrakenteeltaan koviin vuoristokääpiöihin ja viisaisiin mäkikääpiöihin.

Elf: Eli Haltia. Haltiat ovat keijujen sukua, kepeitä ja kauniita. Haltia voi elää jopa 700-vuotiaaksi mutta he eivät ole kuolemattomia. Haltiat rakastavat musiikkia, taidetta, runoutta ja käsitöitä ja tekevät kaiken tämän uskomattomalla taidolla ja tarkkuudella. Haltiat jakautuvat eri heimoihin: Taikavoimaisiin korkeahaltioihin, intuitiivisiin metsähaltiohin ja sadistisiin Droweihin, pimentohaltioihin.

Gnome: Eli Maahinen. Maahiset ovat elämäniloisia neroja. Heidän arkeensa kuuluu rakentaminen, alkemia, käsityöt, taide ja kaikki muu elämästä nauttiminen. Maahiset ovat hyvin perhe-uskollisia ja rakastavat yhdessäoloa, joskin he ovat myös nopeita piikittelemään ja naljailemaan toisilleen. Naisilla on pitkät tukat, miehillä taasen sekavat parrat. Maahisten iho on usein tummempi kuin ihmisillä. Maahiset jakautuvat kahteen heimoon: Salaileviin ja illusiivisiin metsämaahisiin ja kekseliäisiin kivimaahisiin. Maahinen elää jopa 500-vuotiaaksi.

Half-Elf: Eli Puolihaltia, ihmisen ja haltian jälkeläinen. Puolihaltiat ovat erakkoja ja muukalaisia mihin ikinä he menevätkään. He kompensoivat tätä yhdistämällä molempien kansojen parhaat puolet; he ovat kunnianhimoisia ja innovatiivisia joita ohjaa kaukonäköisyys ja tarkkuus. Puolihaltiat ovat loistavia diplomaatteja ja lähettiläitä. He elävät korkeintaan 200 ikävuoteen asti.

Halfling: Eli Puolituinen. Käytännönläheisiä ja uteliaita, puolituinen nauttii elämän pienistä iloista ja arjen askareista. He ovat avoimia ja sulautuvat muihin kulttuureihin ja heidän tapoihinsa nopeasti ja puolituiset ovat arkinen näky kaikkialla Faerunissa. Puolituiset elävät noin 150-vuotiaksi. Puolituisten parista löytyy kaksi alaheimoa; hennot Kepeäkintut ja karaistuneet Tanakat.

Half-Orc: Eli Puoliörkki. Koko ajan raivon ja barbarismin reunalla kulkevat puoliörkit ovat juuri ja juuri siedettyjä sivistyneissä maissa. Puoliörkit ovat hiljaisia ihmisten keskuudessa mutta omissa slummeissaan he ovat sosiaalisia ja äänekkäitä. Jos puoliörkki ystävystyy, nämä puolet nousevat esiin. Puoliörkit elävät ihmisten tapaan lyhyen elämän, ja örkkien tapaan he eivät ole päässeet pakoon yksisilmäisen jumalansa Gruumshan varjoa ja vaikutusta elämäänsä.

Human: Eli Ihminen. Ihmisiä on kaikkialla! He hallitsevat isoja kaupunkeja, hakkaavat puita metsissä, purjehtivat merillä ja käyvät kauppaa missä ikinä kulkevatkaan. Ihmisten kulttuurit ovat monimuotoisia ja alati kehittyviä. Ihmiset ovat "kaikkien toiseksi paras kaveri" sillä heillä on suhteita kaikkiin muihin rotuihin. Ihminen elää noin 80-vuotiaaksi. Ihmisillä on kymmeniä eri heimoja, kuten pohjoisessa elävät Illuskanit, etelän Calimshanit ja kaukaisen idän Rashemit.

Tiefling: Eli Syväläinen. Syväläiset ovat kirottu kansa, hornan olentojen ja muinaisen ihmiskansan synkän historian lopputulos. Syväläisiä syntyy vain syväläisvanhempien kautta. Kaikilla syväläisillä on jonkinnäköiset sarvet, erikoinen ihonväritys ja häntä. He omaavat taikavoimia ja kyvyn nähdä pimeässä. Syväläisiä inhotaan ja kaikki olettavat heidän olevan hornan voimien käsikassaroita, vaikka suurin osa heistä onkin hylännyt tämän polun jo vuosisatoja sitten. Syväläisen elämä on yhtä pitkä kuin ihmisen.

Ammattisanastoa

Ammattikäännökset: Barbaari, Bardi, Pappi, Druidi, Taistelija, Munkki, Temppeliritari, Samooja, Varas, Taikoja/Taikuri, Velho ja Noita.

Mekanismin wiki pyörii PmWikin päällä ulkoasunaan UnStrapped